fbpx

Fietsen op Skye en de Hebride eilanden

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs informatie

13-Daagse fietstocht Skye en de Hebride eilanden Schotland  (Nieuwe reis 2020!)

 Fietsen door de Schotse Hooglanden en de Hebride eilanden van Schotland. Zoekende naar een nieuwe bestemming die past bij het huidige aanbod komen we uit bij deze bijzondere eilandengroep in het noorden van Schotland. Het gebied vertoont overeenkomsten met het fjordenlandschap van Noord Noorwegen. Ongerept en ruig, afgelegen zandstranden, heuvels en tafelbergen, lochs en sounds en vooral veel ruimte en rust. De ingrediënten voor een heerlijke meerdaagse fietsreis!

Old-man-of-Storr-Skye

Foto: Old Man of Storr, Trotternish Skye. Gemaakt door Kenny Lam, Visit Scotland.

De tocht is een 13-daagse fietsroute (zonder heen- en terugreis naar Glasgow) die begint en eindigt in Fort William: het begin van de Schotse Hooglanden aan de voet van de Ben Nevis. De berg is met bijna 1.400 hoogtemeters de hoogste van Groot-Brittannië. De route gaat over Isle of Sky, Isle of Lewis, Isle of Harris en eenmaal weer op het vaste land via Oban en de groene vallei van Glencoe  weer terug. Schilderachtige landschappen die als decor zijn gebruikt bij opnames van Skyfall (James Bond) en diverse Harry Potter films.

 Wat te verwachten?

Imposante kastelen en ruïnes, een kennismaking met de Clan cultuur, vuurtorens aan steile kliffen, stenen huizen (blackhouses) en vissersdorpjes met trotse eilanders die onverstaanbaar Schots-Gaelisch praten.  Een tocht vol geschiedenis en rijk aan natuur!

 Fiets

Als partner is gekozen voor een buitensportzaak in Fort Williams. De huurfiets is een hybride/touringbike met trapondersteuning geschikt voor meerdaagse tochten. Een model zonder trapondersteuning is ook mogelijk en in dat geval zal de prijs lager uitvallen.  De (e-bike) fietsen hebben een frame op maat en zijn geschikt voor lengtes van 157 tot 197 cm.

 Route

De route is circa 450 km en gaat gedeeltelijk over de National Cycle Route Hebredian Way (780) en de West Highland Way (78). Deze wegen zijn fietsvriendelijk en goed gemarkeerd. De weg is geasfalteerd en goed geschikt om te fietsen met een hybride fiets. Hoogteverschillen zijn er van 100 tot 500 meter op een dag. Het verblijf is in Inns (herbergen), hotels of hostels. Bij het reserveren wordt er rekening gehouden met een 2 ps kamer met eigen badkamer.

Glen Coe Schotland

Foto: Kinlochleven nabij Glencoe. Foto afkomstig van Visit Scotland.

Bezienswaardigheden

Cuillin mountains, Old man of Storr, Dunvegan kasteel, koraalriffen Skye, Amhuinnsuidhe kasteel , fairy Pools, Calanais, steencirkel Calanais en nog veel meer moois! Bekijk dag tot dagprogramma voor meer info.

 

Video opening National Cycling Route Outer Hebrides

De route over de buiten Hebride eilanden is sinds 2016 een officiële fietsroute. Op youtube is de video The Hebridean Way  te zien dat een goede indruk geeft.

Hoogtepunten

Trotternish

Mooiste landschap van Skye met enorme aantrekkingskracht op toeristen. Het gebied van 30 km naar het noorden van Portree zijn meerdere bezienswaardigheden (Old Man of Storr, Kilt Rock waterfalls, Quiraing ridge). De imposante heuvelrug laat de impact van het Jura tijdperk goed zien. Gletsjers en smeltend ijs hebben gezorgd voor een buitenaards uitziend landschap. De bergketens en rotsformaties kennen een grillig en steil verloop met losstaande stenen pilaren en aan de kust steile kliffen met uitzicht op de buiten hebride eilanden.

Isle of Lewis

Eiland Lewis is het grootstse en meest noordelijk gelegen eiland van de buiten Hebriden. In totaal wonen er circa 18.000 mensen. Het zuiden van Lewis wordt gekenmerkt door diepe zee-inhammen, hoge heuvels en rotsformaties. De hoogste van bijna 800 meter. Ten noorden vlakt het heuvelachtige landschap af en is er een drassig veenlandschap. De westzijde is een veelzijdig berglandschap met afgelegen strandjes en uitstekende rotsformaties in de zee.

Clan families en geschiedenis

Verdiep je tijdens de reis in de families van de machtige clans van de Hooglanden. Op de route kom je langs kastelen van de clans die veelal in goede staat zijn en toegankelijk. voor publiek. Naast de rijke geschiedenis en de bloedige veldslagen tussen de hooglanders en de machthebbers zijn er ook steencirkels te bezichtigen die verwijzen naar een (zeer) oude beschaving.

Dag 1
»
1 Aankomst Fort William

Aankomst in de plaats Fort William. Bereikbaar per bus of trein vanuit Glasgow. In deze plaats kun je de fietsen ophalen. Geniet van prachtige uitzicht op de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot Brittannië.

2 Fort William – Mallaig

Route van 65 km over 2 baansweg met volgende bezienswaardigheden:

Neptune’s Staircase

Kanaal  van 8 sluizen en 20 hoogtemeters. Verbinding tussen Inverness en Fort William en is gebouwd voor zeeschepen. De nauwe doorgang wordt gebruikt voor pleziervaart en is 66 mijl (Caledonian Canal).

West Highland Line

Treinverbinding van Glasgow naar Fort William en Mallaig. Wegens slechte staat van de weg werd treinverbinding open gehouden. Bekende stoomtrein de Jacobite Steamexpress gaat van Fort William naar Mallaig.

Glenfinnan viaduct

Vallei aan over van Loch Shiel en aan het spoor. Bonnie Prince Charles kwam hier aanwal en leidde de opstand tegen koning George 2e  in 1745. Hij bracht in Glenfinnan de loyale clans bijeen voor de laatste opstand, Jokabitische Opstand. Jaarlijks worden de Glenfinnan Highland games hier gehouden in augustus als eerbetoon. Mooi uitzicht over het Glenfinnan viaduct.  Bekend van de Harry Potter film.

3 Mallaig – Broadford (Skye)

Ferry naar Skye en op het eiland een kleine 30 km fietsen.

Sleat

Regio met oudste oerbossen en uitbundige begroeing van gewassen. Bijnaam is ook wel Garden of Skye. Historie van de clan MacDonalds. Kinloch Lodge is het huis van de huidige Lord Mac Donald en is nu een Country House Hotel.

Dunscaith Castle

Kasteel aan de westkust bij plaats Tokovaig. Overblijfselen van oudste kasteel van Sky en was een Noorse burcht en overgedragen aan Mac Leods en daarna MacDonalds.

4 Broadford (Skye)

Rustdag. Mogelijk om een dagtocht (50 km) te fietsen naar Elgol. De westkust van Skye biedt prachtige uitzichten op eiland Rum bij helder weer.

5 Broadford – Dunvegan (Skye)

Route van 62 km over glooiend terrein. Onderweg volop mogelijkheden om te pauzeren en te genieten van uitzichten.

Cuillin mountains

Bergmassief Black Cuillin is een plateau dat bestaat uit (harde) basalt. Vulkanische gesteente dat zwarte kleur heeft.  Red Hills is iets lager plateau en kent meer afgeronde vormen en versleten bergtoppen bestaan uit graniet en heeft een rode glans. Druk van de ijslaag van 1100 meter dik in verleden zorgde voor de huidge vormen.

Struan

Dorpje met 300 inwoners aan de A863 tussen Talisker en Dunvegan. Uitzichtpunten vanaf de kust op Loch Bracadale en de Cuillin gebergte zijn indrukwekkend. Contouren van de kustlijn en de bergen zijn goed waarneembaar met mooie kleurovergangen.

6 Dunvegan (Skye)

Rustdag met mogelijkheden voor hiking rondom tafelbergen MacLeods of extra fietsdag. In de buurt is verder:

Dunvegan Castle

Al ruim 800 jaar de thuishaven van de MacLeods en gedeeltelijk opnebaar voor publiek. Oudste door en dezelfde familie bewoonde kasteel van Schotland. Prachtige tuin en omgeving met loch Dunvegan. In het kasteel zijn erfstukken te vinden en bijzondere historische voorwerpen, zoals een vaandel met magische krachten (fairy flag), een haarlok van Bonnie Prince Charles en een drinkbeker van een oude clanhoofd.

Coral Beach

Even ten noorden van Dunvegan Castle, circa 6 km,  gaat de weg over in een wandelpad naar het strand. Een prachtig wit strand met heuvels eromheen en grazende schapen. Kans op spotten van zeehonden en otters.  Strand bestaat uit fijn zand en verkalkt zeewier en schelpen.  Met helder weer zie je de buiten hebride eilanden North Uist en Harris.

Talisker Brouwerij

Distillerderij opgericht in 1830 in Carbost met single malt. Water wordt gewonnen uit de heuvel Cnoc nan Speireag. Populaire attractie en bezoekers worden geadviseerd om tijdig een rondleiding te boeken. Vanuit Carbost is het mogelijk een boottocht te nemen naar Neist Point.

7 Dunvegan – Uig/Portree

Route van ongeveer 45 km afhankelijk van de plaats korter of langer. Ferry naar Harris is vanaf Uig.

Waternish

Landtong dat ten noorden van Skye ligt. Bossen met naaldbomen dat bestemd is voor houtkap , herbergen (inns), bakkerijen en galerijen langs de weg. Het is het leefgebied van Herten en zeearenden.

Island at the Edge

Gelegen aan de A850 bij Greshornish is een boerderij met wolproductie te vinden. Meerdere schapensoorten worden door de boer gehouden en het wol wordt gebruikt voor de productie van het bekende Tweed (kilt rokken) en andere wolproducten.

Waternish Point

Vanuit Geary gaat een wandelpad naar de vuurtoren van Waternish. Vlak voor de kust gaat de zeebodem van 40 naar zo’n 1.000 meter  diepte. Samen met Neistpoint op Duirinish en Rubha Hunish op Trotternish de beste plek om walvissen te spotten vanwege de aanwezigheid van plankton.

8 Uig/Portree – Harris

Ferry overtocht naar Tarbert op de buiten-Hebride eilanden. Route vandaag is circa 25- 30 km.

Isle of Lewis

Eiland Lewis is het grootstse en meest noordelijk gelegen eiland van de Hebriden. In totaal wonen er circa 18.000 mensen op het eiland. Tarbert is gelegen op een smal strookje land en verbindt Noord en Zuid Harris met elkaar. Het zuiden van Lewis wordt gekenmerkt door zee-inhammen en hoge heuvels en rotsformaties. De hoogste van bijna 800 meter hoogte. Ten noorden vlakt het heuvelachtige landschaf af en is er een veenlandschap. De westzijde is een veelzijdig berglandschap met rotsformaties, zee-inhammen en afgelegen strandjes. Stornoway is de grootste plaats en het bestuurlijke centrum van de eilandengroep. Hier wonen circa 8.000 inwoners.

Balnarald Natuur reservaat

Op eiland North Uist is dit natuurgebied een beschermd vogelreservaat. De vogels die hier komen nestelen zijn grauwe gansen, kievitten, tureluurs, eksters en watersnippen. Prachtig wandelgebied en er is een bezoekerscentrum met informatie over de vogels, crofting en het vogelvriendelijke landschap ‘machair’.

9 Leverburgh – Benbecula

Route is circa 60 km over fietsroute 780.

Isle of North Uist

Het eiland kent een gevarieerd landschap van (drassige) veengebieden, meertjes en zee-inhammen. Op het eiland zijn stenen cottages, sculpturen en beeldhouwwerken en er is zelfs een sculpture trail. Dunbevolkt eilandje met uitgestrekte zandstranden.  Langs de hoofdweg is er af en toe een pub, giftshop of eetwinkeltje te vinden.

Isle of Benbecula

Relatief vlakke eiland ten zuiden van North Uist. Het oosten heeft een paar heuvels waarvan de hoogste 127 meter is. Er is een vliegveld aanwezig met een legerbasis. Een enkele ruine en restanten van oude tempels zijn aanwezig op het eiland en meerdere mooie stranden

10 Benbecula – Barra

Route gaat verder over de fietsroute 780.

Isle of South Uist

Het eiland ten zuiden van North Uist en Benbecula is een stuk bergachtiger en groter. De bergtoppen Bein Morr en Hecla zijn rond de 620 meter hoogte en prominent aanwezig. Het landschap wordt verdeeld door het vruchtbare grond aan het in het westen dat plaats biedt voor de vogels en het drassige veenlandschap in het oosten. Vele mogelijkheden zijn er om te wandelen en een afslag te nemen langs een zee-inham. De crofters onderhouden het landschap dat ook een reservaat is. Je kunt hier zee-arenden spotten alsook Shetland pony’s, zalmkwekerijen, edelherten en gansen.

Isle of Eriskay

Klein eiland dat met ferry is verbonden met Barra en de autoweg met South Uist. Het land wordt onderhouden door de crofters en gebruikt voor landbouw en veeteelt. Het schelpenzand met het aangespoelde zeewier wordt gebruikt om het land te bemesten wat leidt tot vruchtbare grond. In de lente bloeit alles mooi op en de koeien en schapen houden grazen er rond.

Isle of Barra em Vatersay

Klein eiland met 1200 bewoners dat voornamelijk bekend is vanwege de diversiteit aan bloemen en de stranden aan de westkust. Het uitgestrekte strand in het noorden wordt gebruikt als vliegveld. Het eiland is de vertrek en aankomstplaats van de ferry met het vaste land, Oban. In het verleden was Castlebay de grootste haringhaven van de buiten Hebriden. In de baai is is het mooi gelegen Middeleeuwse Kisimur Castle goed te zien.  Het kasteel is goed bewaard gebleven en in eigendom van de clan MacNeil. Vanaf Barra kun je eenvoudig het kleine eilandje Vatersay met een afslag van de rondweg bereiken. Op het eiland zijn restanten van steencirkels aanwezig.

11 Barra – Oban

Met de ferry naar het vaste land. Tijdsduur van de overtocht is bijna 6 uur.

Duart Castle

Vanaf de ferry is het kasteel te zien gebouwd op het eiland Mull. Vroeger de hoofdzetel van de clan Mac Claen. Net als meerdere andere kastelen was het belangrijk om de wateren van de Sound of Mull goed in de gaten te houden.

12 Oban – Glencoe

Route gaat verder via de fietsroute 78 West Highland Way van zo’n 60 km.

Dunstaffnage Castle

Middeleeuws kasteel dat diende als thuishaven van de Mac Dougall clan. Het is te vinden in Dunberg op 5 km van Oban. De Schotse koning Robert the Bruce veroverde macht in de 14e eeuw.

Glencoe

Prachtige brede U-vormige vallei dat door de Ijstijd is gevormd. De rivier Coe stroomt door de vallei. Het dorp Glencoe wordt omringd door hoge bergformaties en toppen (Munro’s) van rond de 1.000 meter. De regio heeft een grote aantrekkingskracht op wandelaars en buitensporters vanwege de vele wandelpaden in de Schotse Hooglanden. De drukke A82 gaat hier langs die Glasgow verbindt met Inverness.

13 Glencoe – Fort William

Vervolg van 78 fietsroute richting Inverness van 48 km tot aan Fort William.

Kinlochleven

Gelegen aan het eind van het meer Loch Leven en omringd door de bergen is dit een schitterende omgeving. Je bevindt je hier in de Schotse Hooglanden. De plaats wordt aangedaan door wandelaars van de West Highland Way. Vroeger was het dorp enkel bereikbaar per roeiboot en in 1922 is er met behulp van Duitse krijgsgevangenen een autoweg gebouwd.

1-13

Tijdens deze fietsreis verblijf je in B&B’s, Inns (herbergen), hotels of een zelfstandige hut op een cabin. In overleg met de voorkeur van de reiziger wordt er een accommodatie gekozen.

Argyll BB in Dunvegan

B&B Argyll in Dunvegan op eiland Skye

Inclusief

 • 12 overnachtingen in B&B, Inn, Hotel of hut (2 ps kamer met badkamer)
 • Huur e-bike touringfiets met waterdichte tassen (bagage neem je zelf mee)
 • Gemarkeerde kaart en GPX bestanden (begeleiding bij uploaden device)
 • Praktische informatie bezienswaardigheden en wandeltips
 • Ontbijt indien dit geboekt kan worden bij accommodatie
 • Bijdrage STO reisgarant

Exclusief

 • Vervoer van en naar Fort William
 • Kosten ferry overtochten
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Maaltijden
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
 • Aantal personen
 • 2
 • Prijs
 • € 1900
Museum op Skye
Doedelzak speler
Begraafplaats op Skye
Vallei
Quaraing Ridge
Zicht op Ben Nevis

Fietsen op Skye en de Hebride eilanden

 • Schotland
 • 13 dagen
 • max. personen
 • mei t/m augustus
 • Vanaf €1900
Boek uw reis
Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • een enthousiaste gids op afstand.
 • een reisadviseur die luistert.
 • een specialist in Noorwegen.
 • van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Misschien is dit iets voor jou...

Bekijk reis
E-bike vakantie

Trollstigen en Sunnmøre Alpen

 • Noorwegen
 • 12 dagen
 • Vanaf €1.625
Bekijk reis
Bekijk reis
E-bike vakantie

Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 18 dagen
 • Vanaf €2600
Bekijk reis
Bekijk reis
E-bike vakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • Vanaf €1250
Bekijk reis
Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay