Bergen, fjorden en de Rallarvegen in Noorwegen

Natuur
 • Fjordenlandschap, watervallen en gebergtes
 • Bezoek de indrukwekkende Vorigfossen waterval
 • Prachtige uitzichten vanaf de Preikestolen
Actief
 • Uitdagende wandeling naar de Trolltunga
 • 2-daagse fietstocht Rallarvegen
 • Reserveer vooraf gletsjerwandelen of raften
Volledig verzorgd
 • Overnacht in blokhutten op prachtige plekken
 • Tips over bezienswaardigheden en wandelingen
 • Inclusief ferry overtocht Hirtshals – Kristiansand en Stavanger – Hirtshals
 • Beschrijving
 • Dag tot Dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijsinformatie

Begin reis: thuis

Deze actieve reis door Zuid Noorwegen combineert een autoreis met een 2-daagse fietstocht door het Noorse hooggebergte. Met de auto ga je door het bosrijke Setesdal langs watervallen en brengt je naar de Kjeragbolten. Vanaf deze berg is het uitzicht over het Lysefjord op 1.000 meter hoogte adembenemend mooi. Het landschap tijdens de reis is zeer divers met watervallen, bergen, fjorden, meren en gletsjers. Vanuit het bergplaatsje Geilo maak je een 2 daagse fietstocht, de Rallarvegen, van ruim 80 km langs een oude spoorlijn over het hooggebergte. Met een huurfiets ga je over gravelpaden langs sneeuwvelden, bergmeertjes en watervallen. Overnacht op het hoogste punt op ruim 1.200 meter in een comfortabele berghut van de Noorse bergwandelvereniging. Ontdek tijdens je reis door Noorwegen het Hardangervidda plateau. Dit nationale park is de grootste hoogvlakte van Europa en is het grootste beschermde natuurgebied van Noorwegen. De route gaat verder naar het fjordenlandschap in Ovre Eidfjord. Je avontuur in Noorwegen eindigt in het historische stadje Bergen. Omgeven door fjorden en bergtoppen is deze stad uniek gelegen aan de kust. De oude handelsstad is in de 11e eeuw gesticht. De oude houten huisjes met de smalle steegjes, genaamd Bryggen, zijn een overblijfsel aan die tijd en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de vismarkt in het centrum kun je ook met een kabelbaan naar een van de bergtoppen om van het uitzicht over de stad te genieten. De ferry brengt je vervolgens vanuit Bergen terug naar Denemarken en is een ontspannen overtocht langs de prachtige kust van Noorwegen.

Fietstocht Rallarvegen

In 2 dagen tijd fiets je 82 km met een gehuurde mountainbike over het ruige berglandschap langs de beroemde oude spoorlijn die Oslo met Bergen verbindt. De route wordt beschouwd als een van de mooiste fietsroutes van Europa. Een overnachting op het hoogste punt bovenop de berg in Finsi (1.222 meter) met maaltijden inbegrepen. Het is een uitdagend fietspad met hoogtemeters en er kunnen sneeuwvelden liggen. Ondanks de hoogtemeters is de Rallarvegen voor alle leeftijden bestemd een een gemiddelde conditie is voldoende.

 

Hoogtepunten

Fjorden

Zuid Noorwegen staat bekend om de fjorden. Deze zeearmen zijn ontstaan tijdens de ijstijd toen het gesmolten ijs werd afgevoerd naar de zee. De brede fjorden kunnen honderden meters diep zijn en worden omringd door indrukwekkende bergketens van graniet. Het Lysefjord maakt voor iedere reiziger veel indruk na de pittige beklimming van de Kjeragbolten of de Preikestolen. Het zonlicht dat weerkaatst wordt door de granieten rotsen in het water is bijzonder. Niet voor niets heet dit fjord ook wel ‘ fjord van het licht’.

Kjeragbolten

Aan het Lysefjord gaat een wandelroute over de bergen naar een uitzichtpunt op 1.000 meter hoogte. Hier aangekomen is een enorme kei in een bergspleet recht boven het fjord. Het voelt duizelingwekkend aan om hier naar beneden te kijken. Veel mensen laten zich fotograferen terwijl zij balanceren op de kei, doe dit echt alleen als je geen hoogtevrees hebt!

Hardangervidda

Een reusachtig groot bergplateau is de grootste hoogvlakte van Europa en een uniek natuurgebied. Het gebied is bekend vanwege de grote diversiteit aan dieren en planten en indrukwekkende watervallen die aan de randen de rivieren en fjorden in stromen. Er is een enorm netwerk aan wandelpaden en hutten is door de Noorse wandelvereniging opgezet om het gebied toegankelijk te maken voor wandelaars.

Dag 1
»
Dag 1: Auto Utrecht – Hobro 840 km

Hobro is een klein stadje in Denemarken gelegen aan het uiteinde van een prachtig fjord. Het oude stadscentrum kenmerkt zich door een gezellige winkeltjes en horecagelegenheden. Je verblijft hier in een hostel tegen het centrum aan dat op 10 minuten loopafstand is. Het hostel is vlakbij de snelweg op weg naar de ferry.

Dag 2: Hobro – Valle 280 km, Setesdal

In de ochtend is het ongeveer 1,5 uur rijden om bij de ferry te komen in Hirtshals. De overtocht wordt gevaren met een moderne ferry en duurt ongeveer 3,5 uur. Op de boot vind je een restaurant, diverse winkeltjes en andere voorzieningen. Bij het naderen van Noorwegen is de kustlijn erg mooi om vanaf de boot te zien. Vanaf de ferry merk je snel dat je in een ander land bent en volg je een slingerweg door een glooiend landschap. Fjorden, naaldbomen, blauwe meertjes en kleine dorpjes zijn een mooie kennismaking met de Noorse natuur. De autoweg leidt je door het Setesdal. Dit is een lange vallei van ruim 200 km door het platteland. Geniet van de bergen aan weerszijden en de watervallen die de vallei instromen. De streek is bekend door de mineralen, de traditionele Noorse kledij en de volksmuziek. De camping bevindt zich in Valle en is gelegen aan de rivier de Otra wat tevens de langste rivier is van Zuid Noorwegen. Centraal gelegen in de vallei is dit een ideale plek om diverse activiteiten te ondernemen. De beheerder is een Nederlandse bioloog die samen met zijn vriendin de camping en de activiteiten runnen. Het verblijf is een comfortabele blokhut. Op de camping is er de mogelijkheid voor het maken van een kampvuur. Met slecht weer is de Lavvu, een traditionele Noorse lappentent, een alternatief om in te gaan en op te warmen.

Dag 3: Valle, Setesdal

De omgeving is ideaal om bekend te raken met de Noorse cultuur. De dorpjes zijn goed bereikbaar en de musea, exposities en lokale Noorse winkeltjes geven je een inkijkje in de Noorse gebruiken en tradities. Informeer bij de campingbeheerder of er een evenement is of welke musea interessant zijn om te bezoeken. De vallei is omgeven door indrukwekkende bergwanden waar watervallen langs stromen en in de rivier uitmonden. Ideaal om een mooie wandeling te maken. Een paar opties zullen bij de reisbescheiden worden opgenomen, wandelingen van 2 a 4 uur in de buurt van de camping.

Kjerag wandeling

Vanaf de camping is het 1,5 uur rijden naar de parkeerplaats van de hike naar de Kjeragbolten. De rit is een van de mooiste autoroutes van Noorwegen, de Suleskarvegen. De route gaat over het hooggebergte door de regio’s Telemark en Agder en verbindt de vallei met de fjorden in het westen van het land. De weg is kan soms erg smal en steil zijn en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Wees dus uitgerust als je gaat rijden. Bij de ruime parkeerplaats is een restaurant met een mooi uitzichtpunt over het fjord. Informatieborden geven aan wat je kunt verwachten en wat mee te nemen de berg op. Belangrijk is om rekening te houden met (extreme) weersomstandigheden en een goed paar wandelschoenen aan te hebben. Het is mogelijk om een gids mee te nemen voor deze dag. De gids zorgt voor een veilige wandeling en vertelt over de natuur en de historie van het gebied. Tegen een meerprijs is de gids te boeken.

Optioneel: Rafting
In Evje ten zuiden van de camping is het mogelijk om te gaan raften in de Otra rivier. Een nat en onvergetelijk avontuur. Met een groep van 8 tot 10 personen en de instructeur ga je enkele uren door het wilde water van de rivier. Een dik wetsuit beschermt je tegen de kou. Verder draag je ook een helm en vest voor de veiligheid. De instructeurs zijn ervaren buitensportbegeleiders die goed Engels spreken. Ervaring met rafting is geen vereiste.

Dag 4: Valle - Odda 175 km

Rij vandaag verder door de brede Setesdal vallei. Bij mooi weer is het mogelijk om te stoppen aan de Otra rivier om een frisse duik te nemen. De route gaat langs kleine dorpjes, watervallen en bebost gebied naar het noorden.  Het landschap verandert langzaamaan wanneer je richting Roldal het gebergte in gaat. Rotspartijen, tunnels en een ruige omgeving met weinig vegetatie en veel wind kenmerkt de omgeving. Het grootste bergplateau van Europa bevindt zich hier, Hardangervidda. Het Nationale Park heeft een enorme aantrekkingskracht op natuurliefhebbers vanwege de uitstekende wandelpaden en vele dier- en plantensoorten. Gletsjers, meertjes en het hemelwater leiden tot vele watervallen aan de randen van het park.  Tussen een meer en de fjord is Odda. Een klein plaatsje aan de voet de Folgefonna gletsjer tussen de bergen in met gekleurde houten huisjes op de bergwanden.

 

Dag 5: Odda – Geilo 160 km, Trolltunga

Tussen de bergen in ligt Odda aan het Sorfjord. Vanaf hier zijn diverse mooie wandelingen te ondernemen naar het Hardangervidda. Een enorm bergplateau dat de status heeft van een Nationaal Park. Aanrader is om in de ochtend naar de Trolltunga te gaan. Dit is een schitterend uitzichtpunt vanaf een uitgesleten rots op 700 meter hoogte dat uitkijkt over een meer. De wandeling is veeleisend en er staat 8-10 uur voor in totaal. Vanuit Odda zijn er ook kortere wandelingen te maken over gemarkeerde routes. In de middag vertrek je naar Geilo waar je de komende 3 nachten zal verblijven.

Optioneel: Gletsjerwandelen met gids
Het is mogelijk om de gletsjer op te gaan voor een gletsjerwandeling. Met een professionele gids van een Noorse buitensportorganisatie ga je een in een klein groepje de gletsjer op voor een unieke en bijzondere wandeling. Ter plekke krijg je uitrusting aan (helm en stijgijzers). Met een zonnige dag zijn de diepe kleuren blauw in de spleten spectaculair om te zien. Er is ook gelegenheid om een stukje te gaan ijsklimmen. Voor deze activiteit dien je over een goede conditie te beschikken.

Dag 6: Fietstocht Rallarvegen

Fiets in 2 dagen tijd 82 km over het ruige berglandschap langs de beroemde oude spoorlijn die Oslo met Bergen verbindt. De route wordt beschouwd als een van de mooiste fietsroutes van Europa en is toegankelijk voor de fietser met een redelijke basisconditie. Vanaf Geilo is het 23 km naar het startpunt, Haugastol. Een overnachting op het hoogste punt bovenop de berg in Finsi (1.222 meter) met maaltijden is inbegrepen. Het is een uitdagend fietspad met hoogtemeters en er kunnen sneeuwvelden liggen.

Dag 7: Fietstocht Rallarvegen

Word wakker op de Noorse hoogvlakte in een houten trekkershut van de DNT op 1.222 meter. Ver weg van de bewoonde wereld in een ruige omgeving vol in de wind en tussen de bergmeertjes trekt dit gebied avontuurlijke reizigers. Binnen in de warme hut ga je gezamenlijk aan tafel en geniet van het Noorse eten.

De fietsroute gaat vandaag naar Flam en is rond de 55 km. Het pad gaat langs meertjes, granieten rotsformaties en het is mogelijk dat er nog sneeuwvelden zijn. In deze omgeving kan het flink koud zijn en wees hierop voorbereid met je kleding. Via haarspeldbochten gaat de route uit de bergen naar de lager gelegen warme regio. Na 4 a 5 uur fietsen kom je aan in Flam waar de fietsen worden ingeleverd. Je overnacht vannacht weer in Geilo.

Dag 8: Geilo – Øvre Eidfjord 85 km, Hardangervidda

De route gaat door beschermd natuurgebied. Watervallen stromen vanaf de bergen de rivieren en meertjes in en fruitbomen staan langs de weg. Onderweg is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de gletsjer Hardangerjokulen. Het verblijf de komende 3 nachten is in een blokhut op een camping in Ovre Eidfjord aan een fjord.

 

Dag 9 + 10: Øvre Eidfjord, Hardangervidda

De omgeving is ideaal voor een wandeling naar het Hardangervidda. Een uniek Nationaal Park met een grote diversiteit aan dieren en planten. Op loopafstand van de camping is een natuurmuseum dat speciaal over dit park gaat. Dichtbij de camping is ook de Vorigfossen. Een indrukwekkende waterval waar het water 182 meter naar beneden valt. In de buurt is ook de oude Vikingplaats Kinsarvik waar schepen vroeger te water gingen.

Dag 9 + 10: Øvre Eidfjord, Hardangervidda

De omgeving is ideaal voor een wandeling naar het Hardangervidda. Een uniek Nationaal Park met een grote diversiteit aan dieren en planten. Op loopafstand van de camping is een natuurmuseum dat speciaal over dit park gaat. Dichtbij de camping is ook de Vorigfossen. Een indrukwekkende waterval waar het water 182 meter naar beneden valt. In de buurt is ook de oude Vikingplaats Kinsarvik waar schepen vroeger te water gingen.

Dag 11: Ovre Eidfjord – Bergen 185 km

Met de auto ga je langs de Hardangerfjord  naar de kust. De fjord is een van de langste van de wereld en kent een diepte van ruim 700 meter. De omgeving is rijk aan kersen- en appelboompjes langs de weg en onderweg passeer je pittoreske dorpjes middenin ongerepte natuur. Het vele water dat van de hoogvlakte komt zorgt voor prachtige watervallen. Geniet van deze prachtige rit.

De komende 2 nachten is het verblijf vlakbij Bergen in een blokhut op een camping. De plek is op een prachtige locatie in een bosrijke omgeving aan het water.

 

Dag 12: Bergen

Bergen is een prachtige stad en heeft veel te bieden aan kunst en cultuur. De stad heeft een unieke ligging aan de kust en wordt omringd door fjorden en bergen. De geschiedenis van Bergen gaat terug tot de 11e eeuw en is lange tijd de grootste stad van het land geweest. Het centrum van de stad is compact en daardoor makkelijk begaanbaar. Dagelijks is er een vismarkt waar de gevangen vis wordt geserveerd aan de toeristen die met cruiseschepen langskomen. Het centrum heeft brede winkelstraten met moderne overdekte winkelcentra en parkjes stralen rust uit. Diverse musea zijn de moeite waard om te bezoeken. Vanuit het centrum is er tevens een moderne kabelbaan, Floibanen, die u naar een schitterend uitzichtpunt brengt.

Dag 13: Ferry Bergen – Hirtshals

De ferry zal in de avond vertrekken naar het Deense Hirtshals. De overnachting is in een prive hut op de boot. De tocht langs de Noorse kust is bijzonder mooi om te zien vanaf het dek. Op de boot is er een winkel, bioscoop, restaurant en cafe met live muziek in de avond.

Dag 14: Hirtshals – Utrecht 960 km

In de ochtend kom je rond 8:00 uur aan in Denemarken. Geniet tijdens de terugreis na van de mooie avonturen die je beleefd hebt.

Dag 1
»
Dag 1: Hobro - hostel

Dit hostel is gunstig gelegen onderweg naar de ferry en gemakkelijk vindbaar. De kamers (2/3/4/5/6 personen) hebben allemaal een eigen badkamer en indien gewenst kun je linnen huren. Het hostel is op loopafstand van het centrum van Hobro en biedt voldoende horecagelegenheden om ‘s avonds te gaan uit eten. In de ochtend is het mogelijk hier te ontbijten. De afstand tot de ferry is circa 1,5 uur rijden.

Dag 2 + 3: Setesdal - camping (blokhut)

De camping bevindt zich in het Setesdal aan de Otra rivier. Middenin de vallei is het uitzicht op de omliggende bergranden schitterend. De beheerders zijn een jong Nederlands stel die de camping met veel passie en gevoel voor de natuur runnen. De blokhutten zijn aangenaam en bieden privacy. Op de camping is een Lavvu tent opgezet waar in de avond mensen bij elkaar komen voor een drankje bij het kampvuur en wekelijks vindt er Noorse live muziek plaats. Dichtbij is een dorpje, Valle, waar boodschappen gedaan kunnen worden.

Dag 4: Odda - camping (blokhut)

De accommodatie betreft een houten cabin voor 4 personen. Binnen is er een huiskamer, slaapkamer, badkamer met toilet, douche en een keuken. Er zijn 2 single beds en een uitklapbare sofa voor 2 personen. De locatie is gelegen in een nationaal park naast een meer. Ideaal om vanaf hier een actieve wandeltocht te maken of een andere activiteit zoals kanoën of mountainbiken.

Dag 5 + 7: Geilo - hostel

2 Km buiten het centrum is het verblijf. Het hostel bestaat uit 2 gebouwen bestaande uit slaapkamers en gezamenlijke woonruimtes, keuken en gratis wifi. Er zijn veel voorzieningen waaronder een bar, sauna, hot tub, huur fietsen, wasmachine en informatie over de activiteiten in de omgeving. De kamer is een eenvoudige 2-persoonskamer met een gedeelde douche en wc op de gang. Bij de prijs zit het ontbijt bij in. Voor de deur zijn gemarkeerde wandel- en fietspaden en u bent zo in het gezellige centrum van Geilo.

Dag Dag 6: Finse - berghut

Op ruim 1.200 meter hoogte bovenop het gebergte is hier Finsehytta. De accommodatie is eigendom van de DNT (Noorse Trekking Associatie) en biedt onderdak aan wandelaars en fietsers van de Rallarvegen. Er zijn ruim 150 bedden verdeeld over meerdere houten blokhutten en in het hoofdgebouw is er een gezellige gezamenlijke ruimte met eetgelegenheid. De blokhutten hebben meerdere kamers met eenvoudige faciliteiten.

Dag 8 + 9 + 10: Øvre Eidfjord - camping (blokhut)

De kampeerplaats is gelegen tussen bergen en aan een meer. De omgeving bestaat uit het hooggebergte en de bossen. Vanaf de camping is de hoogste waterval van Noorwegen, Voringfossen, gemakkelijk bereikbaar en ook de gletsjer Hardangerjokulen is in de buurt. Het verblijf is in een comfortabele en ruime blokhut met eigen keuken, douche, toilet en 4 slaapplaatsen. Het terras voor de hut biedt schitterend uitzicht op de omgeving.

Dag 11 + 12: Bergen - camping (blokhut)

Een houten blokhut met eenvoudige open indeling van huiskamer, slaapkamer, keuken, badkamer met wc en douche. Prachtige ligging in een bosrijke omgeving aan het water.

Dag 13: Ferry Fjordlines - cabin

De ferry-overtocht naar Denemarken vertrekt in de avond en je overnacht op de boot in een privé hut. Op de moderne ferry zijn er ruime voorzieningen als een restaurant, café met live muziek, bioscoop en een kiosk. Ideaal om goed uitgerust in de ochtend terug te rijden naar Nederland.

Inclusief

 • Accommodatie hostel dag 1 incl. ontbijt
 • Accommodatie blokhut dag 2,3 en 4
 • Accommodatie hostel dag 5,6 en 7
 • Accommodatie blokhut dag 8,9,10,11 en 12
 • Accommodatie boothut dag 13, ferry overtocht Bergen – Hirtshals
 • Ferry overtocht met auto (kleiner dan 2 meter hoog, zonder aanhanger) Hirtshals – Kristiansand
 • Ferry overtocht met auto (kleiner dan 2 meter hoog, zonder aanhanger) Bergen – Hirtshals
 • Kanotocht Hardangerfjord dag 9
 • Reisbeschrijving met beschrijving dagtochten Kjeragbolten en Preikestolen
 • Paklijst dagtochten

Exclusief

 • Vervoer auto
 • Maaltijden (behalve ontbijt dag 2 hostel Denemarken)
 • Ferry overtocht Lysefjord naar Florli
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Drankjes, snacks en/of fooi accommodatie
 • Toeristenbelasting en tol autoweg

Optioneel

 • Gids dagtochten Kjeragbolten en/of Preikestolen 135 euro p.p.
 • Rafting Otra rivier dag 3 55 euro p.p.
 • Gletsjertocht Buer dag 5 115 euro p.p.
 • Ingetekende routekaart Zuid Noorwegen ANWB 1:300.000 10 euro
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
 • Aantal personen
 • 1
 • 2
 • Prijs
 • € 1195
 • € 1195
Kjerag
Øvre Eidfjord
blokhut camping Sæbo

Bergen, fjorden en de Rallarvegen in Noorwegen

 • Autoreizen
 • Noorwegen
 • 14 dagen
 • max. 8 personen
 • vertrek aug t/m okt
 • vanaf €1195
Reserveer uw reis
Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Een actieve reis in Scandinavië
 • Natuur op haar mooist
 • Een verzorgde reis met tips
 • Persoonlijk reisadvies

Ik help u graag verder

Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk reis
E-bike reizen

Tromsø naar de Lofoten met de e-bike

 • Noorwegen
 • 16 dagen
 • vanaf €2500
bekijk reis
bekijk reis
Groepsreizen

Yoga Nature Summer Retreat Noorwegen

 • Noorwegen
 • 7 dagen
 • vanaf €690
bekijk reis
bekijk reis
Groepsreizen

Expeditie Kebnekaise 2018

 • Zweden
 • 3 dagen
 • vanaf €625
bekijk reis