10 Daagse Fietsvakantie Jotunheimen

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

Fietsvakantie Jotunheimen

“Ontdek Nationaal Park de Jotumheimen tijdens deze 250 km fietsvakantie !”

In 10 dagen tijd fiets je door één van de mooiste en bekendste Nationale Parken van Noorwegen: de Jotunheimen. Thuisbasis van de hoogste berg van het land, Galdhøppigen 2.469 meter, en het bergmeer Bygdin. Overnacht in bergboerderijen en maak kennis met lokale tradities, de traditionele kledingdracht en geniet van heerlijke maaltijden. Je fietst in totaal 250 km over een gemarkeerde route met de naam Mjølkevegen. Het is één van de mooiste fietsroutes van Noorwegen door een open berglandschap over gravelwegen, verharde paden en rustige autowegen.

Jotunheimvegen

De afwisseling van de natuur en de lengte maakt van deze fietsvakantie een unieke belevenis. Geen drukte hoef je hier te verwachten op wat nieuwsgierige schapen en koeien na. Nergens anders in Noorwegen kun je zoveel variëteit van natuur met de fiets meemaken. Je bagage wordt vervoerd en de reis is inclusief ontbijt, dinner en een lunchpakket. Zo heb je alle tijd om volop te genieten van de omgeving en de overnachtingen in traditionele bergboerderijen.

De Mjølkevegen

De fietsroute start in Lemonsjøen en gaat in zuidelijke richting langs bergplateaus, brede valleien en langs rivieren en bergmeren naar Kamben. Het gebied in Zuid Noorwegen staat bekend als de Mountains of Norway en dat merk je! Er zijn 6 fietsdagen waarbij je tussen de 30 en 60 km fietst met flink wat stijgen en dalen waar je op een hoogte verblijft tussen de 400 en 1.230 meter. Tijdens rustdagen is er tijd voor ontspanning of het maken van een wandeling. De gravelwegen verbinden de boerderijen in het berglandschap waar van oudsher het melk wordt opgehaald. Naast de natuurbeleving maak je kennis met lokale tradities en geniet je van maaltijden bereid met streekproducten. De valleien in regio worden al honderden jaren bewoond en bewerkt door traditionele boerderijen die de inwoners van de regio Valdres voorzien van eten. Sinds 2018 is de route goed gemarkeerd voor fietsers zijn het vooral Noren die de route uitproberen.

Panoramaveien - Mjølkevegen Jotunheimen

Fysieke conditie

De fietsreis vraagt om een goede conditie. Dagelijks maak je lange tochten door een bergachtig gebied. Het weer is zomers met temperaturen rond de 15 tot 18 graden wat aangenaam is maar wees voorbereid op dagen met regen en wind. Goede (lichte) outdoorkleding dat je beschermt is belangrijk. Het fietsen met de mountainbike op de verharde gravelwegen met hoogtemeters is een andere ervaring dan met de touringfiets op de fietspaden in eigen land. Door het terrein en de hoogtemeters is het iets technischer. Overigens is de route zeker geschikt voor actieve gezinnen met kinderen.

Van Oslo naar Valdres met de bus

Vanuit Oslo gaat dagelijks de bus in naar de regio Valdres. De busrit is een mooie kennismaking met de natuur van Zuid Noorwegen. In de middag kom je aan in Lemonsjøen. De bus heeft een wc, wifi en usb aansluiting. Indien je besluit met de eigen auto en fiets te gaan is er een transfer op de laatste dag naar het beginpunt. De fiets kan overigens mee in de bus om naar het startpunt te komen.

Dag tot dagprogramma Fietsvakantie Jotunheimen

Kaart Jotunheimen

Dag 1 Oslo naar Lemonsjø

De busrit met de Valdresekspressen duurt 6 uur en gaat dagelijks van 10:20 met aankomst 15:54. De lodge is naast het meer en is verbonden met wandelroutes in het Jotunheimen Nationale Park. Wandelaars en fietsers die de regio bezoeken overnachten hier in de zomermaanden.
Indien je met de auto komt kun je deze parkeren in Fagernes om vandaar de bus te nemen. Er fiets en bagage kunnen mee met de bus. Vanaf het eindpunt op dag 10 gaat de bus weer terug naar de auto. Je kunt de auto hier gratis parkeren tijdens de vakantie.

Dag 2 Lemonsjø Fjellstue – Ruten Fjellstue 59 km

Fietstocht over een onverharde weg door Murudalen langs slingerende rivieren zoals de Sjoa en de Muru. Halverwege is er een steile afdaling die je terug naar beneden brengt richting de rivier en langs 2 meren. Onderweg kom je andere boerderijen en dieren tegen die aan het grazen zijn. Voor het laatste stuk naar Ruten fjellstue kun je ofwel de hoofdweg volgen of als alternatief het kleine, maar zwaardere pad door de natuur langs de rivier de Espa proberen. 750 stijgen en 730 dalen.

Dag 3 Ruten Fjellstue – Bygdin 63 km

Volg de idyllische Jotunheimvegen door natuur- en boerenlandschap. Misschien zie je onderweg rendieren die in de omgeving grazen. De route volgt het water langs de Vinstrevatn, waar koeien, schapen en geiten vrij in het gebied grazen. Hier kom je dicht bij het boerenleven in de bergen, dat een belangrijk onderdeel is van de Valdres-cultuur. Verderop zie je een meerdere spectaculaire bergen. 870 stijgen en 690 dalen

Dag 4 Rustdag

Beseggen Noorwegen
Foto: Beseggen, Cathrine Dokken Nasjonal Parkriket

Dag 5 Bygdin – Tyinholmen Høyfjellsstuer 3 km

Vandaag neem je in de middag de ferry die je naar de overkant van Bygdin brengt. Geniet onderweg van de prachtige uitzichten over het water en de omringende bergen. Het is een unieke cruisetocht op een hoogte van 1.060 meter waar meer dan 10 bergtoppen boven de 2.000 meter uitsteken. Stap uit bij Eidsbugarden na 1:45 minuten waarna je nog 1 uur fietst om bij de accommodatie te komen. De M/S Bitihorn is een historische cruise die al ruim 100 jaar reizigers vervoert over Bygdin meer. 220 hoogtemeters.
In de ochtend is er tijd een bergwandeling naar de Synshorn. Een uitzichtpunt op bijna 1.500 meter hoogte met mooi zicht op Bygdin meer en het bergmassief van Jotumheimen. De hike van 5 km met 500 hoogtemeters is populair onder de bezoekers van het park. “Syn” betekent uitzicht in het Noors, tijdens de wandeling wortd duidelijk waarom deze berg zo heet.

Dag 6 Tyinholmen – Filefjellstuene 20 km

Fiets over een onverharde weg langs het Tyin meer naar Tyinkrysset en vervolgens Filefjellstuene. Dit schilderachtige lager gelegen berglandschap is erg rustig met af en toe een schapenweide langs de kant van de weg. Tyinkrysset is een belangrijke oversteekplaats in deze regio; de westelijke weg gaat naar Lærdal en de oostelijke weg naar Vangsmjøse en uiteindelijk Fagernes. Je volgt de weg in zuidelijke richting tot je de charmante Filefjellstuene bereikt, een door een familie gerund hotel. 80 meter stijgen en 280 meter dalen.

Dag 7 Filefjellstuene – Syndinstøga 53 km

974 meter dalen en 891 meter stijgen.

Dag 8 Syndinstøga – Gomobu 29 km

Deze alternatieve route brengt je terug naar Gomobu aan de zuidkant van de Syndin meren. De route kruist zowel wegen als paden. De route is geweldig om te fietsen. 423 meter stijgen en 416 meter dalen.

Dag 9 Gomobu – Kamben 35 km

Fiets over de panoramaweg van de Mjølkevegen. De weg is redelijk vlak en en gemakkelijk met een beperkt aantal hoogtemeters. 330 meter stijgen en 377 meter dalen.

Dag 10 Reisdag

Neem in de ochtend de bus naar Fagernes voor een overstap. Vanuit Fagernes vertrekt de bus Valdresekspressen van 11:45 om 14:50 in Oslo aan te komen.

Kaartje Valdres

Bagagetransport

Op de volgende etappes wordt de bagagetransport verzorgd:
• Lemonsjøen Fjellstue naar Bygdin Høifieldshotell
• Bygdin Høifieldshotell naar Tyinholmen Høyfjellsstuer
• Tyinholmen Høyfjellsstuer naar Syndinstøga
• Syndinstøga naar Gomobu Fjellstue
• Gomobu Fjellstue naar Kamben Høyfjellshotell

Op een traject dat er geen bagagetransport is neem je een dagrugzak mee met de benodigdheden voor 1 overnachting.

Garantieregeling
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads). Tevens is Abel reizen lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (www.vvkr.nl), lidnummer 17032.

STO garant

Hoogtepunten

Jotunheimen

Het Nationale Park van 3500 km2 is een geliefd wandelgebied en trekt jaarlijks veel natuurliefhebbers van over de hele wereld. Zij komen voor de bergen, de watervallen, rivieren, gletsjers en valleien. Het gebied is onderdeel van het Scandinavische Hooggebergte met meerdere toppen boven de 2.000 meter. Je vindt er de hoogste bergen van Noord Europa en heeft de bijnaam “thuisland van de reuzen”. Er zijn in totaal wel 50 gemarkeerde routes waarvan de bekendste de bergkam Beseggen, Galdhøppigen en Gliitertind. Tijdens een wandeling heb mooi zicht op de weidsheid van de hoogvlakte en het zicht over de toppen en de prachtige bergmeren.

Bergkam Beseggen

De bergkam in het hart van park biedt schitterende uizichten over de vele bergtoppen en het Gjende meer. Op een mooie zomerse dag levert de wandeling veel fotomomenten op. De hike is echt een klassieker voor de Noorse liefhebbers en rond de 60.000 mensen doen deze hike per jaar. De wandeltocht is een pittige wandeling van 1.000 hoogtemeters en er staat 6 tot 8 uur voor.

Jotunheimvegen

Een 45 km lange weg private tolweg in Oppland van Skåbu naar Slangen die uitkomt op de provinciale weg 51. De weg is alleen in de zomer geopend is de toegangsweg door het gebergte van de Jotumheimen. De rustige gravelweg gaat door een open en weids gebied met zicht op bergtoppen en meren. Groepen rendieren kun je onderweg tegenkomen. Onderweg kom je meerdere uitzichtpunten tegen.

Dag 1
»
 Dag 1 Oslo naar Lemonsjø

De busrit met de Valdresekspressen duurt 6 uur en gaat dagelijks van 10:20 met aankomst 15:54. De lodge is naast het meer en is verbonden met wandelroutes in het Jotunheimen Nationale Park.  Wandelaars en fietsers die de regio bezoeken overnachten hier in de zomermaanden.

Indien je met de auto komt kun je deze parkeren in Fagernes om vandaar de bus te nemen. Er fiets en bagage kunnen mee met de bus. Vanaf het eindpunt op dag 10 gaat de bus weer terug naar de auto. Je kunt de auto hier gratis parkeren tijdens de vakantie.

 Dag 2 Lemonsjø Fjellstue – Ruten Fjellstue 59 km

Fietstocht over een onverharde weg door Murudalen langs slingerende rivieren zoals de Sjoa en de Muru. Halverwege is er een steile afdaling die je terug naar beneden brengt richting de rivier en langs 2 meren. Onderweg kom je andere boerderijen en dieren tegen die aan het grazen zijn. Voor het laatste stuk naar Ruten fjellstue kun je ofwel de hoofdweg volgen of als alternatief het kleine, maar zwaardere pad door de natuur langs de rivier de Espa proberen. 750 stijgen en 730 dalen.

 Dag 3 Ruten Fjellstue – Bygdin 63 km

Volg de idyllische Jotunheimvegen door natuur- en boerenlandschap. Misschien zie je onderweg  rendieren die in de omgeving grazen. De route volgt het water langs de Vinstrevatn, waar koeien, schapen en geiten vrij in het gebied grazen. Hier kom je dicht bij het boerenleven in de bergen, dat een belangrijk onderdeel is van de Valdres-cultuur. Verderop zie je een meerdere spectaculaire bergen. 870 stijgen en 690 dalen

 Dag 4 Rustdag Bygdin
 Dag 5 Bygdin – Tyinholmen Høyfjellsstuer 3 km

Vandaag neem je in de middag de ferry die je naar de overkant van Bygdin brengt. Geniet onderweg van de prachtige uitzichten over het water en de omringende bergen. Het is een unieke cruisetocht op een hoogte van 1.060 meter waar meer dan 10 bergtoppen boven de 2.000 meter uitsteken. Stap uit bij Eidsbugarden na 1:45 minuten waarna je nog 1 uur fietst om bij de accommodatie te komen. De M/S Bitihorn is een historische cruise die al ruim 100 jaar reizigers vervoert over Bygdin meer. 220 hoogtemeters.

In de ochtend is er tijd een bergwandeling naar de Synshorn. Een uitzichtpunt op bijna 1.500 meter hoogte met mooi zicht op Bygdin meer en het bergmassief van Jotumheimen. De hike van 5 km met 500 hoogtemeters is populair onder de bezoekers van het park. “Syn” betekent uitzicht in het Noors, tijdens de wandeling wortd duidelijk waarom deze berg zo heet.

 Dag 6 Tyinholmen – Filefjellstuene 20 km

Fiets over een onverharde weg langs het Tyin meer naar Tyinkrysset en vervolgens Filefjellstuene. Dit schilderachtige lager gelegen berglandschap is erg rustig met af en toe een schapenweide langs de kant van de weg. Tyinkrysset is een belangrijke oversteekplaats in deze regio; de westelijke weg gaat naar Lærdal en de oostelijke weg naar Vangsmjøse en uiteindelijk Fagernes. Je volgt de weg in zuidelijke richting tot je de charmante Filefjellstuene bereikt, een door een familie gerund hotel. 80 meter stijgen en 280 meter dalen.

 Dag 7 Filefjellstuene – Syndinstøga 53 km

974 meter dalen en 891 meter stijgen.

 Dag 8 Syndinstøga – Gomobu 29 km

Deze alternatieve route brengt je terug naar Gomobu aan de zuidkant van de Syndin meren. De route kruist zowel wegen als paden. De route is geweldig om te fietsen. 423 meter stijgen en 416 meter dalen.

 Dag 9 Gomobu – Kamben 35 km

Fiets over de panorama weg van de Mjølkevegen. De weg is redelijk vlak en en gemakkelijk met een beperkt aantal hoogtemeters. 330 meter stijgen en 377 meter dalen.

 Dag 10 Reisdag

Neem in de ochtend de bus naar Fagernes voor een overstap. Vanuit Fagernes vertrekt de bus Valdresekspressen van 11:45 om 14:50 in Oslo aan te komen. Voor een actueel tijdschema van de bus kijk hier.

Dag 1
»
 Dag 1 Lemonsjø Fjellstue

Lemonsjø Mountain Lodge is een typisch berghotel met cabins in het hart van het Jotunheimen National Park. Het ligt aan het Lemonsjø meer omringd door bos op 863 meter hoogte. Veel populaire routes lopen via Lemonsjø en de vriendelijke gastheren zijn geschikt voor zowel wandelaars als fietsers tijdens de populaire zomermaanden. Het restaurant serveert streekgerechten wat het seizoen biedt zoals eland, rendier en vis.

Lemonsjøen Fjellstue

 Dag 2 Ruten Fjellstue

Ruten Mountain Lodge ligt in Espedalen. Het westen van de Gudbrandsdalen, een van de meest iconische valleien van Noorwegen. Je vindt de lodegs in de Espedalen vallei. Dit gebied wordt ook wel Elgland genoemd omdat hier een van Europa’s grootste elandkuddes doorkruist. Al 3 generaties lang runt de familie de lodge dat vroeger onderdeel was van de boerderij Søre Brenden. Groente, (lams) vlees en visgerechten worden door lokale boerderijen en handelaren aangeleverd.

Ruten Fjellstue

 Dag 3 en 4 Bygdin Høifieldshotell

Het hotel is gebouwd in 1912 en in 1955 en 1965 is er uitgebreid. Het hotel heeft een ouderwetse sfeervolle stijl, die door het hele gebouw is gehandhaafd. Bygdin Fjellhotel ligt aan de grens van Jotunheimen Nationaal Park. In het zomerseizoen komen er wandelaars voor populaire hikes als de Besseggen, Synshorn en Svartdalen. Het hotel is gelegen aan de National Tourist Route Valdresflye en is voor voor bezoekers een toegang voor de Jotunheimen.

Bygdin Fjellhotell

 Dag 3 en 4 Bygdin Høifieldshotell
 Dag 5 Tyinholmen Høyfjellsstuer

Tyinholmen is een van de meest traditionele plaatsen in Jotunheimen. Sinds de opening in 1892 heeft het gediend als een uitstekend startpunt om Jotunheimen te ontdekken. Het ligt aan de noordkant van het Tyin meer. Vanaf de lodge heb je zicht op de besneeuwde bergtoppen en er zijn gletsjers in de directe omgeving. Het hoofdgebouw heeft een loungegedeelte met open haard en biedt een eetruimte. Naast de slaapvertrekken met 83 bedden is er ook een sauna. De lodge is aangesloten op het DNT netwerk en wandelaars overnachten hier voor een beklimming van de Falketind (2.067 meter) en Uranostind (2.157 meter).

Tyinholmen Hoyfjellstuer

 Dag 6 Tyin Filefjellstuene

De lodge is gelegen op 900 meter hoogte op de route van de Kings Road dat Oslo met Bergen verbindt. In de zomer is het een populaire plaats voor bezoekers van de Jotunheimen en in de winter is het een geliefd skiresort. Rondom het hoofdgebouw zijn er 14 luxe cabins voor groepen.

Tyin Filefjellstuene

 Dag 7 Syndinstøga

Syndsinstøga ligt tussen charmante bergweiden en hutten. Syndsinstøga heeft een restaurant, plaatselijke winkel, appartementen, huisjes en een paar lavvo’s. De kleine berghut is een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking waar mensen hun inkopen doen. Vanaf de lodge heb je zicht op de meren Midtre en Nordre Synin en een aantal bergtoppen.

Syndinstoga

 Dag 8 Gomobu Fjellstue

De berghut is een familiehotel uit 1967 op 1.000 meter hoogte en is onderdeel van het dorpje Vaset. Het hoofdgebouw heeft een restaurant en loungeruimte en daaromheen zijn er 10 cabins gebouwd. Het is een uitvalsbasis voor wandelaars in de zomer en langlaufers in de winter. Open haard is aanwezig in de cabin en ook een sauna.

Gomobu_fjellstue

 Dag 9 Kamben Høyfjellshotell

Het hotel is op 950 meter hoogte en heeft 40 kamers en 6 cabins. Het hoofdgebouw heeft een restaurant, bar, vergaderruimte en sauna.

Kamben Høyfjellshotell

Inclusief

 • Verblijf 9 overnachtingen bergboerderij
 • Volpension met lunchpakket
 • Bagagetransport
 • Reisbescheiden
 • Busticket Valdresekspressen retour Oslo
 • Bootovertocht Bygdin dag 5

Exclusief

 • Huur fiets
 • Snacks en drankjes in verblijf en onderweg
 • Extra activiteiten
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Reis van en naar Oslo

Optioneel

 • Huur mountainbike of e-mounainbike
 • Extra overnachting op de route
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 1.975
Gomobu verblijf dag 8
Markering Mjølkevegen
Syndinstoga verblijf dag 7
Mjølkevegen fietsers
Tyinholmen Hoyfjellstuer verblijf dag 5
Fietsers op de Slettefjell

10 Daagse Fietsvakantie Jotunheimen

 • Bergboerderijen volpension
 • Valdres, Noorwegen
 • vanaf 10 dagen
 • max. 8 personen
 • juli t/m oktober
 • vanaf €1.975
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis


  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsvakantie Schotland

  • Schotland
  • 14 dagen
  • vanaf €1900
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

  • Noorwegen
  • 15 dagen
  • vanaf €1900
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fiets de Aursjøvegen

  • Noorwegen
  • 7 dagen
  • vanaf €750
  bekijk vakantie
  Abel Reizen - Google Reviews
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan