fbpx

Atlantic Ocean Road

Natuur
 • Maak kennis met de fjorden
 • Route langs de kust met markeringen
 • Afwisselende landschappen
Actief
 • Bezoek vissersdorpen en steden
 • E-bike met waterdichte tassen
 • Tijd voor wandelingen
Volledig verzorgd
 • Verblijf in hotels
 • Gedetailleerde kaarten
 • Wandeltips en excursies
 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

Fietsen over de Atlantic Ocean Road

“Afwisselende kustroute van vissersdorpjes, fjorden en eilanden in Zuid Noorwegen.”

De 7-daagse fietstocht vertrekt vanuit het kleurrijke stadje Ålesund aan de westkust van Noorwegen. Langs de zee gaat de route over de bekende Atlantic Ocean Road naar Kristiansund. De fietsreis is (gedeeltelijk) een nationale fietsroute en is bewegwijzerd. Het terrein bestaat uit glooiende (soms steile) autowegen. De route gaat over de ‘Norwegian Scenic Route’ waar de Atlanterhavsvegen (Atlantic Ocean Road) het hoogtepunt van is. Het fjordenlandschap wordt afgewisseld met bewoonde eilandjes waar oude vissersdorpjes op zijn gebouwd. Het is mogelijk om de fietsreis te combineren met een boottocht naar Geiranger of de Hjørundfjorden vanuit Ålesund. Aangekomen in Kristiansund brengt de Hurtigruten je terug naar Ålesund. De boottocht gaat langs de kust zuidwaarts en is een aangename afwisseling van de fietsvakantie. In totaal fiets je ongeveer 130 km.


Foto: Atlantic Ocean Road, Terje Rakke/ Nordic Life (AS Fjordnorway)

Overnachtingen in hotels

Overnachtingen zijn geboekt in comfortabele hotels en/of ruime cabins aan de route. De hotels zijn van historische belang geweest in de regio en zijn in de loop van de tijd flink gemoderniseerd en uitgebreid met wellness resorts, restaurants en hebben mooie uitzichten op de natuurrijke omgeving.

Foto: Fjellstua uitzichtpunt in Ålesund

Reisprogramma en afstanden

dag 1 Aankomst Ålesund

Dag 2 Ålesund
(optioneel ferrytocht naar fjorden)

dag 3: Ålesund – Finnøy  10 km
(eilanden Lepsøya, Haramdøya en Flemsøya)

dag 4: Finnøy  – Bud 55 km

dag 5: Bud – Håholmen 40 km

dag 6: Håholmen – Kristiansund 25 km
(Hurtigruten in avond terug naar Ålesund, late aankomst)

dag 7: Ålesund

E-bike Cannondale 

De touringfiets is van Cannondale is zeer compleet en krachtig met een Shimano Steps batterij van 504 Wh. De accu is geïntegreerd in het frame. Ze worden geleverd met waterdichte tassen, slot, helm, een fietscomputer en een oplader voor de accu. De elektrische ondersteuning van de e-bike kent 3 opties en heeft een bereik van ruim 100 km op een volle accu. De ondersteuning is heerlijk bij glooiend terrein en stukken met flinke tegenwind. De fiets heeft verende voorvorken en schijfremmen.

 

Hoogtepunten

Atlantic Ocean Road

De route staat bekend als één van de mooiste autoroutes ter wereld. De weg is door de markante bouwstijl een toeristische attractie geworden. Slingerend gaat de route over de oceaan van eiland naar eiland om na 8 km weer op het vaste land aan te komen. Bij stormachtig weer kan de weg tijdelijk worden afgesloten vanwege de veiligheid. Tijdens de zomer is het voor de fietser verantwoord en veilig om hier te fietsen. Meerdere parkeerplaatsen bieden de mogelijkheid om te stoppen en foto’s te nemen van de omgeving.

Route en terrein

De route volgt grotendeels de Velo 1 en is gemarkeerd. De bewegwijzering zijn goed zichtbare rode bordjes aan de kant van de weg. Als fietser kun je gebruikmaken van verharde fietspaden. Sommige stukken van de route gaan over geasfalteerde autowegen en gravelpaden. De fietsroute (Velo 1) is relatief onbekend bij vakantiefietsers. Het terrein is bijna nergens echt vlak maar blijft glooiend tot uitdagend, met gemiddeld 5% a 6%. Je blijft aan de kust. Het stuk na de Atlantic Ocean Road tot Kristiansund kent steile stukken, tot wel 10%.

Ålesund

De stad leent zich uitstekend als beginpunt van je fietsvakantie. Bezoek het uitzichtpunt Aksla, maak een cruise naar de fjorden of maak een ontspannende wandeling in het centrum. 230 Km ten noorden van Bergen is Ålesund gebouwd op 3 verschillende eilanden en is een aanlegplaats voor de Hurtigruten. Tijdens het verblijf kun je de bekende Geirangerfjorden bezoeken of de minstens zo mooie Hjørundfjord met een stop in Øye waar het landgoed Hotel Union Øye te zien is.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
1 Aankomst Ålesund

Fietsen kunnen vandaag en anders morgen worden opgehaald bij het fietsverhuurbedrijf in het centrum dichtbij het hotel. Het outdoorbedrijf heeft een enthousast team. Ze bieden o.a. begeleide kayaktochten aan, meerdaagse trekkings en fietstochten. De medewerkers zijn zeer behulpzaam en kunnen veel vertellen over de regio.

Ålesund stad

Centrum van Ålesund

2 Ålesund

Ontdek de stad met een wandeling door het centrum en geniet van de bouwstijl en kleuren. Op loopafstand bevindt zich een heuvel genaamd Aksla. Hier is een populair uitzichtpunt vanaf waar je de stad, de fjorden en het gebergte kunt zien. In plaats van een wandeling of fietstocht ronddom de stad is het ook mogelijk een ferrytocht te nemen door Hjørungfjord of een kayaktocht in de stad. Test vandaag ook goed de fietsen.

Hjørungfjord Noorwegen

Hjørungfjord

3 Fiets Ålesund - Finnøy 10 km (meer is mogelijk)

De route volgt de National Bicycle Route 1 en begint met de ferry/speedboat richting Hamnsund in Haram. Via de eilanden Valderøya, Haramsøya, Fjørtofta kom je aan op het eiland Harøya. Hier fiets je over de autoweg naar het verblijf in Finnøy. Op de eilanden kun je onderweg afstappen om extra te fietsen. Houd de ferrytijden goed in de gaten.

Harøya

4 Finnøy – Bud 55 km

Vervolg de route met de ferry. Stap uit bij Småge op het eiland Gossen en fiets circa 10 km zuidwaarts naar Aukra. Verwacht een paar pittige klimmen met mooie uitzichten over de fjord. Bij Aukra gaat de volgende ferry naar Hollingen op het vaste land. Houd de route 1 aan en volg 45 km lang de borden Bud.

5 Bud – Håholmen 40 km

Blijf langs de fjord fietsen en via het historische vissersdorp Bud ga je langs de rotsachtige kust die de naam Hustadvika heeft. Hierna volgt de bekende Atlantershavsveien. Volg de slingerende autoweg 8 km lang en over de 7 bruggen over de fjord en langs de zee naar het eiland Averøya. Ongeveer 5 km verderop aan de het water met uitzicht op Hustadvika is het verblijf.

Haholmen Havstuer

Haholmen Havstuer

6 Håholmen – Kristiansund 25 km

Een pittige heuvelachtige weg door het binnenland met af en toe zicht op de fjord. Het eiland is verbonden met Kristiansund met een diepe tunnel die niet begaanbaar is voor de fietser. Op tijd zelfstandig de taxi bellen die gesubsidieerd door de overheid fietsers naar Kristiansund brengt. Aan het eind van de middag om 17:00 uur vertrekt de Hurtigruten vanuit de haven van Kristiansund naar Ålesund, aankomst 00:30.
Extra: Atlanterhavstunnel, een taxi speciaal voor fietsers brengt je veilig in Kristiansund. Denk eraan om op tijd in Kristiansund aan te komen i.v.m. de vertrektijd van de Hurtigruten.

Kristiansund

Kristiansund

7 Aankomst Ålesund

Midden in de nacht komt de Hurtigruten aan. Na een korte nacht breng je overdag de fietsen terug naar het fietserverhuurbedrijf en eindigt hier de fietsreis.

1-7 Verblijf


Foto: Hustadvika Gjestegård

Tijdens deze reis verblijf je in comfortabele hotels van o.a. Classic Norway Hotels of ruime cabins (self-catering) die aan de route liggen. De cabins zijn voorzien van een badkamer, slaapkamer, patio en keuken waar je zelf eten kunt bereiden. Op de route over de Atlanterhavsveien verblijf je een nacht in guest house Hustadvika Gjestegård. Aan de rostachtige kust met spectaculair zicht op de bergen en de Atlantische Oceaan staan de houten gekleurde gebouwen opgesteld. In Molde verblijf je een nacht in het luxe Hotell Molde Fjordstuer. Direct aan de haven van de fjord heb je vrij zicht op de cruises die aan- en afmeren. Door tunnels, ferry’s en steile/glooiende wegen zijn de fietsafstanden beperkt. Zo heb je veel vrijheid om het fietsen te combineren met wandelingen of andere activiteiten.

Dag 1 en 2 Hotel Ålesund

In het centrum van de historische stad verblijf hier 2 nachten. Bewonder de bijzondere bouwstijl en geniet van het uitzicht over de eilanden, de fjord en de Sunmøre Alpen vanaf stadsberg Aksla. Tevens is het mogelijk om een tour te boeken naar de fjorden (Geiranger of Hjørundfjord)

Dag 3 Hotel FinnøyHavstuer

Op het eiland Finnøya is het hotel aan de oude haven gebouwd. In het verleden gebruikt voor vishandel en transport is het inmiddels gemoderniseerd naar een charmant hotel met moderne faciliteiten. Er is een restaurant, jacuzzi, binnenzwembad en diverse georganiseerde activiteiten worden er aangeboden.

Dag 4 Hotel MoldeFjordstuer

Aan de veerboothaven van Molde is het hotel te vinden. De luxe kamers aan het water hebben mooi uitzicht over de fjord en kunnen de boten zien aanmeren en vertrekken Vanuit het hotel ben je zo in het bruisende centrum. Het hotel heeft verder een restaurant en regelmatig evenementen met live muziek.

Dag 5 Guesthouse Hustadvika Gjestegård

Aan de Atlanterhavsveien is dit charmante hotel gelegen. Een unieke plek op de route van de bekende Atlantic Ocean Road. Het hotel heeft een restaurant en een wellness gedeelte waar een sauna, solarium en jacuzzi te vinden is.

Dag 6 Hotel Ålesund

In de avond kom je met de Hurtigruten terug in Ålesund. Het hotel is gemakkelijk te bereiken vanaf de boot. De ligging is in het centrum van de stad.

Inclusief

 • Huur Cannondale Trail Neo 1 e-bike incl. waterdichte tassen en accessoires
 • Hurtigruten dag 6 Kristiansund - Ålesund
 • Overnachtingen 2-ps kamer hotel of cabin
 • GPX bestanden en gemarkeerde fietskaart
 • Tips voor wandelingen en excursies

Exclusief

 • Vervoer van en naar Ålesund
 • Ferry overtochten eilanden
 • Lunch en dinner
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Bagagevervoer

Optioneel

 • Hurtigruten Ålesund - Geirangerfjord
 • Ferry Hjørundfjorden en bezoek Øye
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 1225

Ik ontvang graag een reisvoorstel per e-mail met een indicatie van de prijs.

Vul uw persoonlijke gegevens in:

We nemen snel contact op met een passend voorstel. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Geniet van lokaal eten
Uitzicht op de kust van Molde
Atlantic Ocean Road
Verblijf Hustadvika Gjestegård
Hurtigruten
Vissershutjes langs de kust

Atlantic Ocean Road

 • Noorwegen
 • 7 dagen
 • max. 4 personen
 • juni - september
 • vanaf €1225
Reisvoorstel aanvragen

Contact


Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor iedere reiziger.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Ålesund naar Kristiansund Fietsvakantie

Misschien is dit iets voor jou...

Bekijk vakantie
Laplandvakantie

Skivakantie Stranda Noorwegen

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €925
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fietsvakantie Nederland

 • Nederland
 • 5 dagen
 • vanaf €495
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
Laplandvakantie

Winter in Tromsø

 • Nederland
 • 8 dagen
 • vanaf €950
bekijk vakantie