De fjorden van Zuid Noorwegen

Natuur
 • Bezoek het prachtige Lysefjord
 • Geniet van mooie watervallen in het Setesdal
 • Prachtige uitzichten vanaf de Preikestolen
Actief
 • Hike naar Kjeragbolten
 • Geniet van de fjorden
 • Mogelijkheid om te raften op de Otra rivier
Volledig verzorgd
 • Overnacht in blokhutten op prachtige plekken
 • Tips over bezienswaardigheden en wandelingen
 • Inclusief ferry overtocht Hirtshals – Kristiansand en Stavanger – Hirtshals
 • Beschrijving
 • Dag tot Dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Prijsinformatie

Begin reis: thuis

Zuid Noorwegen kenmerkt zich door de schoonheid van de natuur. De fjorden, de bergen met besneeuwde toppen en de prachtige rivieren vormen hier het landschap. Wil je een indruk krijgen van het echte Noorwegen dan is deze regio perfect. De rondreis is ideaal voor de reiziger die houdt van natuur, actief bezig zijn en comfort. Vanuit Hirtshals, Denemarken, kom je met de ferry aan in Kristiansand. Vanaf hier rij je door een uitgestrekte vallei met prachtige watervallen die langs de bergen naar beneden vallen naar de fjorden. De rondreis neemt je mee naar unieke locaties vanwaar je uitdagende wandelingen kunt ondernemen naar de Kjeragbolten en de Preikestolen. Het uitzicht over het Lysefjord is adembenemend mooi. Overnacht in comfortabele berghutten en hostels met goede voorzieningen. Warm in de avond op met een kampvuur in een traditionele Lavvu tent. De overnachtingen vinden plaats in een hostel in Denemarken, een hostel aan een fjord, een blokhut op een camping en een overnachting op de ferry. De reis is inclusief de overnachtingen, het vervoer met de ferry, maar exclusief de maaltijden.

 

Hoogtepunten

Fjorden

Zuid Noorwegen staat bekend om de fjorden. Deze zeearmen zijn ontstaan tijdens de ijstijd toen het gesmolten ijs werd afgevoerd naar de zee. De brede fjorden kunnen honderden meters diep zijn en worden omringd door indrukwekkende bergketens van graniet. Het Lysefjord maakt voor iedere reiziger veel indruk na de pittige beklimming van de Kjergabolten of de Preikestolen. Het zonlicht dat weerkaatst wordt door de granieten rotsen in het water is bijzonder. Niet voor niets heet dit fjord ook wel ‘ fjord van het licht’.

Preikestolen

Misschien wel de grootste toeristische trekpleister die Noorwegen kent. Jaarlijks maken vele duizenden mensen de wandeltocht naar een uitgesleten stuk rots van 25 bij 25 meter met panoramisch zicht op het Lysefjord. Het is een bijzondere ervaring om van dit stuk Noorse natuur te genieten. De wandeling ernaartoe gaat over granieten keien en bebost terrein en is voor iedere wandelaar goed te doen.

Kjeragbolten

Aan de overkant van het Lysefjord gaat een wandelroute over de bergen naar 1.000 meter hoogte. Hier aangekomen is een enorme kei in een bergspleet recht boven het fjord. Het voelt duizelingwekkend aan om hier naar beneden te kijken. Veel mensen laten zich fotograferen terwijl zij balanceren op de kei, doe dit echt alleen als je geen hoogtevrees hebt!

Dag 1
»
Dag 1: Auto Utrecht – Hobro 840 km

Hobro is een klein stadje in Denemarken gelegen aan het uiteinde van een prachtig fjord. Het oude stadscentrum kenmerkt zich door gezellige winkeltjes en horecagelegenheden. Je verblijft hier in een hostel tegen het centrum aan dat op 10 minuten loopafstand is. Het hostel is vlakbij de snelweg op weg naar de ferry.

Dag 2: Ferry Hirtshals – Kristiansand

In de ochtend is het ongeveer 1,5 uur rijden om bij de ferry te komen in Hirtshals. De overtocht wordt gevaren met een moderne ferry en duurt ongeveer 3,5 uur. Op de boot vind je een restaurant, diverse winkeltjes en andere voorzieningen. Bij het naderen van Noorwegen is de kustlijn erg mooi om vanaf de boot te zien. Vanaf de ferry merk je snel dat je in een ander land bent en volg je een slingerweg door een glooiend landschap. Fjorden, naaldbomen, blauwe meertjes en kleine dorpjes zijn een mooie kennismaking met de Noorse natuur. De autoweg leidt je door het Setesdal. Dit is een lange vallei van ruim 200 km door het platteland. Geniet van de bergen aan weerszijden en de watervallen die de vallei instromen. De streek is bekend door de mineralen, de traditionele Noorse kledij en de volksmuziek. De camping bevindt zich in Valle en is gelegen aan de rivier de Otra wat tevens de langste rivier is van Zuid Noorwegen. Centraal gelegen in de vallei is dit een ideale plek om diverse activiteiten te ondernemen. De beheerder is een Nederlandse bioloog die samen met zijn vriendin de camping en de activiteiten runnen. Er is de mogelijkheid om in een comfortabel blokhut te overnachten of zelfs in een traditionele Stabbur, een klein huisje op palen. Op de camping is er de mogelijkheid voor het maken van een kampvuur. Met slecht weer is de Lavvu een goed alternatief. Dit is een Noorse lappentent gemaakt van houten palen waar het binnen warm wordt gehouden door een kampvuur.

Dag 3: Setesdal

De omgeving is ideaal om bekend te raken met de Noorse cultuur. De dorpjes zijn goed bereikbaar en de musea, exposities en lokale Noorse winkeltjes geven je een inkijkje in de Noorse gebruiken en tradities. Informeer bij de campingbeheerder of er een evenement is of welke musea interessant zijn om te bezoeken. De vallei is omgeven door indrukwekkende bergwanden waar watervallen langs stromen en in de rivier uitmonden. Ideaal om een mooie wandeling te maken. Een paar opties zullen bij de reisbescheiden worden opgenomen, wandelingen van 2 a 4 uur in de buurt van de camping.

Optioneel: Rafting
In Evje ten zuiden van de camping is het mogelijk om te gaan raften in de Otra rivier. Een nat en onvergetelijk avontuur. Met een groep van 8 tot 10 personen en de instructeur ga je enkele uren door het wilde water van de rivier. Een dik wetsuit beschermt je tegen de kou. Verder draag je ook een helm en vest voor de veiligheid. De instructeurs zijn ervaren buitensportbegeleiders die goed Engels spreken. Ervaring met rafting is geen vereiste.

Dag 4: Wandeltocht Kjerag

Vanaf de camping is het 1,5 uur rijden naar de parkeerplaats van de hike naar de Kjeragbolten. De rit is een van de mooiste autoroutes van Noorwegen, de Suleskarvegen. De route gaat over het hooggebergte door de regio’s Telemark en Agder en verbindt de vallei met de fjorden in het westen van het land. De weg is kan soms erg smal en steil zijn en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Wees dus uitgerust als je gaat rijden. Bij de ruime parkeerplaats is een restaurant met een mooi uitzichtpunt over het fjord. Informatieborden geven aan wat je kunt verwachten en wat mee te nemen de berg op. Belangrijk is om rekening te houden met (extreme) weersomstandigheden en een goed paar wandelschoenen aan te hebben. Het is mogelijk om een gids mee te nemen voor deze dag. De gids zorgt voor een veilige wandeling en vertelt over de natuur en de historie van het gebied. Tegen een meerprijs is de gids te boeken.

De start bij Øygardstøl is op 650 meter hoogte en de wandeltocht bedraagt in totaal 3 pittige beklimmingen over granieten rotsen. Op de berg vind je stalen kettingen die zijn bevestigd om de wandelaars steun te bieden onderweg. Als het regent kan het hier glad zijn en ook mist en bewolking maakt het navigeren lastig. Voor de tocht heen van 5 km staat 3 uur voor. Eenmaal bij de Kjeragbolten aangekomen is het een bizar gezicht om de grote kei in de bergwand te zien op 1.000 meter boven het fjord. Geniet van de vergezichten over het Lysefjord en als je het aandurft ga op de kei staan en leg het vast!

Bij terugkomst kun je opwarmen in het restaurant. Neem in de middag de ferry naar de accommodatie. Er vertrekt in de middag een ferry om 15:30 en anders gaat de laatste om 18:00 uur. Met de boot ga je over het Lysjefjord naar Florli. Dit kleine dorpje gelegen aan het fjord is alleen bereikbaar met de ferry en staat bekend vanwege de langste houten trap ter wereld (!) met 4.444 treden. Dit is een mooie uitdaging indien je na de wandeling nog energie over hebt. En anders kun je heerlijk ontspannen van het uitzicht en een kampvuur bij het water. Overnacht in een hostel en wanneer deze vol zit is er een appartement met uitzicht op het fjord.

Dag 5: Wandeltocht Preikestolen

Er zijn vandaag en morgen meerdere opties. In de ochtend kun je met de ferry en de auto naar de Preikestolen. Dit is een van de bekendste wandelingen van Noorwegen. De 2 uur durende wandeling naar een plateau bovenop de berg biedt een waanzinnig uitzicht over het Lysefjord dat je altijd bij zal blijven. Door de enorme belangstelling is het hier wel drukker dan bij de Kjerag. Wil je dit vermijden vertrek dan vroeg. Informeer bij de campingbeheerder naar de weersvoorspelling.

Optioneel: Kajakken fjord met gids
Het is mogelijk om bij de accommodatie kajaks te huren en een route door het fjord af te leggen. Peddel langs de bergen die tot wel 1.000 meter hoog komen. Het zonlicht dat weerkaatst op de granieten bergwanden in het water levert mooie plaatjes op. Dan wordt duidelijk waarom Lysefjord ook wel ‘fjord van het licht’ wordt genoemd. Het fjord is ruim 40 km lang en op het diepst 500 meter. Ervaring met kajakken is geen vereiste, maar vanwege veiligheidsoverwegingen gaat een gids mee.

Dag 6: Bezoek Stavanger

Vandaag kun je ervoor kiezen om Stavanger te bezoeken. Deze oude stad is met 110.000 inwoners een van de grotere steden van Noorwegen. Tijdens de jaren 60 van de vorige eeuw zijn er voor de kust olievelden gevonden wat voor veel welvaart heeft gezorgd. Een modern oliemuseum geeft een inkijkje in de olie-industrie. De stad is aangenaam en overzichtelijk opgezet. Wandel door het historische centrum en geniet van het uitzicht vanaf een uitkijktoren over de stad, Valbergtarnet, of bezoek de indrukwekkende kathedraal die met een gotische stijl in de 12e eeuw is gebouwd.

Aan het eind van de dag check je in bij de terminal voor de ferry die je om 20:00 uur van Stavanger naar Hirtshals brengt. Dit is een lange overtocht waar je in een hut overnacht. Op de boot is een restaurant, een kiosk en een cafe met live muziek.

Dag 7: Auto Hirtshals – Nederland 960 km

In de ochtend kom je rond 8:00 uur aan in Denemarken. Geniet tijdens de terugreis na van de mooie avonturen die je beleefd hebt.

Dag 1
»
Dag 1: Denemarken - hostel

Dit hostel is gunstig gelegen onderweg naar de ferry en gemakkelijk vindbaar. De kamers (2/3/4/5/6 personen) hebben allemaal een eigen badkamer en indien gewenst kun je linnen huren. Het hostel is op loopafstand van het centrum van Hobro en biedt voldoende horecagelegenheden om ‘s avonds te gaan uit eten. In de ochtend is het mogelijk hier te ontbijten. De afstand tot de ferry is circa 1,5 uur rijden.

Dag 2 + 3: Setesdal - camping (blokhut)

Deze camping bevindt zich in het Setesdal aan de Otra rivier. Middenin de vallei is het uitzicht op de omliggende bergranden schitterend. De beheerders zijn een jong Nederlands stel die de camping met veel passie en gevoel voor de natuur runnen. De blokhutten zijn aangenaam en bieden privacy. Op de camping is een Lavvu tent opgezet waar in de avond mensen bij elkaar komen voor een drankje bij het kampvuur en wekelijks vindt er Noorse live muziek plaats. Dichtbij is een dorpje, Valle, waar boodschappen gedaan kunnen worden.

Dag 2 + 3: Setesdal - camping (blokhut)

Deze camping bevindt zich in het Setesdal aan de Otra rivier. Middenin de vallei is het uitzicht op de omliggende bergranden schitterend. De beheerders zijn een jong Nederlands stel die de camping met veel passie en gevoel voor de natuur runnen. De blokhutten zijn aangenaam en bieden privacy. Op de camping is een Lavvu tent opgezet waar in de avond mensen bij elkaar komen voor een drankje bij het kampvuur en wekelijks vindt er Noorse live muziek plaats. Dichtbij is een dorpje, Valle, waar boodschappen gedaan kunnen worden.

Dag 4 + 5: Lysefjord - hostel Flørli 4444

Deze accommodatie aan het Lysefjord is alleen met de ferry of wandelend bereikbaar. Er is een hostel en er zijn een paar appartementen beschikbaar met uitzicht over het fjord. Er is een eetcafé en een Lavvu tent met de mogelijkheid voor een kampvuur. Relax na een intensieve bergwandeling in de hottub die aanwezig is. Hier is het ook mogelijk om kajaks te huren

Dag 4 + 5: Lysefjord - hostel Flørli 4444

Deze accommodatie aan het Lysefjord is alleen met de ferry of wandelend bereikbaar. Er is een hostel en er zijn een paar appartementen beschikbaar met uitzicht over het fjord. Er is een eetcafé en een Lavvu tent met de mogelijkheid voor een kampvuur. Relax na een intensieve bergwandeling in de hottub die aanwezig is. Hier is het ook mogelijk om kajaks te huren

Dag 6: Ferry Stavanger - cabin

De ferry-overtocht naar Denemarken vertrekt in de avond en je overnacht op de boot in een privé hut. Op de moderne ferry zijn er ruime voorzieningen als een restaurant, café met live muziek, bioscoop en een kiosk. Ideaal om goed uitgerust in de ochtend terug te rijden naar Nederland.

Inclusief

 • Accommodatie hostel dag 1 incl. ontbijt
 • Accommodatie blokhut dag 2 en 3
 • Accommodatie hostel of appartement dag 4 en 5
 • Accommodatie boothut dag 6, ferry overtocht Stavanger – Hirtshals
 • Ferry overtocht met auto (kleiner dan 2 meter hoog, zonder aanhanger) Hirtshals – Kristiansand
 • Ferry overtocht met auto (kleiner dan 2 meter hoog, zonder aanhanger) Stavanger – Hirtshals
 • Reisbeschrijving met beschrijving dagtochten Kjeragbolten en Preikestolen
 • Paklijst dagtochten

Exclusief

 • Vervoer auto
 • Maaltijden (behalve ontbijt dag 1 hostel Denemarken)
 • Ferry overtocht Lysefjord naar Florli
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Drankjes, snacks en/of fooi accommodatie
 • Toeristenbelasting en tol autoweg

Optioneel

 • Gids dagtochten Kjeragbolten en/of Preikestolen 135 euro p.p.
 • Rafting 55 euro p.p.
 • Kajaktocht met gids 60 euro p.p.
 • Ingetekende routekaart Zuid Noorwegen ANWB 1:300.000 10 euro
 • Aantal personen
 • 1
 • 2
 • Prijs
 • € 570
 • € 570
Camping Flateland Setesdal
Preikestolen
Rafting Otra rivier
Rafting Otra rivier
Preikestolen
Preikestolen

De fjorden van Zuid Noorwegen

 • Autoreizen
 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • max. 8 personen
 • vertrek jun t/m okt
 • vanaf €570
Reserveer uw reis
Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Een actieve reis in Scandinavië
 • Natuur op haar mooist
 • Een verzorgde reis met tips
 • Persoonlijk reisadvies

Ik help u graag verder

Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk reis
E-bike reizen

Tromsø naar de Lofoten met de e-bike

 • Noorwegen
 • 16 dagen
 • vanaf €2500
bekijk reis
bekijk reis
Groepsreizen

Yoga Nature Summer Retreat Noorwegen

 • Noorwegen
 • 7 dagen
 • vanaf €690
bekijk reis
bekijk reis
Groepsreizen

Expeditie Kebnekaise 2018

 • Zweden
 • 3 dagen
 • vanaf €625
bekijk reis