fbpx

Op vakantie met de e-bike in Noorwegen?

Op vakantie met de e-bike in Noorwegen?

Wat is het voordeel van de e-bike en waar moet je op letten als je op een e-bike vakantie gaat? Van de Nederlanders bezit inmiddels 16% een elektrische fiets die genieten (dagelijks) van de trapondersteuning. We zijn bereid bij de aanschaf van een nieuwe e-bike bijna € 2.000,- te betalen en dat is meer dan 3 x zoveel als een normale fiets. Dat Nederland een echt fietsland is blijkt niet alleen uit de verkoopcijfers maar ook uit de gesprekken met internationale vakantiefietsers. Niet alleen fietsen we overal in de wereld, ook ons land zelf heeft een goed onderhouden infrastructuur: de LF routes zijn bij de lange afstandfietsers bekend en de routes zijn goed gemarkeerd.  De buitenlanders vinden het daarom ook heerlijk om in Nederland te fietsen. Je kunt eigenlijk niet verdwalen.

Fietsen in Noorwegen

Fietsen in Noorwegen is een andere ervaring. Het terrein, de weersomstandigheden en de natuurrijke landschappen hebben een grote impact op de beleving. Wie op fietsvakantie naar Noorwegen gaat kan besluiten de eigen fiets mee te nemen. De e-bike als bagagestuk met het vliegtuig meenemen is echter niet aan te raden. Het is niet praktisch om de fiets als bagagestuk mee te nemen en te zwaar. Wie toch besluit de fiets mee te nemen loopt het risico dat de fiets beschadigd aankomt of door een te korte tussenstop niet op de juiste bestemming aankomt. Het huren van een elektrische fiets op je vakantieadres biedt uitkomst. Natuurlijk kun je ook de fiets per camper of met de auto meenemen.

Het terrein, de weersomstandigheden en de natuurrijke landschappen hebben een grote impact op de beleving.”

E-bike vakantie in Ålesund

Afgelopen zomer was ik zelf in Ålesund om een e-mountainbike te testen van Cannondale. Het was voor het eerst dat ik op een elektrische mountainbike zat. Eerlijk gezegd was het even wennen. Ik volgde de instructie over het gebruik van de fietscomputer aandachtig. De 3 standen (Eco, Sport en Boost) bieden in toenemende mate trapondersteuning en de fietscomputer geeft aan wat het bereik is. Best makkelijk.. en ik fietste de buitensportzaak uit! Gelegen aan de westkust bestaat Ålesund uit meerdere eilanden, heuvels en uitzichtpunten. Perfect om te testen. Gezien Noorwegen geen vlakke wegen kent was de eerste heuvel er al snel. Waar ik normaal gesproken zou terugschakelen en vaart zou minderen bleef ik nu met gemak hetzelfde tempo aanhouden en ging ik zo de heuvel op. In de stand Eco zie ik dat ik nog 90 km kan afleggen. Dit is heerlijk fietsen en het went heel snel. De bediening is gemakkelijk en ik merk dat ik bewuster aan het genieten ben van de omgeving. Het glooiende terrein met stukken tussen 5% en 8% stijging zijn met de e-bike een genot om te nemen. Aan het eind van de middag heb ik ruim 3 uur gefietst en ben fris genoeg om nog een wandeling te maken.

met e-bike op vakantie

E-bike in Noorwegen

“De bediening is gemakkelijk en ik merk dat ik bewuster aan het genieten ben van de omgeving.”

Waar op te letten bij een e-bike op fietsvakantie?

De voordelen zijn duidelijk. Waar op te letten vervolgens? In ieder geval is belangrijk dat de fiets geschikt is voor het terrein. Ga je meerdere dagen fietsen informeer dan altijd naar de conditie van de wegen. De fietspaden houden soms spontaan op, gaan over in autowegen of gravelpaden. Daarnaast is de accu van belang. Hoe zwaarder de accu hoe groter de actieradius is van de fiets. Zorg ervoor dat de accu minimaal 400W/u heeft zodat je tussen de 80 – 110 km met bagage op een volle accu kunt fietsen. Hoe meer vermogen de accu levert hoe sneller deze leeg is. Een lichte trapondersteuning in de Eco stand zorgt voor een lage pedaaldruk en kost de accu weinig vermogen. Hard fietsen met tegenwind kost de accu ook meer vermogen. De luchtweerstand neemt in verhouding meer toe wat meer stroom kost. Fiets verstandig en kies dan ook voor een lichte versnelling. Fiets rustig om het bereik optimaal te houden.

Op onderstaande foto is de Merida E SPresso 900 EQ (vrouwenmodel) te zien. De fiets heeft een 417 W/h accu, 10 versnellingen, een verende voorvork en hydraulische schijfremmen. De waterdichte Ortlieb tassen zijn prima geschikt om de bagage in te vervoeren. Deze fietsen worden gebruikt bij de 600 km fietsreis van Tromsø naar de Lofoten.

met e-bike op vakantie

E-bike Merida Espresso

“Fiets tijdens je vakantie rustig om het bereik optimaal te houden.”

Fietsen met e-bike van Tromso naar de Lofoten

De eilanden te noorden van de poolcirkel lenen zich uitstekend voor een fietsreis. De route van 600 km is glooiend en gaat over geasfalteerd terrein wat met de fiets goed te doen is. Vanwege de afstanden en het wisselvallige weer is de e-bike een mooie oplossing om deze route toegankelijk te maken voor meer mensen. Lees op deze pagina meer over deze route.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 14 dagen
 • vanaf €2700
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan