Sneeuwavontuur op Senja in de winter

Sneeuwavontuur op Senja in de winter

Bezoek Senja in de winter en stap in een besneeuwde wereld van een wild berglandschap ingesloten door ijsvrije fjorden. Liefhebbers van de natuur zitten hier goed. 200 Km ten noorden van de poolcirkel ben je te gast in het leefgebied van walvissen, zee-arenden en andere arctische dieren. Bewonder ’s nachts de magische kleuren van het noorderlicht en ga overdag op avontuur tijdens een sneeuwwandeling, husky safari of sneeuwscootertocht. Senja is een eiland voor de avontuurlijke reiziger!

Bekijk hier het volledige overzicht van alle Laplandvakanties in Scandinavië die worden aangeboden door Abel reizen.

Op zoek naar het noorderlicht!

Met volle teugen adem ik de arctische lucht in. Droge lucht prikkelt de neus. Ingepakt met wollen kleding en met fijngeknepen oogjes tegen de ijzige wind is het genieten van het sprookjesachtige landschap. Om de 5 minuten maak ik wat krampachtige squats en huppel om het lichaam van warmte te voorzien. De ogen gericht op de duisternis. Links ..rechts .. zoekend naar afwijkende bewegingen en kleuren. Gaat het gebeuren?

Mefjordvaer Senja in de nacht

restaurant Mefjordbrygge Senja

Naar buiten de kou in

Eerder op de avond vulden enthousiaste geluiden het restaurant in Mefjordvær. Het noorderlicht was gezien en dat was niet onopgemerkt gebleven bij een Spaans reisgezelschap. Jaloers luisterden alle gasten mee naar de levendige verhalen. We besluiten weer naar buiten te gaan. Muts, handschoenen, snowboots.. check. Klaar voor de kou. Het is laat op de avond als we na een korte maar inspannende wandeling door dikke sneeuw aankomen op een heuvel waar een eenvoudige hut beschutting biedt tegen de elementen. Onze blikken verplaatsen zich over het diepblauwe water naar de contouren van omliggende bergen verder naar de sterren en weer terug.

Heuvel op Senja met uitzicht

Cabin op Senja

Na ruim een uur koukleumen lijkt er wat te gebeuren boven ons. Wazige vegen verschijnen boven en veranderen in fonkelende kleuren die de bergtoppen doen oplichten. Een half uur lang verwonderen we ons in stilte over het natuurspektakel dat zich boven ons afspeelt. Kou en kramp in de nek maken plaats voor verwondering en geluk. Wat een ervaring om mee te maken! Het zijn magische momenten die we niet snel vergeten van ons winteravontuur op Senja.

Mefjord Brygge Northern Lights by Henryk Bies

Mefjord Brygge, foto Henryk Bies

Senja blijft verrassen!

Het bijzondere aan Senja is dat het bizar veel natuur te bieden heeft. Die veelzijdigheid geeft Senja een avontuurlijke uitstraling. Een bestemming met hoge aantrekkingskracht op buitensportliefhebbers en natuurfotografen. Begrenst door het Malangerfjord in het oosten en Andfjorden in het westen is het verzonken gebergte gevuld met steile  kartelvormige toppen en graten. Een slingererende autoweg neemt je mee langs bergen en water door tunnels met voortdurend verrassende uitzichten.

Skaland op Senja

Oksen Senja

Verlaten stranden

In het noordwesten van Senja snijden fjorden diep het land in waar landtongen als lange armen de zee insteken.  Langs de kust kom je langs vissersdorpjes en oude havens. Vanuit de bergen stroomt helder water door kloven en watervallen om uit te komen in de fjorden. En af en toe een breed verlaten strand waar alleen de golven de stilte verbreken. Een eiland vol met contrasten. Senja blijft de bezoeker voortdurend verrassen met haar ongekende schoonheid.

Verlaten strand Senja winter

Strand Senja winter

Visserij en walvissen spotten

De diepblauwe wateren zitten vol kabeljauw, zalm en walvissen onderweg van de Barentszee naar de warmere wateren rondom de Lofoten. Niet vewonderlijk tref je in de eetcafés een breed aanbod visgerechten aan. De visrijke wateren voorzien de inwoners al honderden jaren van eten en werk. De visverwerkende industrie op Senja is lange tijd actief geweest op een handelspost in het dorpje Hamn waar ook gewerkt werd in een nikkelmijn en een waterkrachtcentrale. De oude industrie is opgeheven en werkgelegenheid is er nu in toerisme. Vanuit de vissersdorpjes worden boottochten voor toeristen aangeboden. Het is een mooie manier om wilde dieren als walvissen, orca’s en zeearenden van dichtbij te zien.

Sneeuwwandelen in de omgeving

De stevige bergschoenen geven grip op de bevroren autoweg, maar daarbuiten ontaardt iedere poging tot wandelen in een val- en lachpartij. Wie gaat wandelen heeft een setje sneeuwschoenen nodig. Het is even wennen in het begin. Iedere stap vraagt om een actieve knie inzet en de beweging kost meer energie. Maar de techniek leer je gemakkelijk en al snel ga je moeiteloos over de sneeuwvelden en heb je meer aandacht voor de omgeving. Het tempo is een stuk lager dan skiën of langlaufen maar geeft de gelegengeid om overal te komen. Na 2,5 uur sneeuwwandelen slaat de vermoeidheid toe en gaat de route langs een kolkend riviertje terug naar Mefjordvær.

Sneeuwwandelen Senja

Zelf naar Senja in de winter?

Vanuit Tromsø gaat er dagelijks een verbinding per ferry naar het eiland. Tickets kun je van tevoren aanschaffen en vaak regelt de accommodatie een pickup bij de haven. Senja kent weinig toeristische resorts en het is aan te raden om op tijd een kamer of cabin te reserveren. Bekijk de verzorgde Noorderlichtvakantie Senja en Tromsø inclusief activiteiten.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Noorderlicht Senja en Tromsø 2022

 • 8 dagen
 • vanaf €2300
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Fins Lapland winter vakantie

 • 8 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland 2023

 • 8 dagen
 • vanaf €2500
bekijk vakantie
Abel Reizen - Google Reviews
bochure

Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan