Reizen en het coronapaspoort

Reizen en het coronapaspoort

Update: 28 juli 2021

Het Corona virus is op 11 maart 2020 door het WHO (World Health Organization) uitgeroepen tot een pandemie. De snelle toename na de uitbraak in Wuhan, China, in december 2019 van het aantal geïnfecteerden wereldwijd zorgt voor drastische maatregelen die van land tot land verschillen. Om verdere verspreiding te beperken zijn (in) reisbeperkingen opgelegd, grote evenementen afgelast wordt er op grote schaal gevaccineerd en is er een coronapaspoort ingevoerd.

In Nederland is het RIVM het nationale gezondheidsinstituut dat de overheid voorziet van advies. Hier volgt een actueel overzicht voor reizigers die naar Scandinavië willen gaan en vragen m.b.t. reizen en de reisovereenkomst. 26 Juli 2021 heeft de overheid aangekondigd dat de EU landen geen oranje/rood reisadvies meer krijgen op basis van het aantal covid infecties. Het beleid is er op gericht om te testen bij terugkomst uit een geel land om te voorkomen dat er een nieuwe golf aan (nieuwe) besmettingen plaatsvind. Reizigers die volledig gevaccineerd en beschermd zijn hoeven geen testbewijs te overhandigen.Bekijk hier het volledige overzicht van alle zomervakanties in Scandinavië die worden aangeboden door Abel reizen.

Reizen met Covid paspoort zomer 2021

De landen hebben met de Europese Commissie in juni afgesproken om een Covid EU Paspoort in te voeren. Deze maatregel moet vrij bewegen binnen de EU bevorderen en gedwongen quarantaine voorkomen. Het certificaat kan worden gebruikt in alle EU landen, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het digitale EU paspoort laat zien dat de reiziger ofwel een vaccinatieprik heeft gehad, negatief is getest of hersteld is van corona met een QR code.  De stijging van de vaccinatiegraad en de daling van het aantal nieuwe Covid gevallen zijn belangrijke indicatoren waar landen naar kijken dat ziet er goed uit. De landen met relatief weinig nieuwe Covid gevallen krijgen steeds vaker een positief reisadvies van de Nederlandse overheid.

Hoe ziet het EU Digitale Covid Certificaat (EU DCC) eruit?

Het Corona paspoort is er in digitale vorm maar kan ook in papieren versie aangevraagd worden. Op de mobiele telefoon is het ingebouwd in de Corona Check App. Dit is de applicatie die bezoekers van evenementen in Nederland gebruiken vanaf 23 juni 2021 om toegang te krijgen. De applicatie maakt een QR code aan dat je laat zien bij de grensovergang. Belangrijk voor vertrek naar het buitenland is:

1) Download de CoronaCheck App op de smartphone

2) Log in met DigiD

3) Maak de QR code aan.

Coronapaspoort
Foto: Lennard ’t Hart en K. Einder ANP afkomstig van Nu.nl

Reizen naar Noorwegen 2021

Noorwegen is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent. Het land controleert streng aan de grens en er geldt een test- en/of quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden. De inreisbeperkingen voor toeristen worden vastgesteld aan de hand van de gezondheidssituatie in het land van afkomst. Wekelijks worden landen geëvalueerd en in de nacht van zondag op maandag kan er een wijziging plaatsvinden. Dit wordt minimaal 1 dag van tevoren aangekondigd.

✅  EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of Covid herstelcertificaat ) kun je als toerist reizen naar Noorwegen.

✅  Zonder EU corona certificaat

De kleurcode die Nederland krijgt van Noorwegen bepaalt de inreisbeperkingen. Bij een rode kleur geldt er een quarantaineverplichting van 10 dagen. Dit geldt ook voor minderjarigen. De quarantaine kan ingekort worden bij een negatieve testuitslag na 3 dagen verblijf.

Registratieplicht

Als je Noorwegen in mag komen als toerist geldt er een registratieplicht. Binnen 72 uur voor aankomst dien je dit online in te vullen. Het registratiebewijs overhandig je aan de grenspolitie.

Kaart Europa Covid

Reizen naar Denemarken

Denemarken is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent. Het land controleert streng aan de grens en er geldt een test- en/of quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden. De inreisbeperkingen voor toeristen worden vastgesteld aan de hand van de gezondheidssituatie in het land van afkomst. In Denemarken is het coronapaspoort of testuitslag je toegang tot bezienswaardigheden en kan er door horeca en accommodaties gevraagd naar worden. Kinderen jonger dan 17 jaar die met een gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen hoeven niet getest te worden of in quarantaine te gaan.

✅ EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of certificaat van Covid herstel) kun je als toerist reizen naar Denemarken. Kinderen kunnen met de ouders mee.

✅ Zonder EU corona certificaat

De kleurcode die Nederland krijgt van Denemarken bepaalt de inreisbeperkingen. Bij een gele kleur geldt er een testverplichting aan de grens (PCR niet ouder dan 72 uur of Antigeen  niet ouder dan 48 uur). Tijdens je verblijf zul je een recente testbewijs moeten laten zien. Na online registratie kun je zonder afspraak je laten testen bij een Covid testcentrum die overal staan opgesteld. Met een antigeen sneltest krijg je de uitslag al binnen 30 minuten. Kinderen hoeven niet getest te worden.

Covid Europa kaart toegang Denemarken

 

Reizen naar Zweden

Zweden is aangesloten op het EU digitale systeem van het corona certificaat. Dat betekent dat je met een corona paspoort (EU DCC) welkom bent. Het land controleert aan de grens en er geldt een testverplichting voor niet-gevaccineerden. Er geldt geen quarantaineplicht. Kinderen onder de 18 jaar zijn vrijgesteld van een testverplichting. Een Nederlandse beschrijving van de regels en aanbevelingen is te vinden op Krisinformation.se.

✅ EU corona certificaat

Met een geldig EU Covid certificaat (gevaccineerd of certificaat van Covid herstel) kun je als toerist reizen naar Zweden. Kinderen kunnen met de ouders mee.

✅ Zonder EU corona certificaat

Een testbewijs is nodig die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is afgenomen (PCR, antigeen, LAMP of TMA). Het advies is om na een week opnieuw te testen. Bij een gezondheidscentrum kan op afspraak een test tegen betaling worden afgenomen.

Covid paspoort geldig na 14 dagen

Pas na een periode van 14 dagen nadat de reiziger volledig is gevaccineerd kun je voor veel landen de grens over met het paspoort. Dat komt omdat de 2 weken tijd nodig is om volledige bescherming te geven. De reizigers die hier niet aan voldoen moeten er rekening mee houden dat er toch nog een testbewijs nodig is. Een goede voorbereiding is dus essentieel om niet voor verrassingen komen te staan. Ook is het verstandig om voor vertrek de QR aan te maken en op het icoontje van de vraagteken te klikken. Dan zie je de details zien van de vaccinatie en de tijdstippen. Heel soms komt het voor dat de data afkomstig van de instellingen (RIVM, huisarts, GGD) niet goed is verwerkt.

Reizen met kinderen

Als u gaat reizen met kinderen is het belangrijk om te weten of zij een testbewijs moeten laten zien. Nederland wilt dat alle kinderen onder de 12 jaar worden vrijgesteld van testverplichting maar dat is nog niet definitief goedgekeurd door alle landen. Wel is duidelijk dat kinderen ook een eigen Covid paspoort kunnen krijgen voor het laten zien van een test- of herstelcertificaat. Reis je met kinderen door meerdere Europese landen dan is het belangrijk om van ieder land op te zoeken wat de regels precies zijn. Uiterlijk 1 juli moet helder zijn wat de regels en rechten zijn van een Digitale Covid Certificaat.

Testen bij terugkomst

Vanaf 8 augustus 2021 heb je bij terugkomst in Nederland uit een EU land met geel reisadvies een testbewijs nodig. Deze testverplichting geldt voor niet-gevaccineerden en 12 jaar en ouder. Dit kan zijn een PCR test (48 uur oud) of antigeen test (24 uur).  De tijd gaat in op moment van afname. Voor mensen die reizen met een covid certificaat geldt deze verplichting niet maar wel is het advies om bij thuiskomst te testen.

Kan ik vrij reizen en bewegen met een coronapaspoort?

Ja en nee. Met een coronapaspoort kun je reizen zonder quarantaine- en testverplichting in de EU en de Schengenlanden (inclusief Noorwegen en Zwitserland), maar je zult er rekening mee moeten houden dat er nog regels gelden. Denk aan afstand houden, mondkapjes, aangepaste horecatijden etc. Aanvullende regels kunnen er zijn voor reizigers die niet gevaccineerd zijn. Nieuwe varianten van het virus kunnen aanleiding geven om inreisbeperkingen voor specifieke landen in te stellen.

Quarantaine Reischeck

Wil je weten voor of tijdens je reis weten of je in quarantaine moet? Voor deze informatie heeft de Nederlandse overheid de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl opgezet. Vul de datum in dat je verwacht terug te komen uit welk land en er volgt een uitslag. De reischeck geeft ook aan of er coronarisico is op de vakantiebestemming. Vanaf 27 juli krijgen de EU landen geen negatieve reisadviezen meer vanwege Covid.  Er is dus geen quarantaineplicht na een vakantie in de EU. Een land krijgt de kleurcode groen of geel. Mocht de gezondheidssituatie drastisch veranderen in een land dan kan dat aanleiding zijn om het advies te veranderen naar negatief.

Geldt er een vaccinatieplicht als ik ga reizen?

De Nederlandse overheid heeft net als de Europese Commissie besloten dat vaccineren nooit verplicht kan zijn. Het is de keuze van de inwoners om zich wel of niet te vaccineren. De verwachting is dat de meerderheid in de zomer gevaccineerd zal zijn waardoor het virus geen bedreiging meer vormt. Bedenk wel dat luchtvaartmaatschappijen een vaccinatieplicht kunnen invoeren dus bij het boeken van een vlucht is het belangrijk om dat na te vragen.

Kan ik ergens zien wat de vaccinatiegraad is van een land?

Ja. Op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control kun je het tempo bijhouden.

Waar vind ik de reisbeperkingen die op dit moment gelden?

Veel Europese landen maken gebruik van eigen regels voor inkomend toerisme en de verschillen kunnen groot zijn. Denk dan aan inschrijfformulieren, mondkapjes, regels voor het Openbaar Vervoer, horeca, quarantaine etc. Op de website Re-open EU kun je van ieder Europees land zien welke maatregelen er gelden.

Ik wil graag op vakantie maar er geldt een negatief advies, wat nu?

Het gaat er om of er tijdens de betreffende reisperiode nog steeds een negatief reisadvies geldt van de Nederlandse overheid. Met het tempo van vaccineren en de komst van een coronapaspoort is de verwachting dat het reisadvies in de zomer wordt aangepast naar groen/geel voor veel landen. We raden je aan om (altijd) een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt dan zonder zorgen een vakantie boeken.

Als er een land op slot gaat en we kunnen niet reizen kan ik dan kosteloos annuleren?

Indien een land van bestemming op slot gaat voor inkomend toerisme dan mogen vliegtuigen niet vertrekken en kun je kosteloos annuleren. Van de reisorganisatie krijg je je volledige reissom dan terug. Bespreek goed met je reisadviseur als je besluit met eigen vervoer te gaan.

Waarom is het goed om een annuleringsverzekering af te sluiten?

Als je niet op reis kunt of je moet de reis afbreken door onvoorziene en/of persoonlijke omstandigheden ontstaan er vaak kosten bij het annuleren. Dan is het goed om een annuleringsverzekering te hebben die de kosten volledig of gedeeltelijk vergoed. Voorbeelden hiervan zijn: ziekte, overlijden naaste, ongeval, scheiding, onvrijwillige werkloosheid.

Wat als het reisadvies wordt aangepast naar oranje/rood?

In dit geval is het niet verantwoord volgens de overheid om te gaan reizen en zal de reisorganisatie in actie komen. Als er geen aanleiding is dat het advies verandert voor aanvang van de reis wordt de reis kosteloos geannuleerd en krijg je de volledige reissom teruggestort. Mocht je echter toch graag met oranje reisadvies willen reizen (reisadvies is immer niet bindend!) informeer dan bij de organisator wat de afspraak dan is.

Het coronavirus is bij mij of bij mijn reisgenoot vastgesteld en ik heb een positieve PCR test. Wat nu?

Indien u een annuleringsverzekering heeft afgesloten worden de kosten van annuleren vergoed bij de betere verzekeraars. De uitkomst van de positieve PCR test moet wel aantoonbaar zijn voor de verzekeraar.

Wat als ik Corona krijg tijdens de reis?

In dit geval kunt u geen beroep doen op de annuleringsverzekering. De onverwachte kosten voor (extra) verblijf en reiskosten worden mogelijk wel vergoed door de reisverzekering. Verstandig is om van tevoren te informeren bij de verzekeraar wat de dekking precies is.

Hoe zit het met de dekking van mijn reisverzekering als tijdens de reis het advies verandert naar oranje/rood?

De dekking van je verzekering blijft bestaan tot het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt gaan. Kosten die je maakt bij noodgedwongen repatriering krijg je niet standaard terug van de verzekeraar en reisorganisatie. Van de reisorganisatie kun je wel gecompenseerd worden voor de niet gebruikte reisdagen.

Kan ik een voucher verwachten als de reis niet doorgaat?

Nee. Als de reis door omstandigheden niet doorgaat en deze wordt door de reisorganisatie geannuleerd krijg je de volledige reissom teruggestort.

Waar vind ik meer informatie over een annuleringsverzekering?

De website van de Europeesche.nl bevat veel praktische vraag en antwoorden over annuleren en corona. Daarnaast bieden zij allrisk annuleringsverzekeringen die meer dekken dan een standaard verzekering.

Waar vind ik meer informatie over reizen en Corona?

De veelgestelde vragen van de ANVR is hier te vinden. Naast de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zij een reisapplicatie van actueel nieuws voor op de mobiele telefoon. En dan is er natuurlijk het RIVM met het meest actuele nieuws en adviezen. Informatie van de EU over het Digitale EU Covid Certificaat is hier te vinden.

Voor actuele informatie over de reisbeperkingen contacteer je reisadviseur.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

 • Schotland
 • 8 dagen
 • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie
bochure

Gratis de reisbrochure 2021 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan