Reisverslag fietsen in Noord Noorwegen

Fietsen in Noord Noorwegen

Cor en Sonja maakten in juni 2019 een fietsreis van Tromsø naar de Lofoten in het noorden van Noorwegen. Na afloop maakten zij een persoonlijk verslag dat hier is te lezen. Ook dit jaar wilden we weer een meerdaagse fietsvakantie ondernemen, maar het ontbrak ons in eerste instantie aan ideeën. We waren reeds meerdere malen in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland onderweg geweest. Begin januari zagen we een advertentie voor de Beurs bijzondere reizen in Breda en lazen zo over de e-bike vakantie in het hoge noorden van Noorwegen. De Lofoten spraken ons direct aan. Na het zien van de presentatie van Daan en het lezen van een reisverslag van eerdere fietsers op deze route was het duidelijk dat wij hier ook naar toe wilden.

Fietsen in Noord Noorwegen

Cor en Sonja fietsen in Noord Noorwegen 2019

“De Lofoten spraken ons direct aan.”

In overleg met Daan stemden wij de vrije dagen en de accommodaties af. Tot nu toe waren we altijd met bagagevervoer verwend geweest, maar het pakken van 2 fietstassen per persoon is ook gemakkelijk: neem alleen mee wat je echt nodig hebt. We hadden ons ingesteld op regen en lage temperaturen en voor ons waren wind-/waterdichte kleding en schoenen dan ook het belangrijkste.

Na aankomst in Tromsø gingen we met de bus naar de camping in Tromsdalen, waar we een cabin voor 2 nachten hadden. Zo konden we de eerste dagen lekker relaxed wat rondwandelen in de omgeving en Tromsø, waarna we `s middags de fietsen bij de fietsverhuur ophaalden. We werden hier netjes ontvangen, kregen een uitleg over de fietsen en de zadels werden op hoogte gesteld. De fietsen zagen er keurig uit, maar hadden wel een sportief (smal) zadel.

De eerste fietsdag begon koel (4 ˚C) en met veel wind uit het Noord/Oosten, gunstig voor onze eerste etappe naar Hillesøy. Weldra scheen echter de zon. We fietsen langs de kust over Tromsø-eiland, gingen over de hoge brug over het fjord naast het vliegveld en fietsen verder langs de kust naar Kvaløya. De route was vantevoren door Daan op een kaart van Senja, de Vesterålen en de Lofoten gemarkeerd. We hadden de dagetappes zelf vooraf gefotografeerd en deze op A5-formaat gelamineerd, zodat deze gemakkelijk in de stuurtas pasten. We reden door het binnenland langs besneeuwde bergen en de Nordfjorden en eindigden onze eerste dag in Sommarøy. Tot onze verrassing waren hier prachtige witte zandstrandjes.

Sommeroy Arctic Hotel Noord Noorwegen

Sommeroy Arctic Hotel

“We reden door het binnenland langs besneeuwde bergen en de Nordfjorden en eindigden onze eerste dag in Sommarøy.”

Onze route ging vervolgens verder met de ferry tussen Brensholmen en Botnhamn. We vervolgden onze weg via een aantal tunnels, wat een speciale belevenis was: als fietser kun je voor de tunnel al een signaleringslicht aanzetten, waardoor automobilisten weten dat er een fietser in de tunnel is. Daarnaast hebben we onderweg voor onze veiligheid altijd de veiligheidshesjes gedragen. Als Nederlanders kunnen we nog wel wat van de Noorse automobilisten leren: ze zijn zeer hoffelijk en passeren je met een grote boog. In Mefjordvaer hadden we onze eerste vrije dag. Er zijn hier diverse wandelmogelijkheden met uitzicht op de mooie Mefjorden en de oceaan. Op Senja krijg je al een idee van wat je op de Lofoten te wachten staat: prachtige natuur met steile bergtoppen recht uit de zee, mooie zandstrandjes, helder water en een heerlijke rust. We kwamen hier slechts een handvol fietsers tegen. In totaal hadden we hier 3 grotere klimmen, maar met de e-bikeondersteuning was dit geen enkel probleem. We hebben de gehele reis de accu nooit leeggereden. Na de hoogste klim volgde een mooi, nog bevroren bergmeer, waarna een lange afdaling volgde.

Bergsfjorden op Senja

Bergsfjorden op Senja

Na Senja gingen we wederom met een ferry de Andfjorden over naar Andøya. In Bleik was ons volgende verblijf voor 2 nachten: een schattige cabin met plaggendak op de camping. Bleik ligt aan een prachtig lang zandstrand (2 km) en bij een natuurreservaat, waar je op je vrije dag heerlijk kunt wandelen. Ook bestaat hier de mogelijkheid om met een walvis- of papagaaienduikerexcursie mee te gaan. Wij waren echter al zo verwend, door beide vorig jaar in IJsland te hebben gezien.

Na Bleik volgde op Andøya een mooie, zeer rustige weg langs de kust en zagen we een zeearend die door 2 meeuwen werd weggejaagd. Juni is immers broedseizoen. Het heerlijke van fietsen op zulke rustige wegen is dat je zonder probleem kunt stoppen als je wat wilt zien of fotograferen. Bij Risøyhamn gingen we de steile brug over het fjord over naar Hinnøy. In Buknesfjord was ons volgende verblijf, we hadden hier een prachtig uitzicht over het fjord. We moesten en zouden toch een keer de middernachtzon zien, die tussen 0.00 en 2.00 uur ondergaat, maar helaas verschenen er vlak voor middernacht wolken aan de hemel. In juni blijft het hier 24 uur/dag licht.

Op Langøya fietsen we over de 82 naar Stokmarknes. Al zouden we de tocht nog een keer doen (en voor wie wat extra kilometers geen probleem is), dan zouden we dan waarschijnlijk de alternatieve route van Sortland naar Stokmarknes aan de westkant doen, langs de Eidsfjorden. De fietsen reden prima en de afstanden gingen ons steeds gemakkelijker af.

Na Stokmarknes zijn we op Hadseløya van de door Daan geadviseerde route afgeweken. We kozen zelf voor de westelijke route tussen Stokmarknes en Melbu. Het was hier heerlijk rustig en we hadden prachtige uitzichten over het water, fraaie woningen en weides met schapen. We gingen met de ferry van Melbu over naar Fiskebøl en namen hier wederom de westelijke route langs de Morfjorden en Grunnforfjord. Langs een aantal meertjes gingen we door het dal van de bergen en kwamen zo op de E10 uit. Hier moesten we even wennen aan vrachtverkeer, campers en auto’s. Nooit onveilig, maar onze voorkeur ging uit naar extra kilometers met rustige wegen.

In Svolvær hadden we weer een fietsvrije dag. Gewoon lekker om dan een dagje rustig te kunnen rondwandelen en te kunnen genieten van een lekker gebakje bij de plaatselijke konditori. We zagen hier de eerste stokvissen op rek. Via de E10 fietsen we verder naar Sundklakk op Gimsøya en ook hier kozen we weer voor de alternatieve route, de 815 langs de oostkant van Vestvågøy, naar Ballstad. Hier was bijna geen verkeer en genoten we van het mooie landschap en fraaie uitzichten. We hadden vantevoren al de fietsferry geboekt van Ballstad naar Nusfjord. Aangezien het qua toeristen nog lekker rustig was in juni, hadden we een privéferry (schippersboot) voor ons tweeën. De 2 broers, die ons de Nappstraumen overvoeren, waren vissers en vonden het leuk ons het één en ander over de visvangst te vertellen. De boot vertrok om 10.00 uur en een uur later waren we in Nusfjord.

Haven van Nusfjord

Haven van Nusfjord

“Aangezien het qua toeristen nog lekker rustig was in juni, hadden we een privéferry (schippersboot) voor ons tweeën.”

We hadden wederom geluk met het weer bij de overtocht, prachtig zonnig weer. In totaal hebben we bij elkaar opgeteld hooguit 1 dag lichte regen gehad. De temperatuur varieerde meestal tussen 10 – 15 ˚C, prima als je aan het fietsen bent.

Nusfjord is een mooi authentiek, idyllisch vissersdorpje, een soort openluchtmuseum. Er werd hier een interessante film over de visvangst vertoond. Het was gezellig hier een aantal uurtjes te vertoeven. Hierna was het slechts 17 km fietsen naar Ramberg, onze volgende overnachtingsplek. Op weg hiernaar toe fietsen we langs de mooie Flakstadpollen. Ramberg had eveneens een mooi lang zandstrand, leuk voor een mooie avondwandeling. We zagen een zeemeeuw druk stampen op het zand om wormpjes o.i.d. uit de grond naar boven te halen. Een leuk gezicht voor ons, hij had geen oog voor ons.

De laatste etappe zuidwaarts leidde naar Reine. Voor ons was dit de mooiste plek van de gehele fietsroute; een mooi vissersdorp, omgeven door steile bergtoppen. En wow wat hadden we een luxe rorbu! Ook hier waren we weer onder de indruk van de vele stokvisrekken, met wel duizenden vissen.

Stokvis noord Noorwegen

Houten rekken met stokvis op de Lofoten

“Ook hier waren we weer onder de indruk van de vele stokvisrekken, met wel duizenden vissen.”

Op onze vrije dag hier zijn we met de ferry naar Vindstad gevaren en hebben een wandeling gemaakt naar Bunes beach. Als we nog een nacht extra zouden hebben geboekt, zouden we nog naar Sorvågen en Ă zijn gefietst. Wellicht een tip voor een toekomstige reiziger!

Op onze laatste fietsdag terug van Reine naar Stamsund fietsen we over de E10 en via de Nappstraumtunnel naar Leknes. Aangezien de Hurtigruten pas `s avonds om 19.30 uur uit Stamsund vertrok, hadden we alle tijd. Na Leknes gingen we dan ook niet over de 815 maar zuidwaarts via Ramsvik, Sennesvik en Steine naar Stamsund. Wederom een hele mooie route, lekker rustig qua verkeer en er waren hier weer mooie fotomomenten.

Sennisvik Lofoten

Sennisvik Lofoten

Met de Hurtigruten voeren we tenslotte terug naar Tromsø. Vlak voor middernacht voeren we de smalle Trollfjord in. Het was een leuke ervaring een dag/nacht met een cruise te mogen meevaren, maar daar blijft het voor ons bij. Fietsen door het landschap zelf geef je een veel mooiere beleving van de natuur. We kwamen keurig op tijd in Tromsø aan en zaten met een auto als eersten „in de lift“ om aan wal te gaan. Hotel opgezocht en fietstassen geleegd. Vervolgens hebben we de fietsen weer ingeleverd. Slechts 1 lekke band gehad tijdens de eerste fietsdag.

Aan het einde van deze reis merkten we samen op dat we nog wel een aantal dagen hadden willen doorfietsen. We hebben van elke dag genoten: prachtige natuur, mooie vissersdorpjes, rust en fijne fietswegen. Tijdens de klimmetjes en op de bruggen over de fjorden was de e-bike een aangename ondersteuning. Vooraf was de route door Daan uitgezet en waren de accommodaties geboekt. We hoefden dus „enkel“ van A naar B te fietsen en ons nergens om te bekommeren.

Cor en Sonja

Toevoeging Abel reizen: Cor en Sonja hebben de fietsreis gemaakt van Senja naar de Lofoten. Abel reizen verzorgt de fietsen, reserveert de cabins en de Hurtigruten en praktische zaken als kaarten, GPX bestanden en tips wat te doen onderweg. In overleg met de klanten is het aantal fiets- en rustdagen tot stand gekomen. In het artikel tips en bezienswaardigheden op de Lofoten is meer te lezen over het noorden van Noorwegen.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

  • Noorwegen
  • 15 dagen
  • vanaf €2100
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1450
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2025 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan