fbpx

Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland

Dat een Nederland populair is onder fietsers is bekend. Jaarlijks genieten veel fietsers van het goed onderhouden netwerk en worden veel gebieden en plaatsen ontdekt en bezienswaardigheden bezocht. De voornaamste redenen om te fietsen in Nederland zijn sportief en actief bezig zijn en de natuurbeleving. Niet alleen Nederlanders maar ook buitenlanders weten de fietspaden te waarderen. Volgens Fietsplatforum zijn er wel 33.900 km fietsroutenetwerken en vinden er 1,1 miljoen fietsvakanties plaats.

Fietsers in Zutphen

Fietsers in Zutphen

E-bike fietsreis Rheden naar Leeuwarden

Als organisator van fietsvakanties heeft Abel reizen in 2020 besloten om ook een fietsvakantie in Nederland van Arnhem/Rheden naar Leeuwarden  aan te bieden. In eerste instantie als alternatief voor de buitenlandse bestemmingen maar na feedback opgenomen in het vaste aanbod. De 5-daagse route is een combinatie van de Hanzestedenroute en de Zuiderzeeroute met een vertrek in de bossen van de Veluwezoom. Een (foto) verslag van Rheden naar Deventer aan de IJssel geeft een indruk van deze tocht.

Fietsen in Veluwe Nederland

Fietspad Veluwezoom vlakbij Rheden

Fietsroutes in Nederland

Het netwerk van de LF knooppunten in beheer bij Nederlandfietsland is bij uitstek het startpunt voor een fietstocht. De fietspaden zijn verhard, vermijden drukke autowegen en zijn goed bewegwijzerd. Ze worden gebruikt voor dagtochten en meerdaagse fietsvakanties. Actuele kaarten en de LF applicatie op de mobiele telefoon geven nauwkeurig aan waar bezienswaardigheden zich bevinden als ook fietsvriendelijke hotels en kampeerterreinen. Sinds 2019 is er meer aandacht voor nationale icoon routes met nieuwe markeringen die van A naar B gaan of een rondreis zijn. De volgende Icoon routes zijn inmiddels open en in gebruik.

NL fietsland

Maasroute 480 km

De route is het Nederlandse deel van de Europese Eurovelo fietsroute nr 19. Die begint in de bron van de Franse Vogezen en gaat via de Ardennen de grens over. De Maasroute gaat in Nederland van Maastricht naar Hoek van Holland om daarna uit te komen in Rotterdam. Ga direct naar de website van de Maasroute. De fietsvakantie Limburg die eindigt in Valkenburg gaat 180 km over de LF Maasroute.

Zuiderzeeroute 440 km

De route is een rondje om het IJsselmeer en al lange tijd geliefd bij velen. Door de vele historische bezienswaardigheden die verwijzen naar de 17e eeuw met de vestingsteden, verdedigingslinies en kastelen wordt de route ook wel de Gouden Cirkel genoemd. Ga direct naar de de website van de Zuiderzeeroute.

Nederlandse Kustroute 610 km

De route vindt volledig plaats aan de kust en is onderdeel van een Europese route: de Eurovelo 12 North Sea Cycle Route. De route kenmerkt zich door duinstroken, zee-keringen, badplaatsen en de Waddenzee. Ga direct naar de website van de Kustroute.

Navigatie fietsen in Nederland

De LF routes en de knooppunten worden aangegeven met groene bordjes waar een nummer op en richting op staat. De nieuwe LF icoon routes die in 2020 geopend zijn hebben geen nummer. Daar staat de naam van de route op. Daarnaast is de basiskaart LF routes handig om mee te nemen. Dit boekje bevat 22 dubbelzijdige kaarten van 1:100.000 met relevante details voor de fietser. Een andere handige tool is de online LF routeplanner die een route creëert van plaats naar plaats en er een GPX van maakt. Dan is er nog de LF app met route info, bezienswaardigheden en fietsvriendelijke accommodaties.

Navigatie op de fiets

Navigatie op de fiets

Fietsen in Nederland met overnachting

De gedetailleerde fietskaarten van de basiskaart LF routes laten zien welke fietsvriendelijke accommodaties er dichtbij op de route zijn te vinden. B&B’s, hotels en kampeerterreinen kunnen een aanvraag bij Nederland Fietsland indienen en wanneer zij voldoen aan bepaalde criteria krijgen zij het kwaliteitslabel Fietsers Welkom! Wanneer je daar aankomt kun je rekenen op een oplaadpunt voor de e-bike, een plaksetje met pomp, aanwezigheid van kaarten, EHBO materiaal en de mogelijkheid om de bidon te vullen met water. Naast de commerciële aanbieders kun je ook terecht bij de stichting Vrienden op de Fiets. Fietsen in Nederland met overnachting wordt zo gemakkelijk gemaakt om het zelfstandig te organiseren.

Fietsen in Nederland met huurfiets

Een fietsvakantie is natuurlijk heerlijk om met de eigen vertrouwde fiets te doen. Je kent deze immers het beste en bent bekend met de wegligging, het gewicht, de wendbaarheid, bediening van de fietscomputer. Anderzijds kan het vervoeren naar een startpunt van de route vervelend lastig zijn of is een huurfiets een mooie kans om eens nieuw model te testen. Zorg er altijd voor bij een huurfiets dat je dat voor vertrek de fiets goed getest hebt (remmen, schakelen, bediening fietscomputer) en weet hoe het opladen bij een e-bike werkt. Er zijn zeer veel fietsverhuurders in Nederland maar er zijn grote verschillen in materiaal en service. Onderzoek doen en navragen is absoluut aan te raden om zorgeloos op fietsvakantie te gaan.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 14 dagen
 • vanaf €2700
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan