fbpx

Ontdek Spitsbergen in de winter

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Activiteiten

Ontdek Spitsbergen

Bestemming: Longyearbyen, Noord Noorwegen
Aantal dagen: 8
Reissom: vanaf € 2.300 p.p.
Reisperiode: januari t/m maart 2025
Inclusief: Verblijf Longyearbyen (4 nachten), verblijf Tromsø (3 nachten), Husky Safari, Sneeuwscootertocht, rondleiding Longyearbyen, Aurora safari Camp Barentz, kleding en transfers.

“Ga op avontuur in Spitsbergen in Noorwegen”

Treed in de voetsporen van Willem Barentsz en ontdek deze arctische archipel dat 550 km ten noorden van het vaste land van Noorwegen begeeft. De honderden bergtoppen van Svalbard zijn grotendeels bedekt met gletsjers en sneeuw. De aantrekkingskracht is altijd groot geweest op avonturiers en kent een geschiedenis vol barre tochten van jagers en ontdekkingsreizigers.

Spitsbergen is het grootste eiland van het Noorse Svalbard en tegenwoordig een droombestemming voor liefhebbers van wilde dieren en natuur. Geniet van het arctische landschap en zoef over de sneeuwvelden met een sneeuwscooter, maak een avontuurlijke husky safari en bezoek Kamp Barentz. Met wat geluk zie je aan het eind van een actieve dag de fonkelende kleuren van het noorderlicht in de hemel! De reis wordt gecombineerd met een verblijf in Tromsø.

Vertrek januari, februari of maart

De maanden januari tot en met maart behoren tot het winterseizoen en dan is deze reis beschikbaar. Er is veel verse sneeuw en overdag is er voldoende licht op de sneeuwvlaktes. Tijdens deze maanden is er ook een goede kans op het zien van het noorderlicht. Na de lange en donkere winterperiode waarin de zon niet opkomt, de Poolnacht duurt van 26 oktober tot 15 februari, wordt het weer lichter en warmer. De weersomstandigheden zijn dan perfect voor husky- en sneeuwscootertochten. Beschikbare excursies en het zien van wilde dieren is zeer afhankelijk van de reisperiode.  Ondanks dat de zon in januari en begin februari niet opkomt is er wel al voldoende licht. Begin februari is er tussen 10:30 en 14:00 uur licht en op 15 februari wordt dat  8:30 tot 16:00 uur. In april is de stand van de zon alweer zo hoog dat er sprake is van de midzomernachtzon, die duurt van 15 april tot 26 augustus. Wie graag het noorderlicht mee wilt maken doet er goed aan om in januari te reizen. Informeer goed bij je reisadviseur welke periode het beste is.

Excursies op Spitsbergen

De eilandengroep Svalbard waar Spitsbergen tot behoort is zeer afgelegen en kent extreme temperaturen in de winter. Het is de thuisbasis van veel wilde dieren zoals ijsberen, rendieren, walvissen en papegaaiduikers. De mens is er pas gevestigd door de steenkoolmijnen en om onderzoek te doen naar het klimaat. Pas later is daar het toerisme bij gekomen. Met 2.600 geregistreerde inwoners is het een kleine gemeenschap dat afhankelijk is van de verbinding met het vaste land van Noorwegen. Een goede voorbereiding is belangrijk bij een bezoek en als toerist zul je merken dat veiligheid bij alles voorop staat. De excursies worden zorgvuldig afgestemd op het seizoen en de fysieke gesteldheid van de deelnemer. Bij het aanbod in het programma werken we samen met Hurtigruten Svalbard dat al sinds 1988 toeristen helpt. Zij zijn de professionals en zorgen ervoor dat het toerisme op een verantwoorde en duurzame wijze mogelijk is. Reis je met (jonge) kinderen informeer dan goed naar de geschiktheid van de excursies. De excursies in ons programma zijn bedoeld mensen met een gemiddelde basisconditie en geen ervaring hebben. In het kopje van activiteiten vind je een selectie van optionele excursies die bij of ter vervanging van het programma geboekt kunnen worden. Bij vragen neem contact op met de reisadviseur.


Foto: Husky Safari, door Eveline Lunde

8-Daags Programma Ontdek Spitsbergen

Dag 1 Aankomst Tromsø (Noord Noorwegen)

Om in Spitsbergen te komen reis je eerst naar het noorden van Noorwegen: Tromsø. Vroeg in de ochtend gaat er een directe vlucht van Transavia van Schiphol naar de stad en heb je de hele dag om het stadscentrum te verkennen. Het hotel waar je verblijft is in het midden van de stad dichtbij de haven en de winkelstraten. Het is een mooie stad en het is de moeite waard om je te verdiepen in een bezienswaardigheid, bijvoorbeeld een museum om te bezoeken.

Dag 2 Tromsø  naar Spitsbergen

Om in Spitsbergen te komen reis je via Tromsø naar Longyearbyen op Spitsbergen. De vluchttijd is 1 uur en 45 minuten uur met een directe vlucht van SAS. Vanuit de lucht zie je de honderden bergen met gletsjers in de ijskoude zee tevoorschijn komen en dat is al een mooie kennismaking! Ook wordt direct duidelijk waar de naam van Spitsbergen vandaan komt. Het grootste eiland is onderdeel van de eilandengroep Svalbard dat bij Noorwegen hoort. Vanaf de luchthaven is er een transfer naar het hotel geregeld. Doe je warme kleding aan want het is buiten erg koud! Longyearbyen  is de plaats waar hotels en winkels zijn gevestigd en alle excursies worden vanaf hier georganiseerd.

Longyearbyen

Foto: Longyearbyen, door Hanne Feyling

Dag 3  Rondleiding Longyearbyen en aurora excursie

Geniet in de ochtend van een heerlijk ontbijt. Vanuit de eetzaal heb je mooi uitzicht op het plaatsje en de fjord. Het hotel is gebouwd op een hoger gelegen deel van de vallei waardoor de uitzichten mooi zijn. Vandaag kom je meer te weten over Spitsbergen. Je gaat namelijk mee met een rondleiding door Longyearbyen waar de gids vertelt over de geschiedenis en het leven op het eiland. Je krijgt zo meer kennis over de steenkoolmijnen, het klimaat en welke wilde dieren je hier kunt tegenkomen. Houdt er overigens rekening mee dat het niet is toegestaan de stadsgrenzen te verlaten zonder gids. Dit om te voorkomen dat je oog in oog komt te staan met een ijsbeer (!). Je zult merken dat de gidsen van de excursies daarom dan ook gewapend en getraind zijn ter bescherming. De rondleiding duurt 2 uur en vindt plaats in de ochtend. In de middag is er vrije tijd.

Spitsbergen Longyaerbyen_Eveline__Lunde
Foto: Longyaerbyen, door Eveline Lunde

Noorderlicht excursie Kamp Barentz

In de avond om 19:00 uur ga je naar het wilderniskamp Barentz. Geniet hier van een kampvuur, heerlijk eten en drinken en een lezing over het noorderlicht. Met wat geluk is er buiten het dansende noorderlicht te zien. Ondanks dat het een indoor excursie is in de cabin moet je voorbereid zijn op de kou. 1 Van de cabins buiten is een replica van Willem Barentz die in 1596 strandde op Nova Zembla met de bemanning van zijn schip en daar een hut bouwde. Erg interessant voor de reizigers die meer willen weten over deze extreme tocht. Om 22:00 uur ben je weer terug in het hotel.

Kamp Barentz

Dag 4 Husky Safari

Ontdek de schoonheid van het arctische landschap op Spitsbergen met deze excursie. De husky’s zijn een van de weinige diersoorten die zich helemaal thuis voelen in het extreme weer en arctisch klimaat. Na een korte transfer ga je naar de husky boerderij waar je kennismaakt met de gidsen en de honden. Ter plekke kleed je je om en krijg je warme handschoenen, ook ontvang je instructies over wat je kunt verwachten. Met 2 personen vorm je een team op de slede en zoef je over de sneeuwvelden. De blaffende honden trekken met gemak de slede voort. Geniet met elkaar van het bijzondere uitzicht. De excursie duurt ongeveer 3 uur inclusief instructie en omkleedtijd en is te verlengen naar een langere tocht of ook een meerdaagse safari.

Huskytocht Spitsbergen Bolterdalen_Foto_Eveline__Lunde
Foto: Huskytocht Bolterdalen E. Lunde

Dag 5 Sneeuwscootertocht Adventdalen

Vandaag ga je veel meer zien van Spitsbergen. De sneeuwscooter is bij uitstek het vervoermiddel om lange afstanden af te leggen over sneeuw en ijs. De krachtige machines zijn goed bestand tegen de kou en gaan hard. In een kleine groep krijg je bij het basiskamp uitleg en een veiligheidsbriefing. Met 2 personen zit je op de sneeuwscooter en vorm je een team. Je volgt in een groep de gids terwijl je een track volgt door de vallei Adventdalen. De tocht duurt 40 km en is bedoeld voor beginners. De gids geeft onderweg uitleg over de bergen en wilde dieren die je tegen kunt komen. Bijzonder is dat je scooters elektrisch gedreven zijn en dus geen geluid veroorzaken. Er is dus geen uitstoot en wilde dieren worden zoveel mogelijk met rust gelaten. Het is mogelijk langere tochten te maken tot wel 8 uur.

Spitsbergen sneeuwscootertocht
Foto: sneeuwscootertocht, door Evelinde Lunde

Dag 6 Vlucht naar Tromsø 

Vandaag neem je de vlucht terug naar Tromsø. De vlucht is vrij kort en duurt 1 uur en 40 minuten. Wel zo fijn want dan heb je alle tijd om nog een excursie in te plannen of op eigen gelegenheid er op uit te gaan.

Tromso stad winter

Dag 7 Tromsø 

Tromsø is de poort van het arctische noorden en stad van het Noorderlicht. Het landschap in het noorden van het land is gezegend met een ruig en wild berglandschap met eilanden en fjorden. Overdag is het de blauwe arctische lucht die het besneeuwde landschap prachtige zachte kleuren geeft. De grootste stad van Noord Noorwegen is cultureel zeer divers met inwoners en studenten van over de wereld die samen een gezellige sfeer creëren. Er zijn veel speciaalwinkels, traditionele kledingzaken, bruisende horeca en regelmatig worden er muzikale festiviteiten georganiseerd.. Maak kennis met de historie en cultuur in Noord Noorwegen en bezoek één van de vele bezienswaardigheden. Liever actief en buiten zijn? De wildernis van de Lyngen Alpen is altijd dichtbij en ideaal voor een bezoek aan een Sami kamp of het IJshotel en bewonder de ijssculpturen. Dichterbij de stad is het eiland Kvaløya waar je mooie sneeuwwandeltochten kunt maken met een gids. Ook kun je direct vanuit de stad mee op een ‘stille’ boot de stad en de bergen bewonderen en dichtbij wilde dieren komen.

Dag 8 reisdag

Na een week zit het arctische avontuur van Spitsbergen en Tromsø er op en reis je terug naar huis. Geniet van de opgedane indrukken en kennis van dit bijzondere stukje van Noord Noorwegen!

Hotel Funken Lodge op Spitsbergen

Tijdens de reis verblijf je in het sfeervolle boetiekhotel Funken Lodge. Het hotel is op een hoger gelegen deel van de vallei gebouwd en biedt de gasten een prachtig uitzicht op Longyearbyen. Met een loungeruimte, bar, restaurant, sauna en een wijnkelder kun je hier heerlijk ontspannen tussen de excursies door. De historische context van de mijnbouw maakt het hotel een unieke beleving. Het verblijf is inclusief een ontbijtbuffet en diner.

Funken_Lodge_Agurtxane_Concellon

Funken Lodge ontbijt Halvor_Mykleby

Foto: Funken Lodge, door Agurtxane Concellon (boven) en Halvor Mykleby (onder)

Hoogtepunten

Dag 1
»
1 Aankomst Tromsø

In de ochtend neem je de directe vlucht van Amsterdam naar Tromsø. Er is de hele dag vrije tijd om de stad te verkennen, een bezienswaardigheid te bezoeken of om vooraf een excursie te boeken.

2 Dag 2 Tromsø naar Spitsbergen

In de middag vlieg je op Longyearbyen dat op Spitsbergen is gebouwd. Vanuit de lucht zie je de honderden bergen met gletsjers in de ijskoude zee tevoorschijn komen en dat is al een mooie kennismaking. Ook wordt direct duidelijk waar de naam van Spitsbergen vandaan komt. Het grootste eiland is onderdeel van de eilandengroep Svalbard dat bij Noorwegen hoort. Vanaf de kleine luchthaven is er een transfer naar het hotel. Doe je warme kleding goed aan want het is buiten erg koud! Longyearbyen  is de plaats waar hotels en winkels zijn gevestigd en alle excursies worden vanaf hier georganiseerd.

Vertrek Tromsø: 12:15  uur
Verwachte aankomst Spitsbergen: 14:00 uur

Funken Lodge winter_Hanne_Feyling

Funken Lodge restaurant 2 Spitsbergen

Foto’s: Hanne Feyling

3 Dag 3 Rondleiding Longyearbyen met gids

Geniet in de ochtend van een heerlijk ontbijt. Vanuit de eetzaal heb je mooi uitzicht op het plaatsje en de fjord. Het hotel is gebouwd op een hoger gelegen deel van de vallei waardoor de uitzichten mooi zijn. Vandaag kom je meer te weten over Spitsbergen. Je gaat namelijk mee met een rondleiding door Longyearbyen waar de gids vertelt over de geschiedenis en het leven op het eiland. Je krijgt zo meer kennis over de steenkoolmijnen, het klimaat en welke wilde dieren je hier kunt tegenkomen. Houdt er overigens rekening mee dat het niet is toegestaan de stadsgrenzen te verlaten zonder gids. Dit om te voorkomen dat je oog in oog komt te staan met een ijsbeer (!). Je zult merken dat de gidsen van de excursies daarom dan ook gewapend en getraind zijn ter bescherming.

Tijd excursie: 10:00 – 12:00

Spitsbergen Longyaerbyen_Eveline__Lunde

Foto: Eveline Lunde

Noorderlicht excursie Kamp Barentz

Tijdens deze excursie ga je op bezoek bij het wilderniskamp Barentz. Geniet hier van een kampvuur, heerlijk eten en drinken en een lezing over het noorderlicht. Met wat geluk is er buiten het dansende noorderlicht te zien. Ondanks dat het een indoor excursie is in de cabin moet je voorbereid zijn op de kou. 1 Van de cabins buiten is een replica van Willem Barentz die in 1596 strandde op Nova Zembla met de bemanning van zijn schip en daar een hut bouwde. Erg interessant voor de reizigers die meer willen weten over deze extreme tocht. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt er een 50% korting.

Tijd: 19:00 – 22:00 uur
Minimale leeftijd: nvt
Inclusief: transfers, rendierensoep met 1 drankje (bier, wijn of soda), kampvuur, koffie/thee met cake, lezing noorderlicht.

Stjerner_over_Camp_Barentz_HGS_14685_1920_Foto_Agurtxane_Concellon

4 Dag 4 Husky Safari

Ontdek de schoonheid van het arctische landschap op Spitsbergen met deze excursie. De husky’s zijn een van de weinige diersoorten die zich helemaal thuis voelen in het extreme weer en arctisch klimaat. Na een korte transfer ga je naar de husky boerderij waar je kennismaakt met de gidsen en de honden. Ter plekke kleed je je om en krijg je warme handschoenen, ook ontvang je instructies over wat je kunt verwachten. Met 2 personen vorm je een team op de slede en zoef je over de sneeuwvelden. De blaffende honden trekken met gemak de slede voort. Geniet met elkaar van het bijzondere uitzicht. De excursie duurt ongeveer 3 uur inclusief instructie en omkleedtijd en is te verlengen naar een langere tocht of ook een meerdaagse safari.

Tijd excursie: 9:00 – 13:00

Husky Safari Bolterdalen__Foto_Eveline__Lunde

Foto: Husky Safari in de Bolterdalen van Eveline Lunde

5 Dag 5 Sneeuwscootertocht

Vandaag ga je veel meer zien van Spitsbergen. De sneeuwscooter is bij uitstek het vervoermiddel om lange afstanden af te leggen over sneeuw en ijs. De krachtige machines zijn goed bestand tegen de kou en gaan hard. In een kleine groep krijg je bij het basiskamp uitleg en een veiligheidsbriefing. Met 2 personen zit je op de sneeuwscooter en vorm je een team. Je volgt in een groep de gids terwijl je een track volgt door de vallei Adventdalen. De tocht duurt 40 km en is bedoeld voor beginners. De gids geeft onderweg uitleg over de bergen en wilde dieren die je tegen kunt komen. Bijzonder is dat je scooters elektrisch gedreven zijn en dus geen geluid veroorzaken. Er is dus geen uitstoot en wilde dieren worden zoveel mogelijk met rust gelaten. Het is mogelijk langere tochten te maken tot wel 8 uur.

Tijd excursie: 09:00 – 12:00

Sneeuwscooter Spitsbergen_Foto_Eveline__Lunde

Foto: elektrische sneeuwscooters, van Eveline Lunde

6 Dag 6 Vlucht naar Tromsø

Vandaag neem je de vlucht terug naar Tromsø. De vlucht is vrij kort en duurt 1 uur en 40 minuten. Wel zo fijn want dan heb je alle tijd om nog een excursie in te plannen of op eigen gelegenheid er op uit te gaan.

Verwachte aankomst Tromsø: 17:30 uur

Tromso stad winter

7 Dag 7 extra dag Tromsø

Vrije dag vandaag. Maak kennis met de historie en cultuur in Noord Noorwegen en bezoek één van de vele bezienswaardigheden. Liever actief en buiten zijn? De wildernis van de Lyngen Alpen is altijd dichtbij en ideaal voor een bezoek aan een Sami kamp of het IJshotel en bewonder de ijssculpturen. Dichterbij de stad is het eiland Kvaløya waar je mooie sneeuwwandeltochten kunt maken met een gids. Ook kun je direct vanuit de stad mee op een ‘stille’ boot de stad en de bergen bewonderen en dichtbij wilde dieren komen.

8 Dag 8 Reisdag

Na een week zit het arctische avontuur van Spitsbergen en Tromsø er op en reis je terug naar huis. Geniet van de opgedane indrukken en kennis van dit bijzondere stukje van Noord Noorwegen!

Dag 1
»
1-5 Funken Lodge

Het verblijf op Spitsbergen is in het boetiek hotel Funken Lodge. Dit hotel is gevestigd in Longyearbyen en is op circa 15 min van de luchthaven. Funken Lodge ligt in de vallei van Adventdalen dichtbij een gletsjer en biedt mooi uitzicht op Longyearbyen en de fjord. Geniet hier van het comfort en goede kwaliteit eten. Funken Lodge is in het verleden de thuisbasis geweest voor het management van het mijnbedrijf en pas later gemoderniseerd voor toeristen. Funken is een begrip op Spitsbergen en laat de gasten een uniek inkijkje zien in de geschiedenis. Er is een bar, loungeruimte, wijnkelder en de eetzaal biedt de gasten uitzicht over de mooie omgeving.

Funken Lodge winter_Hanne_Feyling

Funken Lodge restaurant Spitsbergen

Funken Lodge restaurant 2 Spitsbergen

Foto’s: Funken Lodge, door Hanne_Feyling en Ragnhild Utne

6-8 Clarion Collection Hotel Aurora

Het verblijf in Tromso is in het 4 sterren Clarion Collection Hotel Aurora (of een ander 4 sterren hotel). Je bent hier midden in het stadscentrum op loopafstand van de haven, de winkelstraten en vele culturele bezienswaardigheden. Het verblijf is in een 2ps kamer incl. ontbijtbuffet en diner.

Clarion Hotel Aurora

Inclusief

 • 4 Overnachtingen hotel Spitsbergen volpension
 • 3 Overnachtingen hotel Tromso incl. ontbijt
 • Sneeuwscootertocht 3 uur
 • Rondwandeling op Spitsbergen met gids 2 uur
 • Husky Safari 4 uur
 • Noorderlicht excursie Kamp Barentz 3 uur
 • Transfers van en naar de luchthaven en excursies
 • Kleding, materiaal en Engelstalige gids tijdens excursies
 • VZR Garant bijdrage

Exclusief

 • Vlucht naar Tromso
 • Vlucht Tromso - Longyearbyen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50

Optioneel

 • Sneeuwscootertocht 8 uur
 • Husky safari 6-7 uur
 • Bezoek IJsgrotten met snowcat sneeuwschuiver
 • Aurora Safari met sneeuwscooter
 • Aurora Safari met snowcat sneeuwschuiver
 • Hike met sneeuwschoenen naar de IJsgrotten
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden

Sneeuwscootertocht naar Tempelfjorden

Light-winter_Snowmobile_Tempelfjorden_Guide_Agurtxane-Concellon_Thumbnail-1920x1920_05
Light-winter_Snowmobile_Tempelfjorden_Guiding_Agurtxane-Concellon_Thumbnail-1920x1920_04
Light-winter_Snowmobile_Tempelfjorden_Mountain-view_Elisa-Polini_Landscape-1920x1080_02

Noorderlicht excursie Kamp Barentz

Nordlys_over_Camp_Barentz_HGS_14687_1920_Foto_Agurtxane_Concellon
Northern-light_Arctic-wilderness-evening_Aurora-borealis_Agurtxane-Concellon_Landscape-1920x1080_03
Northern-light_Arctic-wilderness-evening_Aurora-borealis_Agurtxane-Concellon_Landscape-1920x1080_02

Noorderlicht excursie met Snowcat

NL_Nature_Beltevogn_Agurtxane_Concellon_1920x1920 (1)
Northernlights_hunting_snowcat_HRS_Photo_EvelineLunde__1_
DSC-6020-7635153-_Foto_Maria_Laura_Babahekian

Bezoek steenkoolmijn 3

20231002_092021
Gids steenkoolmijn
Steenkool in mijn Spitsbergen

Privé diner Willems Cabin

Wilhelms-Cabin_-_Hurtigruten-Svalbard_Photo_Eveline-Lunde_9626
Willems Cabin 1
Willems-Cabin---Hurtigruten-Svalbard_Photo_Kristin_Eriksson-DSC4515
Sneeuwscootertocht naar Tempelfjorden
Noorderlicht excursie Kamp Barentz
Noorderlicht excursie met Snowcat
Bezoek steenkoolmijn 3
Privé diner Willems Cabin
Funken Lodge Spitsbergen
Funken Lodge bar
Noorderlicht Kamp Barentz
Gevaar voor ijsberen
Husky Safari Bolterdalen
Bezoek ijsgrotten met een snowcat

Ontdek Spitsbergen in de winter

 • Hotel
 • Noorwegen
 • vanaf 8 dagen
 • max. 8 personen
 • Januari t/m Maart
 • vanaf €2300
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis
  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  Expeditie

  Quest expeditie Tromsø- Lofoten (northbound)

  • Noorwegen
  • 6 dagen
  • vanaf €3200
  Bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Lapland-vakantie

  Huskytocht in Noorwegen

  • Noorwegen
  • 6 dagen
  • vanaf €2.350
  Bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Lapland-vakantie

  Fins Lapland vakantie

  • Finland
  • 8 dagen
  • vanaf €1900
  Bekijk vakantie
  Google Review Widget
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan