fbpx

Mølkevegen fietsroute Noorwegen

Molkevegen fietsroute

Het is eind augustus aan het einde van de middag en het uitzicht vanaf Bygdin Høifieldshotel mag er wezen. Wat een warm welkom in het Jotunheimen Nationale Park. De gids vertelt over de geschiedenis van het familiehotel en het ontstaan van het toerisme in de 20e eeuw. Maar hoe interessant het ook is gaat mijn blik naar het raam. De zon laat zich zien en dan weet je in Noorwegen dat je het moment moet pakken omdat het zo voorbij kan zijn. In westelijke richting strekt het enorme Bygdin meer zich uit met aan weerszijden puntige bergen en eeuwige sneeuw. De streek is gezegend met ongerepte natuur, adembenemende uitzichten en een rijke historie. De komende dagen zal ik een deel van de Mølkevegen fietsen. Een route van 250 km door de natuur met historische zomerboerderijen in de bergen en valleien van Valdres, Noorwegen.

Bygdin Høifieldshotel

Boottocht Bygdin naar Eidsbugarden

Na de overnachting in Bygdin Høifieldshotel gaat de route via een ouderwetse boot over het Bygdin meer naar de overkant om in Eidsbugarden aan te meren. De fiets gaat mee op de boot. De motorisch aangedreven M/B Bitihorn doet als sinds 1912 dienst en pendelt tussen Eidsbugarden, Torfinnsbu en Bygdin. De kapitein van de boot vertelt onderweg trots over de historie en de omgeving en de passagiers vermaken zich op het dek. De tocht is een alternatief op de oorspronkelijke fietsroute die zuidwaarts via Beitostølen over het Slettefjell plateau gaat. In ruim 1,5 uur tijd vaar je langs de vele 2.000 meter bergtoppen van het Jotunheimen Nationale Park wat voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun reis is. Wie geluk heeft spot rendieren die lange tijd geleden uit Røros zijn overgebracht toen er handel werd gedreven met de Sami.

Bitihorn Bygdin meer

Jotunheimen Nationale Park

Het gebied staat bekend als één van de mooiste natuurgebieden van Noorwegen dat jaarlijks veel toeristen trekt. Het berggebied heeft 250 toppen boven de 2.000 meter en is toegankelijk voor wandelaars en klimmers die gebruikmaken van een netwerk met cabins om te overnachten van de DNT. Het Nationale Park heeft als bijnaam “home of the giants” en hier vind je de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøpiggen (2.469 meter). Wat direct opvalt als bezoeker is de grootte van het bergmeer Bygdin. Het meer begeeft zich op 1.050 meter hoogte en strekt zich in de lengte 25 km uit. Jotunheimen Nationaal Park gaat in het westen over in de uitlopers van het Sognefjord en in het noorden wordt het begrenst door de groene vallei van Gudbrandsdalen richting Rondane en Dovrefjell. Je bent hier in het hart van Noorwegen tussen Oslo, Bergen en Trondheim waar het pelgrimspad “Kongevegen” dwars doorheen gaat. Een waar paradijs voor de natuurliefhebber.

Eidsbugarden

De oorsprong van de Mølkevegen

Het idee van de fietsroute is ongeveer 25 jaar geleden ontstaan. De regio kenmerkt zich door de aanwezigheid van traditionele zomerboerderijen. De relatief vlakke bergplateaus, ook wel fjells genoemd, worden omgeven daar lagergelegen vruchtbare valleien, bossen en rivieren. Koeien en schapen grazen elke zomer op de weides waar de boeren in de bergen hun boerderij hebben. Aan het einde van het seizoen keren zij weer terug naar de vallei voor het vallen van de sneeuw. Een stelsel van zand- en grindwegen verbinden de boerderijen met elkaar om de melk en zuivelproducten te vervoeren. Deze eeuwenoude handelstraditie leidde tot een goed boerenbestaan en Valdres staat dan ook bekend om de goede streekproducten en de forel uit de meren en rivieren. Nu is er door een lokale samenwerking van bedrijven en gemeente de fietsroute de Mølkevegen opgezet die de fietser het culturele erfgoed laat zien.

Fietser Mølkevegen

Kaart Molkevegen

250 Km van Vinstra naar Gol

De route start in Vinstra gelegen in de Gudbrandsdal. Het dorp ligt op de route van het Koningspad en is bereikbaar per trein. De fietsroute gaat in 9 dagen tijd zuidwaarts over bergplateaus met panoramische wegen, blauwe meren en stromende rivieren, door valleien en bossen om via een lange afdaling na 250 km uit te komen in Gol op 200 meter hoogte. Hier eindigt de route bij het treinstation waar de Bergensbanen stopt, de treinverbinding tussen Bergen en Oslo. Onderweg zijn er comfortabele overnachtingen in traditionele boerderijen en familiehotels waar maaltijden worden geserveerd met ingrediënten uit de regio (o.a. forel, eland, rendier, lam en kaas). Navigeren tijdens het fietsen is door de aanwezigheid van markeringen en schuilplaatsen met informatieborden eenvoudig en de verharde zand- en grindwegen worden goed onderhouden. Terwijl de toeristische National Scenic Routes in Noorwegen een grote aantrekkingskracht hebben op gemotoriseerd verkeer is het op de Mølkevegen een oase van rust. De afwezigheid van druk camper- en autoverkeer is een groot voordeel. Je bent je meer bewust van de omgeving én het is veiliger.

Mølkevegen informatiebord

Weersomstandigheden, kleding en fiets

Het weer in de bergen van Noorwegen is onvoorspelbaar en dat betekent dat je als fietser goed voorbereid moet zijn op snel veranderende weersomstandigheden. In de ochtend kan het zomers fris zijn met 5 graden, bewolking en wind terwijl later op de dag de zon kan doorbreken en het warm kan aanvoelen met 20 graden. De ervaren vakantiefietser zal meerdere laagjes bij zich hebben om veilig en aangenaam te genieten. Door gebrek aan (massa) toerisme en het geringe aantal inwoners zijn er weinig eetgelegenheden, cafés en supermarkten onderweg. Een lunchpakket vanuit het verblijf en een gevulde bidon is van belang voor je op pad. De mountainbike met trapondersteuning is geen overbodige luxe in het berglandschap met hoogteverschillen en onverharde wegen. De fysieke inspanning blijft hierdoor beperkt waardoor je het fietsen kunt afwisselen met wandelen en het bezoeken van bezienswaardigheden.

Zandweg Mølkevegen

Hoogtepunten van de Mølkevegen

De Mølkevegen staat bekend als één van de mooiste fietsroutes dat Noorwegen te bieden heeft. De route kan in verschillende etappes (noord of zuid) of in zijn geheel worden gedaan. Het noordelijke stuk van de route gaat met de panoramische Jotunheimvegen langs de hoger gelegen bergtoppen van Jotunheimen Nationale Park over het Bygdin meer en de zuidelijke route laat meer een combinatie van de hoogvlaktes en de lagergelegen valleien, bossen en rivieren zien. Door de relatief lage boomgrens in Zuid Noorwegen en de hoogteverschillen laat de route een mooie afwisseling zien van het landschap. De kennismaking met het culturele erfgoed en het smakelijke eten uit de regio zorgt voor blijvende herinneringen aan een uniek stukje Noorwegen.

Landschap Mølkevegen Tyin

Praktisch

Vanuit Oslo busterminal gaat dagelijks de bus Vakdresekspressen naar de opstapplaats van de route. De moderne bus doet er ongeveer 4,5 uur over. De stad Fagernes is een knooppunt waar regionale bussen samenkomen. Op de terugweg is er een transfer van het verblijf die je naar Fagernes brengt. Aan het eind kun je vanuit Gol ervoor kiezen om op de Bergensbanen te stappen en verder te reizen per trein. De individuele fietsvakantie staat bekend als 10-daagse fietsvakantie Jotunheimen in het reisaanbod.

✓ Vintra naar Gol 250 km
✓ Minimaal 9 dagen
✓ Verharde zand- en grindwegen
✓ Verblijf in cabins van hotels en boerderijen
✓ Bagage transport is mogelijk

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

8 Daagse Fietsvakantie Jotunheimen

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1.625
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 15 dagen
 • vanaf €2000
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
Abel Reizen - Google Reviews
bochure

Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan