fbpx

Winter in Finland

Winter in Finland: een fotoverslag

Een van de reizigers van Abel reizen ging deze winter naar Finland om een echte Lapland ervaring mee te maken. “Graag niet te toeristisch, een ruime cabin voor het gezelschap en de mogelijkheid om activiteiten te doen.” Het werd Saariselkä in Noord Finland op een 1 uur afstand van vliegveld Ivalo. De houten cabin van 70 m2 was net buiten het dorpje midden in de wildernis aan de rand van Nationaal Park Urho Kekkonen.

Winters landschap

Het besneeuwde landschap

“De kleurovergangen op de korte dagen geven de omgeving een sprookjesachtige uitstraling.”

Bijna het enige licht dat er is komt van de lucht. De besneeuwde bomen worden opgelicht door een laagstaande zon, de sterrenhemel en met geluk het noorderlicht. Net buiten het dorpje is er het toeristisch resort kiilopää fjell centre te vinden dat tegen een enorme heuvel aan ligt dicht tegen de grens van Rusland. Het gezelschap had een mooie mix van activiteiten gekozen. Om de weidse omgeving te verkennen en te genieten van de natuur van Finland in de winter. Zo gingen zij op sneeuwscootertocht, ijsvissen, langlaufen en sneeuwwandelen.

Zelfstandige cabin in Saariselkä

Cabin

Cabin in het bos

Het verblijf was midden in de wildernis op 1,5 km van het dorpje. Op een paar houten hutten na was er verder niemand. De buitenwereld bestond uit sneeuw, bomen en een kleurrijke hemel. Veel ruimte en stilte buiten. Dit was Fins Lapland zoals ze hadden verwacht. Op de dag van aankomst was er een ontbijtpakket bezorgd zodat ze al boodschappen voor de week in huis hadden. En geen overbodige luxe: een eigen sauna.

Erop uit tijdens een sneeuwscootertocht

Sneeuwscootertocht Finland

Sneeuwscootertocht

Een avontuurlijke manier om de wildernis te verkennen is een sneeuwscootersafari. Het uitgestrekte landschap in Finland kent veel scootertracks en is de manier van rondreizen voor de inwoners van Finland. Je ziet in korte tijd veel van de omgeving. In het begin wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het besturen van de krachtige voertuigen. Je gaat met een hoog tempo dwars over de sneeuwvelden heen en  de meeste mensen hebben er geen ervaring mee. In een colonne rij je achter elkaar aan met de gids voorop. De uitrusting (pak, helm, handschoenen en boots) krijg je van het buitensportbedrijf.

Vissen in de winter

Ijsvissen

Ijsvissen

De sneeuwscootertocht werd gecombineerd met een typisch Scandinavische activiteit in de winter: ijsvissen! De gids boort een wak in het ijs en maakt een vuurtje. De gevangen vis kon direct op het vuurt om op te eten. Ongetwijfeld voor de meesten een nieuwe ervaring. Waar je met een ski vakantie de activiteit vooral gericht is op skiën kun je in Lapland veel meer afwisselen. Van een tocht met husky honden, een rit met fatbikes of een dag gaan langlaufen.

Langlaufen: iedereen doet het in Lapland!

Langlaufen Finland

Langlaufen in Finland

De activiteiten werden geregeld vanuit Saariselkä door een lokaal outdoorbedrijf. Zij hebben ter plekke de kennis van het gebied en geven goed (kleding) advies. Omdat zij buiten het dorp verbleven was het mogelijk om opgehaald te worden in de ochtend. Langlaufen, ook wel cross country skiing, is gemakkelijk te leren en een ontspannen activiteit om samen te doen. De activiteit begint met een instructie van 2 uur van een gids om daarna zelfstandig de geprepareerde banen op te gaan. De banen worden goed onderhouden en onderweg kun je regelmatig pauzeren bij een hut of uitzichtpunt.

De wildernis van Lapland

Urho Kekkonen Finland

Urho Kekkonen Finland

De Finse wildernis met de oerbossen. Het gebied is glooiend maar kent geen echt grote bergen zoals Noorwegen en het noordwesten van Zweden. Er heerst vooral veel ruimte en rust. Het gezelschap is in totaal 8 dagen op wintervakantie in Finland geweest in de periode eind december en begin januari. De volgende activiteiten hebben zij gedaan: sneeuwscootertocht met ijsvissen, langlauftocht met gids en een sneeuwschoenwandeling in de avond. De reis is op maat samengesteld door Abel reizen en overtrof de verwachtingen. De foto’s zijn met toestemming van de reizigers gedeeld.

Finland in de winter in het kort:

Reissom: circa 2.800 euro voor 4 personen (excl. vervoer)
Reisperiode winter: december t/m maart.
Hoe er te komen: vlucht op Ivalo, vanaf hier vertrekt er een bus naar Saariselkä.
Hoeveel dagen: 8 dagen.
Accommodatie: Zelfstandige cabin aan rand van het dorp of kiilopää fjell centre.
Informatie Nationaal Park: Urho Kekkonen

Prijs activiteiten (p.p.):
Ijsvissen in combinatie met een sneeuwscootertocht: 165 euro
Langlauftocht met gids: 75 euro
Sneeuwschoenwandeling: 75 euro

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor iedere reiziger.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Tromsø

  • 8 dagen
  • vanaf €950
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

  • 8 dagen
  • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland

  • 5 dagen
  • vanaf €795
bekijk vakantie