fbpx

Fietsen op de Lofoten

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart

Fietsen op de Lofoten in Noorwegen

“Fietsen op de eilanden van Lofoten is één groot avontuur met een intense natuurbeleving.”

Fietsen op de Lofoten is een unieke natuurervaring. Deze bestemming staat bij vele fietsers op de bucketlist. En terecht! Het eilandenrijk boven de Poolcirkel zit vol verrassende bergketens en afgelegen witte stranden. De fjorden en de zee barst van de kabeljauw en makreel waardoor dit ook het leefgebied is van roofdieren als orca’s en zeearenden. De visserij hebben de inwoners hier generaties lang welvaart gebracht. Langs de wegen zijn er vele houten rekken opgesteld waar gedroogde stokvis ligt te wachten om vervoerd te worden naar het buitenland. Fietsen op de eilanden van Lofoten is één groot avontuur met een intense natuurbeleving.

De totale afstand met de fiets op de Lofoten van  Svolvær naar Moskenes bedraagt 180 km. Onderweg is er voldoende tijd om het fietsen af te wisselen met wandelingen of zeekajakken of een walvissafari. Ontdek de Lofoten eilanden in Noorwegen met deze 8-daagse fietsvakantie. De 8 dagen bestaan uit 2 reisdagen, 5 fietsdagen en 1 extra dag om het fietsen af te wisselen met andere activiteiten. Een extra nacht is altijd mogelijk.

Fietsen in Noorwegen

“Het eilandenrijk boven de poolcirkel zit vol verrassende bergketens en afgelegen witte stranden.”

Kun je goed fietsen op de Lofoten?

De fiets is het ideale vervoermiddel om de Lofoten te ervaren. Je beleeft de ruimte en rust van de natuur anders dan wanneer je met de auto of camper over de snelweg gaat. De eilanden zijn met moderne bruggen en lange tunnels met elkaar verbonden en open voor fietsverkeer. De wegen zijn in goede staat waardoor het fietsen veilig en comfortabel is. Je fietst langs de puntige bergen door kleine dorpjes, strandjes, fjorden en de Noorse Zee. De afstanden zijn tussen de 30 en 60 km per dag.

Wil je weten hoe fietsers een reis ervaren? Lees dan het verslag van Roel en Aartje die een mooi verslag hebben geschreven. Je bagage blijft bij je en gaat in waterdichte tassen. Gezien de cabins bedlinnen, handdoeken en vaak een keukentje (niet een hotelkamer) hebben met kookmateriaal hoef je niet heel veel bagage mee te nemen.

Specificaties van de E-bike

De fiets is de Haibike SDuro 2.0. Een allround trekking bike met krachtige batterij (500Kw). Met 10 versnellingen en Shimano montage is dit een ideale fiets voor een meerdaagse tocht over de eilanden. Een hybride of touring bike zonder trapondersteuning behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. De fiets wordt bezorgd bij aankomst in Bodø. Stevige waterdichte Ortlieb tassen (2 x 20 liter) en een stuurtas (5 liter) worden meegeleverd.

HAIBIKE_SDURO

Ortlieb waterdichte tassen Lofoten

Hoe kom je op de Lofoten?

Er zijn verschillende manieren om op de eilanden in Noord Noorwegen te komen. Zo kun je ervoor kiezen om aan te komen in Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten. Vanaf het vaste land vlieg je op Bodø en vanaf hier pak je de ferry van 18:00 naar Svolvær. De ferry doet er 3 uur over en tijdens de overtocht zie je in de verte de puntige bergketens in het open water verschijnen. Heel gaaf! Svolvær heeft ook een vliegveld die vanaf Oslo of Bodø met maatschappij Widerøe te bereiken is. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Bodø een ferry te nemen naar Moskenes. Je bent op de meest westelijke zijde van de Lofoten eilanden.

Fietsen Lofoten

Foto: Filipe (2019)

“Moderne bruggen, tunnels en ferry’s verbinden de Lofoten eilanden met elkaar.”

Overnacht in een Rorbuer op de Lofoten

Overnacht in een traditionele rorbuer of vissershut, appartement of een kleine hotelkamer aan de kust en geniet van de omgeving. Het zicht op een fjord of de Noorse Zee vanuit de hut is prachtig. Veel hutten zijn in originele staat gebracht. Dat maakt een overnachting een unieke ervaring. Iedere hut is ruim en heeft een eigen badkamer, handdoeken en bedlinnen. De bepakking blijft hierdoor minimaal waardoor de fietsen weinig belast worden.

Rorbuers Lofoten

 “Iedere hut is ruim en heeft een eigen badkamer, handdoeken en bedlinnen.”

Duurzaam reizen op de Lofoten

Dat de Lofoten volgens velen worden beschouwd als de mooiste eilanden van Noorwegen heeft als gevolg dat het een populaire bestemming is. Jaarlijks komen er uit de hele wereld toeristen over om de natuur te zien. Om het toerisme op een verantwoordelijke en duurzame manier vorm te geven is actief natuurbehoud van belang.

Sinds 2018 is een natuurgebied op Moskenesøya uitgeroepen tot Nationaal Park Lofotodden. De Lofoten heeft binnen Noorwegen ook het certificaat Sustainable Destination gekregen. Hiermee kan de bezoeker een positieve bijdrage leveren aan een levendige lokale gemeenschap. Outdoor en horeca met het certificaat bieden milieuvriendelijke activiteiten aan en er wordt gebruik gemaakt van lokale ingrediënten bij de bereiding van maaltijden. Een reis op de Lofoten met de fiets draagt hieraan bij uiteraard.

Logo Lofoten sustainable destination

Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt Abel reizen gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van Abel Reizen niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630. Tevens is Abel reizen lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (www.vvkr.nl), lidnummer 17032.

Hoogtepunten

Middernachtzon in juni

De Lofoten eilanden zitten zover noordelijk dat hier de zon niet ondergaat in de periode tussen half mei en juni. Het is een unieke ervaring om midden in de nacht de ondergaande zon te zien veranderen in een zonsopkomst. De rood-gele gloed boven de Noorse zee is een indrukwekkend gezicht wat je voor altijd bij zal blijven.

Svolvær

Vanaf de ferry vanuit Bodø kom je aan in de hoofdstad van de Lofoten. Dit stadje huisvest slechts 4.000 inwoners en is de toegangspoort van de Lofoten. Omgeven door steile bergen draait alles hier om visserij en toerisme. De stad heeft een rijke historie en weet haar authentieke karakter te combineren met de moderne architectuur van nieuwe gebouwen. De houten vissershuisjes ‘rorbuer’ met hun karakteristieke rode kleuren waar vroeger de vissers in overnachtten doen oude tijden herleven.

Reine

Het vissersdorpje Reine is gelegen aan de westelijke kant van de Lofoten. De rood-witte houten huisjes met op de achtergrond de granieten bergtoppen leveren schitterende uitzichten op. Voor velen is dit de mooiste bestemming van de reis. Er zijn vele activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt. Beklim hier één van de bergtoppen en geniet van het uitzicht of neem een ferry naar een afgelegen strand voor een wandeling. Het is hier ook goed mogelijk om orka’s en zeearenden te spotten.

Historische vissersdorpen

De visrijke wateren trekken al eeuwenlang vissers aan die hier hun geluk beproeven. De houten huisjes zijn veelal op palen gebouwd en laten overal nog de historie zien van hoe de mensen hier vroeger leefden en handelden. De eeuwenoude traditie van het drogen van kabeljauw op stokken wordt nog volop doorgezet. Onderweg zijn overal houten rekken opgesteld met gedroogde vis. De stokvis is een delicatesse in Spanje en Italië. Overnacht in een rorbuer in het historische vissersdorpje Nusfjord wat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
1 Ferry Bodø – Svolvær

Vanaf het vliegveld van Bodø is het een klein stukje wandelen naar het centrum . De ferry vertrekt 18:00 uur naar Svolvær waar je in de avond aankomt. De overtocht is schitterend en gaat langs kleine eilandjes. In de verte zie je de indrukwekkende bergen van de Lofoten langzaam tevoorschijn komen. Geniet van de overtocht en met wat geluk spot je onderweg zeearenden. In Svolvær aangekomen om 21:00 uur is de accommodatie vlakbij.

Indien je reist per vliegtuig dan raden we aan om 1 dag eerder aan te komen. We kunnen helpen met het boeken van een hotel.

Lofoten eilanden

2 Svolvær – Henningsvær 25 km (Austvågøy)

Vandaag fiets je naar het traditionele vissersdorpje Henningsvær. Het dorp is gebouwd op een aantal kleine eilandjes of scheren dat met een brug is verbonden. Bezoek de houten vissershuisjes en aanschouw de visrekken die langs de weg zijn opgesteld. Dit is ook de plek wat lekkers van de Noorse keuken te proberen. Onderweg kom je langs het strand van Rørvika. Het relatief warme water maakt zwemmen bij mooi weer goed mogelijk. De accommodatie is een prachtige rorbu (traditionele vissershut) in Henningsvær. De omgeving is ideaal om nog een mooie wandeling te maken, bijvoorbeeld naar de Lyngvaerfjellet (638 meter) of Festvågtinden (541 meter). Vanaf de bergtop heb je waanzinnig uitzicht over het dorp en de kust.

Circa 500 hoogtemeters.

3 Henningsvær - Brustranda 40 km

Een rustige dag waarbij je er voor kunt kiezen om het eiland Gimsøy te bezoeken (26 km extra). Op het eiland zie je veelal vakantiehuizen en af en toe een expositie met lokale kunst. De eilandjes zijn met moderne bruggen met elkaar verbonden. Eenmaal op het eiland Vestvågøy aangekomen ga je hier van de hoofdweg af om via een provinciale weg bij de accommodatie uit te komen. Je overnacht in een blokhut op Brustranda Sjocamping aan een fjord met schitterend uitzicht.

Circa 1.000 hoogtemeters.

Brustranda cabin Lofoten

4 Brustranda – Mortsund 45 km (Vestvågøy)

De route gaat verder langs de zuidelijke kant van Vestvågøy. Je fietst langs het water en de inhammen gevormd door de fjorden. Direct aan de kust gaan de bergen de lucht in met de top Justadtinden van wel 738 meter hoog. Het is een rustige autoweg met weinig winkels of eetgelegenheden onderweg. Bezoek het mooie vissersplaatsje Stamsund waar kleurrijke rorbuers staan opgesteld en je een kop koffie kunt bestellen. Circa 20 km verder kom je aan bij het verblijf in Mortsund aan het water.

Accommodatie: Statles Rorbuers Mortsund

Ruime houten cabin aan het water op houten steiger, huiskamer, badkamer en eigen badkamer. Restaurant in hoofdgebouw.

 

 

5 Mortsund – Ramberg 45 km (Flakstadøya)

In de ochtend kun je het Vikingmuseum bezoeken. Hier maak je kennis met de rijke historie van de Vikingen die in tussen 800 en 1200 verre reizen maakten en overzeese gebieden veroverden. De cultuur en historie komt hier tot leven door exposities, verhalen en activiteiten als bijlen gooien, boogschieten en er is de mogelijkheid tot het varen met een replica van een Vikingboot.

Aan de noordkust van het eiland is er een aantal afgelegen witte strandjes wat een bezoekje waard is. Omringd door de hoge bergen en de lage stand van de zon in de avond is de omgeving onvoorstelbaar mooi. Verlaat de geasfalteerde weg waar een aantal campers staan opgesteld om over het witte strand de rust en stilte op te zoeken en geniet van het uitzicht. Op een van de strandjes is er de mogelijkheid om te gaan surfen.

Circa 600 hoogtemeters.

Accommodatie: Ramberg Gjestegård, 2ps cabin aan het water met zicht op de kustlijn en de bergen.

lofotr museum. Fietsen op de Lofoten

6 Ramberg – Reine 30 km (Moskenesøya)

Vandaag fiets je naar misschien wel de mooiste plek van de Lofoten, namelijk Reine. Je verlaat het binnenland en de fjorden en fietst langs de Noordzee. Vlak voor Reine is het de moeite waard om een stop bij Hamnøya te maken. Hier kruisen de fjorden en de zee elkaar. Aan de rand van de fjorden zie je de bergketens tot wel 800 meter uit het water omhoog gaan. Een aanrader bij mooi weer is de wandeling naar Reinebringen. Een bergtop van 448 meter met spectaculaire uitzichten over de omgeving. De accommodatie is een rorbuer of appartement aan het Reinefjord.

Circa 500 hoogtemeters.

Reine

7 Reine

Rustdag. Maak vandaag een mooie wandeling in de buurt, bijvoorbeeld de Reinebringen (448 meter) of ga met de fiets en ferry naar het noorden en geniet van de mooie stranden, bijvoorbeeld Bunes beach.

8 Ferry Moskenes – Bodø

Vandaag vetrek je met de ferry naar Bodø. Wees op tijd in Moskenes (5 km fietsen) om vanaf hier de overtocht naar Bodø te maken. De ferry vertrekt 10:30 uur in de ochtend en komt 14:30 aan. De fiets kun je op loopafstand van de ferry inleveren. Blijf je liever nog een dag extra in Reine om de omgeving te verkennen dan is dat natuurlijk mogelijk. Ferrytijden zijn in het weekend anders dan doordeweeks. Een schema met de tijden krijg je mee.

Overnachting in Bodø is bij te boeken vanaf € 125,- voor een 2 persoonshotelkamer in het centrum.

Dag 1
»
1 Svolvær - appartement

Tegen het centrum van Svolvær aan is deze plek ideaal om de vakantie te beginnen. De accommodatie heeft een prachtige ligging in een zonnige plek aan het water met uitzicht op de haven en de bergen. Je overnacht in een appartement aan een steiger met terras. Het verblijf is voor 2 personen ingericht en is op loopafstand van het centrum. Er is een badkamer, een keuken en een huiskamer.

Exclusief ontbijt.

2 Henningsvær - vissershut of hotel

Henningsvær Rorbuer bestaat uit meerdere houten vissershutten die in de loop der jaren zijn gemoderniseerd. De cabins staan op houten palen in de zee en worden omringd door bergen. De hutten zijn circa 25 m2 en hebben een eigen keuken en badkamer. Buiten is er een houten terras vanwaar je goed zicht hebt op de bergen en de zee. Indien er geen cabin beschikbaar is wordt er een hotelkamer gereserveerd.

Inclusief ontbijt

Henningsvaer

Foto: Eirik-Ohna NordNorge

3  Rolfsfjord - Brustranda (cabin)

Aan de zuidzijde van het eiland Vestvågøy is Brustranda Sjocamping in een inham van de zee gelegen en omringd door bergen. De camping biedt plaats aan campers, caravans, tentjes en heeft meerdere blokhutten. Het verblijf is een eenvoudige 2ps of 4ps houten huisje met eigen keuken en (kleine) huiskamer. Gelegen aan het water met mooi uitzicht. Eetgelegenheid is in het hoofdgebouw van de camping.

Exclusief ontbijt.

 

4 Statles Rorbuers Mortsund - cabin

Ruime houten cabin aan het water op houten steiger, huiskamer, badkamer en eigen badkamer. Goed visrestaurant in hoofdgebouw is aanwezig waar lokale inwoners langskomen.

Inclusief ontbijt.

Mortsund Cabins

5 Ramberg Gjestegård

Eenvoudige houten selfcatering cabin met badkamer aan de Noorse Zee met zicht op de bergen langs de kustlijn. Café in hoofdgebouw. Ideale plek voor het maken van wandelingen langs de kust met in de avond de ondergaande zon in de zee en in het sfeervolle dorpje Ramberg is een kleine supermarkt en kunstgalerijen.

Inclusief ontbijt.

Ramberg Lofoten cabin

Ramberg Gjestegard aan de Noorse Zee

6 Reine Rorbuer Classic Norway Hotels

Overnachting is in een luxe 2-persoons houten vissershut bij het Reinefjord en de haven. De hut heeft een eigen keuken en badkamer en is erg comfortabel. Buiten is er een patio met terras waar je kunt genieten van de omgeving.

Inclusief ontbijt

Reine rorbuer cabin interieur
Rorbuer in Reine

7 Reine Rorbuer Classic Norway Hotels

zelfde accommodatie.

Inclusief ontbijt

Inclusief

 • Ferry overtocht Bodø – Svolvaer
 • Ferry overtocht Ballstad - Nusfjord
 • 7 x overnachting zelfstandige rorbuer, appartement of hotelkamer (5 ochtenden ontbijt inbegrepen)
 • Gemarkeerde kaart Lofoten 1:100.000 en GPX bestanden
 • Routebeschrijving
 • Lijst met supermarkten op de route met openingstijden
 • Paklijst en praktische tips (o.a. wandelingen met kaartjes, weer)
 • Bijdrage VZR garant

Exclusief

 • Vervoer van en naar vliegveld Bodø (vanaf 300 euro optioneel bij te boeken)
 • Ferry overtocht Moskenes – Bodø circa 20 euro
 • Niet genoemde maaltijden
 • Reis- en of annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50)

Optioneel

 • Huur e-bike Sduro Trekking 2.0 incl. waterdichte tassen, stuurtas, helm, vest, reparatiekit en slot (dames of herenmodel) € 450 per fiets
 • Huur hybride trekking fiets Gekko Flow TRG 700 incl. waterdichte tassen, stuurtas, helm, vest, reparatiekit en slot (dames of herenmodel) € 300 per fiets
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Ferry overtocht in de avond
Goed begaanbare wegen voor de fietser
Afgelegen witte strandjes
Autoweg E10
Moskenes
De lange zomerse dagen verlichten de nacht

Fietsen op de Lofoten

 • Huurfiets of eigen fiets
 • Svolvær, Noorwegen
 • vanaf 8 dagen
 • max. 7 personen
 • vertrek mei t/m sept
 • vanaf €1350
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis
  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Fred en Lucia (augustus 2019)

  “We hebben een prachtige fietsreis gehad op de Lofoten! Een mooie ervaring in de natuur en klimaat.”

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Oostzeeroute fietsvakantie

  • Denemarken
  • 9 dagen
  • vanaf €1.150
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

  • Denemarken
  • 8 dagen
  • vanaf €1.300
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fiets de Kattegattleden

  • Zweden
  • 9 dagen
  • vanaf €1050
  bekijk vakantie
  Google Review Widget
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan