fbpx

Trollstigen en Sunnmøre Alpen

 • Beschrijving
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

De Trollstigen en de Sunnmøre Alpen

“Maak kennis met de machtige fjorden en indrukwekkende bergketens in Zuid Noorwegen.”

De Sunnmøre Alpen: een bergketen omringd door fjorden aan de westkust met bergtoppen tot wel 1.700 meter hoogte. Deze individuele fietsreis door Noorwegen laat je in 12 dagen tijd kennismaken met het berglandschap en de machtige fjorden van de regio Møre og Romsdal met als hoogtepunt de beklimming van de steile Trollstigen. Je start en eindigt je fietsvakantie in Ålesund. De route is ongeveer 250 km lang en gaat langs de kust, volgt de fjorden en trekt over de bergen om weer uit te komen in Ålesund. Een avontuurlijke mindset is een must! Fietsen in Noorwegen betekent ferry overtochten, tunnels, bruggen en bij de stad Molde is het nodig de regionale bus te nemen om een fjord over te steken.

Fietsreis Trollstigen

Foto: uitzicht over de Sunnmøre Alpen

Afstanden en reisprogramma:

Dag 1 Aankomst Ålesund

Dag 2 Ålesund

Dag 3 Ålesund – Finnøy 10 km (bezoek eilanden Løvsøya en Haramsøya)

Dag 4 Finnøy – Molde 26 km

Dag 5 Molde

Dag 6 Molde – Åndalsnes 53 km

Dag 7 Åndalsnes

Dag 8 Åndalsnnes – Gudbrandsjuvet 40 km

Dag 9 Gudbrandsjuvet – Stranda 30 km

Dag 10 Stranda

Dag 11 Stranda-  Ålesund 64 km

Dag 12 Vertrek uit Ålesund

Dag 1 en 2 Ålesund
De kleurrijke stad is de plaats waar je fietsreis begint. En wat een stad! De stad is gebouwd op 3 eilanden in de Atlantsche Oceaan en is een populaire plaats voor toeristen. De stad staat bekend om de architectuur in Art Nouveaustijl. De gekleurde houten huizen en gebouwen zijn een genot om te bekijken. Maar bovenal is Ålesund de toegangspoort voor de fjorden en de Sunnmøre Alpen. Op dag 2 haal je de fiets op bij de buitensportzaak.

Alesund Noorwegen

Dag 3 Finnøy
Voor de kust is er een eilandengroep die per ferry bereikbaar is. De 4 eilanden bij elkaar heten de Nordøyane islands en bestaan uit Løvsøy, Haramsøy, Flemsøy and Fjørtoft. De heuvelachtige eilanden zijn dunbevolkt en bieden indrukwekkende uitzichten op de zee en de vele bergtoppen landinwaarts. Aangekomen op het eilandje Finnøya overnacht je in een oud verblijf dat ooit een visafslag is geweest. Finnøy stond aan het begin van de vorige eeuw aan de start van de moderne visindustrie.

Dag 4 en 5 Molde
De regionale ferry brengt je via de eilanden Otra en Gossa naar het vaste land. De slingerende weg door het landschap is glooiend van aard en kent af en toe steile stukken tot wel 10%. Hier fiets je langs de Midfjorden naar de plaats Molde. Een levendig stadje met 24.000 inwoners en een bruisend centrum en moderne haven. Zomers kan het er druk zijn vanwege de cruises die aanmeren en festivals die worden georganiseerd. Op de fietsvrije dag kun je ervoor kiezen de wandeling naar Varden te maken. Dit is een uitzichtpunt op 407 meter hoogte. Hier heb je een panoramisch uitzicht over 222 bergtoppen (!).

Fietsreis trollstigen

Dag 6 en 7 Åndalsnnes
De autoweg van Molde richting Åndalsnnes gaat via de Fannefjordtunnel. Dit is een 2,7 km lange tunnel die een diepte bereikt van 100 meter wat zeer steil is. Omdat deze tunnel verboden is voor fietsers is het noodzakelijk een stuk met de regionale busdienst te rijden. De fiets gaat dan in de bagageruimte mee. Na de tunnel is het een lang stuk van 50km fietsen door een bebost landschap met af en toe uitzicht over de fjord. De laatste 15 km gaan langs de Romsdalfjord naar de bestemming Åndalsnnes. Bij mooi weer is het aan te raden de volgende ochtend de hike naar de Romsdaleggen te lopen. Je loopt over de graat van de berg en en met helder weer kun je meerdere fjorden de zee zien kruisen en heb je een indrukwekkend uitzicht over de steile bergen die uit de fjorden omhoog komen.

Dag 8 De Trollstigen
Na een kort stuk langs de Rauma rivier neem je de afslag Trolstigen. Al vrij snel zul je aan weerszijden het grillige verloop zien van de steile bergen. Je verlaat het fjordenlandschap en gaat nu via steile haarspeldbochten het ruige hooggebergte in. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9% en het aantal hoogtemeters dat wordt afgelegd 850. Onderweg kom je de 180 meter hoge waterval Stigfossen tegen. Eenmaal boven aangekomen kun je van de omgeving genieten vanaf het uitzichtpunt Trollstigheim.

Trollstigen Noorwegen

Dag 9 en 10 Stranda
De tocht vanuit het hooggebergte is een lange afdaling naar de fjord. Onderweg kun je een stop maken bij Gudbrandsjuvet. Dit is een 5 meter smalle ravijn waar de rivier Valldøla doorheen dendert. De weg gaat verder via het dorpje Valldal naar Norddalsfjorden. Met helder weer is het uitzicht over de fjord en en de bergen fantastisch. Je kijkt uit op de Sunnmøre Alpen. Een bergketen van bergtoppen tot wel 1.700 meter hoogte. Een waar ‘hikersparadijs’. Bij Liabygda neem je de ferry naar Stranda. Op de fietsvrije dag is het mogelijk om een mooie hike te maken naar één van de omliggende bergtoppen, bijvoorbeeld Roaldshornet (1.230 meter).

Fietsreis Trollstigen

Dag 11 en 12 Ålesund
Via de autoweg ga je via meerdere valleien dwars door het bergmassief heen. Af en toe zul je skiliften tegenkomen gezien de Sunnmøre Alpen een populair skigebied is. De slingerende route is glooiend en je wordt omringd door puntige bergen met besneeuwde toppen, rotspartijen en neemt je mee langs meren en kleine dorpjes, cabins en boerderijen. Bij Straumgjerde kom je bij het uiteinde van de Sykkylvsfjorden uit. Fiets langs het water naar de ferry die je bij Ørsneset neemt naar de overkant van de Storfjorden. Vanaf hier is het nog 24 km naar Ålesund.

Accommodaties:

Je verblijft in comfortabele self-catering cabins en kleinschalige hotels. De cabins hebben allemaal een keuken en kookmateriaal zodat je de vrijheid hebt om je eigen maaltijd te bereiden. De accommodaties zijn op schitterende locaties aan een fjord of op het gebergte met weidse uitzichten. De cabins hebben allemaal schoon bedlinnen en handdoeken zodat je bepakking minimaal is. De dagen zijn zo ingedeeld dat de fietsdagen worden afgewisseld met rustdagen. Op deze manier heb je tijd om het fietsen af te wisselen met wandelingen of andere activiteiten.

cabin bij Gudbrandsjuvet

(E-bike) Fietsen:

De (e-bike) fietsen zijn van het merk Cannondale en staan klaar bij het fietsverhuurbedrijf in Ålesund. Het personeel geeft instructie over het gebruik van de fiets en accessoires. Neem de tijd om de fietsen goed te testen door een stuk te fietsen in Ålesund voor vertrek. Check de versnellingen, de fietscomputer en de remmen. Wees ervan bewust dat je kleine technische reparaties zelfstandig kunt uitvoeren. Als alles goed is afgesteld en de bagage zit goed ben je klaar om op dag 3 te vertrekken voor je reisavontuur van 250 km! We werken samen met buitensportbedrijf Uteguiden dat het hele jaar door buitensporters voorziet van professioneel materiaal. Meer informatie over de e-bike is in het blog op vakantie met de e-bike in Noorwegen te vinden.

Verkoopprijs:

De reissom van deze 12-daagse fietsreis met e-bike van 250 km bedraagt € 1.625,- per persoon bij een boeking vanaf 2 personen. Lees bij inbegrepen aandachtig door wat er in de prijs zit. Reissom bij een reguliere (hybride) fiets zonder elektrische trapondersteuning valt lager uit.

Belangstelling?

Neem contact op met vragen@abel-reizen.nl of bel met 06-19426303.

Foto: Uitzicht op Åndalsnes tijdens de Romsdalseggen hike

Hoogtepunten

De Trollstigen

De Trollstigen is één van de bekendste bergwegen van Noorwegen en is opgenomen als Nationaal-Toeristische route. De route is dan ook geliefd bij toeristen. De haarspeldbochten (11 in totaal!) brengen je uit de schaduw van de vallei en de omgeving wordt goed zichtbaar: besneeuwde bergkammen worden onderbroken door watervallen die overgaan in een groene vallei. Na 850 hoogtemeters met een gemiddelde stijging van 9% verder kom je aan bij het uitzichtpunt Trollstigheim. Het uitzichtpunt is door de unieke bouwstijl en ligging al een attractie op zich en zeker het bekijken waard.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Inclusief

 • Huurfietsen e-bike merk Cannondale
 • Waterdichte tassen en accessoires (reparatieset, helm en vest)
 • Verblijf in self-catering cabins en kleinschalige hotels
 • GPX bestanden voor navigatie en een gemarkeerde kaart
 • Wandelkaarten

Exclusief

 • Vervoer van en naar Ålesund
 • Maaltijden
 • Reis en annuleringsverzekering
 • Gids

Optioneel

 • Kajaktocht Ålesund
 • Hurtigruten naar Geiranger vanuit Ålesund
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 1.625

Ik ontvang graag een reisvoorstel per e-mail met een indicatie van de prijs.

Vul uw persoonlijke gegevens in:

We nemen snel contact op met een passend voorstel. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Cabin Gubrandsjuvet
Trollstigen viewing point
Trollstigen
Stordal
Storfjord
Åndalsnes

Trollstigen en Sunnmøre Alpen

 • Noorwegen
 • 12 dagen
 • max. 2 personen
 • Juni t/m Augustus
 • vanaf €1.625
Reisvoorstel aanvragen

Contact


Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Misschien is dit iets voor jou...

Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fietsvakantie Nederland

 • Nederland
 • 5 dagen
 • vanaf €495
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fiets de Kattegattleden

 • Zweden
 • 9 dagen
 • vanaf €1050
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie