Noord Noorwegen in de winter

Noord Noorwegen in de winter

Noorwegen is een veelzijdige land van de fjorden, bergen en een kustlijn van meer dan 2.000 km. Het noorden van Noorwegen verandert in de winter in een betoverend wit landschap. De drukte van het toerisme in de zomer is ver weg en je geniet dan ook tijdens de winter in Noord Noorwegen van veel meer rust en ruimte. Een verademing voor de natuurliefhebber die er graag op uit wilt. De ijzige wind en de donkere dagen zijn niet aan iedereen besteed.

“Noord Noorwegen in de winter is een ruig winters landschap vol verrassingen!”

Tromsø is de toegangspoort van het arctische noorden

De stad van 75.000 inwoners met een internationale luchthaven is goed te bereiken en voor velen de start en eindpunt van hun reis. Tromsø wordt omringd door water en bergen en de Tromsø brug verbindt het centrum met het vaste land. Het bruist hier van de culturele activiteiten, internationale studenten, gezellige eetcafés en de aanwezigheid van vele toeristen. De toegangspoort van het arctische noorden heeft een grote aantrekkingskracht en zorgt voor een verrassende dynamiek. Een mooi begin van je winters avontuur. Kom meer te weten over de vakantie Tromsø in de winter.

Tromsø winter

Tromsø, grootste stad in Noord Noorwegen

Sami festival in Tromsø

De Sami zijn met ruim 100.000 inwoners verspreid over het leefgebied ten noorden van de poolcirkel in Scandinavië. Eenmaal per jaar vindt er het Sami festival plaats in Tromsø en komen vele families hier op af. De leefwijze, tradities en kledingdracht worden een week lang vertoond en is er feest. Het is aanzienlijk drukker en iedere dag vinden er activiteiten plaats. Het kan zomaar zijn dat je getuige bent van een rendierenrace in de straten van Tromsø! Na een periode van onderdrukking wat bekend staat als “Fornosking av samer” worden de rechten en cultuur nu gerespecteerd. De van oorsprong rendierhouders leven tegenwoordig in het noorden van Noorwegen in vrijheid.

Tromsø Samivlag in de stad

Sami vlag in Tromsø

De leefwijze, tradities en kledingdracht worden een week lang vertoond tijdens het festival.”

Tromsdalen in Tromsø

De wildernis is in het noorden van Noorwegen altijd dichtbij. Verlaat de stad per bus of huurauto en je bent direct in de natuur. Ten oosten van de Tromsøbrug ligt Tromsdalen. Een vallei in een bebost, heuvelachtig gebied wat het leefgebied is van wilde dieren als de lynx, poolvossen en wolven. De rendieren kun je ook tegenkomen maar behoren altijd tot iemands eigendom en zijn officieel niet wild. Tromsdalen is ideaal voor een langlauftour, sneeuwwandeling of tocht met de fatbike.

Tromsdalen

Tromsdalen

Mefjordvær in Senja

Afgelegen op het eiland Senja aan de fjord Mefjorden word je omringd door besneeuwde bergketens en diepe fjorden. Het grillige verloop van de bergen gaat over in sneeuwvelden tot aan de fjord. De fjorden en Noorse Zee zitten vol kabeljauw, zalm en groepen walvissen die in januari/februari onderweg zijn naar de warmere wateren rondom de Lofoten. Wilde dieren zijn er ook aan het land met poolvossen, wolven en rendieren. De omgeving nodigt uit om verkend te worden met sneeuwschoenen of een georganiseerde excursie om wilde dieren te spotten vanaf een boot.

Mefjordvaer Senja

Mefjordvær op Senja in Noord Noorwegen

Ersfjord in Senja

Senja heeft ontzettend veel natuurschoon te bieden en wordt ook wel “Klein Noorwegen” genoemd. Al rijdend over de National Scenic Route van 102 km word je dan ook continu verrast door de omgeving. Fjorden wisselen elkaar af en tunnels boren zich een weg dwars door gebergtes. Het levert afwisselende uitzichten op van steile bergen die uit het water omhoog rijzen. Aan het einde van de Ersfjord wacht een verlaten strandje. Afgeschermd van de bergen heerst er complete stilte. Aan de randen van het strand hoopt het ijs zich op en verder waait er een ijzige wind.

Ersfjord Senja Noorwegen

Ersfjord, Senja

Okshornan in Senja

De scenic route over Senja geeft de bezoeker regelmatig de gelegenheid om te stoppen en te genieten van de omgeving. Parkeerplaatsen en rustplekken zijn vaak onder handen genomen door een architect en vormen een attractie op zich. De natuurlijke kleuren zijn in harmonie met de natuurrijke omgeving en onderbreken je reis op een aangename manier. Vlakbij de Steinsfjorden is er een houten wandelpad over de granieten rotsen aangelegd naar uitzichtpunt Tungeneset op de bergketen Okshornan.

Oksharnan Noorwegen

Okshornan, Senja

Vissersdorpje Nusfjord op de Lofoten

Het historische vissersdorpje op het eiland Flakstadøya is een must voor de Lofoten bezoeker. De eeuwenoude rorbuers staan opgesteld aan de haven en geven een indruk van het leven van de Noorse visser. Generaties lang gaan de eilanders de Noorse Zee op tijdens de donkere wintermaanden om de bootjes volgeladen met kabeljauw terug te brengen. Een museum en een souvenerwinkeltje dat tevens het café vormen beschutting voor de bezoeker. Nusfjord staat sinds 1975 vanwege de historische waarde op de UNESCO werelderfgoedlijst. Lees meer over bezienswaardigheden en tips van de Lofoten.

Nusfjord Lofoten

Nusfjord op Lofoten

Nusfjord staat sinds 1975 vanwege de historische waarde op de UNESCO werelderfgoedlijst.”

Stokvisrekken in Laukvik

In het noorden van de westelijke Lofoten vind je het pittoreske vissersdorp Laukvik. Op het eiland Austvågøy is het dorp één van de oudste bewoonde gebieden van de regio met een haven. Weg van de drukke E10 en de hoofdstad Svolvær voel je je hier aan het einde van de wereld. Het strand aan de Noorse Zee wordt omsloten door bergen en versterkt dat gevoel. Vanaf februari tot mei wordt de kabeljauw na de vangst op houten rekken gespietst om te drogen in de arctische lucht. De koppen worden gescheiden van de rest van de vis en geeft een lugubere aanblik.

Laukvik vissersrek

Laukvik op Lofoten

Noord Noorwegen is een van de zes regio’s bestaande uit de provincies Troms og Finnmark en Nordland en er wonen ongeveer 463.000 mensen. Lees meer over deze fascinerende regio op de website van NordNorge.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winterreis Tromsø Noorwegen 2022

 • 8 dagen
 • vanaf €1800
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Fins Lapland winter vakantie

 • 8 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland 2023

 • 8 dagen
 • vanaf €2500
bekijk vakantie
Abel Reizen - Google Reviews
bochure

Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan