fbpx

Goed fietsen in Noorwegen?

Kun je goed fietsen in Noorwegen?

Het is zeker mogelijk om in Noorwegen een mooie reis te maken met de fiets! In je eigen tempo kun je op de fiets heerlijk genieten van het mooie landschap. Cruciaal is de voorbereiding, het materiaal en de periode om te gaan. Het land van fjorden en bergen kent een ruig terrein met zeer veel natuur en als fietser is het goed om te weten wat je te wachten staat.  Een eerder geplaatst artikel gaat specifiek over de e-bike op vakantie in Noorwegen.

Kiezen van een bestemming

De voorbereiding bij een fietsvakantie bestaat vooral uit de keuze van de bestemming in Noorwegen. Wat is een mooi gebied om te gaan fietsen en wat wil je vooral zien en doen? Zo kun je ervoor kiezen om vanuit een stad een fiets te huren. De grotere steden kennen steeds meer fietsstroken en er wordt geïnvesteerd door de overheid om fietsen in Noorwegen aantrekkelijker te maken. Anders is het wanneer je een meerdaagse fietsreis wilt maken buiten de stad. Voor het kiezen van een route om de natuur te zien kun je inspiratie halen van de website van de website visitnorway. Hier staan meerdere national cycling routes op. Dit routes die bewegwijzerd zijn speciaal voor de fietser.

Terrein: glooiend, gravel of verhard?

Verder is belangrijk om na te gaan hoe het terrein is van de route: zijn er veel hoogtemeters en wat voor type wegen zijn het? Dit kunnen verharde geasfalteerde wegen zijn maar ook onverharde gravelwegen in het binnenland. Binnen steden en dorpen kun je er van uitgaan dat er fietsstroken zijn maar daarbuiten deel je vaak de weg met andere weggebruikers. Aan te raden is het om een gedetailleerde en actuele kaart aan te schaffen. Bestudeer goed de kaart en kijk naar tunnels (!) en ferry verbindingen die je tegen gaat komen. Zoek per tunnel op of deze toegankelijk is voor de fiets. Hiervoor kun je de website van de Noorse variant van de ANWB gebruiken: Vegvesen. Voor de ferry verbinding is het een idee om het tijdschema van de dienst op te zoeken. Dit om te voorkomen dat je urenlang moet wachten op de kade voor de volgende ferry. Goede kaarten zijn er van Cappelen Damm Kart (1:150.000 tot 1:410.000) en de Turkart wandelkaarten (1:100.000) zijn ook zeer geschikt.

Het weer

Het weer is misschien het meest bepalende van de reisbeleving. Of je nu met een zonnetje langs een fjord fietst in een t-shirt of kletsnat in de regen een bergweg opgaat maakt een groot verschil. Met name aan de kust is het weer zeer wisselvallig en kun je meerdere seizoenen op een dag meemaken. Dat betekent dat je de weersvoorspelling continu goed in de gaten moet houden. Een goede bron is www.yr.no en daarnaast ook goede (fiets) kleding met meerdere laagjes moet hebben. Denk in meerdere setjes, voor zonnig en warm weer maar ook voor natte en koude omstandigheden. Vergeet niet de handschoenen!

Welke fiets?

Dit is afhankelijk van het type fietsvakantie dat je gaat doen. Besluit je om in het hooggebergte een rit te maken zul je eerder een mountainbike of touringfiets kiezen met brede banden en voldoende profiel. Kies je ervoor om aan de kust te blijven. Dan blijven de wegen verhard en zijn er relatief weinig hoogtemeters. Een touringfiets of misschien een racefiets kun je dan overwegen. Het raadplegen van een lokale fietsdealer is altijd handig. De grotere plaatsen hebben fietsen te huur en geven advies over routes.

Periode om te fietsen in Noorwegen?

Wanneer je zeker wilt zijn van toegankelijke wegen is het aan te raden tussen mei en september te gaan. Vanaf 1 juni zijn de meeste wegen open en sneeuwvrij. In het binnenland is er zomaar een hoogteverschil van 800 tot 1.000 meters en dus ook een stuk kouder. Hier is de kans op sneeuw groter en ook bevroren wegen in de ochtend. Wanneer je toch besluit om dan te gaan fietsen overweeg dan spijkerbanden op de fiets te zetten. Dit geeft grip op het ijs en zorgt voor meer veiligheid.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • een enthousiaste gids op afstand.
 • een reisadviseur die luistert.
 • een specialist in Noorwegen.
 • van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk reis
E-bike vakantie

Trollstigen en Sunnmøre Alpen

 • Noorwegen
 • 12 dagen
 • vanaf €1.625
bekijk reis
bekijk reis
E-bike vakantie

Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 18 dagen
 • vanaf €2600
bekijk reis
bekijk reis
E-bike vakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk reis
Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay