fbpx

Tips en bezienswaardigheden om te doen op de Lofoten

Tips en bezienswaardigheden tijdens je reis op de Lofoten

Door velen uitgeroepen tot de mooiste eilandengroep van de wereld: de Lofoten. De archipel voor de kust van Noord Noorwegen heeft een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. En terecht… Wie erheen gaat wordt verrast door de schoonheid van het verzonken gebergte waarvan de bergtoppen uit het water steken. De kleurovergangen van het blauwe water, de gele stranden, de groene bergen en de arctische luchten is schitterend. Wie naar de Lofoten gaat maakt kennis met een uniek gedeelte van Noorwegen en zal meer willen.

“Wie naar de Lofoten reist wordt verrast door de schoonheid van het verzonken gebergte waarvan de bergtoppen uit het water steken.”

1. Wandelen op de Lofoten

Wandelen Lofoten

Veel wandelmogelijkheden op de Lofoten

Met veel gemarkeerde wandelpaden misschien wel de populairste buitenactiviteit. Met honderden kartelachtige bergen tot ongeveer 800 meter hoogte is er altijd wel een wandelpad dichtbij die naar een uitzichtpunt leidt. De bekendste is misschien wel Reinebringen. Een steil pad brengt je naar een uitzichtpunt waar je een panoramisch zicht hebt op de baai en de omliggende bergen.

2.Een kayaktocht in de fjord

Kayakking Lofoten

Kayakken op de Lofoten

Een mooie manier om het fjordenlandschap te beleven. Peddel op je gemak naar strandjes dat moeilijk toegankelijk is voor wandelaars en geniet van het landschap. Met wat geluk spot je onderweg zee-arenden en zeehondjes. Een activiteit die je het beste met een begeleider kunt doen die op de hoogte is van de stromingen en getijden van het water.

3. Vistrip op de Noorse Zee en bezoek Nusfjord

boot Lofoten

Vistrip naar Nusfjord

De visrijke wateren vol met kabeljauw en zalm zijn een rode draad in de geschiedenis van de Lofoten. Tijdens een vistocht leer je meer over de visserij en het belang ervan. Of zoals ze zeggen in het visserdorpje Henningsvær “A real Lofoten cod am I for I was born in Henningsvær”. Wie in de winter komt wordt om de haverklap getrakteerd op houten rekken waar de kabeljauw ligt te drogen. In Nusfjord is er veel te zien over de werkwijze van de traditionele visserij. De kleine haven verstopt tussen de bergen met de oude pakhuizen en rorbuer is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

4. Bezoek aan een kunstgalerij

Galerij Lofoten

Galerij The Espolin

De eilanden hebben vele kunstenaars geïnspireerd tot het maken van prachtige werken. Overal waar je komt zie je dan ook exposities of musea gewijd aan lokale kunst. Tekeningen en boekwerken die verwijzen naar de eeuwige strijd met de elementen. En het effect van het licht op het landschap. Aanrader is “The Espolin Gallerij” van Kaare Espolin Johnsen in Storvågan.

5. Bezoek een van de witte stranden

Strand Lofoten

Bezoek een strand

Moeilijk voor te stellen, maar de stranden behoren tot de mooiste ter wereld. Er zijn veel strandjes waar je kunt genieten van het fijne zand en de mooie kleuren van het landschap om je heen. In alle rust! Wie in mei of juni gaat maakt kans op het zien van de middernachtzon. Stranden die bekendstaan om hun schoonheid zijn o.a. Bunesstranda, Rambergstranda, Hauklandstranda, Uttakleiv en Hovstranda. Niet alle stranden zijn even goed toegankelijk dus voorbereiding is wenselijk.

6. Bezoek het Lofotr museum

lofotr museum

Bezoek het Loftr museum

Echt een activiteit voor het gezin en liefhebbers van de Viking geschiedenis. Het grote openluchtmuseum verrast de bezoeker met een mooie mix aan historische voorwerpen en activiteiten voor jong en oud. Oude ambachten die over het leven van Vikingen vertellen worden tot leven gebracht en een zeilschip waar je een stukje mee kunt roeien.. er is veel te doen.

7. Bezoek de Trollfjord

Trollfjord Lofoten

Trollfjord vanaf de Hurtigruten

Met een bootje (speedboat of catamaran) kun je naar de smalle zeestraat Trollfjord. Een van de bekendste fjorden van de Lofoten. De doorgang is op zijn smalst 100 meter en wordt omgeven door steile puntige bergen. Indrukwekkend om van dichtbij te zien. Dagelijks vaart hier de bekende Hurtigruten krapjes aan doorheen in de reis langs de kust. Geniet van al het moois om je heen met grote kans op het zien van visarenden en zeehonden op zoek naar wat lekkers.

De Lofoten in het kort:

Beste periode om te bezoeken: juni t/m september.
Hoe er te komen: vlucht op Bodø, vanaf hier vertrekt er dagelijks een ferry naar Svolvær.
Hoeveel dagen: een week is voldoende.
Accommodatie: Hotels, cabins/rorbuer (vissershutten), appartementen of campings.

Foto’s afkomstig zijn ingezonden van reizigers die een fietsvakantie hebben gemaakt. Meer weten? Bekijk onze fietsvakantie naar de Lofoten.

Auteur: D. Remijnse
Datum: 28 maart 2020

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor iedere reiziger.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Skivakantie Stranda Noorwegen

 • 8 dagen
 • vanaf €925
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Nederland

 • Nederland
 • 5 dagen
 • vanaf €495
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Tromsø

 • Nederland
 • 8 dagen
 • vanaf €950
bekijk vakantie