Fiets de Aursjøvegen

Natuur
 • Dovrefjell-Sunndalsfjella
 • Leefgebied van rendieren en elanden
Actief
 • 170km fietstocht
 • Beklim de Aursjøvegen
Volledig verzorgd
 • Verblijf in cabins en B&B
 • Mountainbike huurfiets
 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

Mountainbiketocht Aursjøvegen

Fietsen in de bergen maar liever geen drukte? Ga fietsen in Noorwegen! Deze afwisselende mountainbike tocht laat je kennis maken met de ruimte en rust van de bergen en de schoonheid van de fjorden. De Aursjøvegen is een 70 km lange gravelweg die vanaf zeeniveau de spectaculaire valleien ingaat en via haarspeldbochten en bergmeren het onbekende hooggebergte betreedt. Deze tocht is bedoeld voor de mountainbike liefhebber met een avontuurlijke mindset en interesse heeft in de Noorse natuur. Laat de beschaving achter je en ontdek Noorwegen!

Aantal dagen: 7 (zonder begeleiding)
Afstand: 160 a 170 km
Hoogtemeters: 2.800 – 3.000 meter
Periode: juni t/m augustus*
Prijs: € 750,- p.p. bij een boeking vanaf 2 personen

* (zeer) kleine kans op aanwezigheid sneeuw in juni

Dag 1 Aankomst Sunndalsøra

Vandaag kom je aan in Sunndalsøra. Omgeven door indrukwekkende bergketens aan de fjord wonen hier ongeveer 4.000 inwoners. Wandelaars, vissers en klimmers komen hier graag om te genieten van de natuur. De visrijke Driva rivier en meren zitten vol met zalm en forel. De bosrijke omgeving met herten en het hooggebergte met rendieren. De regio is in het verleden tijdens de Engelse periode een toeristenoord geweest voor vermogende Britten die kwamen jagen en vissen. De plaats is gelegen aan het eind van de Sunndalen vallei en per bus bereikbaar vanaf het treinstation van Oppdal.

Foto: ingang van de Aursjøvegen (D.Remijnse)

Dag 2 – Sunndalsøra – Aursjohytta 42 km

1.300 meter stijgen | 300 meter dalen

In de ochtend haal je de fietsen op bij de sportzaak. De fietsen zijn hoogwaardige mountainbikes met waterdichte tassen voor de bagage. Je verlaat het dorp over de brug richting de vallei. Je laat de fjord achter je en gaat de groene vallei in. Omringd door loodrechte bergen aan weerszijden volg je de rivier die leidt naar de toegang van de Aursjøvegen. Een hefboom met instructie voor de tol en informatieborden geven aan dat er bent. Vanaf nu zal de weg bestaan uit grind en lose stukken asfalt dat geleidelijk aan stijgt. Je klimt via steile haarspeldbochten de Litldalen vallei uit en passeert diverse grote meren. De klim naar de berghut is 1.150 hoogtemeters en is uitdagend (!). Onderweg kun je uiteraard uitrusten en genieten van mooie vergezichten over de vallei. Aangekomen bij de DNT berghut Aursjohytta (860 meter) kun je binnen de fietsen neerzetten. De hut wordt gedeeld met andere reizigers en heeft meerdere slaapkamers, een keuken, open haard en proviand.

Foto: weg naar de DNT berghut (D.Remijnse)

Dag 3 Aursjohytta – Eikesdalen 25 km

440 meter stijgen | 1.300 meter dalen

Aursjohytta is gebouwd aan een enorm stuwmeer. Na de klimdag van gisteren is het vandaag voornamelijk afdalen. Bovenop het bergplateau en tijdens de afdaling kan het erg fris zijn. Het is verstandig om je hierop te kleden. Een goede windjack en handschoenen is geen overbodige luxe. Na circa 10 km is er een uitzichtpunt Aurstaupet. Vlak naast de weg kun je de volledige Eikesdalen zien liggen en de waterval met de naam Aurstaupet waar het water 268 meter van de rotsen valt. Verder op de fiets passeer je een onverlichte tunnel (licht aan!) en daarna is het een en al afdalen. Aan het eind van de Aursjovegen is er weer bebouwing te zien en is de weg geasfalteerd. Verblijf is in een B&B of cabin op een camping. Een supermarkt is in de buurt.

Dag 4 Eikesdalen – Eresfjord 25 km

100 meter stijgen | 100 meter dalen

In de ochtend is er tijd om een wandeling te maken en boodschappen te doen. Het aantal km’s is minder dan de afgelopen dagen en het terrein is gemakkelijker te fietsen. De autowegen zijn geasfalteerd en het terrein glooiend. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan de waterval Mardalsfossen. Het water valt ruim 700 meter van de rotsen naar beneden en heeft een vrije val van bijna 300 meter (hoogste vrije val van Scandinavië). De wandeling van de autoweg naar de waterval duurt circa 30 min en wordt voorzien van informatieborden over de natuur die te zien is. Leuk en leerzaam. Geniet van de bossen langs het water en de bergachtige omgeving om je heen. Je blijft langs het water fietsen tot aan Eresfjord. Onderweg neem je Sandoddtunnelen (720 meter) en de Viketunnelen (4.280 meter). Zorg voor verlichting en draag fluoricerende vesten.

Dag 5 Eresfjord – Øksendalen 50 km

500 meter stijgen | 500 meter dalen

De weg volgt de rivier langs de bossen naar het uiteinde van de fjord. Onderweg passeer je boerderijtjes, een enkele vakantiewoning en soms een wit kerkje. Bij de fjord verlaat je de vallei en fiets je langs het zeewater en de bergen. Aan de kustlijn zijn bij Helleristninger rotstekeningen te vinden die 6.000 jaar oud zijn. De afgebeelde tekeningen zijn o.a. van rendieren en walvissen en zijn door de Sami achtergelaten. Na ongeveer 20 km kom je uit bij Eidsvåg. Een klein dorpje aan het water met een tankstation, een paar winkels en een kerk. Je laat het water achter je en gaat het binennland in, langs een bebost gebied kom je na 5 km uit bij de Sunndalsfjorden. Volg de autoweg tot aan de tunnel waar je de Øksendalen vallei ingaat. Een smalle weg leidt je de vallei in die uiteindelijk uitkomt bij Fphilips Haugen. De historische houten lodge met Schotse bouwstijl ligt verscholen tussen de bergen.

Foto: Eresfjord (D.Remijnse)

Dag 6 Øksendalen – Sunndalsøra 20 km

400 meter stijgen | 400 meter dalen

Neem dezelfde weg door de vallei naar de fjord terug. Je komt nu uit bij de tunnel die niet (!) toegankelijk is voor fietsers. De alternatieve route is de oude autoweg langs de tunnel. Deze gaat langs de bomen en is een flinke klim van 400 meter de berg op waar je wordt beloond met mooie uitzichten over de fjord en later de machtige bergketen boven Sunndalsøra. Na een afdaling langs het water kom je uit bij Sunndalsøra.

Dag 7 Vertrek Sunndalsøra

Afhankelijk van het reisschema blijf je langer en anders brengt de bus je terug naar het treinstation in Oppdal. De aansluitende treinverbinding gaat direct naar Trondheim. Informeer goed naar de tijden van het openbaar vervoer en voordat je deze fietsreis boekt.

De Mountainbike Xeed

Mtb Xeed

De mountainbikes hebben 27 versnellingen en zijn zeer geschikt voor dit type terrein (onverharde wegen). De fietsen staan klaar in Sunndalsora op loopafstand van het verblijf.

Wat kun je verwachten van ons?

Gemarkeerde kaart en GPX bestand
reserveringen accommodaties (B&B en/of cabin)
MTB huurfiets Xeed XC3 sport met 2 tassen
Informatie sleutel DNT hut
Informatie bezienswaardigheden

Hoogteprofiel Aursjøvegen

Hoogteprofiel Aursjovegen

Huren auto Trondheim

Het is mogelijk om bij de fietsvakantie een huurauto te regelen. De reis van Trondheim naar Sunndalsøra ben je dan niet afhankelijk van trein en bus. Het ophaal en inleverpunt van de auto is de luchthaven van Trondheim. Informeer naar de meerprijs en voorwaarden.

Hoogtepunten

Nationaal Park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Het park is opgericht in 1974 en wordt gekenmerkt door het bergmassief Dovrefjell. De berg Snøhetta (2.286 meter) is een van de hoogste bergen van Noorwegen. De hoogvlakte rondom Oppdal heeft kronkelende rivieren, watervallen en heuvels die gaandeweg de route overgaan in scherpe bergtoppen en brede fjorden die uitkomen in de oceaan. De aanblik van de bergmassieven die opdoemen uit de fjorden is indrukwekkend. Ervaar de stilte van de Noorse hoogvlakte en het zachte Scandinavische zonlicht dat op het fjord valt. De Aursjøvegen is aan de kust te vinden en gaat vanuit het gebergte de Eikesdalen in. De steile route is geweldig voor de mtb’er, met een hellingspercentage tot wel 15% op sommige stukken!

Aursjøvegen

Tussen Sunndalsora en Eikesdalen gaat de route over de Aursjøvegen. Dit stuk van 70 km is onverhard en gaat vanuit de fjord via haarspeldbochten het gebergte in naar een meer op 862 meter hoogte. De uitzichten over de vallei, de watervallen en de steile bergen zijn adembenemend. Het fietsen is uitdagend maar goed te doen met een mountainbike. Op dag 2 fiets je 44 km van de Aursjøvegen vanuit Sunndalsora de bergen in naar een hut aan een stuwdam op 856 meter hoogte. Een dag later volgt de rest van deze weg. De klim kent een maximaal stijgingspercentage van 10%. Het steilste stuk dalen is 15%.

Leefgebied van herten, elanden en rendieren

Nationaal Park Dovrefjell-Sunndalsfjella is een beschermd natuurgebied van in totaal 4.367 km2 groot. Het landschap is gevarieerd met de boomloze glooiende hoogvlakte met gesleten bergtoppen, de pijnboombossen in de valleien tot aan de brede fjorden. Het ongerepte natuurgebied is uniek voor Noorwegen vanwege de diversiteit aan flora en fauna. Er leven vele beschermende diersoorten in het wild zoals wilde rendieren, wolven, beren, poolvossen, visarenden, elanden en de muskusos.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
 Dag 1 aankomst Sunndalsøra

Vandaag kom je aan in Sunndalsøra. Omgeven door indrukwekkende bergketens aan de fjord wonen hier ongeveer 4.000 inwoners. Wandelaars, vissers en klimmers komen hier graag om te genieten van de natuur. De visrijke Driva rivier en meren zitten vol met zalm en forel. De bosrijke omgeving met herten en het hooggebergte met rendieren. De regio is in het verleden tijdens de Engelse periode een toeristenoord geweest voor vermogende Britten die kwamen jagen en vissen. De plaats is gelegen aan het eind van de Sunndalen vallei en per bus bereikbaar vanaf het treinstation van Oppdal.

Dag 2 Sunndalsøra - Aursjohytta 42 km 

1.300 meter stijgen | 300 meter dalen

In de ochtend haal je de fietsen op bij de sportzaak. De fietsen zijn hoogwaardige mountainbikes met waterdichte tassen voor de bagage. Je verlaat het dorp over de brug richting de vallei. Je laat de fjord achter je en gaat de groene vallei in. Omringd door loodrechte bergen aan weerszijden volg je de rivier die leidt naar de toegang van de Aursjøvegen. Een hefboom met instructie voor de tol en informatieborden geven aan dat er bent. Vanaf nu zal de weg bestaan uit grind en losse stukken asfalt dat geleidelijk aan stijgt. Je klimt via steile haarspeldbochten de Litldalen vallei uit en passeert diverse grote meren. De klim naar de berghut is 1.150 hoogtemeters en is uitdagend (!). Onderweg kun je uiteraard uitrusten en genieten van mooie vergezichten over de vallei. Aangekomen bij de DNT berghut Aursjohytta (860 meter) kun je binnen de fietsen neerzetten. De hut wordt gedeeld met andere reizigers en heeft meerdere slaapkamers, een keuken, open haard en proviand.

Dag 3 Aursjohytta - Eikesdalen 25 km 

440 meter stijgen | 1.300 meter dalen

Aursjohytta is gebouwd aan een enorm stuwmeer. Na de klimdag van gisteren is het vandaag voornamelijk afdalen. Bovenop het bergplateau en tijdens de afdaling kan het erg fris zijn. Het is verstandig om je hierop te kleden. Een goede windjack en handschoenen is geen overbodige luxe. Na circa 10 km is er een uitzichtpunt Aurstaupet. Vlak naast de weg kun je de volledige Eikesdalen zien liggen en de waterval met de naam Aurstaupet waar het water 268 meter van de rotsen valt. Verder op de fiets passeer je een onverlichte tunnel (licht aan!) en daarna is het een en al afdalen. Aan het eind van de Aursjovegen is er weer bebouwing te zien en is de weg geasfalteerd. Verblijf is in een B&B of cabin op een camping. Een supermarkt is in de buurt.

Dag 4 Eikesdalen - Eresfjord 25 km 

100 meter stijgen | 100 meter dalen

In de ochtend is er tijd om een wandeling te maken en boodschappen te doen. Het aantal km’s is minder dan de afgelopen dagen en het terrein is gemakkelijker te fietsen. De autowegen zijn geasfalteerd en het terrein glooiend. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan de waterval Mardalsfossen. Het water valt ruim 700 meter van de rotsen naar beneden en heeft een vrije val van bijna 300 meter (hoogste vrije val van Scandinavië). De wandeling van de autoweg naar de waterval duurt circa 30 min en wordt voorzien van informatieborden over de natuur die te zien is. Leuk en leerzaam. Geniet van de bossen langs het water en de bergachtige omgeving om je heen. Je blijft langs het water fietsen tot aan Eresfjord. Onderweg neem je Sandoddtunnelen (720 meter) en de Viketunnelen (4.280 meter). Zorg voor verlichting en draag fluoricerende vesten.

Dag 5 Eresfjord - Øksendalen 50 km 

500 meter stijgen | 500 meter dalen

De weg volgt de rivier langs de bossen naar het uiteinde van de fjord. Onderweg passeer je boerderijtjes, een enkele vakantiewoning en soms een wit kerkje. Bij de fjord verlaat je de vallei en fiets je langs het zeewater en de bergen. Aan de kustlijn zijn bij Helleristninger rotstekeningen te vinden die 6.000 jaar oud zijn. De afgebeelde tekeningen zijn o.a. van rendieren en walvissen en zijn door de Sami achtergelaten. Na ongeveer 20 km kom je uit bij Eidsvåg. Een klein dorpje aan het water met een tankstation, een paar winkels en een kerk. Je laat het water achter je en gaat het binennland in, langs een bebost gebied kom je na 5 km uit bij de Sunndalsfjorden. Volg de autoweg tot aan de tunnel waar je de Øksendalen vallei ingaat. Een smalle weg leidt je de vallei in die uiteindelijk uitkomt bij Fphilips Haugen. De historische houten lodge met Schotse bouwstijl ligt verscholen tussen de bergen.

Dag 6 Øksendalen - Sunndalsøra 20 km 

400 meter stijgen | 400 meter dalen

Neem dezelfde weg door de vallei naar de fjord terug. Je komt nu uit bij de tunnel die niet (!) toegankelijk is voor fietsers. De alternatieve route is de oude autoweg langs de tunnel. Deze gaat langs de bomen en is een flinke klim van 400 meter de berg op waar je wordt beloond met mooie uitzichten over de fjord en later de machtige bergketen boven Sunndalsøra. Na een afdaling langs het water kom je uit bij Sunndalsøra.

Dag 7 Reisdag Sunndalsøra 

Afhankelijk van het reisschema blijf je langer en anders brengt de bus je terug naar het treinstation in Oppdal. De aansluitende treinverbinding gaat direct naar Trondheim. Informeer goed naar de tijden van het openbaar vervoer en voordat je deze fietsreis boekt.

Inclusief

 • Huur mountainbike incl. waterdichte tassen, reparatieset en helm
 • Overnachtingen B&B en selfcatering cabins
 • Ingetekende kaart en GPX bestand
 • Informatie sleutel DNT cabin
 • Paklijst

Exclusief

 • Gids
 • Vervoer Sunndalsora
 • Maaltijden
 • Reis- en of annuleringsverzekering
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 750
Fiets langs de fjorden
blokhut Oppdal
Aursjøhytta DNT
Aursjøvegen
Eikesdalsvatnet
Aursjøvegen

Fiets de Aursjøvegen

 • Sunndalsøra, Noorwegen
 • vanaf 7 dagen
 • max. 4 personen
 • vertrek jul t/m aug
 • vanaf €750
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis


  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsvakantie op de Faeröer eilanden

  • Denemarken
  • 8 dagen
  • vanaf €1.250
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fiets de Kattegattleden

  • Zweden
  • 9 dagen
  • vanaf €895
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1250
  bekijk vakantie
  Abel Reizen - Google Reviews
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan