fbpx

Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart

Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

“Een fietsavontuur van 8 dagen op de groene eilanden midden in de Noord Atlantische Oceaan”

De fietsvakantie vindt plaats op de 18 eilanden midden in de Noord Atlantische Oceaan. De afgelegen vulkanische eilanden met 1.100 km aan kustlijn en meer dan 300 bergtoppen is volgens het land ‘unspoiled, unexplored and unbelievable’. Misschien wel het laatste land van Europa waar je als toerist kunt genieten van de natuur en ruimte zonder te storen aan overtoerisme. Door de groeiende naamsbekendheid en verbeterde verbindingen zijn de Faeröer eilanden toegankelijker geworden. Met tunnels, ferry’s en steile autowegen zijn de eilanden met elkaar verbonden en kun je als fietser overal komen. Fietsen op de Faeröer eilanden neemt je mee langs de bergen op deze groene eilanden waar de oceaan altijd dichtbij is. Een belevenis die je niet snel zal vergeten!

• Hoogst berg is Slættaratindur met 880 meter
• Nationale sport is roeien
• Nationale vogel is de Tjaldur (scholekster)
• 37 Woorden zijn er voor mist
• Vlucht via Billund of Aalborg met Atlantic Airways (circa 5 uur vanaf Amsterdam)

Uitzicht op Drangarnir
Foto: uitzicht op Drangarnir

200 Km fietsvakantie op Faeröer

Na aankomst op het vliegveld Vágar staan de fietsen klaar in het nabijgelegen dorpje Sandavágur waar je de eerste nacht verblijft. Vanaf hier fiets je over meerdere eilanden ongeveer 200 km en verblijf je een aantal nachten in Torshavn en Klaksvik. Je krijgt in het reisprogramma routes die je kunt fietsen waar je langs de mooiste bezienswaardigheden komt. Er is de mogelijkheid hiervan af te wijken om meer of minder te fietsen. De e-bikes maken het gemakkelijk om de dagafstanden te fietsen en te combineren met een wandeling of bezoek aan musea.

De Faeröer eilanden

Het autonome land is vanaf de 14e eeuw onderdeel van het koninkrijk Denemarken. De overheersing van Noorwegen en later Denemarken heeft grote invloeden gehad op het leven van de eilanders. Waar IJsland in staat was om onafhankelijk te worden zijn de Faeröer eilanden nooit zover gekomen. De politieke en financiële banden met Denemarken zijn sterk en toch bestaat er een Faeröer identiteit waar men trots op is. De moderne visserij en de agrarische sector zorgen voor een hoge levenstandaard en het is fijn leven. Een bezoek aan de Faeröer eilanden gaat gepaard met een kennismaking met de bijzondere cultuur en een geschiedenis vol levendige verhalen en mythes.

Tinganes Torshavn
Foto: Tinganes, Torshavn

De weersomstandigheden

Te midden van de Noord Atlantische Oceaan is de krachtige wind dominant aanwezig. Bij een storm beukt de wind op de eilanden en kan het voorkomen dat sommige eilanden zelfs compleet worden afgesloten. Het weer verandert hier snel en wolkenpartijen, mist, regen en opklaringen wisselen elkaar af. Als fietser dien je over een avontuurlijke instelling te hebben en rekening te houden met het onvoorspelbare karakter van het weer. De eilanden kennen een mild zeeklimaat door de aanvoer van het relatief warme water. Het gehele jaar door blijft het tussen de 3 en 12 graden met uitschieters naar boven in de zomer. Als fietser voelt deze temperatuur aangenaam aan in de zomermaanden. De kleurrijke dorpjes zijn laag gelegen aan het water naast de kliffen waardoor er een natuurlijke beschutting is van de wind.

Dalur op Sandoy
Foto: Dalur op Sandoy

Fietsen op de Faeröer eilanden voor iedereen?

Fietsen over de eilanden is niet voor iedereen weggelegd. De aanwezige infrastructuur bestaat uit een modern netwerk van autowegen, tunnels en ferry’s dat is aangelegd voor gemotoriseerd verkeer. Je fietst dan ook vooral op verharde autowegen. De weggebruiker houdt goed rekening met de fietser, maar het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Verwacht tijdens je fietsvakantie laaghangende bewolking, dikke mist en flinke windstoten. Samen met onze lokale partner zetten we onze kennis en materiaal in om ieder reisgezelschap goed te informeren en van het juiste materiaal te voorzien.

De fiets

De E-bike is van het merk  Centurion model Zero. De fiets heeft een sportief uiterlijk en heeft een 374Wh batterij met actieradius van 80 km. Het heuvelachtige karakter en de weersomstandigheden beperken dit echter maar de genoemde afstanden in het programma zijn binnen het bereik. De fietsen worden goed onderhouden en hebben weinig km’s gemaakt. De accu begeeft zich op het frame. Een ruime waterdichte tas wordt meegeleverd met een helm, vest en reparatieset. Een MTB of racefiets is ook mogelijk. Framematen van de e-bike zijn beschikbaar van 44 t/m 56 cm (lengte 150 – 190 cm).

E-bike centurion

8 Daags Programma Fietsvakantie Faeröer eilanden

Dag 1 Aankomst Vágar

Op het gelijknamige eiland Vágar kom je aan met Atlantic Airways. Het is een kleine luchthaven met één landingsbaan op een vlak stuk van het bergplateau. Een taxi brengt je naar het verblijf in Sandavágur op 10 min afstand. De fietsen klaar bij aankomst. In de avond kun je met de fiets naar het schilderachtige dorpje Bøur (15 km) of de spectaculaire Múlafossur waterval (21 km) in Gásadalur. Vanaf de weg heb je prachtig uitzicht op de rotspilaren Drangarnir die uitsteken en Mykines in de verte.

Dag 2 Sandavágur – Torshavn 42 km

De tocht gaat naar de hoofdstad van de Faeröer waar je meerdere nachten verblijft. De weg gaat door een glooiend bergachtig gebied en is afwisselend klimmen en dalen. Na een (verlichte) diepzeetunnel (5 km) kom je uit op het grootste en dichtstbevolkte eiland Streymoy waar je door een groene vallei fietst met bergtoppen tot 700 meter om je heen. Vervolgens blijf je ongeveer 10 km langs een fjord fietsen om uit te komen in Torshavn. Het eiland Nólsoy zie je voor je uit liggen in het water. Je verblijft in een aangenaam hotel in het centrum dichtbij de fietsenzaak.

Dag 3 Torshavn – Vágar 50 tot 70 km

Per fiets kun je vandaag naar het eiland Sandoy. Met de ferry kom je aan in Skopun vanwaar je naar de dorpjes Skalavik, Húsavik en Dalur kunt bezoeken.  Je fietst door een glooiend landschap langs een meanderende rivier met soms een waterval met weinig verkeer. Om je heen zie je de lagen gesteente in de bergen en steken ronde toppen tot 500 meter uit. Breng een bezoek aan de kleurrijke dorpjes aan de kust met houten huisjes en turfdaken.  Het eiland zit vol historie met oude Viking nederzettingen (Húsavik) en mooie weidse uitzichten over het water. Terug naar Torshavn neem je dezelfde route. Onderweg kom je langs Kirkjubør, waar de Magnuskathedraal staat. Een kerkruïne dat de grootste en meest indrukwekkende bouwwerk was van de Middeleeuwen.

Dag 4 Torshavn – Klaksvik (80 km met de bus)

De fietsen worden vandaag gebracht door de fietsverhuurder en je neemt zelfstandig de bus. De afstand á 80 km is door de vele hoogtemeters  erg lang en met oog op het onvoorspelbare karakter van het weer is het verstandig om de bus te nemen. Klaksvik is een kleine en levendige stad met 4.000 inwoners vanwaar je gemakkelijk naar de omliggende eilanden kunt. Klaksvik wordt ingesloten door steile bergen en het water. De haven is het centrum van de stad en winkeltjes, cafés en horeca zijn hier te vinden.

Dag 5 Klaksvik – Kalsoy 40 km

Bezoek het afgelegen eiland Kalsoy en combineer het met een mooie wandeling. Het uitzicht over de fjord en de bergen van het nabijgelegen eiland Kunoy met toppen tot 830 meter hoogte is prachtig. Je fietst langs de bergwand door meerdere tunnels. Aangekomen in het meest noordelijk gelegen dorpje Trøllanes kun je een wandeling maken naar de vuurtoren Kallur. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de oceaan en een rij bergtoppen die op de andere eilanden te zien zijn. Terug kun je een stop maken in Mikladalur om een kijkje te nemen bij het beeld van de Seal Woman. Het bronzen beeld is in 2014 neergezet en verwijst naar een mythe.

Dag 6 Klaksvik– Kunoy 25 a 30 km

Kunoy heeft één lang bergmassief in de lengterichting van het eiland. Na 6 km vanuit Klaksvik neem je de brug naar het eiland. Met 6 toppen die boven de 800 meter uitsteken is het eiland het hoogste van de Faeröer. Het kan er zeer ruig zijn en er is geen beschutting. Er zijn 2 kleine bewoonde dorpjes te bezoeken, Kunoy aan de westzijde te bereiken via een tunnel en Haraldsund aan de oostzijde te bereiken met een brug. De dagtocht is makkelijk uit te breiden met een bezoek aan Vidoy eiland.

Dag 7 Klaksvik

Extra dag voor een excursie of wandeling in de buurt. Uiterlijk om 17:00 uur gaat de bus terug naar Torshavn.  De fietsen kun je achterlaten bij het hotel.

Dag 8 Vertrek Torshavn – luchthaven Vagár

Vandaag is de laatste dag op de Faeröer eilanden. Afhankelijk van het tijdschema kun je in het centrum nog wat winkels bekijken, een eetcafé bezoeken of een echte (handgemaakte) wollen trui kopen als souvenir. De bus of taxi brengt je terug naar het vliegveld.
Garantieregeling

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt Abel reizen gebruik van de garantieregeling VZR Garant (www.vzr-garant.nl). U kunt dit controleren via de deelnemerspagina van de website van VZR Garant. Binnen de grenzen van de Garantieregeling (te vinden op de website van VZR Garant) is de garantie van VZR Garant van toepassing. In de Garantieregeling leest u op welk (reis)aanbod de garantie van VZR Garant exact van toepassing is en wat deze garantie inhoudt. Wanneer diensten door financieel onvermogen van Abel Reizen niet worden verleend, kunt u contact opnemen met VZR Garant, gevestigd aan de Torenallee 20, 5617 BC te Eindhoven, Nederland, via info@vzr-garant.nl of +31 (0)85 13 07 630. Tevens is Abel reizen lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (www.vvkr.nl), lidnummer 17032.

Hoogtepunten

Torshavn

De hoofdstad van de Faeröer eilanden is de uitvalsbasis voor een paar dagen. De kleinste hoofdstad van Europa is rondom de haven gebouwd en er wonen ongeveer 20.000 inwoners. Het is hier dat de Noorse Vikingen vanaf 900 na Christus bij elkaar kwamen om te vergaderen en recht te spreken. De compacte stad zit vol met historische bezienswaardigheden, smalle straatjes met gekleurde huisjes en een winkelstraat met wat horeca. De bescheidenheid aan winkels en horeca is een groot contrast met buiten de stad. Torshavn biedt werkgelegenheid aan de mensen en is het economische centrum van het land.

Sandoy

Het zuidelijk gelegen eiland heeft een golvend landschap dat fietsvriendelijk is. Op het eiland fiets je na een klim door een groene vallei langs afgevlakte bergtoppen die niet boven de 500 meter komen. De paar verharde autowegen gaan langs  kronkelende riviertjes en meertjes en vooral veel grasland waar schapen grazen. De pittoreske vissersdorpjes met gekleurde huisjes zijn ideaal om even rond te kunnen wandelen om de omgeving in je opnemen. Houten kerken en begraafplaatsen hebben grote historische waarde en verwijzen naar de Viking periode . Terug is het aan te raden een stop te maken in het plaatsje Kirkjubøur. Bewonder hier de ruïnes van de Magnuskathedraal omringd door zwarte houten huisjes met turfdaken gebouwd door de Noordse kolonisten.

Vágar

Vágar heeft meer afwisseling van bewoonde gebieden, bewerkt land en ongerepte natuur van land en water dat uiteindelijk in de oceaan stroomt. De weg gaat langs de kust het binnenland door om via dorpjes, een groot meer en het vliegveld uit te komen aan de andere kant van het eiland. Het fotogenieke Bøur met knusse houten turfhuisjes in verschillende kleuren is een mooie stop om te genieten van de omgeving. Kleine eilandjes en rotspilaren torenen uit in de oceaan en in de verte is Mykines zichtbaar. De weg leidt uiteindelijk naar het afgelegen dorpje Gásadalur vanwaar je uitzicht hebt op Mykines en de Múlafossur waterval waar het water vrijelijk 150 meter hoog de oceaan in valt.

Kalsoy

Een veerdienst verbindt Klaksvik met Kalsoy. Het eiland kent een bergmassief en één lange graat over de volledige lengte. De weg gaat naar het noorden om via een aantal donkere smalle tunnels uit te komen aan de andere kant. De dorpjes zijn met haarspeldbochten die naar beneden gaan te bereiken. In Milkadalur staat het bronzen standbeeld van de seal woman fier in het water waar de golven op de kliffen beuken. En bij Trøllanes kun je een mooie wandeling maken naar vuurtoren Kallur om te genieten van één van de mooiste uitzichten van de Faeröer. Een rij aan bergtoppen van de westelijke eilandjes die uit het water uitsteken.

Svinoy en Fugloy

De meest afgelegen eilanden in het noordoosten van de Faeröer. Ze zijn te bereiken per ferry. De weersomstandigheden kunnen er toe leiden dat de dienst niet wordt uitgevoerd. De tochten over water zijn berucht om de enorme golven bij stevige zeewind en storm. Je bent hier dan ook compleet blootgesteld aan de elementen. Er is geen beschutting aanwezig om te schuilen bij slecht weer. Meerdere wandelpaden leiden leiden tot prachtige uitzichtpunten. Veel verder van de bewoonde wereld kun je niet komen.

Annuleringsvoorwaarde:
Tot 6 weken voor vertrek kan deze reis kosteloos geannuleerd worden.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
 

Dag 1 Aankomst Vágar

Op het gelijknamige eiland Vágar kom je aan met Atlantic Airways. Het is een kleine luchthaven met één landingsbaan op een vlak stuk van het bergplateau. Een taxi brengt je naar het verblijf in Sandavágur op 10 min afstand. De fietsen klaar bij aankomst. In de avond kun je met de fiets naar het schilderachtige dorpje Bøur (15 km) of de spectaculaire Múlafossur waterval (21 km) in Gásadalur. Vanaf de weg heb je prachtig uitzicht op de rotspilaren Drangarnir die uitsteken en Mykines in de verte.

Sandavagur Faeroer
Sandavágur

 

Dag 2 Sandavágur – Torshavn 42 km

De tocht gaat naar de hoofdstad van de Faeröer waar je meerdere nachten verblijft. De weg gaat door een glooiend bergachtig gebied en is afwisselend klimmen en dalen. Na een (verlichte) diepzeetunnel (5 km) kom je uit op het grootste en dichtstbevolkte eiland Streymoy waar je door een groene vallei fietst met bergtoppen tot 700 meter om je heen. Vervolgens blijf je ongeveer 10 km langs een fjord fietsen om uit te komen in Torshavn. Het eiland Nólsoy zie je voor je uit liggen in het water. Je verblijft in een aangenaam hotel in het centrum dichtbij de fietsenzaak.

Torshavn centrum
Torshavn centrum

 

Dag 3 Torshavn – Vágar 50 tot 70 km

Per fiets kun je vandaag naar het eiland Sandoy. Met de ferry kom je aan in Skopun vanwaar je naar de dorpjes Skalavik, Húsavik en Dalur kunt bezoeken.  Je fietst door een glooiend landschap langs een meanderende rivier met soms een waterval met weinig verkeer. Om je heen zie je de lagen gesteente in de bergen en steken ronde toppen tot 500 meter uit. Breng een bezoek aan de kleurrijke dorpjes aan de kust met houten huisjes en turfdaken.  Het eiland zit vol historie met oude Viking nederzettingen (Húsavik) en mooie weidse uitzichten over het water. Terug naar Torshavn neem je dezelfde route. Onderweg kom je langs Kirkjubør, waar de Magnuskathedraal staat. Een kerkruïne dat de grootste en meest indrukwekkende bouwwerk was van de Middeleeuwen.

Skopun
Sandoy eiland

 

Dag 4 Torshavn – Klaksvik (80 km met de bus)

De fietsen worden vandaag gebracht door de fietsverhuurder en je neemt zelfstandig de bus. De afstand á 80 km is door de vele hoogtemeters  erg lang en met oog op het onvoorspelbare karakter van het weer is het verstandig om de bus te nemen. Klaksvik is een kleine en levendige stad met 4.000 inwoners vanwaar je gemakkelijk naar de omliggende eilanden kunt. Klaksvik wordt ingesloten door steile bergen en het water. De haven is het centrum van de stad en winkeltjes, cafés en horeca zijn hier te vinden.

Uitzicht Klaksvik
Klaksvik

 

Dag 5 Klaksvik – Kalsoy 40 km

Bezoek het afgelegen eiland Kalsoy en combineer het met een mooie wandeling. Het uitzicht over de fjord en de bergen van het nabijgelegen eiland Kunoy met toppen tot 830 meter hoogte is prachtig. Je fietst langs de bergwand door meerdere tunnels. Aangekomen in het meest noordelijk gelegen dorpje Trøllanes kun je een wandeling maken naar de vuurtoren Kallur. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de oceaan en een rij bergtoppen die op de andere eilanden te zien zijn. Terug kun je een stop maken in Mikladalur om een kijkje te nemen bij het beeld van de Seal Woman. Het bronzen beeld is in 2014 neergezet en verwijst naar een mythe.

Kalsoy autoweg
Kalsoy eiland

 

Dag 6 Klaksvik– Kunoy 25 a 30 km

Kunoy heeft één lang bergmassief in de lengterichting van het eiland. Na 6 km vanuit Klaksvik neem je de brug naar het eiland. Met 6 toppen die boven de 800 meter uitsteken is het eiland het hoogste van de Faeröer. Het kan er zeer ruig zijn en er is geen beschutting. Er zijn 2 kleine bewoonde dorpjes te bezoeken, Kunoy aan de westzijde te bereiken via een tunnel en Haraldsund aan de oostzijde te bereiken met een brug. De dagtocht is makkelijk uit te breiden met een bezoek aan Vidoy eiland.

Ferry Klaksvik
Ferry

 

Dag 7 Klaksvik

Extra dag voor een excursie of wandeling in de buurt. Uiterlijk om 17:00 uur gaat de bus terug naar Torshavn.  De fietsen kun je achterlaten bij het hotel.

 

Dag 8 Vertrek Torshavn – luchthaven Vagár

Vandaag is de laatste dag op de Faeröer eilanden. Afhankelijk van het tijdschema kun je in het centrum nog wat winkels bekijken, een eetcafé bezoeken of een echte (handgemaakte) wollen trui kopen als souvenir. De bus of taxi brengt je terug naar het vliegveld.

Winkelstraat Torshavn
Torshavn

Dag 1
»
1 Sandavágur

Verblijf in Sandavágur (10 min van het vliegveld) in een kleine B&B met uitzicht op de baai en het dorp. Bezienswaardigheden Bøur en Múlafossur waterval op fietsafstand. Supermarkt en eetcafe zijn dichtbij.

2 en 3 Torshavn

Verblijf in comfortabel hotel in centrum Torshavn. Loopafstand van winkelstraat, de haven en de fietsenzaak.

Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
2 en 3 Torshavn

Verblijf in comfortabel hotel in centrum Torshavn. Het hotel met eenvoudige maar schone kamers kent een lange historie en heeft een Britse uitstraling en gastvrijheid. Vanaf je kamer heb je mooi uitzicht over de haven en de bergachtige omgeving.

4,5,6 Klaksvik

Verblijf in sfeervol en aangenaam hotel in Klaksvik. Prachtig uitzicht over de haven en loopafstand van centrum. Eenvoudige kamer met badkamer met uitstekende service en maaltijden.

Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
4,5,6 Klaksvik

Verblijf in sfeervol en aangenaam hotel in Klaksvik.

4,5,6 Klaksvik

Verblijf in sfeervol en aangenaam hotel in Klaksvik.

7 Torshavn

Verblijf in hotel in Torshavn.

Inclusief

 • Verblijf 7 nachten hotelkamer met badkamer met ontbijt
 • Gemarkeerde fietskaart met GPX bestanden
 • Praktische informatie ferry's en tunnels
 • Informatie bezienswaardigheden en wandelsuggesties
 • Transfer fietsen en bagage Torshavn - Klaksvik (x2)
 • Bijdrage VZR garant

Exclusief

 • Vlucht naar Vagár luchthaven
 • Niet genoemde maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Activiteiten
 • Kosten ferry overtochten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (EUR 2,50)

Optioneel

 • Huur e-bike touringfiets met waterdichte tassen en accessoires
 • Huur racefiets met accessoires
 • Taxi laatste dag naar luchthaven
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Uitzicht vanaf Bøur
Café in Torshavn
Mikladalur op Kalsoy eiland
Sandavágur
Schapen op de weg Kalsoy
Uitzicht vanaf Vagár

Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

 • Vágar, Faeröer
 • vanaf 8 dagen
 • max. 6 personen
 • Juni t/m Augustus
 • vanaf €1.300
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis
  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Peetie (aug 2022)

  De Faeröer Eilanden zijn erg mooi, rustig en weids. De mensen zijn vriendelijk en toegankelijk. Abel Reizen heeft deze reis voor mij top verzorgd en mijn vragen vooraf werden snel en goed beantwoord. Erg prettig.

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fiets de Kattegattleden

  • Zweden
  • 9 dagen
  • vanaf €1050
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fietsvakantie Schotland

  • Schotland
  • 14 dagen
  • vanaf €2700
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  Fietsvakantie

  Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1350
  bekijk vakantie
  Google Review Widget
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan