fbpx

Kungsleden een trekking door Zweeds Lapland

Het beklimmen van de Kebnekaise zou een relatief makkelijke opgave zijn. De hoogste berg van Zweden is immers ‘maar’ net boven de 2.100 meter en de combinatie van een strakblauwe lucht en een goed begaanbaar pad prima te doen. “De bovenste 30 meter van de top heb je stijgijzers nodig.” krijgen we onderweg in het Engels van andere hikers te horen. Mijn metgezel en ik kijken elkaar enigszins verbaasd aan en wisselen gedachtes uit over het wel of niet bereiken van de top met onze bergschoenen. Nadat we de laatste meters, zonder hulpmiddelen, al ploeterend boven komen op de besneeuwde top worden we beloond met een adembenemend uitzicht over omliggende toppen, gletsjers en groene valleien.  Om ons heen aanschouwen we één van de meest woeste en ongerepte natuurgebieden van Europa, waar rendieren en Sami duizenden jaren met elkaar samenleven en waar de zon ’s zomers wekenlang niet ondergaat.

Op zoek naar een avontuurlijke trektocht in een ongerept en bergachtig landschap kwam ik uit bij Noord-Zweden. Of het mijn grote ‘Trekking atlas van de wereld’ is geweest of omdat de reis is opgenomen in het aanbod van de reisorganisatie waar ik dat jaar voor werk weet ik niet meer. Wel weet ik dat de trail die door dit gebied van Zweden loopt erg afgelegen en onbekend is wat het juist aantrekkelijk maakt. Hier, boven de poolcirkel, bevindt zich het land van de Sami die sinds de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden de eerste bewoners waren van Europa. In dit gebied loopt een wandelroute die 4 nationale parken doorkruist, het Koningspad of ook wel Kungsleden in het Zweeds. Samen met Danny, fysiotherapeut, en Robyn, zorgdeskundige voor kinderen met een gedragsstoornis, lopen wij een gedeelte van dit pad wat gaat van Nikkaluokta tot aan Abisko met onderweg de beklimming van de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise. De route van ruim 105 km lopen wij tegelijkertijd met de Fjallraven Classic. Het Zweedse outdoormerk Fjallraven organiseert jaarlijks een wandelevenement voor een kleine 3.000 deelnemers die de route zo snel mogelijk proberen af te leggen wat nogal een belasting is voor de vegetatie en flora in dit leefgebied.

De Kungsleden is voor de Zweden een begrip. De Zweden groeien op met langlaufen in de winter en hiken met het gezin in de zomer en als echte Zweed moet je dan ook de Kungsleden hebben gelopen. 2 Maanden in het jaar is de route sneeuwvrij en goed begaanbaar voor hikers. Het pad loopt van Abisko naar het zuidelijk gelegen Hemavan en is totaal zo’n 425 km. De paden zijn goed aangegeven met rood geverfde stippen op stenen hopen, planken over moerasachtige gebieden en rode houten kruisen voor de sneeuwscooters en langlaufers. Iedere 10 tot 20 km is er een aantal hutten van de Zweedse toeristenorganisatie SFT te vinden waar je kunt overnachten met beperkte faciliteiten als een toilet en soms een klein winkeltje met eten in blik en uiteraard Knäckebröd. Waar men hier in Lapland bijkomt van de arctische kou is de traditionele sauna. In een gebied met 2 inwoners op elke km² is dit tevens een ontmoetingsplek voor de Zweden. Na een dag lang wandelen met 18 kg bepakking en het gebrek aan een douche voelt de warmte voor de spieren bijzonder aangenaam aan. Ervaringen over de route worden door de buitenlandse gasten uitvoerig uitgewisseld en zodoende hoor ik dat er een deelnemer van de Fjallraven Classic is geweest die de 105 km verkorte route heeft gelopen in 9 uur (!).

De laatste dag lopen we langs het prachtige AbiskoJauremeer naar Abisko. Dit reservaat is het leefgebied van de Scandinavische  ‘big four’, te weten de beer, de lynx, de wolf en de veelvraat. Helaas laten deze schuwe beesten zich niet zien in tegenstelling tot de rendieren en elanden. De route eindigt voor ons in het dorpje Abisko wat bekend staat als de plek om ’s winters het natuurverschijnsel aurora borealis (noorderlicht) te zien.  De tocht is een prachtige kennismaking met een bijzonder en onaangetast natuurgebied wat  uitnodigt om terug te keren.

Wil je zelf de Kebnekaise deze zomer beklimmen? In samenwerking met fortevital wordt deze bestemming als groepsreis aangeboden. Informeer via de email naar actuele reisdata.

7-8-13 t/m 14-8-13, auteur: D.Remijnse

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Wintervakantie Ranua Resort

 • 8 dagen
 • vanaf €2.000
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Huskytocht in Noorwegen

 • 6 dagen
 • vanaf €3.450
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Denemarken

 • Denemarken
 • 16 dagen
 • vanaf €1950
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan