fbpx

Aanscherpen inreismaatregelen nav het Omicronvirus

Aanscherpen van inreismaatregelen nav het Omicronvirus

Het nieuwe Omicron virusvariant is voor veel landen aanleiding om nieuwe reisrestricties op te leggen ter voorkoming van verspreiding van het virus. Het ziet er naar uit dat ook reizigers met een geldig EU coronacertificaat (gevaccineerd of genezen) de variant kunnen dragen en verspreiden. Nieuwe reisrestricties kunnen inhouden een testverplichting en sommige landen voeren ook een quarantaineverplichting in. Laat je goed informeren welke maatregelen van toepassing zijn en om te bepalen wat de impact is op de geboekte vakantie. De reiziger dient te voldoen aan alle op de bestemming (en doorreislanden) geldende gezondheidseisen. Overheden kunnen deze vereisten onaangekondigd wijzigen. De gevolgen van deze wijzigingen vallen binnen de risicosfeer van de reiziger.

Als u door nieuw opgelegde reisrestricties twijfelt over het wel of niet gaan op vakantie bekijk dan samen met de organisator naar de opties. De volgende mogelijkheden zijn er dan vanuit Abel reizen (let op: de algemene reisvoorwaarden die met de overeenkomst zijn meegestuurd blijven van toepassing).

Afwachten

Er is nog veel onzekerheid over de variant maar duidelijk is dat Europese landen de inreismaatregelen aanscherpen. Installeer de applicatie van de reisadviezen op de telefoon en maak de vakantiebestemming favoriet zodat er een notificatie volgt bij nieuws.  Houd er rekening mee dat er voor sommige landen een boosterprik is vereist voor een geldige EU coronapas en/of een testverplichting bij aankomst.

Verzetten vertrekdatum

Bekijk met de organisator van uw reis of het mogelijk is om de reis te verzetten naar een nieuwe datum. De reis moet dan wel plaatsvinden tussen de vertrekdatum en een jaar later. Houdt er rekening mee dat hier kosten mee gemoeid zijn. De kosten zullen over het algemeen lager uitvallen dan de kosten van annuleren. De reissom blijft in dit geval op de derdegeldenrekening van STO Garant.

Annuleren

Bekijk de algemene reisvoorwaarden die met de overeenkomst zijn meegeleverd wat de annuleringsvoorwaarden en kosten zijn. De periode van het moment van annuleren tot de aanvangsdatum van de reis bepaalt de hoogte van de kosten. Hoe korter op de vertrekdatum annuleren hoe hoger de annuleringskosten. Als deze kosten niet redelijk en acceptabel zijn kijken we naar een passende oplossing. Er is immers een maatregel ingevoerd na het sluiten van de reisovereenkomst buiten de macht om van de reiziger en de reisorganisatie waardoor de vakantie niet kan plaatsvinden. Dit terwijl de reis wel kan plaatsvinden en het reisadvies  onveranderd is. Abel reizen zal in dat geval de werkelijk gemaakte kosten van leveranciers en partners opvragen en een vergoeding voor de werkzaamheden doorrekenen.

Is kosteloos annuleren mogelijk?

Het aanscherpen van de inreismaatregelen voor toeristen vormt geen aanleiding voor de organisator om de reis kosteloos te annuleren. De reis kan immers op een verantwoorde wijze plaatsvinden zoals dat is afgesproken. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om aan de gezondheidsvoorschriften te voldoen om het land in te komen. Redenen voor de organisator om wel een reis kosteloos te annuleren is een negatief reisadvies of het sluiten van de grens voor inkomend toerisme.

Kan ik mijn reis vanwege de aangescherpte maatregelen  (lockdown) in Nederland annuleren?

Nee dit gaat niet zomaar. Zolang de reis op bestemming op een veilige en verantwoorde wijze uitgevoerd kan worden is er geen aanleiding voor de organisator om de reis te annuleren. Het feit dat er in Nederland regels worden aangescherpt hoeft geen impact te hebben op de uitvoering. Lees ook goed de reis- en annuleringsvoorwaarden van de overeenkomst.

Wat moet ik doen als mijn vlucht wordt gewijzigd?

Als er een wijziging is van de vluchttijden geef dat dan door aan uw reisadviseur. Indien er sprake is van een transfer bij aankomst naar het verblijf wordt dit aangepast. Als een vlucht wordt verplaatst naar een andere dag vindt er overleg plaats. De adviseur gaat dan proberen het programma aan te passen zodat het karakter van de reis blijft behouden. Het kan zijn dan een activiteit wordt verplaatst.

Mijn vlucht is geannuleerd, en nu?

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om aan te komen op de plaats van bestemming zoals is afgesproken in de overeenkomst. Wanneer de vlucht is geannuleerd gaat dit niet lukken. Neem in dit geval contact op met de reisadviseur om te kijken of de reis verplaatst kan worden naar een andere datum. Houdt rekening met kosten voor het omboeken. In veel gevallen zijn er namelijk al kort voor vertrek al kosten gemaakt voor accommodatie en activiteiten.

Waar vind ik de inreismaatregelen van de vakantiebestemming?

Deze zijn te vinden op de website Reisadviezen | Reizen | Nederlandwereldwijd.nl

Wat als ik zelf Corona oploop vlak voor vertrek?

Als een reiziger vlak voor vertrek positief wordt getest op corona zal het niet mogelijk zijn om te reizen. In dit geval bent u ziek en is het mogelijk andere mensen om u heen te besmetten met het corona virus. De reiziger zal dan noodgedwongen de reis moeten annuleren en is voor de annuleringskosten aangewezen op de verzekering.

Wat als ik Corona oploop bij aankomst?

Ook dit kan gebeuren. Als er een testverplichting is bij aankomst kun je positief testen. In dat geval zul je de veiligheidsvoorschriften van het vakantieland moeten opvolgen. Dat betekent dat je in een aangewezen quarantainehotel zult verblijven. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening. Je doet er dus goed aan om voor vertrek te testen en onderweg goed de mondkapjes op het gezicht te houden. Informeer bij de verzekeraar of deze kosten die je maakt ten gevolge van ziekte worden gedekt.

Wie betaalt extra kosten als ik op mijn bestemming te maken krijg met Corona?

​Als reiziger ben je zélf verantwoordelijk voor je persoonlijke(gezondheids-)situatie. Eventuele extra kosten moet je zelf betalen. Lees de polisvoorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering om te zien of je daar een beroep op kunt doen. Eventuele medische kosten lopen via jouw zorgverzekering. Eventuele niet-genoten vakantiedagen i.v.m. quarantaine kun je mogelijk verhalen op jouw annuleringsverzekering.

Kan ik vrij reizen en bewegen met een coronapaspoort?

Ja en nee. Met een coronapaspoort kun je reizen zonder quarantaine- en testverplichting in de EU en de Schengenlanden (inclusief Noorwegen en Zwitserland), maar je zult er rekening mee moeten houden dat er nog regels gelden. Denk aan afstand houden, mondkapjes, aangepaste horecatijden etc. Aanvullende regels kunnen er zijn voor reizigers die niet gevaccineerd zijn. Nieuwe varianten van het virus kunnen aanleiding geven om inreisbeperkingen voor specifieke landen in te stellen.

Quarantaine Reischeck

Wil je weten of je in quarantaine moet terug in Nederland? Voor deze informatie heeft de Nederlandse overheid de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl opgezet. Vul de datum in dat je verwacht terug te komen uit welk land en er volgt een uitslag. De reischeck geeft ook aan of er coronarisico is op de vakantiebestemming. Vanaf 27 juli 2021 krijgen de EU landen geen negatieve reisadviezen meer vanwege Covid.  Er is dus geen quarantaineplicht na een vakantie in de EU. Een land krijgt de kleurcode groen of geel. Mocht de gezondheidssituatie drastisch veranderen in een land dan kan dat aanleiding zijn om het advies te veranderen naar negatief.

Waarom is het goed om een annuleringsverzekering af te sluiten?

Als je niet op reis kunt of je moet de reis afbreken door onvoorziene en/of persoonlijke omstandigheden ontstaan er vaak kosten bij het annuleren. Dan is het goed om een annuleringsverzekering te hebben die de kosten volledig of gedeeltelijk vergoed. Voorbeelden hiervan zijn: ziekte, overlijden naaste, ongeval, scheiding, onvrijwillige werkloosheid.

Wat als het reisadvies wordt aangepast naar oranje/rood?

In dit geval is het niet verantwoord volgens de overheid om te gaan reizen en zal de reisorganisatie in actie komen. Als er geen aanleiding is dat het advies verandert voor aanvang van de reis wordt de reis kosteloos geannuleerd en krijg je de volledige reissom teruggestort. Mocht je echter toch graag met oranje reisadvies willen reizen (reisadvies is immer niet bindend!) informeer dan bij de organisator wat de afspraak dan is.

Hoe zit het met de dekking van mijn reisverzekering als tijdens de reis het advies verandert naar oranje/rood?

De dekking van je verzekering blijft bestaan tot het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt gaan. Kosten die je maakt bij noodgedwongen repatriëring krijg je niet standaard terug van de verzekeraar en reisorganisatie. Van de reisorganisatie kun je wel gecompenseerd worden voor de niet gebruikte reisdagen.

Waar vind ik meer informatie over een annuleringsverzekering?

De website van de Europeesche.nl bevat veel praktische vraag en antwoorden over annuleren en corona. Daarnaast bieden zij allrisk annuleringsverzekeringen die meer dekken dan een standaard verzekering.

Reizen met een Covid/ Corona paspoort 2021-2022

De landen hebben met de Europese Commissie in juni afgesproken om een Covid EU Paspoort in te voeren. Deze maatregel moet vrij bewegen binnen de EU bevorderen en gedwongen quarantaine voorkomen. Het certificaat kan worden gebruikt in alle EU landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het digitale EU paspoort laat zien dat de reiziger ofwel een vaccinatieprik heeft gehad, negatief is getest of hersteld is van corona met een QR code.  De stijging van de vaccinatiegraad en de daling van het aantal nieuwe Covid gevallen zijn belangrijke indicatoren waar landen naar kijken dat ziet er goed uit. De landen met relatief weinig nieuwe Covid gevallen krijgen steeds vaker een positief reisadvies van de Nederlandse overheid.

Hoe reis ik met het EU Digitale Covid Certificaat (EU DCC) ?

Het Corona paspoort is er in digitale vorm maar kan ook in papieren versie aangevraagd worden. Op de mobiele telefoon is het ingebouwd in de Corona Check App. De applicatie maakt een QR code aan dat je laat zien bij de grensovergang. Belangrijk voor vertrek naar het buitenland is:

1) Download de CoronaCheck App op de smartphone

2) Log in met DigiD

3) Maak de QR code aan.

Coronapaspoort
Foto: Lennard ’t Hart en K. Einder ANP afkomstig van Nu.nl

Reizen naar Noorwegen 

Noorwegen is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent. Het land controleert streng aan de grens en er geldt een testverplichting ongeacht de vaccinatiestatus. Er geldt een quarantaineplicht voor reizigers zonder een geldige EU Covid certificaat. De inreisbeperkingen voor toeristen worden vastgesteld aan de hand van de gezondheidssituatie in het land van afkomst. Houd er rekening mee dat de coronapas/corona certificaat gevraagd kan worden bij de ingang van accommodatie, horecagelegenheden en evenementen (net als in Nederland).

✅  EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of Covid herstelcertificaat ) kun je als toerist reizen naar Noorwegen.

✅  Zonder EU corona certificaat

De kleurcode die Nederland krijgt van Noorwegen bepaalt de inreisbeperkingen. Bij een rode kleur geldt er een quarantaineverplichting van 10 dagen. Dit geldt ook voor minderjarigen. De quarantaine kan ingekort worden bij een negatieve testuitslag na 3 dagen verblijf.

Registratieplicht

Als je Noorwegen in mag komen als toerist geldt er voor iedereen (16 jaar en ouder) een registratieplicht.  Het registratiebewijs overhandig je aan de grenspolitie. Met een geldig EU corona certificaat ben je vrijgesteld van inreisbeperkingen.

Quarantaine en Testverplichting

Via deze website van de Noorse overheid kun je controleren of er een quarantaine en testverplichting voor jou van toepassing is. Tijdens de persconferentie van 2-12-2021 is door de Noorse overheid bepaald dat alle reizigers  (met en zonder coronapaspoort) een test moeten afnemen bij aankomst. Deze wordt bij internationale vliegvelden ter plekke aangeboden en er zijn geen kosten aan verbonden. Iedere 2 weken worden de regels geëvalueerd.

Reizen naar Denemarken

Denemarken is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent. Het land controleert streng aan de grens en er geldt een test- en/of quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden. De inreisbeperkingen voor toeristen worden vastgesteld aan de hand van de gezondheidssituatie in het land van afkomst. In Denemarken is het coronapaspoort of testuitslag je toegang tot bezienswaardigheden en kan er door horeca en accommodaties gevraagd naar worden. Kinderen jonger dan 17 jaar die met een gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen hoeven niet getest te worden of in quarantaine te gaan.

✅ EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of certificaat van Covid herstel) kun je als toerist reizen naar Denemarken. Kinderen kunnen met de ouders mee.

✅ Zonder EU corona certificaat

De kleurcode die Nederland krijgt van Denemarken bepaalt de inreisbeperkingen. Bij een gele kleur geldt er een testverplichting aan de grens (PCR niet ouder dan 72 uur of Antigeen  niet ouder dan 48 uur). Tijdens je verblijf zul je een recente testbewijs moeten laten zien. Na online registratie kun je zonder afspraak je laten testen bij een Covid testcentrum die overal staan opgesteld. Met een antigeen sneltest krijg je de uitslag al binnen 30 minuten. Kinderen hoeven niet getest te worden.

Covid Europa kaart toegang Denemarken

 

Reizen naar Zweden

Zweden is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent.  Er geldt geen quarantaineplicht. Kinderen onder de 18 jaar zijn vrijgesteld van een testverplichting. Een Nederlandse beschrijving van de regels en aanbevelingen is te vinden op Krisinformation.se.

✅ EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of certificaat van Covid herstel) kun je als toerist reizen naar Zweden. Kinderen kunnen met de ouders mee.

✅ Zonder EU corona certificaat

Een testbewijs is nodig die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is afgenomen (PCR, antigeen, LAMP of TMA). Het advies is om na een week opnieuw te testen. Bij een gezondheidscentrum kan op afspraak een test tegen betaling worden afgenomen.

✅ Testverplichting

Vanaf 28 december 2021 geldt er een testverplichting voor alle 12+ reizigers (niet-Zweden) en ongeacht de vaccinatiestatus bij aankomst. Details zijn hier te vinden.

Reizen met een herstelbewijs

Mensen die hersteld zijn van corona kunnen met een herstelbewijs veilig reizen. De positieve coronatest moet ten minste 10 dagen oud zijn maar niet ouder dan 180 dagen. het betreft een PCR test bij de GGD of een andere testaanbieder in Nederland. Het digitale herstelbewijs kan uit de corona check app worden gehaald. Besef dat het herstelbewijs een geldigheidsduur heeft van 180 dagen na de positieve testuitslag. Meer nieuws is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Als u gaat reizen met kinderen is het belangrijk om te weten of zij een testbewijs moeten laten zien. Duidelijk is dat kinderen ook een eigen Covid paspoort kunnen krijgen voor het laten zien van een test- of herstelcertificaat. Reis je met kinderen door meerdere Europese landen dan is het belangrijk om van ieder land op te zoeken wat de regels precies zijn. Bij de meeste landen is het zo dan de kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van een testverplichting.

Testen bij terugkomst

Vanaf 8 augustus 2021 heb je bij terugkomst in Nederland uit een EU land met geel reisadvies een testbewijs nodig. Deze testverplichting geldt voor niet-gevaccineerden en 12 jaar en ouder. Dit kan zijn een PCR test (48 uur oud) of antigeen test (24 uur).  De tijd gaat in op moment van afname. Voor mensen die reizen met een covid certificaat geldt deze verplichting niet maar wel is het advies om bij thuiskomst te testen.

In Nederland is het RIVM het nationale gezondheidsinstituut dat de overheid voorziet van advies. Hier volgt een actueel overzicht voor reizigers die naar Scandinavië willen gaan en vragen m.b.t. reizen en de reisovereenkomst. 26 Juli 2021 heeft de overheid aangekondigd dat de EU landen geen oranje/rood reisadvies meer krijgen op basis van het aantal covid infecties. Het beleid is er op gericht om te testen bij terugkomst uit een geel land om te voorkomen dat er een nieuwe golf aan (nieuwe) besmettingen plaatsvind. Reizigers die volledig gevaccineerd en beschermd zijn hoeven geen testbewijs te overhandigen.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Noorderlicht vakantie in Noorwegen (Senja en Tromsø)

 • 8 dagen
 • vanaf €2850
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland 2024-2025

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €2500
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan