fbpx

Winter in Lapland, wanneer te gaan?

Sinds enkele jaren neemt de populariteit voor een wintervakantie in Lapland flink toe. Avontuurlijke activiteiten in combinatie met het zien van het noorderlicht maakt een reis naar het noorden tot een unieke ervaring. Overdag langlaufen of een hondensleetocht en in de avond de schitterende poollichten bewonderen heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Wil je graag weten wat de beste periode is voor een wintervakantie in Lapland?

Beste periode Noorderlicht?
De beste periode om het noorderlicht te zien is van oktober tot maart. In deze tijd is het lang donker en is de kans het grootst om dit natuurverschijnsel mee te maken. Verder is het belangrijk dat het onbewolkt is. Wolken, mist en neerslag vermindert de kans aanzienlijk op het zien van het noorderlicht. Vermijd verder drukke plaatsen met veel lichtbronnen en zoek open plekken op. Op veel bestemmingen in het noorden van Scandinavië, rondom de poolcirkel, zijn de poollichten goed waarneembaar. Kleed je warm aan met veel laagjes en heb geduld.

Landschap
Lapland bevindt zich grotendeels ten noorden van de poolcirkel en kent een toendraklimaat. De donkere dagen en de lage temperaturen is voor veel mensen een drempel om er heen te gaan. Maar is het echt zo koud? Door de warme golfstroom aan de kust en het relatief lage terrein valt dit best mee gezien de noordelijke breedtegraad. Waar het zuiden van Noorwegen een berglandschap heeft heerst er in het noorden meer een heuvellandschap van ijsvelden en gletsjers die het land bedekken. De hoogste berg in het noorden is de Kebnekaise in Noord Zweden van 2.103 meter. In Fins Lapland is dat de Halti met 1.328 meter. Brede valleien, bevroren meren en besneeuwde bossen kenmerken de Nationale Parken. Januari is de koudste maand in Lapland en daalt het kwik naar -12 tot -20 graden Celsius. In maart is er alweer zo’n 7 a 8 graden warmer en is de zon ook er ook weer.

December is de populairste maand onder toeristen om op wintervakantie te gaan. Veel mensen willen graag de feestdagen vieren op een bijzondere bestemming. Dit leidt tot dure vliegtickets en drukte op de pistes. Om te genieten van een betaalbare vakantie en overdag genoeg zonlicht om buiten te zijn ga dan in februari of maart. Wanneer je vroeg boekt betaal je nog geen 400 euro voor een retour en ben je met een paar uurtjes in een waar sprookjeslandschap.

Enjoy the winter!

Bezoek Zweeds Lapland met Abel reizen
De reis die Abel reizen aanbiedt naar Zweeds Lapland is in de plaats Björkliden. Een klein dorpje met weinig bebouwing 250 km te noorden van de poolcirkel. Dat er weinig bebouwing is leidt ook tot weinig lichtvervuiling en dat maakt de kans op het zien van het Noorderlicht groter. Verder is het landschap divers met de aanwezigheid van de brede Lapporten vallei, het bevroren Tornetrask meer en de omliggende bergtoppen. Meer weten? Klik hier

foto: Jorgen Wiklund VisitSweden

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • natuurbeleving in Noord Europa.
 • betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • maatwerk voor iedere reiziger.
 • van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk reis
Noorderlicht vakantie

Winter in Tromsø

 • 8 dagen
 • vanaf €Op aanvraag
bekijk reis
bekijk reis
E-bike vakantie

Fiets de Kattegattleden

 • Zweden
 • 9 dagen
 • vanaf €1050
bekijk reis
bekijk reis
E-bike vakantie

Fietsvakantie Senja en Vesterålen

 • Noorwegen
 • 9 dagen
 • vanaf €1275
bekijk reis
Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay