Fietsen langs de IJssel

Fietsen langs de IJssel in Nederland

Met ruim 125 km is fietsen langs de IJssel ideaal voor een fietsvakantie in eigen land. Ten oosten van Arnhem begint de rivier als aftakking van de Rijn, kronkelt door het landschap en mondt uit in het IJsselmeer. Onbelemmerd zonder sluizen of dammen. Fiets hier door één van de mooiste rivierlandschappen van Nederland! De betrekkelijk jonge rivier volgt het langer bestaande dal tussen de Veluwe en Salland. Verwacht een aaneenschakeling van land en water, veelzijdige natuur en een rijke geschiedenis met de Hanzesteden die in het verleden voor veel welvaart hebben gebracht. Wie de tijd neemt kan tijdens deze tocht historische bezienswaardigheden en afwisselende landschappen ontdekken. Het navigeren zal vrij eenvoudig gaan. Erg geschikt voor de beginnende vakantiefietser met weinig tot geen ervaring.

Fietsers aan IJssel

Fietsers op dijk aan IJssel

“Fietsen langs de IJssel is een beleving van veelzijdige natuur van een rivierenlandschap en een rijke geschiedenis met de Hanzesteden”

Van Arnhem naar de IJssel

Indien je ervoor kiest om de LF 4 aan te houden kom je vanuit de Veluwezoom via Leuvenheim uit op de IJssel waar de LF 3 gemarkeerd wordt. Het beboste gebied van de Veluwe waar loof- en naaldbomen elkaar afwisselen gaat geleidelijk over in open velden met statige landhuizen, boerderijen en rustige dorpjes. Opeens ben je op de dijk naast de IJssel. Een blik langs de uiterwaarden naar het noorden en je ziet op een de St Walburgiskerk in Zutphen. Passeer het water via de Cortenoeversebrug en al fietsend over de dijk zie je de torens die boven de stad uitsteken op je afkomen. De torens zijn gebouwd tijdens de Middeleeuwen en hebben de stad als bijnaam Torenstad gegeven. De ligging van de stad aan de IJssel maakte het ideaal om handel te drijven, ze was dan ook onderdeel van het Hanzeverbond. Het symbool met het wapen van de stad verwijst naar het verbond. Volg de Hanzestedenroute, die al ten oosten van Nijmegen begint of eindigt, via de brug naar de overkant. Hier heb je niet alleen goed zicht op de stad er is ook een Natura 2000 natuurgebied. Het leefgebied van veel vogelsoorten (o.a. de grutto, scholekster, kievit, wulp).

Uitzicht over Zutphen

Uitzicht over Zutphen

“De torens zijn gebouwd tijdens de Middeleeuwen en hebben de stad als bijnaam Torenstad gegeven.””

Ruimte voor de rivier

De rivier heeft zich in de afgelopen honderden jaren continu gevormd en veranderde het landschap. De fietser volgt de kronkelingen en op veel punten vertellen informatieborden het verhaal van de IJssel. Door ingrijpen van de mens heeft die het natuurlijke verloop lange tijd tegengehouden met de aanleg van kribben, dijken en versteende oevers. Het menselijke handelen was er op gericht om de rivier te beheersen en vast te leggen. De Laatste jaren is het beleid veranderd en wordt er meer ruimte gegeven aan de IJssel en is er meer aandacht voor natuurontwikkeling. Waar voorheen versteende oevers waren zie je nu bijvoorbeeld zanderige oevers (o.a. de Duursche Waarden bij Wijhe).

IJssel met zandoever

IJssel met zandoever

Van Zutphen naar stadsstrand Deventer

Vanaf Zutphen volgt het fietspad de IJssel stroomafwaarts, langs zandoevers, geulen en kleine eilanden. Om je heen zie je wilgen, fruitbomen, melkveehouders, enkele eetcafés en soms een molentje. Bij Deventer aangekomen kun je bij het nieuwe stadsstrand ontspannen in een strandstoeltje en genieten van het uitzicht over de stad. Hoe aantrekkelijk het water op een zonnige dag ook mag zijn, voor een spontane duik zijn de binnenvaartschepen en de sterke stroming levensgevaarlijk. Zwemmen is hier verboden.

Stadsstrand Deventer

Stadsstrand Deventer

Nieuw Rande, oude kastelen en de IJssellinie

Op de route wordt jee nieuwsgierigheid regelmatig getrokken door een landgoed of historische bouwwerk. Zo is er vlakbij Diepenveen Nieuw Rande. Een schitterend Engels landschapspark aangelegd door J.D. Zocher in 1856 die ook het Vondelpark aanlegde in Amsterdam. In het park is een kasteel is omgebouwd in een sfeervol hotel. Op een informatiebord is te lezen dat het landgoed is gebouwd in opdracht van een rijke koopman die wordt beschreven in Multatuli’s Max Havelaar. Vanuit de drukte van de stad naar de rust in het landelijke park kan het contrast niet groter zijn. Het hotel is aangemerkt als officieel Rijksmonument en is toegankelijk voor het publiek.

Hotel Gaia Nieuw Rande

Hotel Gaia in Nieuw Rande

Verderop ligt kasteel De Haere aan de IJssel. Het landgoed met bijgebouwen staat in een park, gemengd bos, met naald- en loofbomen. Niet alleen trekt de bouwstijl de aandacht. Minstens zo interessant is de aanwezigheid van restanten van de IJssellinie, een omvangrijk verdedigingsstelsel, gebouwd ten tijde van de Koude Oorlog. Het plaatsen van dammen op strategische plekken waardoor de IJssel zou overstromen zou een invasie van de Russen over land vertragen was de gedachte. Een groot gedeelte van het land ten oosten van de rivier zou onder water komen te staan. Ondergrondse bunkers, een noodhospitaal en geschutskoepels waren in het geheim aangelegd en lange tijd bemand door militairen.

Kasteel De Haere

Kasteel De Haere

Fietsen op de Veluwe

De IJssel en de Veluwe liggen vlak bij elkaar. Veel mensen combineren deze twee mooie gebieden tijdens een fietstocht. Het natuurgebied heeft de fietser veel te bieden. Van heuvelachtige bospaden tot glooiende heidevelden. De fietspaden gaan door een enorme diversiteit van natuur. Schrik niet als je ineens wat wilde zwijnen ziet of springende edelherten. Vanaf het uitzichtpunt op de Posbank kun je tot wel 20 km ver kijken. In augustus kleurt de heidevlakte prachtig diep paars.

Fietspad Veluwe

Fietspad Veluwe

Welke E-bike als vakantiefiets in Nederland?

De populariteit van de e-bike is duidelijk zichtbaar op de weg. Het zijn niet alleen de actieve ouderen die het gemak en comfort van de trapondersteuning ervaren, maar steeds vaker ook kinderen die op de elektrische fiets meegaan met de ouders. Nieuwe merken en hevige concurrentie op de markt zorgen voor snelle ontwikkelingen op gebied van design en technologie. De diversiteit van de merken leidt er toe dat de e-bikes voor-, achter- of in het midden een motor hebben. Jaarlijks is er de e-bike xperience in Utrecht in februari waar nieuwe modellen worden gepresenteerd. Voor het gebruik van meerdaagse fietstochten krijgt de middenmoter vaak de voorkeur. De aandrijving is direct verbonden met de trapas en het fietsen voelt natuurlijk aan. Het extra gewicht in het midden van de fiets zorgt voor een stabiele wegligging en het oppakken van de fiets is iets makkelijker.

Ideaal voor de beginnende vakantiefietser

Vakantiefietsers kunnen mooi in eigen land ervaring opdoen en materiaal testen voordat zij in het buitenland gaan fietsen. De afwisselende route langs de IJssel is uitermate geschikt hiervoor. Wil je meer informatie over een route in Nederland? Ga dan naar de pagina fietsen in Nederland. Heb je de goede fiets aangeschaft? Zit de kleding goed? Hoe staat het met de fysieke gesteldheid? Hoe te navigeren? Vinden de kinderen het leuk? Niet alleen vind je antwoorden op deze vragen je zult vooral ontdekken hoe mooi Nederland kan zijn vanaf de fiets!

Het artikel beschrijft een gedeelte van de route van de fietsreis Nederland.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1450
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2025 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan