fbpx

Parels van Noorwegen

Blog parels van Noorwegen

Het land dat bekend staat om de Nobelprijs van de Vrede en leverancier van talentvolle voetballers. Politiek stabiel en tegen het saaie aan… of niet? Steeds meer Nederlanders zien Noorwegen als een vakantiebestemming. Langzaamaan schuift de bestemming omhoog en zijn het niet meer die grijze buren in een camper die naar het noorden vertrekken. Noorwegen wordt ontdekt door hippe Millennials die de wereld willen zien. Met dank aan instagram veroveren schilderachtige plaatsjes van fjorden en bergtoppen onze tablets en telefoons. Wie zich verdiept in dit bijzondere land met een rijke geschiedenis komt erachter waarom dit land een aantrekkingskracht heeft als een magneet op avonturiers en levensgenieters. Hieronder een aantal pareltjes van dit land.

De Preikestolen

Kampioen van alle natuurbezienswaardigheden in Noorwegen. De naam verwijst naar een rots in het westen van het land en torent ruim 600 meter boven het Lysefjord uit. In 2015 nog door de Lonely Planet uitgeroepen als een van de meest bijzondere uitzichtpunten ter wereld. Begin de wandeling vroeg in de ochtend om de massa voor te zijn en om de magie van de opkomende zon mee te maken. Schrik niet van de waaghalzen de hier komen om te basejumpen.

De diepe fjorden

Het landschap in het westen van Noorwegen kenmerkt zich door de vele fjorden en de omliggende bergmassieven. De gletsjers en ontelbare bergmeertjes leiden tot prachtige watervallen die uitkomen in deze zeearmen. Sommige fjorden reiken tot wel 200 km landinwaarts en zijn meer dan een kilometer diep. Geen verrassing dan ook dat de National Geographic Society het Naerofjord in 2005 heeft uitgeroepen tot belangrijkste Wereldnatuurerfgoed.

Het hooggebergte de Jotumheimen

Dit Nationale park in het hooggebergte van Noorwegen is een waar paradijs voor de bergwandelaar. De Noren gaan er dan ook zelf graag op uit om een meerdaagse wandeling te maken in dit ongerepte natuurgebied. Met 3.500 vierkante kilometer is het gebied meer dan zeven keer zo groot als Texel. Gemarkeerde routes leiden wandelaars over de bergtoppen en langs koude bergmeren. Overnacht in onbemande houten hutjes en deel je ervaringen uit met andere bergwandelaars. De echte durfals beklimmen hier de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhoppigen met 2.469 hoogtemeters.

De eilanden van de Lofoten

Gelegen boven de poolcirkel vormen zes grote eilanden bij elkaar de Lofoten. Wie per ferry vanaf het vasteland aan komt varen ziet in de verte een muur van spitse bergpieken opdoemen. Het grillige landschap wordt omringd door visrijke wateren waar zee-arenden en orca’s van smullen. Op de eilanden zijn veel vissersdorpjes te vinden waar het mogelijk is om in een Rorbu, traditionele vissershut, te overnachten. Naast bergwandelen, mountainbiken en vissen kun je hier ook terecht voor duiken, surfen en raften. Beleef in de zomer de middernachtzon of bezoek deze plek in de winter voor het zien van het magische noorderlicht. Een bezoek aan de Lofoten laat niemand onberoerd. Of zoals de Lonely Planet het verwoord:

“De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten.”

Fiets de Rallarvegen

In midden Noorwegen naast het Nationale park Hardangervidda is hier een fietsroute van ruim 80 km over het hooggebergte. De weg werd gebruikt om eind 19e eeuw de spoorlijn aan te leggen die van Bergen naar Oslo gaat. Nu is het de populairste fietsroute in Noorwegen, maar relatief onbekend bij het buitenlandse publiek. Verlaat de beschaving in Haugastol en fiets het gebergte op tot wel 1.300 meter boven zeeniveau. Geniet van het ruige landschap en de mooie watervallen, maar wees goed voorbereid op de lage temperaturen. Halverwege de route is het mogelijk om te overnachten in een blokhut of hotel. Voor de fietsliefhebber een geweldige ervaring om Noorwegen te ontdekken! Bekijk hier de fietsvakanties in Noorwegen.

Foto: Johan Wildhagen VisitNorway

Auteur: D.Remijnse

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan