fbpx

Reizen en het corona (Covid-19) virus

Reizen en het corona (covid-19) virus

(Deze blog wordt niet meer up-to-date gehouden)

Het Corona virus is op 11 maart 2020 door het WHO (World Health Organiszation) uitgeroepen tot een pandemie. De snelle toename na de uitbraak in Wuhan, China, in december 2019 van het aantal geïnfecteerden wereldwijd zorgt voor drastische maatregelen die van land tot land verschillen. Om verdere verspreiding te beperken worden (in) reisbeperkingen opgelegd, grote evenementen afgelast en ook scholen en het openbaar vervoer nemen maatregelen. In Nederland is het RIVM het nationale gezondheidsinstituut dat de overheid voorziet van advies. Hier een actueel overzicht voor reizigers die naar Noord Europa willen gaan deze zomer en vragen m.b.t. hun reisovereenkomst.

Reisadvies MinBuza
Voor het meest actuele reisadvies kun je terecht bij de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het MinBuza werkt met een kleur bij ieder advies. Hier kort de betekenis van de kleurcode:
• Groen: geen bijzondere veiligheidssituaties
• Geel: let op veiligheidssituaties (veiligheidsrisico’s die afwijken van Nederland, opletten)
• Oranje: Alleen noodzakelijk reizen (alleen reizen indien echt noodzakelijk, vakantiereizen zijn niet noodzakelijk)
• Rood: niet reizen (ernstige veiligheidssituaties en levensbedreigend)

Ga je op vakantie naar een bestemming met een negatief reisadvies houdt er dan rekening mee dat je reisverzekering niet dekkend is in geval van repatriëring en in Nederland in quarantaine moet.

Zweden: oranje

Vanaf 19 maart gelden er beperkingen voor reizigers van buiten de EU die naar Zweden komen. De grenzen zijn open voor Nederlanders en alle inwoners uit Schengenlanden. Het beleid van de overheid is minder streng en ingrijpend dan veel Europese landen. Scholen, horeca en winkels bleven open, met inachtneming van 1,5 meter afstand, en de inwoners van 70 jaar en ouder werd gevraagd aan social distancing te doen. De soepele maatregelen hadden niet het gewenste effect om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het aantal besmettingen en doden als gevolg van Corona is hoger dan de omringende Scandinavische landen. Voor de inwoners geldt een negatief reisadvies voor het buitenland tot 15 juli en een aanbevolen reisbeperking tot 1 – 2 uur afstand van de woonplaats. Er is geen quarantaineverplichting bij aankomst in het land. Ben je van plan deze zomer naar Zweden te gaan lees dan de pagina VisitSweden.

Noorwegen: geel

De grenzen van Noorwegen zijn 15 juli open gegaan voor Nederland en het reisadvies is aangepast. Noorwegen houdt een lijst bij van landen en iedere 2 weken volgt er een update. Hierbij wordt gekeken naar aantal positief geteste mensen en aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Actuele informatie op VisitNorway in het Nederlands en de site van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (NIPH).

Finland: geel

Actueel nieuws over de maatregelen is te vinden op VisitFinland en de website van de overheid.

Verenigd Koninkrijk: geel

Vanaf 10 juli zijn de beperkingen opgeheven. Actueel nieuws is te vinden op VisitBritain en de website van de overheid. Engeland, Wales, Schotland en Noord Ierland hebben hun eigen regels en maatregelen getroffen. Bekijk hier de website van de Schotse overheid voor nieuws.

Het reisadvies verandert naar oranje/rood, en nu?
Nu is het niet verantwoord om af te reizen naar de bestemming en komt de reisorganisator in actie. Er wordt contact met je opgenomen. Wellicht wil je de reis verplaatsen, of een andere bestemming en anders krijg je je geld terug. Hierbij is het tijdstip van belang van het advies en de reisdata. Lees ook ‘kosten van annuleren’.

Welke maatregelen worden er genomen door landen?
De autoriteiten nemen verschillende maatregelen ter bescherming van de inwoners en laten zich leiden door het WHO. Naast inreisbeperkingen worden er in enkele landen reizigers die zijn blootgesteld aan infectiegevaar in quarantaine gezet. Ook is het mogelijk dat reizigers bij aankomst van een land een medische verklaring moeten invullen en/of dat de temperatuur wordt gemeten. Reizigers met koorts- en/of hoestklachten kunnen nader onderzocht worden. Dit kan ook het geval zijn bij een cruisetocht (bijv. de Hurtigruten in Noorwegen). Openbare plaatsen en ook accommodaties kunnen ook worden ontsmet. Buitensportzaken zijn bezig om na ieder gebruik van het materiaal (fietsen, kayaks etc.) dit te ontsmetten. De maatregelen verschillen heel erg van land tot land.

Hoe zit het met de Hurtigruten in Noorwegen?
De laatste stand van zaken is te vinden op hun website. Vanaf 20 juli zijn de boten weer gaan varen en zullen geleidelijk aan gaan opschalen naar het reguliere schema.

Kunnen landen reizigers weigeren?
Ja dat kan zeker. De maatregelen verschillen van land tot land. Nu het aantal besmettingen in Nederland blijft oplopen leidt dat tot inreisbeperkingen van landen voor Nederlanders. Op de site van het IATA (Internationale Luchtvaartorganisatie) kun je een update vinden van deze maatregelen. Inwoners van China, Iran, Italië en Korea en mensen die recentelijk deze landen hebben bezocht worden in veel landen niet toegelaten. Op 12 maart heeft de Amerikaanse president besloten om de inwoners van Europa (Schengengebied) te weigeren voor een periode van 30 dagen,met ingang van 14 maart.

Kan ik een nu nog wel een reis boeken?
Ja dat kan. Het kan goed zijn dat de reisbeperkingen in de aanloop naar de reis worden opgeheven. Ga voor de zekerheid in overleg met de reisadviseur om dit voor te leggen. Wel is van belang om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Bedenk dat het mogelijk is dat er extra maatregelen worden getroffen zodra reizen weer is toegestaan (bijv. mondkapje vliegtuig, testen in land van bestemming op aanwezigheid Covid-19).

Moet ik mijn reis annuleren?
Die keuze is natuurlijk aan de reiziger. Het is (zeer) lastig in te schatten hoe de uitbraak zich ontwikkelt en de maatregelen die worden genomen de komende periode. Als de reisaanbieder de uitvoerende diensten wel kan aanbieden (accommodatie, activiteiten etc.) dan gelden de annuleringsvoorwaarden van de reisovereenkomst bij annuleren van de klant. Zodra de reisaanbieder de pakketreis niet meer kan uitvoeren wordt er contact met de klant opgezocht om tot een passende oplossing te komen. Het kan dus zo zijn dat een reiziger wellicht niet op de plaats van bestemming kan komen, dat is echter niet de verantwoordelijkheid van de reisorganisator. Van belang is of op het moment van annuleren bekend is wat de ernst van de veiligheidssituatie is tijdens de reisdagen. De reiziger die 2 maanden van tevoren wilt annuleren kan dit doorgaans niet kosteloos doen omdat de ernst van de situatie niet bekend is op de reisdata.

Wat te doen?
U kunt ervoor kiezen om te wachten. Kijken hoe de uitbraak zich ontwikkelt en het land waar u heen gaat reageert. U kunt ervoor kiezen om te annuleren. In dat geval is het belangrijk na te gaan of er kosten aan verbonden zijn. U kunt in contact gaan met de reisorganisator om te kijken of een verplaatsing van de reisdata mogelijk is.

Is het omboeken van de reis mogelijk?
Ja. Indien u ervoor kiest om liever de vakantie op een later moment in het jaar of in 2021 plaats te laten vinden is dat mogelijk. In dat geval wordt er een voucher uitgegeven ter waarde van de reissom. Het betaalde bedrag blijft op de rekening staan van STO Garant. Let op! Voor het omboeken kunnen wel kosten aan verbonden zijn, maar over het algemeen zullen deze kosten lager uitvallen dan bij annuleren. Immers de accommodaties en buitensportzaken waar we mee samenwerken zullen ook lagere kosten rekenen.

En de kosten van annuleren?
Wie vanaf 15 juni een reis boekt doet er goed aan eerst onderzoek te doen naar de dekking van de reis- en annuleringsverzekering. Een nieuwe uitbraak van het virus wordt niet meer als onvoorziene omstandigheden gezien dus de kosten die hieruit volgen worden niet vergoed. Van belang is het moment van afsluiten van je verzekering en de voorwaarden die van toepassing zijn. Indien je vlak voor de reis moet annuleren wegens ziekte (Covid-19) en kun je dit bewijzen zal de verzekeraar de kosten (waarschijnlijk) vergoeden. Mocht je niet kunnen afreizen wegens een inreisverbod dan kun je geen beroep doen op de annuleringsverzekering. Ben je vakantie aan het vieren en moet je noodgedwongen het land verlaten door een ‘lockdown’ dan kun je in de meeste gevallen geen beroep doen op je verzekering. Medische kosten in het buitenland en door ziekte en dus ook Covid-19 worden wel vergoed door de zorgverzekering, uit te breiden met een reisverzekering. Meer informatie op de website van het verbond van de verzekeraars.

Kan de reisorganisator de reis annuleren?
Ja dat kan. De reisorganisator kan een kleine wijziging wel doorvoeren (aanpassing van de route), maar voor grote wijzigingen is toestemming van de klant nodig. Gaat de klant niet akkoord dan heeft die recht op volledige teruggave van de reissom. Als de reis niet uitgevoerd kan worden zoals deze in de overeenkomst staat neemt de organisator contact op.

Als ik in een hotel in quarantaine wordt gezet, wie betaalt de kosten?
De reisorganisator zal hulp en bijstand verlenen waar nodig, maar dat is niet zo eenvoudig als het hotel ‘op slot’ zit. De partijen en dus ook de reisorganisator staan voor een overmachtssituatie. Op dat moment zijn de kosten voor de reiziger. Informeer bij de verzekeraar hoe ver de dekking reikt van de reisverzekering.

Waar vind ik meer informatie over mijn verzekering?
Op de website van Independer kun je zien wat de vergoeding is per verzekeraar.

Waar vind ik meer informatie?
De veelgestelde vragen van de ANVR is hier te vinden. Naast de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zij een reisapplicatie van actueel nieuws voor op de mobiele telefoon. En dan is er natuurlijk het RIVM met het meest actuele nieuws en adviezen.

Deze zomer nog op vakantie naar Scandinavië?

Ontvang last minute nieuws m.b.t. onze fietsreizen naar Scandinavië:

Opmerkingen:

Inschrijving voor de nieuwsbrief:
janee

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

 • Schotland
 • 8 dagen
 • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie