fbpx

Noorderlicht in Lapland ontdekken

Wil jij het noorderlicht zien deze winter?

In bijna ieder gesprek over een Scandinavische winterreis komt de vraag wel naar voren. Waar kun je het beste het Noorderlicht zien en in welke periode? Het zou natuurlijk ideaal zijn om 1 bestemming te hebben waar jaarlijks altijd het poollicht te zien is. Vakantie met Aurora garantie! Je boekt een lang weekend naar deze plek met verblijf in een hotelkamer met Aurora view. Dat zou nog eens een room with a view zijn…de realiteit is echter anders. Het natuurverschijnsel is ongrijpbaar en hierdoor behoudt het haar mystieke betekenis. Maar hoe vergroot je de kans op het zien van het noorderlicht tijdens je vakantie? Het beste is om ter plekke een applicatie op de mobiele telefoon te gebruiken die weergeeft óf en waar het poollicht te zien is op basis van de zonneactiviteit.

“Het natuurverschijnsel is ongrijpbaar en verandert continu van kleur en snelheid.”

Foto: Hjalmar Andersson

“Wie het Noorderlicht wil zien doet er goed aan om de atlas erbij te pakken.”

 

Link Lapland treinreis

Waar is het noorderlicht te zien?

Op het noordelijk halfrond van Europa is dat vooral Lapland en IJsland in Scandinavië en daarbuiten Canada en Rusland. Lees meer over wanneer de beste tijd is om naar Lapland te gaan. Het magnetische veld boven de noordpool is verantwoordelijk voor de magische kleuren die vanaf de grond te zien zijn. Wanneer geladen zonnedeeltjes de atmosfeer invliegen, komen die in aanraking met zuurstof- en stikstofmoleculen. De vrijgekomen energie leidt tot kleuren die als vegen de hemel doen oplichten. Het magnetisch veld is het sterkst tussen 66 en 69 graden noorderbreedte. Wie een Lapland vakantie boekt om het noorderlicht te zien doet er dus goed aan om de atlas of een goede kaart erbij te pakken.

De poolcirkel doorkruist IJsland, in Noorwegen de stad Bodø, in Zweden Jokkmokk en in Finland ligt Rovaniemi vrijwel op de poolcirkel. Bij een hevige zonnestorm is het mogelijk om Aurora Borealis zelfs vanuit Nederland te zien bij een heldere nacht op een plek met weinig kunstmatig licht, bijvoorbeeld vanaf de Waddeneilanden. Dit is echter zeldzaam.

Kaart Lapland poolcirkel

De beste periode om het noorderlicht te zien?

De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië. Een heldere nacht en weinig tot geen kunstmatig licht in de omgeving vergroten de kans. ’s Nachts als het donker is zonder bewolking kan Aurora ineens opkomen. Wanneer de dagen korter worden in de winter wordt het ook steeds vaker mogelijk het natuurfenomeen te zien. In Fins Lapland is het 200 dagen van het jaar mogelijk om het noorderlicht te zien.

“December tot en met maart zijn goede maanden om het Noorderlicht te zien.”

Hoe donker is Lapland in de winter?

In december en begin januari komt de zon niet op en blijft het donker. De dagen dat de zon niet opkomt worden ook wel de poolnacht genoemd. Door het licht van de sterren dat weerkaatst op de witte sneeuwvelden zal het echter nooit helemaal donker zijn. Eind januari komt de zon weer op en komt er ongeveer 10 minuten aan zonlicht per dag bij. Februari en maart zijn goede maanden om te gaan om het noorderlicht te combineren met andere activiteiten in Lapland omdat de dagen weer langer worden en je dus meer ziet van de omgeving. De natuur speelt met de kleuren in het arctische landschap wat schitterend is om te zien.

Noorderlicht reis link
Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan