fbpx

Sneeuwfietsen in Tromsø

Sneeuwfietsen in Tromsø

De e-fattbikes staan tegen de pui van buitensportzaak Tromsø Outdoor. De brede 4 inch wielen hebben oogcontact met een oudere Noor. De omstander is onder de indruk. Zijn nieuwsgierige blik draait naar mijn gezicht, maar zijn vragende ogen blijven zonder geluid. Na een korte instructie van eigenaar en gids Magne stappen we op. De spijkerbanden grijpen soepeltjes het ijs en voorkomen een ongemakkelijke glijpartij.

Tromsø Outdoor

Tromsø Outdoor

“De stad staat bekend als de poort naar het arctische noorden en is onderbedolven in sneeuw, ijs en duisternis.”

Tromsø in de winter

Twee uur fietsen staat er op het programma. Eerder in Finland heb ik ondervonden hoe zwaar fietsen in de sneeuw kan zijn. Zeker wanneer er teveel lucht in de banden zit. Dit keer is het anders. De wielen draaien rond met weinig fysieke inspanning. Wat een uitvinding is de trapondersteuning. Alsof ik continu windkracht 6 in de rug heb…een heerlijk gevoel! Het display geeft aan dat ik nog 70 km zo door kan gaan. Bij een heuvel of brug schakel ik enkel om de cadans en snelheid te controleren. Zonder dat mijn hartslag op hol slaat geniet ik van al het moois dat ik om mij heen zie. Het is eind januari en de zonnestralen doorbreken de duisternis met enkele uren per dag. Een paar dagen geleden is de zon weer opgekomen na 1,5 maand afwezigheid. De eerste zonnestralen gaan gepaard met tranen van blijdschap bij de inwoners van Tromsø. Ongetwijfeld zullen de mensen wat vrolijker zijn en gaan zij vaker naar buiten.

Tromsø brug

Fietsen over de Tromsø brug

“De koude lucht vult mijn longen en terwijl ik de van de Tromsøbrug afdaal staan mijn zintuigen op scherp.”

Tijdens mijn bezoek in Noord Noorwegen wordt weer eens duidelijk dat de natuur het ritme hier bepaalt. Gaandeweg de dag veranderen de kleuren van de omgeving telkens. De steile kartelvormige bergen op het eiland Kvaløya worden zichtbaar. De lucht heeft een kleur blauw dat ik niet vaak zie. Zo helder en puur. De koude lucht vult mijn longen en terwijl ik de van de Tromsøbrug afdaal staan mijn zintuigen op scherp. We fietsen voorbij de Arctische Kathedraal en uit het levendige centrum naar een oase van rust in de Tromsdalen vallei.

Fietsen met fattbike en langlaufen?

Magne vertelt dat we hier gebruikmaken van geprepareerde langlaufbanen. De banen zijn aangelegd voor woon-werk verkeer en wordt ook voor recreatie en toerisme gebruikt. Waar wij in Nederland de fiets nemen pakt men hier de lange lat naar werk. Ergens ook wel logisch met zoveel sneeuw. Gezien wij wendbaarder zijn op de fiets geven wij voorrang aan de langlaufers. Tijdens een moment rust drinken we warme bessensap, genieten van de omgeving en praten over de ontwikkelingen in de stad. Het aantal langlaufers dat we vandaag tegenkomen is op 2 handen te tellen. Wat een stilte heerst hier.

Tromsdalen fietsen sneeuw

Warme bessensap tijdens een stop in Tromsdalen

Buitensport en duurzame toerisme

Enthousiast vertelt de eigenaar van de sportzaak over zijn vakgebied en het belang van duurzaamheid. Het verzorgen van buitensportactiviteiten gaat gepaard met zijn visie om kennis over het behoud van de fragiele arctische natuur door te geven aan de klanten. Net als vele andere jonge Noren is hij zich bewust van de impact van toerisme op de leefbaarheid. Het behouden van de natuur moet ervoor zorgen dat we ook de in de toekomst blijven genieten. De passie is aanstekelijk. Vanuit Abel reizen is het samenwerken met onze fietspartner altijd al prettig geweest. We verzorgen samen fietsvakanties naar de Lofoten in de zomer voor onze klanten in het noorden op een verantwoorde manier. Nu wordt des te meer duidelijk dat we een soortgelijke filosofie hanteren.

Tromsdalen in de winter

Tromsdalen in de winter

Ook (sneeuw) fietsen in Tromsø? Tromsø Outdoor heeft een enthousiast team met hoogwaardige kwaliteit materiaal en kennis staat voor je klaar. Of informeer bij Abel reizen naar de mogelijkheden.

Details fiets:
Merk: Haibike Xduro FatSix 8.0, Sram NX 11 speed, Yamahah 500 Wh, Dillinger 26×4,6

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Noorderlicht vakantie in Noorwegen (Senja en Tromsø)

 • 8 dagen
 • vanaf €2850
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Tromsø noorderlicht reis

 • 8 dagen
 • vanaf €2.300
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan