Reizen en het coronapaspoort

Reizen en het coronapaspoort

Update: 22 juni 2021

Het Corona virus is op 11 maart 2020 door het WHO (World Health Organization) uitgeroepen tot een pandemie. De snelle toename na de uitbraak in Wuhan, China, in december 2019 van het aantal geïnfecteerden wereldwijd zorgt voor drastische maatregelen die van land tot land verschillen. Om verdere verspreiding te beperken worden (in) reisbeperkingen opgelegd, grote evenementen afgelast, op grote schaal gevaccineerd en wordt er een coronapaspoort ingevoerd. In Nederland is het RIVM het nationale gezondheidsinstituut dat de overheid voorziet van advies. Hier een actueel overzicht voor reizigers die naar Noord Europa willen gaan en vragen m.b.t. reizen en de reisovereenkomst.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle zomervakanties in Scandinavië die worden aangeboden door Abel reizen.

Reizen met Covid paspoort vanaf 1 juli 2021

De landen hebben met de Europese Commissie in juni afgesproken om een Covid EU Paspoort in te voeren. Deze maatregel moet vrij bewegen binnen de EU bevorderen en gedwongen quarantaine voorkomen. Het certificaat kan worden gebruikt in alle EU landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het digitale EU paspoort laat zien dat de reiziger ofwel een vaccinatieprik heeft gehad, negatief is getest of hersteld is van corona met een QR code.  De stijging van de vaccinatiegraad en de daling van het aantal nieuwe Covid gevallen zijn belangrijke indicatoren waar landen naar kijken dat ziet er goed uit. De landen met relatief weinig nieuwe Covid gevallen krijgen steeds vaker een positief reisadvies van de Nederlandse overheid.

Hoe gaat het Covid paspoort (Digitale Covid Certificaat) eruit zien voor Nederlanders?

Het Europese paspoort zal er komen in digitale vorm maar kan ook in papieren versie aangevraagd worden. De Rijksoverheid hanteert de naam Digitale Covid Certificaat (DCC). Op de mobiele telefoon zal het ingebouwd worden in de Corona-Check App. Dit is de applicatie die bezoekers van evenementen gebruiken vanaf 23 juni 2021 om toegang te krijgen. De applicatie maakt een QR code aan dat je laat zien bij de grensovergang. Belangrijk voor vertrek is:

1) Download de CoronaCheck app op de smartphone

2) Log in met DigiD

3) Maak de QR code aan.

Coronapaspoort
Foto: Lennard ’t Hart en K. Einder ANP afkomstig van Nu.nl

Covid paspoort geldig na 14 dagen

Pas na een periode van 14 dagen nadat de reiziger volledig is gevaccineerd kun je voor veel landen de grens over met het paspoort. Dat komt omdat de 2 weken tijd nodig is om volledige bescherming te geven. De reizigers die hier niet aan voldoen moeten er rekening mee houden dat er toch nog een testbewijs nodig is. Een goede voorbereiding is dus essentieel om niet voor verrassingen komen te staan.

Reizen met kinderen

Als u gaat reizen met kinderen is het belangrijk om te weten of zij een testbewijs moeten laten zien. Nederland wilt dat alle kinderen onder de 12 jaar worden vrijgesteld van testverplichting maar dat is nog niet definitief goedgekeurd door alle landen. Wel is duidelijk dat kinderen ook een eigen Covid paspoort kunnen krijgen voor het laten zien van een test- of herstelcertificaat. Reis je met kinderen door meerdere Europese landen dan is het belangrijk om van ieder land op te zoeken wat de regels precies zijn. Uiterlijk 1 juli moet helder zijn wat de regels en rechten zijn van een Digitale Covid Certificaat.

Kan ik vrij reizen en bewegen met een coronapaspoort?

Ja en nee. De verwachting is dat je met een coronapaspoort wel kunt reizen in Europa, maar je zult er rekening mee moeten houden dat er nog veel regels gelden. Denk aan afstand houden, mondkapjes, aangepaste horecatijden etc. Aanvullende regels kunnen er zijn voor reizigers die niet gevaccineerd zijn.

Quarantaine Reischeck

Wil je weten voor of tijdens je reis weten of je in quarantaine moet? Voor deze informatie heeft de Nederlandse overheid de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl opgezet. Vul de datum in dat je verwacht terug te komen uit welk land en er volgt een uitslag. De reischeck geeft ook aan of er coronarisico is op de vakantiebestemming. In onderstaand uitkomst zie je overigens dat Noorwegen geen coronarisico heeft en daardoor ook geen quarantaineverplichting bij thuiskomst. Dit terwijl er op moment van invullen we een negatief reisadvies geldt.

ReizentijdensCorona_Noorwegen

Geldt er een vaccinatieplicht als ik ga reizen?

De Nederlandse overheid heeft net als de Europese Commissie besloten dat vaccineren nooit verplicht kan zijn. Het is de keuze van de inwoners om zich wel of niet te vaccineren. De verwachting is dat de meerderheid in de zomer gevaccineerd zal zijn waardoor het virus geen bedreiging meer vormt. Bedenk wel dat luchtvaartmaatschappijen een vaccinatieplicht kunnen invoeren dus bij het boeken van een vlucht is het belangrijk om dat na te vragen.

Kan ik ergens zien wat de vaccinatiegraad is van een land?

Ja. Op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control kun je het tempo bijhouden.

Waar vind ik de reisbeperkingen die op dit moment gelden?

Veel Europese landen maken gebruik van eigen regels voor inkomend toerisme en de verschillen kunnen groot zijn. Denk dan aan inschrijfformulieren, mondkapjes, regels voor het Openbaar Vervoer, horeca, quarantaine etc. Op de website Re-open EU kun je van ieder Europees land zien welke maatregelen er gelden.

Ik wil graag op vakantie maar er geldt een negatief advies, wat nu?

Het gaat er om of er tijdens de betreffende reisperiode nog steeds een negatief reisadvies geldt van de Nederlandse overheid. Met het tempo van vaccineren en de komst van een coronapaspoort is de verwachting dat het reisadvies in de zomer wordt aangepast naar groen/geel voor veel landen. We raden je aan om (altijd) een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt dan zonder zorgen een vakantie boeken.

Als er een land op slot gaat en we kunnen niet reizen kan ik dan kosteloos annuleren?

Indien een land van bestemming op slot gaat voor inkomend toerisme dan mogen vliegtuigen niet vertrekken en kun je kosteloos annuleren. Van de reisorganisatie krijg je je volledige reissom dan terug. Bespreek goed met je reisadviseur als je besluit met eigen vervoer te gaan.

Waarom is het goed om een annuleringsverzekering af te sluiten?

Als je niet op reis kunt of je moet de reis afbreken door onvoorziene en/of persoonlijke omstandigheden ontstaan er vaak kosten bij het annuleren. Dan is het goed om een annuleringsverzekering te hebben die de kosten volledig of gedeeltelijk vergoed. Voorbeelden hiervan zijn: ziekte, overlijden naaste, ongeval, scheiding, onvrijwillige werkloosheid.

Wat als het reisadvies wordt aangepast naar oranje/rood?

In dit geval is het niet verantwoord volgens de overheid om te gaan reizen en zal de reisorganisatie in actie komen. Als er geen aanleiding is dat het advies verandert voor aanvang van de reis wordt de reis kosteloos geannuleerd en krijg je de volledige reissom teruggestort. Mocht je echter toch graag met oranje reisadvies willen reizen (reisadvies is immer niet bindend!) informeer dan bij de organisator wat de afspraak dan is.

Het coronavirus is bij mij of bij mijn reisgenoot vastgesteld en ik heb een positieve PCR test. Wat nu?

Indien u een annuleringsverzekering heeft afgesloten worden de kosten van annuleren vergoed bij de betere verzekeraars. De uitkomst van de positieve PCR test moet wel aantoonbaar zijn voor de verzekeraar.

Wat als ik Corona krijg tijdens de reis?

In dit geval kunt u geen beroep doen op de annuleringsverzekering. De onverwachte kosten voor (extra) verblijf en reiskosten worden mogelijk wel vergoed door de reisverzekering. Verstandig is om van tevoren te informeren bij de verzekeraar wat de dekking precies is.

Hoe zit het met de dekking van mijn reisverzekering als tijdens de reis het advies verandert naar oranje/rood?

De dekking van je verzekering blijft bestaan tot het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt gaan. Kosten die je maakt bij noodgedwongen repatriering krijg je niet standaard terug van de verzekeraar en reisorganisatie. Van de reisorganisatie kun je wel gecompenseerd worden voor de niet gebruikte reisdagen.

Kan ik een voucher verwachten als de reis niet doorgaat?

Nee. Als de reis door omstandigheden niet doorgaat en deze wordt door de reisorganisatie geannuleerd krijg je de volledige reissom teruggestort.

Waar vind ik meer informatie over een annuleringsverzekering?

De website van de Europeesche.nl bevat veel praktische vraag en antwoorden over annuleren en corona. Daarnaast bieden zij allrisk annuleringsverzekeringen die meer dekken dan een standaard verzekering.

Waar vind ik meer informatie over reizen en Corona?

De veelgestelde vragen van de ANVR is hier te vinden. Naast de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zij een reisapplicatie van actueel nieuws voor op de mobiele telefoon. En dan is er natuurlijk het RIVM met het meest actuele nieuws en adviezen. Informatie van de EU over het Digitale EU Covid Certificaat is hier te vinden.

Voor actuele informatie over de reisbeperkingen contacteer je reisadviseur.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

 • Schotland
 • 8 dagen
 • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie
bochure

Gratis de reisbrochure 2021 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan