fbpx

Winter in Lapland, wanneer te gaan?

Winter in Lapland. Wanneer te gaan?

Sinds enkele jaren neemt de populariteit voor een wintervakantie in Lapland flink toe. Avontuurlijke activiteiten in combinatie met het zien van het noorderlicht maakt een reis naar het noorden tot een unieke ervaring. Overdag langlaufen of een hondensleetocht en in de avond de schitterende poollichten bewonderen heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Wil je graag weten wanneer je het beste naar Lapland kunt gaan in de winter?

Tromsø

Tromsø stad in de nacht

“Tromsø is de grootste stad ten noorden van de poolcirkel.”

Beste periode Noorderlicht?

De beste periode om het noorderlicht te zien is van oktober tot maart. In deze tijd is het lang donker en is de kans het grootst om dit natuurverschijnsel mee te maken. Verder is het belangrijk dat het onbewolkt is. Wolken, mist en neerslag vermindert de kans aanzienlijk op het zien van het noorderlicht. Vermijd verder drukke plaatsen met veel lichtbronnen en zoek open plekken op. Op veel bestemmingen in het noorden van Scandinavië, rondom de poolcirkel, zijn de poollichten goed waarneembaar. Kleed je warm aan met veel laagjes en heb vooral veel geduld.

Aurora Sky Station

Noorderlicht vanaf Aurora Sky Station in Zweden

Landschap in Lapland

Lapland bevindt zich grotendeels ten noorden van de poolcirkel en kent een toendraklimaat. De donkere dagen en de lage temperaturen is voor veel mensen een drempel om er heen te gaan. Maar is het echt zo koud? Door de warme golfstroom aan de kust en het relatief lage terrein valt dit best mee gezien de noordelijke breedtegraad. Waar het zuiden van Noorwegen een berglandschap heeft heerst er in het noorden meer een heuvellandschap van ijsvelden en gletsjers die het land bedekken.

“Een berglandschap met bevroren meren, gletsjers en sneeuwvelden in het noorden van Noorwegen .”

De hoogste berg in het noorden van Scandinavië is de Kebnekaise in Noord Zweden van 2.103 meter. In Fins Lapland is dat de Halti met 1.328 meter. Brede valleien, bevroren meren en besneeuwde bossen kenmerken de Nationale Parken. Januari is de koudste maand in Lapland en daalt het kwik naar -12 tot -20 graden Celsius. In maart is er alweer zo’n 7 a 8 graden warmer en is de zon ook er ook weer.

December is de populairste maand onder toeristen om op wintervakantie te gaan. Veel mensen willen graag de feestdagen vieren op een bijzondere bestemming. Dit leidt tot dure vliegtickets en drukte op de pistes. Om te genieten van een betaalbare vakantie en overdag genoeg zonlicht om buiten te zijn ga dan in februari of maart. Wanneer je vroeg boekt betaal je nog geen 400 euro voor een retour en ben je met een paar uurtjes in een waar sprookjeslandschap.

Fins Lapland cabin

Blokhut in Saariselka Finland

Cabins in Lapland

Wie naar het noorden gaat voor een Lapland vakantie zal zeker in een echte blokhut willen overnachten. De ruime hutten zijn compleet van hout en hebben vaak een open haard, een drooghok en een sauna van binnen. Bovenstaande cabin is gebouwd in Saariselka. Het meest noordelijk gelegen skiresort van Europa. Vanuit de hut is het mogelijk een sneeuwschoenwandeling te maken of een langlauftocht. Wie meer luxe wilt zal op zoek gaan naar een glazen iglo die de laatste tijd erg populair zijn.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Wintervakantie Ranua Resort

 • 8 dagen
 • vanaf €2.000
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Huskytocht in Noorwegen

 • 6 dagen
 • vanaf €3.450
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Denemarken

 • Denemarken
 • 16 dagen
 • vanaf €1950
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan