fbpx

Fietsen op de Faeröer eilanden

Een week fietsen op de Faeröer eilanden

Ik kijk voor me uit en probeer iets van vorm waar te nemen. Het zicht beperkt zich tot de kleurovergangen van het grijs van de autoweg en het wazige groen van het gras. En soms een groepje schapen of ganzen die nieuwsgierig opkijken. Waar zijn toch die steile bergtoppen in het land waar het water via slingerende rivieren door groene valleien en watervallen langs enorme kliffen de oceaan in klettert? Voor de fietsvakantie Faeröer eilanden ben ik in 2020 een week aan het fietsen om ervaringen op te doen.

“Een dikke laag mist houdt de eilandengroep in zijn greep.”

Het vogelparadijs waar papegaaiduikers behendig en speels rondvliegen. Ik moet het voorlopig doen met grazende schapen. Het avontuurlijke beeld van de afgelegen eilanden midden in de oceaan wordt bij aankomst snel bijgesteld. Een dikke laag mist houdt de eilandengroep in zijn greep. Tussen flarden van mist door wanneer het zicht verder reikt zie ik plots de silhouet van een baai langs de kust verschijnen en wakkert mijn enthousiasme aan.

Schaap op Faeroer

Sandoy

Het ontstaan van de Faeröer

Het is even zoeken op de kaart. Tussen Schotland, Ijsland en Noorwegen vind je 18 eilanden dicht op elkaar. In een gebied ter grootte van 113 tot 75 km leven ongeveer 50.000 mensen. De archipel met een kustlengte van 1.100 km is onderdeel van het koninkrijk Denemarken en heeft autonoom zelfbestuur met een eigen vlag. Archeologische vondsten wijzen op het bestaan van Ierse monniken die hier in de 6e eeuw aankwamen.

“De Faeröer eilanden worden voortdurend geteisterd door depressies en stormen.”

De kolonisten moeten het zwaar hebben gehad. Het land wordt continu geteisterd door depressies en stormen waar de Noord Atlantische Oceaan bekend om staat. Met een gemiddelde hoogte van 300 meter gaat het granieten gesteente begroeid met gras over in kliffen en baaien. Door de afwezigheid van bomen is er vrijwel geen natuurlijke beschutting voor de krachtige wind. Na de Ieren volgden de Vikingen die met aangespoeld hout en zeewier kleine woningen bouwden. De houten woninkjes in verschillende kleuren met turfdaken zijn vandaag nog overal zichtbaar en geven dorpjes een pittoreske uitstraling.

Dalur Faeroer eiland

Dalur

Ferry’s en tunnels

Tijdens mijn reis kom ik er al snel achter dat het fietsen op de Faeröer eilanden echt een fysieke uitdaging is. Niet alleen de krachtige wind, maar ook de steile wegen en donkere tunnels dwars door bergen heen om over te gaan in haarspelbochten naar dorpjes aan de kust vragen een behoorlijke inspanning. Ik blijf op een hoogte tussen de 500 meter en de diepzeetunnels brengen mij naar grofweg honderd meter onder zeeniveau. Nergens vlak, soms erg steil en het water altijd dichtbij. En af en toe een ferry die mij naar de overkant brengt. Het maakt het afwisselend en geeft het fietsen een avontuurlijke beleving. Na iedere bocht en na iedere tunnel is het weer een verrassing wat je zult zien (als er geen mist is!).

Ferry Faeroer eiland

Ferry overtocht Faeröer

Het ruige noorden

Na enkele dagen vertrek ik naar het noorden om daar de eilanden te verkennen. Onderweg geniet ik van het golvende landschap vol groene bergkammen die zich uitstrekken over de lengte van het eiland. Naar het westen toe gaan kronkelende zijwegen door groene valleien naar dorpjes aan de kust omgeven door hoge kliffen en kloven in het vulkanische gesteente. De hoogste berg ,Slættaratindur 880 meter, is te vinden in het noorden van het eiland Eysturoy. Wie één van de vele trails neemt kan boven de laaghangende bewolking uitkomen en de perfecte (insta) foto  maken.

“Onderweg geniet ik van het golvende landschap vol groene bergkammen die zich uitstrekken over de lengte van het eiland.”

De weg die ik neem gaat naar Klaksvik en blijft aan de zijkant van het gebergte en  door vissersdorpjes die aan het water zijn gebouwd. Klaksvik is een bloeiende vissersstad ingesloten door bergen en water met ongeveer 4.000 inwoners. Er is veel werkgelegenheid en het leven is er goed. Er is een enorm voetbalstadion, een bierbrouwerij, wat horeca en  jaarlijks vindt er een muziekfestival plaats met internationale artiesten.

Uitzicht over Klaksvid

Uitzicht over de haven in Klaksvik

Het eiland Kalsoy

Vanuit de stad besluit ik een ferry te nemen naar Kalsoy. Het smalle eiland heeft een bergmassief in de lengterichting dat in het midden uitsteekt tot 700 meter hoogte. De weg gaat erlangs en blijft op een paar honderd meter hoogte met zicht op het eiland Kunoy. Smalle donkere tunnels van wel 2 km verbinden de paar families die hier nog wonen met elkaar. Nog niet lang geleden waren de dorpelingen gedwongen om over de bergen te wandelen voor bezoek. Die ongemarkeerde routes worden nu door toeristen gedaan en zijn niet zonder gevaar. De dorpjes zijn plaatsen waar mythes in stand worden gehouden. Zo ook het verhaal van de Seal woman die een vloek heeft uitgesproken over het dorp Mikladalur. Een bronzen beeld op de rotsen is in 2014 geopend en sindsdien is het een bezienswaardigheid geworden.

Seal Woman

Seal Woman bij Mikladalur

Groeiend toerisme op de Faeröer eilanden

Met ongeveer 120.000 bezoekers (2019) per jaar is het vergeleken met de omringende landen nog relatief rustig. Ter vergelijking: in 2018 gingen ruim 2 miljoen toeristen naar Ijsland. Veel mensen geven de voorkeur aan Ijsland en maken tijdens de ferry-overtocht slechts een korte stop in Torshavn.  Groeiende naamsbekendheid en een verbeterde verbinding met Atlantic Airways dat de reistijd aanzienlijk verkort zal de komende jaren leiden tot een groeiend aantal bezoekers.

“Met ongeveer 120.000 bezoekers per jaar is het rustig op de Faeröer.”

Aan de eilanders is het dan ook de uitdaging haar grootste bezitting (de natuur) te beschermen en de negatieve impact van van toerisme te beperken. Bezoekers die ervoor kiezen de eilanden per fiets te ontdekken maken de slogan van Visit Faroe Islands ‘Unspoiled. Unexplored. Unbelievable.’ meer toekomstbestendig.

Het artikel is in het Engels opgenomen als gastbijdrage op de site van VisitFaroeIslands om fietsen op de Faeröer eilanden onder de aandacht te brengen.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1350
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2025 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan