fbpx

Fiets de Kattegattleden

Volledig verzorgd
 • Boekje met info route
 • Tips bezienswaardigheden
 • Kaart en GPX bestanden
Natuur
 • Veel bezienswaardigheden
 • Veel stranden
 • Natuurreservaten en vogelgebieden
Actief
 • E-bike of hybride fiets
 • Veel wandelmogelijkheden
 • Culturele activiteiten
 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart

Fietsvakantie Kattegattleden in Zweden

“Ontdek per fiets de kust van Zuid Zweden en de vele bezienswaardigheden.”

De eerste nationale lange afstandsroute van Zweden geopend in 2015. De Kattegattleden is in 2018 verkozen tot mooiste fietsroute van Europa. De route van 390 km is vernoemd naar de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken. Je fietst met een gehuurde e-bike of hybride fiets van Helsingborg in 390 km en 8 dagen tijd naar de noordelijk gelegen stad Göteborg langs de kust en doorkruist Halland en Skåne. Vanaf Göteborg gaat de trein in 2,5 uur terug. De route geeft een mooie indruk van Zuid Zweden met de vele stranden, natuurreservaten, historische bezienswaardigheden en pittoreske havens.

Wat kun je verwachten van de Kattegattleden?

De Kattegattleden is een prachtig uitgezette route langs de kust met weidse uitzichten over de zee en onderweg rustige vissersdorpjes, historische bezienswaardigheden en meerdere natuurreservaten. Tussen 15 april en 15 oktober zijn accommodaties en voorzieningen afgestemd op bezoek en kun je hier goed fietsen.

Gothenburg Zweden

Foto: Göteborg, foto: P. Klippan VisitSweden

“Weidse uitzichten over de zee en onderweg rustige vissersdorpjes, historische bezienswaardigheden en meerdere natuurreservaten.”

Optioneel: Huurfiets E-bike

De e-bike huurfiets is een Batavus Zonar met 400 Wh batterij dat een bereik heeft van 60 – 80 km inclusief bagage. De fiets wordt geleverd met 2 waterdichte tassen met een inhoud van 40 liter (2 x 20). De fiets staat klaar in het centrum van Helsingborg. Aan het eind van de reis worden de fietsen ingeleverd in Göteborg en neem je zelf de trein terug. De kosten voor het transport terug naar de verhuurder is inbegrepen.

Meerkosten per fiets: EUR 475 voor 9 dagen | incl. 2 waterdichte tassen, slot, repareerset en achterlaten Göteborg.

fietsen in centrum van Helsingborgh

Foto: ophaalpunt fiets in centrum van Helsingborg

De route 

De route bestaat uit verharde fietswegen en is volledig gemarkeerd met roodwitte fietsborden en is daardoor makkelijk navigeerbaar. Er zijn weinig hoogteverschillen, het hoogste punt betreft 150 meter boven zeespiegel. Onderweg kom je genoeg horeca gelegenheden tegen voor een Zweeds Fika.

Hoe kom je in Helsingborg?

Je regelt zelf de heen- en terugreis naar Helsingborg. De stad is 850 km met de auto vanaf Utrecht goed te bereiken. Onderweg kun je ervoor kiezen de veertocht Puttgarden – Rødby te nemen in Denemarken. Hierna is het de veerboot Helsingør – Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. Informatie over lang parkeren in Helsingborg krijg je van de reisadviseur (houd rekening met betaald parkeren).

Met de trein ga je van Utrecht via Osnabruck, Hamburg en Kopenhagen om uit te komen in Helsingborg. In totaal ben je ongeveer 13 uur onderweg. De treinreis vanuit Kopenhagen gaat over de Øresund brug en duurt een kleine 4 uur. Reizen naar Kopenhagen kan natuurlijk ook met het vliegtuig. Lees meer over de voorbereiding van je reis op VisitSweden.

Kaart Fietsvakantie Kattegattleden

De bezienswaardigheden op de route

Kärnan

Een middeleeuwse toren nabij Helsingborgh wat 700 jaar oud is. De toren biedt weidse uitzichten over de zeestraat en was samen met een ander fort aan de overkant in Denemarken onderdeel van het Deense rijk dat de wateren controleerde.

Östra Kullaberg

Een natuureservaat op de landtong ten noorden van Höganäs. Mooi bebost gebied omringd door een rotsachtige kust met grotten en steile kliffen. Een van de mooiste natuurgebieden van Skåne met veel wandelmogelijkheden.

Laholm Bay

Een 12 km baai ten zuiden van Halmstad met dehet langstezandstrand van Zweden. Meerdere stukken strand gaan hier in elkaar over en zandduinen wisselen af met weiland. Waar de rivier Lagan uitmondt in de baai, Lagaoset, heb je laat op de dag mooie kleurovergangen met een ondergaande zon.

Vjärås Bräcka

Natuurreservaat nabij Kungsbacka dat door de Ijstijd is gevormd biedt mooie uitzichten over Lygnern meer, de zee en een fjord. Begraafplaats Li Gravefield is bekend vanwege de aanwezigheid van meer dan 100 zandstenen die dateren uit het Stenen Tijdperk.

Tjolölm Castle

Imposant kasteel en tuin aan de fjord van Kungsbacka in een groen en bebost landschap. Het landgoed is gebouwd rond 1900 en wordt gekenmerkt door een Tudor bouwstijl. Buiten is er vanaf de tuin zicht op het water. Het kasteel is toegankelijk voor bezoekers.

Varberg zweden

Foto: Varberg Kysthotell

“Verblijf in afwisselende accommodaties dichtbij de natuur.”

9 Daags programma Fietsvakantie Kattegattleden

Dag 1 Helsingborg – Ångelholm 62 km

De start van de route is in het centrum van de stad. Je hebt vanaf hier uitzicht op de Öresund zeestraat. De doorgang verbindt het Kattegat met de Oostzee en is op zijn nauwst 4,5 km. Bij het verlaten van de stad passeer je het paleis Sofiero wat een landgoed was van de koninklijke familie en nu als restaurant, café en een kunstgalerij dient. Veel bezoekers komen er vanwege de tuin. De route volgt de stranden van Domsten en Viken. Je fietst over de Kullahalvön landtong waar heuvels elkaar afwisselen met uitzichtpunten. Op het uiteinde van Kullahalvön vind je het natuurreservaat Kullaberg met bossen en kliffen die uitzicht bieden over Öresund.

Dag 2 Ångelholm – Båstad – Laholm 65 km

Glooiend stuk met meerdere klimmen, tot 150 meter hoog, door afwisselende landschappen. De route gaat langs een uitgestrekt strand met zandduinen, een agrarisch landschap met boerderijen en over de heuvelrug van de Bjärehalvön landtong. Bij Mellbystrand verlaat je het strand om bij het verblijf in het centrum van Laholm uit te komen. Laholm is de kleinste als ook de oudste stad van Halland met 23.000 inwoners.

Dag 3 Laholm – Halmstad 35 km

Je gaat langs het meest uitgestrekte zandstrand van Zweden met de baai van Haholm. De zee is er ondiep en de stranden worden goed bezocht door families en zijn populair bij windsurfers. Duinen en weilanden wisselen af in dit natuurlijk gevormde kustgebied. Je verlaat Halland en maakt kennis met Skåne. Naast de mooie stranden fiets je af en toe langs een golfresort. Het strand wordt onderbroken bij Lagaoset waar de rivier de zee instroomt en er een uniek duinlandschap is ontstaan.

Dag 4 Halmstad – Falkenberg 57 km

Halmstad is een grote stad met 100.000 inwoners en naast een kasteel een bruisend centrum wat gezellig druk is in de zomer. Op de route blijven de strandjes elkaar afwisselen met misschien wel Tylösand als mooiste en fiets je door Grimsholmen, een beschermd natuurgebied. Geniet van het weidse uitzicht over de naald- en loofbomen vanaf Smörkullviewing point.

Dag 5 Falkenberg – Varberg 40 km

De stad Falkenberg heeft een oud centrum met een paar winkelstraten, kasseienstroken en de brug Tullbron, Zwedens mooiste stenen brug uit de 18e eeuw. Met nog geen 20.000 inwoners een kleine plaats. De horeca staat bekend om de goede kwaliteit eten en er zijn volop restaurantjes. Eenmaal de stad uit volgt een open en weids landschap wat veel vogelsoorten trekt. Het strand bij Apelviken is bekend vanwege de goede golven en trekt dan ook veel surfers. Natuureservaat MorupsTånge is vlakbij en interessant voor vogelliefhebbers.

Dag 6 Varberg – Onsala schiereiland 80 km

Geniet van de relaxte surfsfeer in en rondom Varberg. Het historische stadje met een Middeleeuwse vesting heeft veel te bieden voor de watersporter. Naast surfwinkels, galerijen en eettentjes kun je hier ook een spa en wellnesscentre vinden. Tijdens de route neem je afscheid van de stranden en ga je de rotsachtige kust tegemoet. Vissersdorpjes wisselen elkaar af en er is zicht op enkele eilandjes in de zee. Je fietst hier door het Naturum Getterönnatuurreservaar waar circa 170 vogelsoorten te zien zijn. Vlak voor Kungsbacka vind je het imposante TjolölmCastle. Op het schiereiland Onsala bevindt het familiehotel zich op een mooie afgelegen locatie dichtbij de fjord en mooie uitzichten.

Dag 7 Onsala– Göteborg 54 km

De route gaat langs Kungsbackfjorden en de zee waar meerdere stranden zijn. Eenmaal het binnenland in gaat deze paralel aan de Säröbanen treinspoor en de zee door bossen en langs kliffen met af en toe een baai waar je kunt zwemmen. Voordat je het centrum van Göteborg in fietst kom je langs de havens en het kunstdistrict. De stad zelf heeft veel te bieden op gebied van eten, muziek en cultuur. Vermaak je tijdens de laatste avond voor vertrek richting Helsingborg. Je kunt ervoor kiezen om vandaag de fietsen in te leveren of morgen in de ochten.

Dag 8 Göteborg

Extra dag om de stad te bezoeken.

Dag 9 Göteborg – Helsingborg

In de ochtend neem de je trein terug naar de start van je vakantie. De treinrit duurt circa 2,5 uur. Het is het eind van de fietsvakantie. (De huurfiets kun je achterlaten in Helsingborg indien van toepassing) De eigen fiets kan mee op de trein.

Routeboekje met bezienswaardigheden

Routeboekje Kattegattleden Zweden

Bij de reisbescheiden krijg je een boekje mee met informatie over de route (afstand, hoogteverschil etc.) en de bezienswaardigheden. Praktische informatie over openingstijden en locaties staan er in van 55 bezienswaardigheden. Daarnaast krijg je ook een fietskaart en GPX bestanden mee om te navigeren. Zo heb je alles bij de hand en meer tijd om te genieten van de reis.

Video fietsen van de Kattegattleden

Een video ter opening van de route in 2015 is op youtube te vinden. De clip duurt bijna 4 minuten en geeft een mooi beeld van wat je kunt verwachten.

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt Abel reizen gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van Abel Reizen niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630. Tevens is Abel reizen lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (www.vvkr.nl), lidnummer 17032.

Hoogtepunten

Dag 1
»
1 Dag 1 Helsingborg – Ångelholm 62 km

Haal de fietsen op in de ochtend in het centrum van de stad. Je hebt vanaf hier uitzicht op de Öresund zeestraat. De doorgang verbindt het Kattegat met de Oostzee en is op zijn nauwst 4,5 km. Bij het verlaten van de stad passeer je het paleis Sofiero wat een landgoed was van de koninklijke familie en nu als restaurant, cafe en een kunstgalerij dient. Veel bezoekers komen er vanwege de tuin. De route volgt de stranden van Domsten en Viken. Tijdens de tocht is er bij mooi weer geregeld de mogelijkheid om een strand op te gaan en een verfrissende duik te nemen. Onderweg kun je ervoor kiezen om bij een cafe of boerderij te stoppen voor een koffie. Een bezoek aan Kullaberg voor een mooie wandeling is een aanrader.

Helsingborg stadscentrum

2 Dag 2 Ångelholm - Båstad – Laholm 65 km

Je bezoekt het meest uitgestrekte zandstrand van Zweden langs de baai van Haholm. Duinen en weilanden wisselen af in dit natuurlijk gevormde kustgebied. Bij Mellbystrand verlaat je het strand om bij het verblijf in het centrum van Laholm uit te komen.

Laholm Stadshotel
Verblijf: Laholm Stadshotel

3 Dag 3 Laholm - Halmstad 35 km

Je verlaat vandaag Halland en maakt kennis met Skåne. Het strand wordt onderbroken bij Lagaoset waar de rivier de zee instroomt en er een uniek duinlandschap is ontstaan.

4 Dag 4 Halmstad – Falkenberg 57 km

Halmstad is een grote stad met 100.000 inwoners en naast een kasteel een bruisend centrum wat gezellig druk is in de zomer. Op de route blijven de strandjes elkaar afwisselen met misschien wel Tylösand als mooiste en fiets je door Grimsholmen, een beschermd natuurgebied. Geniet van het weidse uitzicht over de naald- en loofbomen vanaf Smörkullviewing point.

Natuurgebied Grimsholmen
Natuurgebied Grimsholmen

5 Dag 5 Falkenberg – Varberg 40 km

De stad Falkenberg heeft een oud centrum met een paar winkelstraten, kasseienstroken en de brug Tullbron, Zwedens mooiste stenen brug uit de 18e eeuw. Met nog geen 20.000 inwoners een kleine plaats. De horeca staat bekend om de goede kwaliteit eten en er zijn volop restaurantjes. Eenmaal de stad uit volgt een open en weids landschap wat veel vogelsoorten trekt. Het strand bij Apelviken is bekend vanwege de goede golven en trekt dan ook veel surfers. Natuureservaat MorupsTånge is vlakbij en interessant voor de vogelliefhebber.

6 Dag 6 Varberg – Onsala schiereiland 80 km

Geniet van de relaxte surfsfeer in en rondom Varberg. Het historische stadje met een Middeleeuwse vesting heeft veel te bieden voor de watersporter. Naast surfwinkels, galerijen en eettentjes kun je hier ook een spa en wellnesscentre vinden. Tijdens de route neem je afscheid van de stranden en ga je de rotsachtige kust tegemoet. Vissersdorpjes wisselen elkaar af en er is zicht op enkele eilandjes in de zee. Je fietst hier door het NaturumGetterön natuurreservaar waar circa 170 vogelsoorten te zien zijn. Vlak voor Kungsbacka vind je het imposante TjolölmCastle.

7 Dag 7 Onsala – Göteborg 54 km

De route gaat langs de Kungsbackfjorden en de zee waar meerdere stranden zijn. Eenmaal het binnenland in gaat deze paralel aan de Säröbanen treinspoor en de zee door bossen en langs kliffen met af en toe een baai waar je kunt zwemmen. Voordat je het centrum van Göteborg in fietst kom je langs de havens en het kunstdistrict. De stad zelf heeft veel te bieden op gebied van eten, muziek en cultuur. Vermaak je tijdens de laatste avond voor vertrek richting Helsingborg.

8 Dag 8 extra dag Göteborg

Bezoek de stad.

Goteborg

9 Dag 9 Göteborg – Helsingborg (trein)

In de ochtend neem de je trein terug naar de start van je vakantie. De treinrit duurt circa 2,5 uur. Het is eind van de fietsvakantie.

1-9 Verblijf

De accommodaties zijn comfortabele hotels, B&B’s of appartementen direct langs de route. Het betreffen veelal kleinschalige accommodaties in natuurrijke gebieden met mooi uitzicht, maar ook hotels met een gunstige locatie in het centrum dichtbij bezienswaardigheden en horeca. Verblijven die fietsvriendelijke faciliteiten hebben krijgen voorrang (dit lukt niet altijd!). Dit met het oog op afwijkende aankomsttijden, opslag van de e-bike, actuele weersverwachting en opladen van de accu.

Dag 1 appartement met eigen badkamer incl. ontbijt, Ängelholm centrum

Dag 2 historisch stadshotel incl. ontbijt, Laholm centrum

Dag 3 hotel incl. ontbijt, centrum Halmstad

Dag 4 appartement met eigen badkamer incl. ontbijt, Falkenberg centrum

Dag 5 kleinschalig hotel centrum van Varberg

Dag 6 Best Western Hotel centrum van Halland

Dag 7 en 8 stadshotel Scandic incl. ontbijt, Göteborg centrum

Hotel Gastis Varberg entree

Hotel Gastis Varberg

Hotell Gästis in Varberg

Inclusief

 • 8 x Overnachting hotel of B&B (double of twin) incl. ontbijt
 • Fietskaart en GPX bestand
 • Engelstalig boekje met route info en bezienswaardigheden
 • Treinticket Göteborg - Helsingborg (dag 9)
 • Bijdrage VZR garant

Exclusief

 • Heen- en terugreis Helsingborg
 • Niet genoemde maaltijden (lunch en diner)
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50)

Optioneel

 • Huurfiets touring e-bike met accessoires EUR 475
 • Huurfiets hybride touringfiets (18-24 speed) met accessoires EUR 390
 • Bagagetransport (mogelijk tegen meerprijs á EUR 30 per tas per dag)
 • Verblijf in Helsingborg bij aankomst (in centrum of B&B 25 km buiten de stad waar auto geparkeerd kan worden)
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Varberg
Kullaberg
Tjoholm Castle
Routeboekje Kattegattleden
Route door vissersdorpen
Götenburg

Fiets de Kattegattleden

 • Huurfiets of eigen fiets
 • Helsingborg, Zweden
 • vanaf 9 dagen
 • max. 6 personen
 • mei t/m okt
 • vanaf €1050
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis
  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Frederique (2021)

  “We hebben genoten van de tocht langs het Kattegatt. Prachtige luchten, mooi natuurschoon, leuke plaatsjes, fijne accommodaties. Vanwege de samenstelling van ons gezelschap wilden we graag accommodaties met meerdere kamers of in ieder geval aparte bedden. Daan heeft in dat kader prima maatwerk geleverd. De communicatie met Daan verliep überhaupt heel prettig”

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Oostzeeroute fietsvakantie

  • Denemarken
  • 9 dagen
  • vanaf €1.150
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

  • Noorwegen
  • 15 dagen
  • vanaf €2000
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1350
  bekijk vakantie
  Google Review Widget
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan