fbpx

Oostzeeroute fietsvakantie

  • Beschrijving
  • Dag tot dag
  • Accommodatie
  • Inbegrepen
  • Kaart

Fiets de Oostzeeroute in Denemarken

“450 Km fietsplezier in 9 dagen door het Deense eilandenrijk van Zuid Funen.”

De fietstocht is een deel van de Baltische Zeeroute die in 2019 tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht is verkozen tot Fietsroute van het Jaar. Waar de langste nationale route van Denemarken 820 km beslaat is deze rondreis met de fiets ingekort tot 450 km. De start van de Oostzeeroute is Sønderborg dat te bereiken is met de trein of eigen auto.  Je fietst aan het water rondom de zeestraat De Kleine Belt door de regio’s Jutland en Funen. De afwisseling van de natuur, cultureel erfgoed met kastelen, kleurrijke landgoederen en strandhuisjes op de eilanden zijn de ingrediënten voor een ontspannen fietsvakantie.

Æroskoping Denemarken

“De Oostzeeroute is een afwisseling van veelzijdige natuur met cultureel erfgoed. Dé ingrediënten voor een ontspannen fietsvakantie.”

Een rondreis van 450 km met start in Sønderborg

Je fietst over een gemarkeerde route die gaat van Sønderborg in westelijke richting over de eilanden Als, Æro, Langeland, Tåsingen en Funen om via Zuid Jutland weer uit te komen in Sønderborg. Je blijft op fietspaden met een enkele keer een stuk gravel en soms parallel aan een autoweg. Ferry’s en bruggen verbinden de eilanden met elkaar. Het is ontspannen fietsen met een aangename temperatuur in de zomer met dagafstanden van rond de 40 tot 70 km.  Zo heb je alle tijd om te genieten van kleurrijke vissersdorpjes, bossen, graanvelden, zandstranden en vele bezienswaardigheden. Maak kennis met Deens design en architectuur, Fika, de Nordic keuken en hoe de Denen invulling geven aan Hygge.

Fietsen in Denemarken

Van de Scandinavische landen heeft het vlakke Denemarken de meest fietsvriendelijke wegen. Dat maakt het land interessant om op de fiets te ontdekken. Steden worden met ‘fietssnelwegen’ verbonden en de inwoners van steden worden verleid om vaker de fiets te pakken wat aardig lukt. Er zijn meer dan 12.000 km fietswegen aangelegd op het schiereiland Jutland en de ruim 400 eilandjes. Hiervan zijn Funen, Seeland en Lolland de grootste. Ondanks de vele bezienswaardigheden en ontspannen eilandensfeer kent Denemarken geen massatoerisme en is het land ook voor veel Nederlanders nog redelijk onbekend. Om Denemarken meer op de kaart te zetten als vakantiebestemming zal er in de zomer van 2022 de start van de Tour de France plaatsvinden. De eerste 3 etappes vinden plaats van 1 t/m 3 juli.

“Zuid Denemarken biedt een relaxte eilandensfeer met weinig toerisme.”

Aankomst in Sønderborg

Sønderborg is op 620 km afstand van Utrecht en is goed te bereiken met de trein of auto. Met de trein reis je vanuit Utrecht via Hamburg en Padborg. Kom je met de auto dan kun je krijg je advies waar je lang kunt parkeren. Bij de huur van de fietsen zitten waterdichte tassen waar de bagage in kan. Probeer het gewicht laag te houden aangezien er geen transport is tussen de accommodaties. Geef bij de aanvraag aan wat de lengte is van iedere reiziger zodat de juiste framemaat gereserveerd wordt. Meer informatie over de stad vind je op VisitSønderborg.

Svendborg Denemarken

9 Daags programma fietsvakantie Oostzeeroute

Dag 1 Aankomst Sønderborg (Als)

Vandaag kom je aan in de stad Sønderborg in het zuiden van Denemarken op ongeveer 50 km van de grens met Duitsland.  Check in de (na)middag in en verken het oude stadscentrum waar ook het kasteel is te vinden. De oude handelsstad is om het kasteel gebouwd op het eiland Als.

Parkeren: het is mogelijk om de auto tijdens de fietsvakantie bij het hotel te parkeren. Houd rekening met 7 euro kosten per dag extra.

Dag 2 Sønderborg naar Marstal (Æro) 50 km

In de ochtend kun je de fietsen ophalen in het centrum. Neem de tijd voor het afstellen en test de fietsen voor vertrek. In de stad is de bezienswaardigheid het kasteel. Ooit gebouwd als fort is het tegenwoordig een museum met aandacht voor 800 jaar geschiedenis in de regio.

Je fietst vandaag door het zuidelijke gedeelte van de Fyn archipel en maakt kennis met de ontspannen eilandsfeer en prachtige gekleurde vakantiewoningen. Sommigen daarvan zijn wel 100 jaar oud en behoort tot het culturele erfgoed. Over het eiland Als gaat de rit door een bebost gebied en door kleine dorpjes om via een elektrisch aangedreven ferry (1 uur) vanuit Fynshav uit te komen op eiland Æro. Het is verleidelijk wat extra km’s te maken om op het eiland de vuurtoren te bezoeken of een stop te maken bij het strand van Søby. Je overnacht in de plaats Marstal. Het vissersdorpje met 2.000 inwoners is de grootste plaats op het eiland. Geniet van de historische architectuur, de natuurlijke haven, het plein, de smalle stegen en mooie kleuren.

Dag 3 Marstal naar Rudkøbing (Langeland) 75 km

Het vissersdorpje heeft een rijke maritieme historie heeft meerdere rederijen in de haven. Vanaf hier neem je de ferry te nemen naar Langeland. Het verblijf is in de plaats waar je aankomt in Rudkøbing. Hier kun je de tassen achterlaten en de rest van de dag het eiland verkennen. Dit eiland heeft een kustlengte van 140 km met vele uitnodigende stranden, vogelgebieden en wilde paarden. Bijzonder zijn de vele ronde heuvels tot 20 meter hoogte in het landschap gevormd door de IJstijd (‘Hat hills’). Op Langeland kun je een mooi rondje van 75 km maken over een gemarkeerde fietsroute.

Dag 4 Rudkøbing naar Svendborg (Funen) 30 – 60 km

Onderweg kun je op het eiland een stop maken bij landgoed Skovsgaard wat nu een biologische boerderij is met lokale producten en een museum. Liefhebbers van kastelen kunnen in het noorden naar Tranekær kasteel. Een schitterend rood kasteel op een heuvel gebouwd in de Middeleeuwen. Halverwege Langeland verlaat je via Rudkøping het eiland om na 16 km uit te komen in Troense op eiland Tåsinge. Hier vind je het indrukwekkende kasteel Valdemar gebouwd in de 17e eeuw door koning Christian IV. Vervolgens is het 4 km langs het water en over de brug naar Svendborg waar je overnacht in de stad of in een kleinschalig hotel op Tåsinge.

Dag 5 Svendborg naar Assens (Funen) 60 km

De tocht laat het mooiste zien van het zuidelijk eiland Funen met vissersplaatsen, kustlijn en de glooiende landschappen, ook wel bekend als de Funen Alpen. Funen wordt ook wel tuineiland genoemd vanwege het groene heuvelachtige landschap met boomgaarden en boerderijen met rieten daken. Onderweg kun je besluiten het fraaie Egeskov kasteel te bezoeken (16 km extra). Het zeer goed onderhouden slotgracht is bewoond en open voor publiek. Het is dé toeristische attractie van het eiland. Onderweg fiets je door de vissersstad Faaborg met kleurrijke huisjes en straatjes met kasseien. Minder bekend en populair dan Odense (geboortestad Hans Christian Andersen) maar een stuk kleurrijker. Je overnacht vlakbij Assens.

Dag 6 Assens – Middelfart 62 km

De route gaat vandaag langs de westzijde van Funen naar het noorden. De gehele rit blijf je aan het water van de Kleine Belt en fiets je langs inhammen, landtongen en de Gamborg fjord. Je kunt er in de ochtend voor kiezen om de stad te verkennen met een bezoek aan de oude binnenstad en bruisende haven. Eenmaal op de fiets is er onderweg de mogelijkheid om met mooi weer te stoppen bij een van de stranden voor een frisse duik. In Middelfart aangekomen kun je een bezoek brengen aan Hindsgavl. Een natuur- en recreatiegebied met herten. Ook een walvissafari vanuit de haven van Middelfart is mogelijk. De Baltische wateren zitten hier vol met bruinvissen. Overnachting in het 18e eeuwse Hindsgavl Slot dat is omgebouwd tot modern hotel.

Hindsgavl Slot Funen

Dag 7 Middelfart – Christiansfeld 55 km

Het vaste land van Denemarken, Zuidoost Jutland, is te bereiken via de oude en nieuwe Beltbrug. Via de brug met mooie uitzichten over het water en Middelfart kom je uit in Fredericia. De stad was eeuwenlang een fort met een leger dat het koninkrijk Denemarken verdedigde. Hierna steek je westwaarts het binnenland door en via het dorp Taulov kom je uit in Kolding. Breng hier een bezoek aan het koninklijke kasteel Koldinghus van 700 jaar oud wat na een grote brand in 1808 is gerenoveerd. Hierna is het nog 23 km om in Christiansfeld uit te komen. De plaats staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het unieke stadsbeeld. Daarnaast geniet de stad ook bekendheid met de honingcake.

Dag 8 Christiansfeld – Aabenraa 52 km

Na het verlaten van de stad kom je na 17 km uit in Harderslev. Hier is het interessant om de oude kathedraal te bezoeken. Dit is de plaats van waaruit het protestantisme is ingevoerd in de 16e eeuw door de machtige koning Christian III. Het heuvelachtige terrein gaat langs Knivsbjerg (97 meter) wat mooie uitzichten biedt op de groene omgeving en de Genner baai. Verderop kun je het eilandje Kalvø bezoeken waar keien uit Noorwegen en Zweden zijn achtergebleven na de IJstijd. Het middeleeuwse Aabenraa was vroeger een belangrijk handelscentrum en havenstad van Zuid Jutland. Aan het water van de Aabenraa fjord is een stadsstrand te vinden.

Dag 9 Aabenraa – Sønderborg 59 km

In de ochtend kun je het kasteel Brundlund bezoeken wat kunst vanuit de regio laat zien. Fiets in zuidelijke richting naar Kruså. Dit is het grensgebied met Duitsland en kent een roerige geschiedenis wat gekenmerkt wordt door strijd met het Pruisische rijk in de 19e eeuw. Het langste stuk van de dag gaat langs de Flensburg fjord met vele historische bezienswaardigheden onderweg. In Gråstenop kom je langs het koninklijke paleis uit de 16e eeuw waar de tuinen vanaf de zomer 2020 open zijn voor publiek. Aan het eind van de middag lever je in Sønderborg de fietsen weer in. Voordat je weer naar huis gaat kan het een idee zijn om nog een nacht in de stad bij te boeken.

Huur van E-bike (optioneel)

Bergamont Ebike

Tijdens je vakantie kun je gebruikmaken van een huurfiets (meerkosten EUR 350,-) Je krijgt dan een Bergamont e-bike. Een kwalitatief zeer goede fiets. Het is een unisex model met lage instap en heeft een Bosch accu. Er zijn framematen beschikbaar van 46 cm tot 60 cm. Bij iedere fiets zit er een 25 liter waterdichte tas bij van het merk Innergy.

Bagagetransport

Niet mogelijk in 2023.
Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt Abel reizen gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van Abel Reizen niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630. Tevens is Abel reizen lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (www.vvkr.nl), lidnummer 17032.

Hoogtepunten

Eilandenrijk Zuid Funen

Zuid Funen archipel telt 55 eilanden en scheren. Een rotsachtige kustlijn met ondiep water, natuurgebieden voor vogels en glooiend bebost terrein. Het natuurgebied is gevormd door de laatste Ijstijd. In 2019 is een aanvraag voor de status van Unesco ingediend.
Er zijn vele ‘skipper villages’ vanwege de aanwezigheid van zeemanslieden en kapiteins die hier traditioneel woonden. Het historische hart van maritiem Denemarken waar de scheepvaart en pleziervaart is te vinden en de eilanden verbonden zijn met ferry’s.

Landgoederen en kastelen

Op de route kom je veel historische bezienswaardigheden tegen, van ruïnes en kathedralen tot statige kastelen met weidse uitizchten over de zee. Ze verwijzen naar een machtig rijk in het verleden. Denemarken was een grootmacht op land en zee en heerste in Scandinavië. De kleurrijke en statige gebouwen zijn over het algemeen goed onderhouden en openbaar. De bekendste is misschien wel Egeskov kasteel, de best bewaarde Renaissance kasteel in Europa. Maar ook landgoed Skovsgaard op Langeland is een bezoek waard.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
 

Dag 1 Aankomst Sønderborg (Als)

Neem of de trein of auto om in Zuid Jutland te komen. Na het inchecken in het verblijf kun je in de avond een wandeling maken door in de oude binnenstad op het eiland Als.

Sønderborg centrum

 

Dag 2 Sønderborg naar Marstal (Æro) 60 km

In de ochtend kun je de fietsen ophalen in het centrum. Neem de tijd voor het afstellen en test de fietsen voor vertrek. In de stad is de bezienswaardigheid het kasteel. Ooit gebouwd als fort is het tegenwoordig een museum met aandacht voor 800 jaar geschiedenis in de regio.

Je fietst vandaag door het zuidelijke gedeelte van de Fyn archipel en maakt kennis met de ontspannen eilandsfeer en prachtig gekleurde vakantiewoningen. Sommigen daarvan zijn wel 100 jaar oud en behoren tot het culturele erfgoed. Over het eiland Als gaat de rit door een bebost gebied en door kleine dorpjes om via een elektrisch aangedreven ferry (1 uur) vanuit Fynshav uit te komen op eiland Æro. Het is verleidelijk wat extra km’s te maken om op het eiland de vuurtoren te bezoeken of een stop te maken bij het strand van Søby. Je overnacht in de plaats Marstal. Het dorpje met 2.000 inwoners. Geniet van de historische architectuur, de natuurlijke haven, het plein, de smalle stegen en mooie kleuren.

Aeroskoping huisjes
Foto: Æroskoping, B. Dalheim VisitDenmark

 

Dag 3 Marstal naar Rudkøbing (Langeland) 50 – 75 km

Het vissersdorp met een rijke maritieme historie heeft meerdere rederijen in de haven. Vanaf hier neem je de ferry te nemen naar Langeland.  Dit eiland heeft een kustlengte van 140 km met vele uitnodigende stranden, vogelgebieden en wilde paarden. Bijzonder zijn de vele ronde heuvels tot 20 meter hoogte in het landschap gevormd door de Ijstijs (‘Hat hills’). Je verblijft in Rudkøbing.

Op Langeland kun je een rondje eiland maken van 75 km over gemarkeerde fietsroutes.

Hotel Skandinavien
Foto: Hotel Skandinavien

 

Dag 4 Rudkøbing naar Svendborg (Funen) 30-60 km

Onderweg kun je op het eiland een stop maken bij landgoed Skovsgaard wat nu een boerderij is met lokale producten en een museum. Liefhebbers van kastelen kunnen in het noorden naar Tranekær kasteel (30 km extra). Een schitterend rood kasteel op een heuvel gebouwd in de Middeleeuwen. Halverwege Langeland verlaat je via Rudkøping het eiland om na 16 km uit te komen in Troense op eiland Tåsinge. Hier vind je het indrukwekkende kasteel Valdemar gebouwd in de 17e eeuw door koning Christian IV. Vervolgens is het 4 km langs het water en over de brug naar Svendborg waar je overnacht in of vlakbij de stad.

Skovsgaard Manor
Foto: Skovsgaard Manor, VisitDenmark

 

Dag 5 Svendborg naar Assens (Funen) 60 km

De tocht laat het mooiste zien van het zuidelijk eiland Funen met vissersplaatsen, kustlijn en de glooiende landschappen, ook wel bekend als de Funen Alpen. Funen wordt ook wel tuineiland genoemd vanwege het groene heuvelachtige landschap met boomgaarden en boerderijen met rieten daken. Onderweg kun je besluiten het fraaie Egeskov kasteel te bezoeken (16 km extra). Het zeer goed onderhouden slotgracht is bewoond en open voor publiek. Het is dé toeristische attractie van het eiland. Onderweg fiets je door de vissersstad Faaborg met kleurrijke huisjes en straatjes met kasseien. Minder bekend en populair dan Odense (geboortestad Hans Christian Andersen) maar een stuk kleurrijker. Je overnacht vlakbij Assens.

Faaborg
Foto: Faaborg (Funen)

 

Dag 6 Assens – Middelfart 62 km

De route gaat vandaag langs de westzijde van Funen naar het noorden. De gehele rit blijf je aan het water van de Kleine Belt (Lillebælt) en fiets je langs inhammen, landtongen en de Gamborg fjord. Je kunt er in de ochtend voor kiezen om de stad te verkennen met een bezoek aan de oude binnenstad en bruisende haven. Eenmaal op de fiets is er onderweg de mogelijkheid om met mooi weer te stoppen bij een van de stranden voor een frisse duik. In Middelfart aangekomen kun je een bezoek brengen aan Hindsgavl. Een natuur- en recreatiegebied met herten. Ook een walvissafari vanuit de haven van Middelfart is mogelijk. De Baltische wateren zitten hier vol met bruinvissen.

Middelfart
Foto: Hindsgavl kasteel

 

Dag 7 Middelfart – Christiansfeld 55 km

Het vaste land van Denemarken, Zuidoost Jutland, is te bereiken via de oude en nieuwe Beltbrug. Via de brug met mooie uitzichten over het water en Middelfart kom je uit in Fredericia. De stad is eeuwenlang een fort geweest met een leger dat het koninkrijk Denemarken verdedigde. Hierna steek je westwaarts het binnenland door en via het dorp Taulov kom je uit in Kolding. Breng hier een bezoek aan het koninklijke kasteel Koldinghus van 700 jaar oud wat na een grote brand in 1808 is gerenoveerd. Hierna is het nog 23 km om in Christiansfeld uit te komen. De plaats staat sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het unieke stadsbeeld. Daarnaast geniet de stad ook bekendheid met de honingcake.

Oude Beltbrug
Foto: Oude Beltbrug, foto VisitLillebaelt

 

Dag 8 Christiansfeld – Aabenraa 52 km

Na het verlaten van de stad kom je na 17 km uit in Harderslev. Hier is het interessant om de oude kathedraal te bezoeken. Dit is de plaats vanwaaruit het protestantisme is ingevoerd in de 16e eeuw door de machtige koning Christian III. Het heuvelachtige terrein gaat langs Knivsbjerg (97 meter) wat mooie uitzichten biedt op de groene omgeving en de Genner baai. Verderop kun je het eilandje Kalvø bezoeken waar keien uit Noorwegen en Zweden zijn achtergebleven na de Ijstijd. Het middeleeuwse Aabenraa was vroeger een belangrijk handelscentrum en havenstad van Zuid Jutland. Aan het water van de Aabenraa fjord is een stadsstrand te vinden.

Knivsbjerg
Foto: Knivsberg R.Hirian

 

Dag 9 Aabenraa – Sønderborg 59 km

In de ochtend kun je het kasteel Brundlund bezoeken wat kunst vanuit de regio laat zien. Fiets in zuidelijke richting naar Kruså. Dit is het grensgebied met Duitsland en kent een roerige geschiedenis met gekenmerkt wordt door strijd met het Pruisische rijk. Tegenwoordig fungeert het als kunstmuseum.

Het langste stuk van de dag gaat langs de Flesborgfjord met vele historische bezienswaardigheden onderweg. In Gråstenop kom je langs het koninklijke paleis uit de 16e eeuw waar de tuinen vanaf de zomer 2020 open zijn voor publiek. Aan het eind van de middag lever je in Sønderborg de fietsen weer in. Voordat je weer naar huis gaat kan het een idee zijn om nog een nacht in de stad bij te boeken.

Brundlund
Foto: Brundlund kasteel, Visitsonderjylland

 Dag 1 - 9

Tijdens de fietsreis over de eilanden verblijf je in afwisselende accommodaties. We werken samen met kleinschalige B&B’s en hotels aangesloten bij Small Danish Hotels die fietsvriendelijk zijn. Veel lodges zijn mooie historische gebouwen met Deens interieur en aandacht voor kunst. We reserveren standaard een 2 persoonskamer met double bed en eigen badkamer. Bij gezinnen met kinderen worden passende (familie) kamers gevonden. Het merendeel van de overnachtingen is incl. ontbijt maar in een enkel geval is er een gedeelde keuken en kun je zelf een maaltijd bereiden.

GI Brydegaard

Foto: GI Brydegaard, B&B vlakbij Assens (Funen)

Inclusief

  • 8 nachten verblijf in hotel en/of B&B incl. ontbijt
  • Standaard 2 persoonskamer met eigen badkamer
  • Gemarkeerde kaart 1:100.000
  • GPX bestanden
  • Tips bezienswaardigheden
  • Bijdrage VZR garant

Exclusief

  • Heen- en terugvervoer Sønderborg
  • Lunch en avondeten
  • Parkeerkosten bij het hotel 7 euro per dag
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50)

Optioneel

  • Hybride fiets
  • Huur E-bike touringfiets met waterdichte tas 25 liter 350 euro per fiets.
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Hindsgavl Slot Middelfart
Fietpad Oostzeeroute
Hotel Troense Svendborg
Faaborg
Korenvelden op de route
Skovsgaard landgoed

Oostzeeroute fietsvakantie

  • Huurfiets of eigen fiets
  • Sønderborg, Denemarken
  • vanaf 9 dagen
  • max. 6 personen
  • mei t/m oktober
  • vanaf €1.150
Reisvoorstel aanvragen

    Vragen over deze reis




    Meer over Abel »

    Abel Reizen is...

    • Reizen met meer natuurbeleving.
    • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
    • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
    • Van en voor natuurliefhebbers.

    Alice en Nico (2021)

    Onze eerste fietsvakantie is ons heel erg goed bevallen. Het was een leuke uitdagende reis met prima accommodaties in leuke plaatsjes. Het was goed georganiseerd en de communicatie van Daan van Abel reizen is top! Voor herhaling vatbaar.

    Ik help u graag verder

    Misschien is dit iets voor jou...

    Bekijk vakantie
    Fietsvakantie

    Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

    • Denemarken
    • 8 dagen
    • vanaf €1.300
    bekijk vakantie
    Bekijk vakantie
    Fietsvakantie

    Fiets de Kattegattleden

    • Zweden
    • 9 dagen
    • vanaf €1050
    bekijk vakantie
    Bekijk vakantie
    Fietsvakantie

    Fietsen op de Lofoten

    • Noorwegen
    • 8 dagen
    • vanaf €1350
    bekijk vakantie
    Google Review Widget
    bochure

    Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

    • Volledig reisaanbod
    • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
    Vraag gratis brochure aan