fbpx

Reizen en het corona (Covid-19) virus

Reizen en het corona (covid-19) virus

Laatste bijgewerkt: 29 april 2020

Het Corona virus is op 11 maart 2020 door het WHO (World Health Organiszation) uitgeroepen tot een pandemie. De snelle toename na de uitbraak in Wuhan, China, in december 2019 van het aantal geïnfecteerden wereldwijd zorgt voor drastische maatregelen die van land tot land verschillen. Om verdere verspreiding te beperken worden (in) reisbeperkingen opgelegd, grote evenementen afgelast en ook scholen en het openbaar vervoer nemen maatregelen. In Nederland is het RIVM het nationale gezondheidsinstituut dat de overheid voorziet van advies.

Reisadvies MinBuza
Voor het meest actuele reisadvies kun je terecht bij de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het MinBuza werkt met een kleur bij ieder advies. Hier kort de betekenis van de kleurcode:
• Groen: geen bijzondere veiligheidssituaties
• Geel: let op veiligheidssituaties (veiligheidsrisico’s die afwijken van Nederland, opletten)
• Oranje: Alleen noodzakelijk reizen (alleen reizen indien echt noodzakelijk, vakantiereizen zijn niet noodzakelijk)
• Rood: niet reizen (ernstige veiligheidssituaties en levensbedreigend)

Zweden: oranje

Vanaf 19 maart gelden er beperkingen voor reizigers van buiten de EU die naar Zweden komen. Niet noodzakelijke reizen naar Zweden is momenteel niet mogelijk. De maatregelen zijn tijdelijk van aard en gelden in eerste instantie voor 1 maand en is inmiddels verlengd tot 15 mei. Ga je binnenkort naar Zweden neem dan goed de informatie op de site van de Zweedse overheid door.

Noorwegen: oranje

De grenzen van Noorwegen zijn gesloten voor onbepaalde tijd. Voor inwoners geldt dat wie na 27 februari naar het buitenland is geweest in quarantaine moet blijven voor 14 dagen (thuis).  Op de website van de Noorse overheid is meer te vinden. Luchtvaartmaatschappijen Norwegian en SAS vliegen momenteel alleen nationaal. Ondanks dat de maatregelen langzaamaan worden versoepeld is het nog onduidelijk wanneer de grenzen open gaan voor toeristen. De Engelstalige site over het leven in Noorwegen Life in Norway houdt het nieuws goed bij.

Finland: oranje

De reisbeperkingen naar Finland gelden tot 13 april. Alleen reizigers met een Fins paspoort of met vast woonadres komen het land in. Actueel nieuws over de maatregelen is te vinden op de site van de Finse overheid.

Verenigd Koninkrijk: oranje

Vanaf 17 maart 2020 gelden er reisbeperkingen. Niet noodzakelijke reizen is niet mogelijk voor de duur van 1 maand. Inmiddels zijn de reisbeperkingen verlengd en voor onbepaalde tijd van kracht. Meer te vinden op de website van de overheid.

Het reisadvies verandert naar oranje/rood, en nu?
Nu is het niet verantwoord om af te reizen naar de bestemming en komt de reisorganisator in actie. Er wordt contact met je opgenomen. Wellicht wil je de reis verplaatsen, of een andere bestemming en anders krijg je je geld terug. Hierbij is het tijdstip van belang van het advies en de reisdata. Lees ook ‘kosten van annuleren’.

Welke maatregelen worden er genomen door landen?
De autoriteiten nemen verschillende maatregelen ter bescherming van de inwoners en laten zich leiden door het WHO. Naast inreisbeperkingen worden er in enkele landen reizigers die zijn blootgesteld aan infectiegevaar in quarantaine gezet. Ook is het mogelijk dat reizigers bij aankomst van een land een medische verklaring moeten invullen en/of dat de temperatuur wordt gemeten. Reizigers met koorts- en/of hoestklachten kunnen nader onderzocht worden. Dit kan ook het geval zijn bij een cruisetocht (bijv. de Hurtigruten in Noorwegen). Openbare plaatsen en ook accommodaties kunnen ook worden ontsmet. Buitensportzaken zijn bezig om na ieder gebruik van het materiaal (fietsen, kayaks etc.) dit te ontsmetten. De maatregelen verschillen heel erg van land tot land.

Hoe zit het met de Hurtigruten in Noorwegen?
De laatste stand van zaken is te vinden op hun website. Alle tochten worden momenteel niet uitgevoerd. Op de planning staat een tocht met vertrek 21 mei vanaf Bergen. Er volgt een aangepast tijdschema voor de zomer. De ferry zal in deze periode ingezet worden om goederen te vervoeren.

Kunnen landen reizigers weigeren?
Ja dat kan zeker. De maatregelen verschillen van land tot land. Nu het aantal besmettingen in Nederland blijft oplopen leidt dat tot inreisbeperkingen van landen voor Nederlanders. Op de site van het IATA (Internationale Luchtvaartorganisatie) kun je een update vinden van deze maatregelen. Inwoners van China, Iran, Italië en Korea en mensen die recentelijk deze landen hebben bezocht worden in veel landen niet toegelaten. Op 12 maart heeft de Amerikaanse president besloten om de inwoners van Europa (Schengengebied) te weigeren voor een periode van 30 dagen,met ingang van 14 maart.

Kan ik een nu nog wel een reis boeken?
Ja dat kan. Het kan goed zijn dat de reisbeperkingen in de aanloop naar de reis worden opgeheven. Ga voor de zekerheid in overleg met de reisadviseur om dit voor te leggen. Wel is van belang om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Bedenk dat het mogelijk is dat er extra maatregelen worden getroffen zodra reizen weer is toegestaan.

Moet ik mijn reis annuleren?
Die keuze is natuurlijk aan de reiziger. Het is (zeer) lastig in te schatten hoe de uitbraak zich ontwikkelt en de maatregelen die worden genomen de komende periode. Als de reisaanbieder de uitvoerende diensten wel kan aanbieden (accommodatie, activiteiten etc.) dan gelden de annuleringsvoorwaarden van de reisovereenkomst bij annuleren van de klant. Zodra de reisaanbieder de pakketreis niet meer kan uitvoeren wordt er contact met de klant opgezocht om tot een passende oplossing te komen. Het kan dus zo zijn dat een reiziger wellicht niet op de plaats van bestemming kan komen, dat is echter niet de verantwoordelijkheid van de reisorganisator. Van belang is of op het moment van annuleren bekend is wat de ernst van de veiligheidssituatie is tijdens de reisdagen. De reiziger die 2 maanden van tevoren wilt annuleren kan dit doorgaans niet kosteloos doen omdat de ernst van de situatie niet bekend is op de reisdata.

Wat te doen?
U kunt ervoor kiezen om te wachten. Kijken hoe de uitbraak zich ontwikkelt en het land waar u heen gaat reageert. U kunt ervoor kiezen om te annuleren. In dat geval is het belangrijk na te gaan of er kosten aan verbonden zijn. U kunt in contact gaan met de reisorganisator om te kijken of een verplaatsing van de reisdata mogelijk is.

Is het omboeken van de reis mogelijk?
Ja. Indien u ervoor kiest om liever de vakantie op een later moment in het jaar of in 2021 plaats te laten vinden is dat mogelijk. In dat geval wordt er een voucher uitgegeven ter waarde van de reissom. Het betaalde bedrag blijft op de rekening staan van STO Garant. Let op! Voor het omboeken kunnen wel kosten aan verbonden zijn, maar over het algemeen zullen deze kosten lager uitvallen dan bij annuleren. Immers de accommodaties en buitensportzaken waar we mee samenwerken zullen ook lagere kosten rekenen.

En de kosten van annuleren?
Het is goed om de dekking van uw annuleringsverzekering te raadplegen om te kijken of eventuele kosten worden vergoed door annulering vanwege Corona. In de meeste gevallen worden alleen kosten gedekt van annulering bij ziekte of overlijden van een familielid. Zijn de omstandigheden op de plaats van bestemming zodanig dat de reis niet veilig kan worden uitgevoerd en een alternatief is niet mogelijk met instemming van de klant dan is kosteloos annuleren mogelijk. Code oranje/rood is een indicator maar bij Nederlandse wet niet bindend. Alle omstandigheden moeten worden meegenomen. De wet spreekt over onvermijdbare en buitengewone omstandigheden.

Kan de reisorganisator de reis annuleren?
Ja dat kan. De reisorganisator kan een kleine wijziging wel doorvoeren (aanpassing van de route), maar voor grote wijzigingen is toestemming van de klant nodig. Gaat de klant niet akkoord dan heeft die recht op volledige teruggave van de reissom. Als de reis niet uitgevoerd kan worden zoals deze in de overeenkomst staat neemt de organisator contact op.

Als ik in een hotel in quarantaine wordt gezet, wie betaalt de kosten?
De reisorganisator zal hulp en bijstand verlenen waar nodig, maar dat is niet zo eenvoudig als het hotel ‘op slot’ zit. De partijen en dus ook de reisorganisator staan voor een overmachtssituatie. Op dat moment zijn de kosten voor de reiziger. Informeer bij de verzekeraar hoe ver de dekking reikt van de reisverzekering.

Waar vind ik meer informatie over mijn verzekering?
Op de website van Independer kun je zien wat de vergoeding is per verzekeraar.

Waar vind ik meer informatie?
De veelgestelde vragen van de ANVR is hier te vinden. Naast de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zij een reisapplicatie van actueel nieuws voor op de mobiele telefoon. En dan is er natuurlijk het RIVM met het meest actuele nieuws en adviezen.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • natuurbeleving in Noord Europa.
 • betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • maatwerk voor iedere reiziger.
 • van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

 • Schotland
 • 8 dagen
 • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie