“Ga mee op expeditie/cruise rondreis Spitsbergen in het gebied van ijs en de ijsbeer!”
Vertrek: Longyearbyen, Noorwegen
Schip: Plancius, Hondius of Ortelius
Aantal dagen: 10
Reissom: vanaf € 5.150 p.p.
Data vertrek 2025: 30 juni tot 14 augustus 2025
Ga mee op een 10-daagse cruise rondom Spitsbergen! Kom in het leefgebied van ijsberen, walrussen en walvissen en krijg de beste kansen om deze arctische dieren in het wild te zien. Geniet tijdens het varen van de schoonheid van de fjorden, zee-ijs, kliffen en de spitse bergen op de eilanden. Met een kleine rubberboot kom je dichtbij dieren en ga je aan het land voor wandelingen om dichtbij de mooie natuur te zijn. Wegens het internationale karakter van het reisgezelschap, staan er Engelstalige gidsen en bemanningsleden voor je klaar.
Foto: Vaarroute vanaf Longyearbyen met klok mee
Hoogtepunten cruise Spitsbergen 2025
✓ Vaarroute met expeditie schip rondom Spitsbergen
✓ Spotten van wilde dieren: ijsberen, rendieren, poolvosjes, walrussen en verschillende vogelsoorten
✓ Bewonder de kustlijn van Spitsbergen met bergen, kliffen, gletsjers en fjorden
Dag tot dagprogramma cruise Spitsbergen 2025
Dag 1 – Aankomst Longyearbyen
Longyearbyen is de plaats van aankomst op Svalbard. Longyearbyen is de grootste plaats op Spitsbergen van de eilandenarchipel. Overdag is er vrije tijd om bezienswaardigheden te bekijken en vanaf 16:00 uur kun je boarden. De bemanning wijst je naar je hut waar je kunt opfrissen. Maak kennis met het schip en ontdek de verschillende ruimtes. Vroeg in de avond vertrekt het schip uit de Isfjorden en heb je al gelijk kans om een walvis te spotten. Het is aan te raden om minimaal 1 overnachting vooraf in Longyearbyen bij te boeken.
Foto: Expeditie schip de Plancius, Mike Louagie
Foto: Markus Eichenberger
Dag 2 – Krossfjorden en Ny Ålesund
In de ochtend kom je aan in Krossfjorden met uitzichten op een gletsjer en later is er een stop bij Ny Ålesund. De meest noordelijk gelegen nederzetting op aarde is een oud mijndorp op het Brøgger-schiereiland aan de Kongsfjord. Stukken spoor die gebruikt zijn ten behoeve van de mijnbouw zijn nog zichtbaar. Tegenwoordig is Ny Ålesund een plek voor internationale wetenschappers en zijn er kolonies brandganzen en drieteenmeeuwen. Een bezienswaardigheid is een oud ankertoren die door de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen is achtergelaten na de eerste succesvolle vlucht over de Noordpool in 1926.
Dag 3 – Monaco Glacier
Afhankelijk van de hoeveelheid zee-ijs en de weersomstandigheden zal het mogelijk zijn om de Liefdefjorden in te varen. Aan het eind van de fjord is de 5 km lange Monaco gletsjer te zien. De wateren hier zijn een favoriete voedselplek van een kolonie drieteenmeeuwen en daarmee ook een aantrekkelijk jachtgebied van de ijsbeer. Mocht er teveel zee-ijs zijn wordt er uitgeweken naar West Spitsbergen.
Dag 4 en 5 – Sjuøyane, De ‘7 eilanden’
Het meest noordelijk puntje van de route is Chermsideøya en Phippsøya, onderdeel van de 7 eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier begeef je je op 80 graden noorderbreedte en is de geografische noordpool maar 870 km verderop. De eilanden zijn bekend terrein voor ijsberen en met wat geluk laten zij zich zien. Na een paar uur gaat het schip verder.
Foto: IJsbeer, Erwin Vermeulen
Dag 6 – Hinlopen zeestraat
Deze zeestraat is het leefgebied van diverse soorten robben (o.a. ringelrob en baardrob) en ijsberen. Aan het begin van de Hinlopen is het mogelijk om de indrukwekkende blauwe vinvis te zien. Met de zodiac gaan we erop uit om dichtbij de kliffen bij Alkefjellet te komen. Hier nestelen kortbekzeekoeten zich op richels van de klif en duiken ze in de arctische wateren, op zoek naar voedsel. Met gunstige omstandigheden doen we een landing aan bij het eiland Nordaustlandet waar naast rendieren, ook ganzen en walrussen zijn.
Foto: Vogelkliffen van Alkefjellet, Sandra Petrowitz
Foto: Zodiac rubberboot, Nikki Born
Dag 7 – Barentsøya
Het plan is om door Freemansundet, de zeestraat tussen Barentsøya en Edgeøya, te varen, met een stop op Barentsøya bij Sundneset met de kleine Würzburgerhytta en meren met watervogels. Later op de dag landen we mogelijk aan de monding van de vallei Skjolddalen op West-Spitsbergen, vier kilometer van een Ivoormeeuwenkolonie. Een landing bij Diskobukta op Edgeøya, vlakbij een kloof met een grote drieteenmeeuwkolonie, is ook een optie. Andere landingen zoals bij Kvalhovden nabij machtige gletsjerfronten zijn ook mogelijk.
Dag 8 – Land van de puntige bergen
We beginnen de dag rustig en varen de spectaculaire Hornsund binnen, genietend van het landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. De Hornsund is een van de meest ruige fjorden van Spitsbergen. De berg Hornsundtind reikt tot 1431 meter, terwijl de vorm van de bergtop Bautaen verklaart waarom Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam ‘Spitsbergen’ aan de archipel gaven. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in het gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen. We kunnen landen in Samarinvaagen en Birgerbukta, waar we geweldige mogelijkheden hebben voor een lange wandeling.
Dag 9 – Bellsund’s flora, fauna en een roerige geschiedenis
Vandaag bezoeken we de Bellsund, een van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen en een bijna lieflijke groene fjord. De oceaanstromingen zorgen ervoor dat dit gebied gemiddeld wat warmer is dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in de weelderig begroeide toendra in het gebied. Er zijn hier vele plekken met interessante natuur maar ook geschiedenis. Op Ahlstrandhalvøya gaan we aan land bij de monding van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Beluga botten (kleine witte walvissen), een overblijfsel van de 19e-eeuwse jacht op deze dieren en een herinnering aan de gevolgen van ongebreidelde jacht. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we ze ook in dit gebied nog regelmatig waarnemen. Als alternatief varen we een van de zij-fjorden binnen, waar we een uitgestrekte toendra kunnmen verkennen, met veel rendieren en een enorme Kleine Alken kolonie in de puinhelling van de aangrenzende berg, nabij Vaarsolbukta.
Foto: Hornsund gletsjer, Gerard Bodineau
Foto: Op zoek naar dieren, Markus Eichenberger
Foto: Raudfjorden, Majanda Hamelink
Dag 10 – terugreis
Het avontuur komt ten einde. In de ochtend vaart het schip terug naar Longyearbyen waar de reizigers verrijkt met nieuwe arctische indrukken van boord gaan.
Belangrijk: de expeditieleider bepaalt het definitieve vaarschema en kan afwijken van het programma wegens ijs, aanwezigheid wilde dieren en of ongunstige weersomstandigheden. Op basis van de periode 1992 – 2019 is bekend dat de kans 30% in de eerste helft van juli dat de route rondom Spitsbergen plaatsvindt; 70% in de tweede helft van juli, 90% in de eerste helft van augustus en 95% in de tweede helft van augustus. Landingen met de zodiac en beschreven excursies zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van aanlegplaatsen, weersomstandigheden, vergunningen en milieuoverwegingen volgens AECO regelgeving.
Alkefjellet is de beroemdste klif van het Spitsbergen-archipel. Het is een vogelklif die uitkijkt over Hinlopen zeestraat. Hier broeden zo’n 60.000 kortbekzeekoeten-koppels. Zelfs zonder deze kortbekzeekoeten zou Alkefjellet zeker een bezoek waard zijn. Een belevenis die een blijvende indruk nalaat op de gelukkigen die dit natuurwonder kunnen aanschouwen.
De Hornsund, onderdeel van het Zuid Spitsbergen Nationaal Park, is een fjord aan de westkant van Spitsbergen, op de zuidpunt van het eiland. Hornsund opent zich in een aantal prachtige beschutte baaien en biedt Arctische cruisepassagiers volop mogelijkheden om de schoonheid van het Noordpoolgebied te verkennen. De fjord is sinds 1957 de thuisbasis van het Poolse poolstation.
Monacobreen (of Monaco-gletsjer) is een gletsjer die reikt tot in de Liefdefjorden in Spitsbergen. Als je altijd al de schoonheid van de bergachtige delen van dichtbij hebt willen zien, dan is een Arctische cruise naar Monacobreen precies wat je zoekt. IJsbergen kunnen zo groot zijn als kleine steden, maar de Monacobreen is doorgaans kleiner en is in grootte vergelijkbaar met een containerschip.
Diskobukta, gelegen aan de westkust van het eiland Edgøya, is een baai die bezoekers naar een afgelegen land leidt met dieren in het wild. Het is de thuisbasis van enorme kolonies drieteenmeeuwen, maar ook van poolvossen, rendieren, walrussen en ijsberen. Bovendien zijn gigantische walvisbotten die ooit onder water stonden, in de loop van de tijd blootgelegd, klaar om onderzocht te worden door nieuwsgierige avonturiers. Het natuurreservaat Søraust-Svalbard is het op één na grootste natuurreservaat van heel Noorwegen. Veel van de gebieden van het reservaat zijn strikt verboden voor bezoekers. Waardoor het des te waarschijnlijker is dat wilde dieren zich voordoen in de toegankelijke gebieden.
De Sjuøyane regio bestaat uit 7 eilanden ten noorden van Nordaustlandet. De eilanden maken deel uit van het natuurreservaat Noordoost-Svalbard. De eilanden vertonen de ruige schoonheid van het Noordpoolgebied met een verscheidenheid aan vegetatie. Veel van de bergen en heuveltoppen van het eiland hebben een laagje groen mos gekregen dankzij de mest die wordt aangevoerd door duizenden zeevogels. Naast de alken, zeekoeten, meeuwen en papegaaiduikers zijn de eilanden ook de thuisbasis voor walrussen, rendieren, poolvossen en af en toe een ijsbeer.
De op één na langste fjord van Spitsbergen, Isfjord, ligt aan de westkant van het hoofdeiland Spitsbergen.
Noordse stern, ijsbeer, drieteenmeeuw, walrus, dikbekzeekoet.
Longyearbyen is de plaats van aankomst op Svalbard. Longyearbyen is de grootste plaats op Spitsbergen van de eilandenarchipel. Overdag is er vrije tijd om bezienswaardigheden te bekijken en om 16:00 uur kun je boarden. Vroeg in de avond vertrekt het schip uit de Isfjorden en heb je kans om een walvis te spotten.
Foto: Longyearbyen, Hanne Feyling
Foto: de Plancius, Joerg Ehrlich
Foto: Plancius observatiedek, Eduardus Lee
In de ochtend kom je aan in Krossfjorden met uitzichten op een gletsjer. Even later is er een stop bij Ny Ålesund. De meest noordelijk gelegen nederzetting op aarde is een oud mijndorp op het Brøgger-schiereiland aan de Kongsfjord. Stukken spoor dat gebruikt is ten behoeve van de mijnbouw zijn nog zichtbaar. Tegenwoordig is Ny Ålesund een plek voor internationale wetenschappers en zijn er brandganzen en drieteenmeeuwen. Een bezienswaardigheid is een oud ankertoren die door de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen is achtergelaten dat verwijst naar de eerste succesvolle vlucht over de Noordpool in 1926.
Foto: Wandeling met uitzicht op Krossfjorden, Peter Prokosch
Foto: Krossfjorden, Sandra Petrowitz
Afhankelijk van de hoeveelheid zee-ijs en de weersomstandigheden zal het mogelijk zijn om de Liefdefjorden in te varen. Aan het eind van de fjord is het mogelijk om de 5 km lange Monaco gletsjer te zien. De wateren hier zijn een favoriete plek van een kolonie drieteenmeeuwen en daarmee is het een aantrekkelijk jachtgebied van de ijsbeer. Mocht er teveel zee-ijs zijn wordt er uitgeweken naar West Spitsbergen.
Foto: Monaco gletsjer, Rinie van Meurs
Foto: een ijsbeer, Franco Banfi
Het meest noordelijk puntje van de route is Chermsideøya en Phippsøya, onderdeel van de 7 eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Hier begeef je je op 80 graden noorderbreedte en is de noordpool maar 870 km verderop. De eilandjes zijn bekend terrein voor ijsberen en na een paar uur gaat het schip verder.
Foto: Sjuøyane eilanden, Geert Kroes
Deze zeestraat is het leefgebied van diverse soorten robben (o.a. ringelrob en baardrob) en ijsberen. Aan het begin van de Hinlopen is het mogelijk om de indrukwekkende blauwe vinvis te zien. Met de zodiac gaan we erop uit om naar de kliffen bij Alkefjellet te gaan. Hier nestelt de kortbekzeekoet zich op richels van de klif en duikt in de arctische wateren op zoek naar voedsel. Met gunstige omstandigheden doen we een landing aan bij het eiland Nordaustlandet waar rendieren zijn als ook ganzen en walrussen.
Foto: Kliffen van Alkefjellet, Sandra Petrowitz
Foto: Alken, Rinie van Meurs
Het plan is om door Freemansundet, de zeestraat tussen Barentsøya en Edgeøya, te varen, met een stop op Barentsøya bij Sundneset met de kleine Würzburgerhytta en meren met watervogels. Later op de dag landen we mogelijk aan de monding van de vallei Skjolddalen op West-Spitsbergen, vier kilometer van een Ivoormeeuwenkolonie. Een landing bij Diskobukta op Edgeøya, vlakbij een kloof met een grote drieteenmeeuwkolonie, is ook een optie. Andere landingen zoals bij Kvalhovden nabij machtige gletsjerfronten zijn ook mogelijk.
Foto: Landing met zodiac in baai van Diskobukta, Arjen Drost
We beginnen de dag rustig en varen de spectaculaire Hornsund binnen, genietend van het landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. De Hornsund is een van de meest ruige fjorden van Spitsbergen. De berg Hornsundtind reikt tot 1431 meter, terwijl de vorm van de bergtop Bautaen verklaart waarom Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam ‘Spitsbergen’ aan de archipel gaven. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in het gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en ijsberen. We kunnen landen in Samarinvaagen en Birgerbukta, waar we geweldige mogelijkheden hebben voor een lange wandeling.
Foto: Hornsund, Gerard Bodineau
Vandaag bezoeken we de Bellsund, een van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen en een bijna lieflijke groene fjord. De oceaanstromingen zorgen ervoor dat dit gebied gemiddeld wat warmer is dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in de weelderig begroeide toendra in het gebied. Er zijn hier vele plekken met interessante natuur maar ook geschiedenis. Op Ahlstrandhalvøya gaan we aan land bij de monding van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Beluga botten (kleine witte walvissen), een overblijfsel van de 19e-eeuwse jacht op deze dieren en een herinnering aan de gevolgen van ongebreidelde jacht. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we ook in dit gebied nog regelmatig waarnemen. Als alternatief varen we een van de zij-fjorden binnen, waar we een uitgestrekte toendra kunnen verkennen, met veel rendieren en een enorme Kleine Alken kolonie in de puinhelling van de aangrenzende berg, nabij Vaarsolbukta.
Foto: jagershut Bellsund, Rob Tully
Foto: poolvosje, Erwin Vermeulen
Het avontuur komt ten einde. In de ochtend vaart het schip terug naar Longyearbyen waar de reizigers verrijkt met nieuwe arctische indrukken van boord gaan.
Er zijn meerdere expeditieschepen die op deze route worden ingezet (Plancius, Hondius, Ortelius) en ondanks dat er verschillen zijn in grootte en ontwerp hebben ze allemaal meerdere dekken met aan boord een ruim restaurant, café, lezingruimte, lounge, receptie en een observatiedek. De maaltijden worden in buffetvorm aangeboden en zijn altijd inbegrepen in de prijs. In de avond wordt er door de expeditieleider een update gebracht over de vaarroute en programma.
Foto: observatiedek Hondius, Ivan Ivanisevic
Restaurant Hondius, Ivan Ivanisevic
Foto: Lezingenruimte Hondius, Mike Louagie
Foto: Ontbijtbuffet op de Hondius, Mike Louagie
Foto: Bibliotheek Hondius, Ivan Ivanisevic
Alle cabins hebben een eigen badkamer met wc en douche. De getoonde foto’s zijn van de Plancius. De cabins van de Hondius en Ortelius zijn vergelijkbaar in comfort maar kunnen net een ander uiterlijk vertonen. Alle genoemde prijzen zijn per persoon en gelden voor de vertrekdata juni – juli 2025.
Cabin met raam van 12 m2 met 4 bunk bedden (2 boven en 2 onder). Bureau, stoel, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor een gezin of een bed (gedeelde cabin).
Cabin met raam van 12 m2 met 3 bunk bedden (1 boven en 2 onder). Bureau, stoel, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor een gezin of een bed (gedeelde cabin).
Cabin met raam van 12 m2 met 2 bedden. Bureau, stoel, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).
Cabin met raam tussen 12,5 – 13,5 m2 met 2 bedden. Bureau, stoel, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).
Cabin met raam van 13,5 m2 met 2 bedden. De locatie op het dek is in de hoek en daardoor is er meer ruimte. Bureau, stoel, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).
Superior cabin
Cabin met raam tussen 21 en 23 m2 met 2 persoonsbed. Bureau, sofa, stoel, koelkast, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).
Junior Suite (alleen op de Hondius)
Cabin met raam tussen 19 en 20 m2 met 2 persoonsbed. Bureau, sofa, stoel, koelkast, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).
Grand Suite met privé balkon (alleen op de Hondius)
Cabin met raam 26,7 m2 met 2 persoonsbed en eigen balkon. Bureau, sofa, stoel, koelkast, tv, haardroger, opbergkast en een kluisje voor iedere passagier. De cabin is te boeken als 1 geheel voor 1 persoon of 2 personen of alleen een bed (gedeelde cabin).