fbpx

Trekking Noorwegen

Belangstellenden Trekking Noorwegen:

Reisdata: 21 t/m 26 augustus 2020

Indicatie reissom 1.500 p.p. (excl. vlucht)

In de aanloop naar de Kebnekaise expeditie in Zweden hebben we wegens Corona doen besluiten om met een alternatief te komen waarbij natuurbeleving i.c.m. uitdagende hikes in Scandinavie voorop staat. De trekking die hieronder is beschreven heeft Daan meerdere keren gegidst en vindt plaats in Zuid/Midden Noorwegen. Het Scandinavische land is succesvol geweest in het indammen van het virus en dat geeft ons vertrouwen om deze reis aan te bieden. Het gebied is afgelegen en kent bovendien minder buitenlandse toeristen.  Het afwisselende Noorse berglandschap is ideaal voor een uitdagende huttentocht. De verwachting is dat de Nederlandse overheid het reisadvies zal aanpassen naar positief en dat de grenzen in Noorwegen worden opgesteld eind augustus.

Corona/Covid-19

Indien de reis niet uitgevoerd kan worden door Corona en de Nederlandse overheid geeft in de week voor vertrek een negatief reisadvies (code oranje of rood) dan wordt de reissom omgezet naar een voucher met een geldigheidsduur van 1 jaar. In dat geval vindt de trekking plaats in 2021. Natuurlijk willen we graag dit jaar met een leuke groep naar Noorwegen, maar veiligheid voorop. Onze gedachte hierbij is dat je meegaat of in 2020 of in 2021. Hierom hebben we de annuleringsvoorwaarden aangepast en stellen we ons flexibel op. Zo kun je nog kosteloos annuleren tot 2 weken voor vertrek.

Beschrijving Trekking

De 6-daagse wandeltocht vindt plaats in Sunndalen: het westen van het Dovrefjell Nationaal Park. Het ruige landschap kenmerkt zich door ronde bergtoppen (fjells), snel stromende rivieren en brede valleien met diepe watervallen en een grote diversiteit aan alpine planten. De vruchtbare vallei is van oudsher het leefgebied van vele wilde dieren zoals: rendieren, elanden, poolvossen, adelaars en de muskusos. De Driva rivier die midden in de Sunnsdalen vallei stroomt is de levensader van de regio en zit vol zalm. In de loop van de 19e eeuw werd het ‘ontdekt’ door vermogende Britten die hier jaagden en vakantiewoningen lieten bouwen.

De gemarkeerde tocht wordt begeleid door J. Follmi en D. Remijnse en gaat door de Sunndalen vallei langs watervallen, groene valleien, beboste gebieden en over het hooggebergte naar de Litldalen vallei. Overnachtingen zijn er in oude Britse landgoeden Nyheim Lodge en Vangshaugen, DNT (Den Norske Turistforening) berghutten op hoogte met uitzichten over de bergachtige omgeving en private 4ps cabins in de wildernis vlakbij de fjord. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan Åmotan, waar meerdere rivieren bij elkaar komen en uitmonden in 3 diepe watervallen.

Zwaarte hikes

Je wandelt 5 tot 9 uur per dag en maximaal 1.000 hoogtemeters. Gedurende de zomermaanden is het heerlijk wandelweer met temperaturen rond de 12 tot 18 graden Celsius. We hiken over rotsachtige ondergrond langs water, door het bos en over het gebergte waar je wordt blootgesteld aan de elementen. Aarde, wind, water en hopelijk ook een zonnetje die doorbreekt! De weersomstandigheden in het hooggebergte kunnen echter snel omslaan en er moet rekening worden gehouden met regenbuien en windstoten. ’s Nachts koelt het flink af dus goede thermokleding en een muts is aan te raden!

Hoogtepunten:

Oppdal

Oppdal is gelegen in de Drivdalen vallei op 550 meter hoogte aan de doorgaande weg E6 die Trondheim met Oslo verbindt. Het dorp telt circa 4.000 inwoners en is gesitueerd tussen de bergen die tot 1.800 meter hoog zijn. Oppdal is in de winter een populair skigebied en in de zomer trekt het veel natuurliefhebbers voor fiets- en wandeltochten. De groene vallei is bosrijk waarboven de bergen uitkomen.

Åmotan Watervallen

In een diepe kloof in de bergen komen meerdere watervallen uit 4 verschillende rivieren (Linndøla, Grøvu, Svøu en Reppa) komen hier als een soort trechter bij elkaar. De krachtige watervallen zijn ontstaan na miljoenen jaren erosie waarbij het land gevormd is door wegtrekkend ijs. Vanaf Nyheim Lodge maken we een wandeling die uitzichten biedt op de watervallen.

Wilde dieren en planten

De vruchtbare regio is rijk aan diverse wilde dieren. De Noorse ‘Big Three’ met de muskusos, de rendier en de eland kunnen hier gespot worden. De gevaarlijk ogende muskusos loopt in kuddes op het wijde bergplateau rond en is onschuldig voor de mens. Dovrefjell is het enige leefgebied van Europa waar ze in het wild leven. Ook een kennismaking met rendieren, de schuwe elanden of de poolvos kan hier plaatsvinden. Daarnaast staat de regio bekend om de rijke diversiteit aan bergplanten en de hoge kwaliteit van het water. Het water uit de beekjes en rivieren kan tijdens de wandeling gedronken worden. Overigens moet gezegd worden dat rendieren officieel niet ‘wild’ zijn want ze behoren altijd tot iemands eigendom in Noorwegen.

Vangshaugen

Vangshaugen is een landhuis op 740 meter hoogte in de groene vallei aan een meer. In het verleden gebruikt als jacht- en visverblijf voor vermogende Britten en inmiddels verbouwd tot verblijf voor (buitenlandse) wandelaars. Het verblijf wordt omringd door de Sunndalen bergen en er is in de directe omgeving geen bebouwing. Hier komen mensen om van de ruimte en rust te genieten. Het houten hoofdgebouw is begin vorige eeuw gebouwd in Engelse landschapsstijl. Het oorspronkelijk meubilair is nog aanwezig. Het huis heeft 2 verdiepingen en binnen een gezamenlijke ruimte met een open haard en op de 1e verdieping een piano. In totaal is er ruimte voor 64 personen verdeeld over 2- en 4 persoonskamers.

Accommodatie (volpension):

21 aug Landgoed Nyheim Lodge, Gjøra
22 en 23 aug Bemande hut/landhuis Vangshaugen
24 aug (berg) Hut Raubergshytta*
25 aug PhilipsHaugen Lodge
26 aug vertrek naar huis

*Hut van de Noorse Trekkingsorganisatie (DNT) met uitrusting voor wandelaars om te overnachten. De uitrusting is afgestemd op de wandelaars die er kunnen koken en slapen. Een ingerichte keuken, gas, hout voor de kachel, tafellinnen, slaapplaatsen met dekens en kussens (lakenzak zelf meenemen!). De cabins hebben ook proviand om te gebruiken (o.a. koffie, thee, suiker, soep, geblikt voedsel).

Details hikes en beschrijving::

22 aug Hike Jenstad – Vangshaugen 8,5 km | 376 meter stijgen | 138 meter dalen

Taxi brengt ons van het verblijf naar begin van de route. Vanaf Jenstad (500 meter) is het begin van het officiele wandelpad bij de parkeerplaats. Het eerste stuk is een afdaling door een bebost gebied naar de bodem van de ketelvallei (360 meter) waar de waterval in uitkomt.  Onderweg zeer mooi uitzicht op de Åmotan watervallen (circa 30 min). Dan 3,4 km steil omhoog richting Svisdal (633 meter)  duur ongeveer 1,5 á 2 uur. Pittig steil terrein! Svisdal bestaat uit historische bergboerderijen. Hierna volgt een hikingtrail van 6 km door bebost gebied waar je de rivier volgt tussen de bergwanden (tot 1.400 meter) naar Vangshaugen (735 meter)  van 1,5 uur. Vangshaugen is gelegen aan groot meer in de vallei wat pas zichtbaar wordt vlak voor aankomst.

23 aug Dagtocht naar Hælfjellet (1.197 meter)   van 4 á 5 uur.

Tocht begint met een stuk terug over verharde weg en na circa 30 minuten bij een elektriciteitsmast begint de klim. Het pad begint direct tegenover de parkeerplaats die net ligt nadat je het hoogste punt op Hafsåshjellen bent gepasseerd, op de weg richting Hafsåsen. Route staat onduidelijk op de kaart maar met markering T is het goed te volgen naar de top. Panoramisch uitzicht boven de boomgrens over de Grødalen vallei en de omliggende bergen.

Alternatief: wandeling om de meren en stop bij Alfheim Lodge. Een oud Brits landgoed aan het meer net als Vangshaugen. Aardige wandeling van 1,5 uur.

Kampvuur is mogelijk alsook zwemmen in het meer.

24 aug Hike Vangshaugen – Raubergshytta 14 km | 828 meter stijgen | 254 meter dalen

Volg het pad westelijke richting en houd het meer aan de rechterkant. Na 20 a 30 min gaat volgt het pad een snel stromend riviertje de berg op. De route gaat in 1,5 uur geleidelijk aan steil omhoog naar de pas dat 400 meter hoger is. Boven aangekomen is het een lang stuk van circa 5 uur wandelen over het ruige hooggebergte. We wandelen  langs ijskoude bergmeertjes en brede afgesleten bergen met lage vegetatie. Halverwege is er 1 uitdagende klim van 400 hoogtemeters naar 1.550 meter hoogte. Sneeuwvelden met ijs kan aanwezig zijn. Na de afdaling is het nog 1,5 a 2 uur tot de hut.

25 aug Hike Raubergshytta – Grønvalsteinen 10km | geen stijging | 369 meter dalen

De route gaat op het bergplateau in westelijke richting verder richting de Torbudalen vallei. Onderweg passeer je bergmeertjes en ronde bergtoppen die tot 1800 meter uitsteken. Na circa 3 a 3,5 uur verlaat je de hoogvlakte en daalt het pad naar de vallei. De afdaling duurt circa 1 uur. De parkeerplaats Grønvalsteinen is het eindpunt. Hier zal een minibus klaarstaan voor vervoer naar Philipshaugen vlakbij Sunndalsøra.

26 aug Vervoer naar busstation in Sunndalsøra.

Bus Sunndalsøra–Gjøra 8:30 – 9:00

Tijdschema vluchten

21 augustus AMS – TRD 14:20 – 16:30 (KLM)  KL1175

26 augustus TRD – AMS 17:00 – 19:15 (KLM)  KL1176

Na aankomst in Trondheim nemen we een huurbusje naar het verblijf. Jonas en Daan zijn de chauffeurs. Een prachtige rit van 2,5 uur door een berglandschap.

Reisvoorwaarden en Tijdschema

Je hebt tot 2 weken voor vertrek de mogelijkheid om kosteloos te annuleren. We willen uiteraard graag met jullie deze mooie trekking maken maar iedereen moet zich daar wel prettig bij voelen. Uiterlijk 2 weken voor vertrek wordt gevraagd de volledige reissom over te maken. Mocht het zo zijn dat vlak voor vertrek het reisadvies verandert naar oranje of rood gaan we niet naar Noorwegen en annuleren wij de reis. Je krijgt je de mogelijkheid om (1) je reissom terug te krijgen of (2) een voucher. De voucher is ter hoogte van de betaalde reissom en geeft het recht op deelname van de Noorwegen reis in 2021. Indien jij in de 2 weken voor vertrek annuleert (bijv. door ziekte) dan gelden de annuleringsvoorwaarden.

Tickets vluchten

Bij het bereiken van de minimale groepsgrootte informeren we je en zoeken we passende vluchten die aansluiten op het reisprogramma. We maken gebruik van een Travel Counsellor die goed op de hoogte is van de regels en ervaring heeft. Zij zal bij akkoord jouw vlucht boeken. Natuurlijk mag je dit ook zelf doen. Je mag natuurlijk ook zelf met eigen vervoer gaan of je eigen vlucht boeken. Het is dan wel je eigen verantwoordelijkheid om in Noorwegen op tijd aan te komen. Indien vlak voor vertrek door omstandigheden de reis wordt geannuleerd en de vluchten ook dan krijg je een voucher die inwisselbaar is bij KLM op teruggave van je geld. Details zullen door de Travel Counsellor worden verstrekt bij aankoop.

BELANGRIJK: Intentieverklaring reis

Jonas en Daan horen of je mee wilt op deze trekking. De verwachting is dat er uiterlijk 20 juli duidelijkheid is over het reisadvies naar Noorwegen en of de grenzen open zijn. we horen graag voor 1 juli of je mee wilt op deze trekking. Graag dan een email naar daan@abel-reizen.nl met de volgende gegevens:

Naam, Adres en Woonplaats (naam zoals in paspoort staat vermeld)
bevestiging interesse 

Reisovereenkomst

Op het moment dat er een positief reisadvies is wordt er contact met je opgenomen. Je krijgt dan een mail met reisovereenkomst op naam opgestuurd met de vraag deze akkoord te geven. De reissom mag je uiterlijk 2 weken voor vertrek hebben overgemaakt.

Abel reizen is aangesloten bij STO Garant wat een waarborgfonds is. Je reissom wordt hiermee beschermd tegen eventueel financieel onvermogen van Abel reizen.

Onderstaande foto’s zijn van de afgelopen jaren in willekeurige volgorde. De videoclip is van de Sunndalen vallei op dag 1 als je vanuit Oppdal komt. Het geeft een goed beeld wat je kunt verwachten.

PhilipsHaugen Lodge