fbpx

Noorderlicht deze winter?

Noorderlicht deze winter?

In bijna ieder gesprek over een Scandinavische winterreis komt de vraag wel naar voren. Waar kun je het beste het Noorderlicht zien en in welke periode? Het zou natuurlijk ideaal zijn om 1 bestemming te hebben waar jaarlijks altijd het poollicht te zien is. Vakantie met Aurora garantie! Je boekt een lang weekend naar deze plek met verblijf in een hotelkamer met Aurora view. Dat zou nog eens een room with a view zijn…de realiteit is echter anders. Het natuurverschijnsel is ongrijpbaar en hierdoor behoudt het haar mystieke betekenis. Maar hoe vergroot je de kans op het zien van het noorderlicht tijdens je vakantie?

Foto: Hjalmar Andersson

Waar is het noorderlicht te zien?

Het magnetische veld boven de noordpool is verantwoordelijk voor de magische kleuren die vanaf de grond te zien zijn. Wanneer geladen zonnedeeltjes de atmosfeer invliegen, komen die in aanraking met zuurstof- en stikstofmoleculen. De vrijgekomen energie leidt tot kleuren die als vegen de hemel doen oplichten. Het magnetisch veld is het sterkst tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. Wie naar een noorderlichtvakantie gaat doet er dus goed aan om de atlas of een goede kaart erbij te pakken. De poolcirkel doorkruist Ijsland, in Noorwegen nabij Bodø, in Zweden de Sami stad Jokkmokk en in Finand ligt Rovaniemi vrijwel op de poolcirkel. Bij een zonnestorm is het mogelijk om Aurora zelfs vanuit Nederland te zien bij een heldere nacht op een plek met weinig kunstmatig licht, bijvoorbeeld vanaf de Waddeneilanden. Dit is echter zeldzaam.

De beste periode om het noorderlicht te zien?

Alhoewel de zonnewind het hele jaar door zorgt voor Aurora is het niet altijd waarneembaar. Vanaf eind augustus is het al mogelijk om het noorderlicht te zien. Heldere nachten en weinig tot geen kunstmatig licht in de omgeving vergroten de kans om het licht te zien. ’s Nachts als het donker is zonder bewolking kan Aurora ineens opkomen. In december komt de zon niet op en blijft het donker. Door het licht van de sterren dat weerkaatst op de witte sneeuwvelden zal het echter nooit pikkedonker zijn. Februari en maart zijn goede maanden om te gaan om het noorderlicht te combineren met andere winteractiviteiten omdat de dagen weer langer worden. De natuur speelt met de kleuren in het arctische landschap wat schitterend is om te zien.

 

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor iedere reiziger.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

 • 8 dagen
 • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 18 dagen
 • vanaf €2600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland

 • Noorwegen
 • 5 dagen
 • vanaf €795
bekijk vakantie