fbpx

Verschillen Zweeds Lapland en Fins Lapland

Verschillen Zweeds Lapland en Fins Lapland

Veel reizigers die naar Lapland gaan willen graag weten of er verschillen tussen Zweeds en Fins Lapland zijn. Naast verschillen in cultuur en type landschap zijn er ook de Sami bewoners met eigen taal en tradities.  In het kort kun je stellen dat de natuur in Zweden meer gekenmerkt wordt door bergen en gletsjers en dat Finland meer bestaat uit uitgestrekte vlaktes met bossen en meren. Voor veel reizigers is een vakantie naar het arctische noorden een droom die uitkomt. Een avontuurlijke huskytocht of met een sneeuwscooter de besneeuwde vlaktes van de wildernis beleven. Wat is handig om te weten en wat zijn verschillen in Lapland?

Bekijk hier het volledige overzicht van alle Laplandvakanties in Scandinavië die worden aangeboden door Abel reizen.

Abisko Zweeds Lapland

Abisko Zweeds Lapland (Foto Activitities in Abisko)

Wat kun je verwachten van Zweeds Lapland?

Het noorden van Zweden kent een overwegend groen en bergachtig landschap. Hoe dichterbij je bij de grens van Noorwegen komt hoe meer een glooiend heuvellandschap overgaat in een berggebied met ronde bergtoppen, U-vormige valleien en gletsjers. Deze uitgestrekte bergketen is onderdeel van de Scandinavische Hooglanden en kent in Zweden bergtoppen tot ongeveer 2.000 meter hoogte. Hiervan is de Kebnekaise berg met 2.103 meter de hoogste en bevindt zich in Abisko Nationaal Park. Het natuurreservaat is populair bij wandelaars in de zomer en langlaufers in de winter en ligt midden in Zweeds Lapland. Bij het park in Abisko is de Lapporten Vallei goed zichtbaar en symbolisch voor het gebied. De brede vallei van 1.700 meter hoogte wordt gezien als de toegangspoort van Lapland. Abisko Nationaal Park kent al een beschermde status sinds 1909 en is onderdeel van de gemeente Kiruna.

Sami in Zweeds Lapland

De regio is traditioneel gezien het leefgebied van de Sami die hier in kampen wonen met de rendieren waar zij van leven. Lange tijd is het voortbestaan van de Sami in gevaar geweest. Met de komst van de spoorlijn en een overheidsbeleid gericht op onderdrukking werd het steeds lastiger voor de rendierhouders om de levenswijze in stand te houden. Sinds enkele decennia worden zij als gelijkwaardige burgers gezien en is er steeds meer aandacht voor het behoud van de tradities en leefwijze. Als bezoeker in Zweeds Lapland kun je een Sami kamp bezoeken om een indruk te krijgen hoe zij al duizenden jaren in staat zijn om te leven van en met de natuur. Officieel zijn er tegenwoordig 100.000 Sami die op traditionele wijze leven in Lapland, waarvan 70.000 in Noorwegen, 20.000 in Zweden, 8.000 in Finland en 2.000 in Rusland.

Skiën en langlaufen in Zweden

De aanwezigheid van de bergen en brede valleien maakt het gebied ideaal om te skiën. De bekendste skiresorts in Noord Zweden zijn Björkliden en Riksgransen aan de grens met Noorwegen. Sinds de komst van de spoorlijn in 1900 is het gebied ontdekt door skiliefhebbers. Vanaf februari is er voldoende zonlicht en zijn de pistes geopend. Populair hier is het off piste skiën, langlaufen en je kunt er heli-skiën waarbij je met een helikopter wordt afgezet in de bergen. Naast enkele resorts is er vrijwel geen horeca en je hoeft dan ook niet bang te zijn voor een massa aan toeristen en drukte.

Langlaufing Lapland

Langlaufen

Kiruna in Zweeds Lapland

Het merendeel van de bezoekers kiest ervoor om te reizen op Kiruna. De stad heeft een internationaal luchthaven, een treinstation en is goed bereikbaar. Het bijzondere aan de stad is de aanwezigheid van de ijzerertsmijnen. De mijnen zorgen voor veel werkgelegenheid en zorgt veel diversiteit onder de inwoners. Door gevaar van inzakking is de stad letterlijk aan het verhuizen om 3 km verderop opnieuw gebouwd te worden. De bekendste bezienswaardigheid van Kiruna is misschien wel het IJshotel. 20 Km ten oosten van de stad is in het dorp Jukkasjärvi het wereldberoemde hotel 200 km ten noorden van de poolcirkel. Met ijs en sneeuw worden jaarlijks prachtige sculpturen van ijs ontworpen en tentoongesteld wat internationale bezoekers trekt.

Wat kun je verwachten van Fins Lapland?

De regio in het noorden van Finland behoort tot Lapland waarvan Rovaniemi de hoofdstad is met 35.000 inwoners. Het gebergte van het Scandinavische Hoogland gaat in Fins Lapland over in een landschap dat wordt gekenmerkt door brede heuvels, open vlaktes, meren en dichte naaldbossen. De heuvels zijn beduidend lager ten opzichte van het buurland en zijn rond de 1.000 meter hoogte. Oeroude bossen worden enkel onderbroken door grote meren waar houten vakantiehuisjes staan opgesteld. ’s Winters zijn de meren bevroren en is de sneeuwscooter dé manier om over de bevroren vlaktes te reizen. De sneeuwscooter is ook opgenomen in de Sami gemeenschap die ermee de kuddes rendieren houden.

Sneeuwscootertocht Finland

Sneeuwscootertocht in Fins Lapland

Langlaufen is de volkssport

Met een winter dat al in november begint is langlaufen gegroeid tot een nationale volkssport. Het is gemakkelijk om te doen en bijna overal in het land zijn er wel langlauftracks. Het Ylläs skiresort kent wel 330 km aan tracks (!). Langs de geprepareerde track zijn er cabins of open plekken die beschutting geven (Laavu) waar je kunt uitrusten. Veel paden gaan dwars door de bossen en worden in het donker verlicht. Traditiegetrouw werd het iedereen aangeleerd omdat het simpelweg de enige manier was van verplaatsen tussen de dorpjes. Waar je dus ook heengaat in Fins Lapland grote kans dat je er kunt langlaufen!

Ontspannen in de sauna

Na een actieve dag buiten in de kou waar de temperatuur kan zakken tot wel -35 graden is een bezoek aan de sauna aangenaam. De Finnen zijn trots op deze traditie en hechten veel waarde aan de sauna. In een traditionele sauna van hout duurt het vaak uren voordat de rook de sauna de juiste temperatuur bereikt van bijna 100 graden. Buiten is er een klein gat in het ijs om in het ijskoude water een duik te nemen. Soms is het ook mogelijk om buiten je lichaam af te koelen door languit te liggen in de sneeuw om daarna weer snel naar binnen te gaan!

Rendiersledes en huskytochten

Met een winter dat wel 5 maanden duurt is het besneeuwde landschap ideaal voor rendiersledes, huskytochten en lange sneeuwscootertochten. Sami gemeenschappen worden actief betrokken bij toeristische programma’s waarbij je in een Sami kamp de rendieren van dichtbij ziet en er vaak een korte rit op de slede wordt gedaan. De kleinschaligheid en persoonlijke betrokkenheid zorgen voor een authentieke beleving van Lapland. Op veel plaatsen is het ook mogelijk om met een roedel husky’s een prachtige tocht van 2 á 3 uur te maken. Op hoge snelheid gaan de energieke honden door het arctische landschap. Een kennismaking met de dieren en de boerderij waar ze leven is vaak onderdeel van het programma. In dit artikel vertelt stagiair Bianca over haar ervaringen met husky’s in Zweeds Lapland.

Fins-Lapland-winter

Saariselkä Fins Lapland

Keuze tussen Zweeds of Fins Lapland

Over het algemeen zijn op veel toeristische resorts in Lapland de activiteiten vergelijkbaar en maakt het landschap en de keuze voor het verblijf het echte verschil uit in de beleving. Zweeds Lapland kent meer hogere bergen dan Finland en is daardoor meer geliefd onder skiliefhebbers. Ga je graag naar Lapland voor een huskytocht dan is goed om te weten dat open vlaktes met veel sneeuwzekerheid belangrijk is. Waar je ook naartoe gaat in Lapland het is de rust en ruimte van de ongerepte natuur dat je bij zal blijven.

Visit Lapland Logo

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Noorderlicht Senja en Tromsø 2023

 • 8 dagen
 • vanaf €2300
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Fins Lapland winter vakantie

 • 8 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland 2023

 • 8 dagen
 • vanaf €2500
bekijk vakantie
Abel Reizen - Google Reviews
bochure

Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan