fbpx

Het eiland Skye: eiland met historie en veelzijdige natuur

Het eiland Skye: eiland met historie en veelzijdige natuur

Wie naar de kaart van Schotland kijkt zal op enig moment de aandacht vestigen op de eilanden in het noorden. Wie de moeite neemt om zich te verdiepen in deze eilanden ontdekt een levendige cultuur met rijke historie en veelzijdige natuur. Voor de natuurliefhebber valt er veel te ontdekken! De dunbevolkte Hebride eilanden kennen een roerige geschiedenis van Kelten, Vikingen en machtige Clan families. Een bezoek aan het eiland Skye brengen de mythische verhalen uit het verleden tot leven.

“Ondanks de drukte in het hoogseizoen is Skye groot genoeg om een gevoel van ruimte en rust te ervaren.”

 

Coral Beach Skye

Coral Beach met zicht op MaCleod’s Tables

Een kennismaking met de clan geschiedenis

Onderweg naar Mallaig waar de ferry het vaste land met Skye verbindt is kom je langs Glenfinnan. Een standbeeld van een onbekende Highlander die de vallei overziet eist de aandacht op. Het is een eerbetoon aan Bonnie Prince Charles. Onder zijn bewind werden de machtige clans uit het noorden verenigd om in 1745 de koninklijke vaandel te hijsen. Een laatste maal werd de Schotse onafhankelijkheid uitgesproken. Edinburgh Castle werd veroverd maar een jaar later werden de vermoeide Jacobieten verslagen tijdens de slag om Culloden. Het leidde tot een kantelpunt in de Schotse geschieden. De macht van de clans werd voorgoed ingeperkt. Even verderop is vanaf een heuvel het zicht op de Glenfinnan viaduct indrukwekkend. Het spoor is in gebruik van de Jacobite Steamexpress die Glasgow met het noorden verbindt.

Glenfinnan in Schotland

Glenfinnan Highlander

Een indruk van Skye

Weinig Europese eilanden zullen zo een veelzijdige landschap vertonen waarin de sporen uit de geschiedenis zichtbaar aanwezig zijn. Dit maakt het eiland Skye zo interessant. Slingerende wegen door het groene heuvelachtige landschap gaan langs puntige rotsformaties en kleurrijke tafelbergen. Bekende bergen zijn de MaCleod’s Tables en de Cuillin Hills. En altijd is het water dichtbij. Spiegelgladde meertjes, watervallen en uitzichten over de zee. Meerdere landtongen verdelen het eiland. In het noordoosten is Trotternish het meest bezocht. Dit vulkanisch gevormde landschap bestaat uit puntige rotsformaties en kliffen aan de kust waar het water honderden meters vanaf dendert. Naambordjes in Gaelic en een Schotse vlag die af en toe boven een huis wappert verraden een gemeenschap met sterke identiteit. Tradities en gebruiken worden in stand te houden en zijn terug te zien in muziek- en dansfestivals, Highland games en galerijen.

Toerisme op het eiland

Sinds het eiland eind jaren ’90 een verbinding heeft met het vaste land met de Skye Bridge heeft dat voor een toename in het toerisme gezorgd. Wat voorheen alleen per ferry te bereiken was is nu ook per autoweg toegankelijk. Zeker tijdens de zomermaanden worden de bezienswaardigheden en B&B’s overspoeld met mensen. Ondanks de drukte is Skye groot genoeg om een gevoel van ruimte en rust te ervaren. Iets waar alle toeristen wel mee te maken hebben is de hoeveelheid midges. Een petje met een gaas over het hoofd is geen ongebruikelijk gezicht om te zien.

Crofters museum Skye

Openluchtmuseum Life of Skye

Fietsen op Skye

De geasfalteerde wegen op Skye zijn goed geschikt om op te fietsen. Het heuvelachtige landschap is glooiend met af en toe een pittige klim, maar de hoogteverschillen zijn te overzien en vormen geen probleem voor de ervaren fietser. Uiteraard is het opletten voor de auto’s en bussen, zeker bij drukke plekken als parkeerplaatsen en uitzichtplekken. Het fietsen door het schilderachtige landschap is vooral genieten van de weidse uitzichten. De fietsreis van Abel reizen is een 13-daagse (e-bike)fietstocht aan over Skye en de overige Hebriden. De rondreis begint en eindigt in Fort William.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor iedere reiziger.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 18 dagen
 • vanaf €2600
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie