fbpx

Fietsvakantie Nederland

Verzorgd
 • Sfeervolle B&B's en hotels
 • Tips bezienswaardigheden
 • Kaart 1:100.000 met GPX
Natuur
 • Veluwezoom
 • Rivierenlandschap
 • Friese meren
Actief
 • Huur e-bike
 • Wandelingen
 • Veel buiten
 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

Fietsvakantie met e-bike in Nederland

“Van Arnhem naar Leeuwarden: 330 km fietsplezier met e-bike!”

Waar: Arnhem/Rheden
Aantal dagen: 5
Reissom: vanaf € 495,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: verblijf B&B’s en hotels (3 sterren) met ontbijt, huur e-bike met waterdichte tas, kaarten, info activiteiten.
Extra: afstanden aanpasbaar voor gezinnen met kinderen. Vertrek van maandag t/m zondag.

Op fietsvakantie in Nederland? Deze zomer is een mooie mogelijkheid om Nederland te ontdekken op de fiets! We hebben een mooie route die gaat van Rheden/Arnhem naar Leeuwarden. 330 Km dwars door een rivierenlandschap, natuurreservaten, historische handelssteden, de Friese meren en het Ijsselmeer. En dat in 5 dagen. Je verblijft in kleinschalige B&B’s en hotels op prachtige locaties op de route. Op meerdere setjes fiets- en vrijetijdskleding na heb je niet veel bagage nodig er is dan ook geen bagagetransport. Minder auto’s op de weg is ook nog eens goed voor het milieu!

Nederland kaart

“Geniet van een het afwisselende rivierenlandschap van de Ijsselvallei met de eeuwenoude Hanzesteden, Friese meren en het Ijsselmeer.” 

Verblijf in sfeervolle B&B’s en vakantiehuisjes

Overnachtingen zijn er in sfeervolle B&B’s, een ruim appartement of op een boerderij. Kleinschalig met een mooie ligging en goede service. Na een lange dag  van buiten zijn is het heerlijk om in een schone kamer je op te frissen. De afwisseling van de accommodaties is net zo verrassend als de veelzijdigheid van de landschappen onderweg. Dat geeft de fietsreis een avontuurlijk karakter! Geniet tijdens de zomerse avonden van een mooie wandeling. Gezien de verwachte drukte in het hoogseizoen kan het zijn dat er een ander verblijf wordt gekozen. Dit wordt uiteraard besproken voor akkoord. 

Koevoet BB

Foto: koprompboerderij ‘De Koevoet’ in Friesland

 Fietsen met E-bike of hybride fiets 

De fietsen staan klaar in het VVV/ bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, 10 km ten oosten van Arnhem centrum. Hier kan de auto geparkeerd worden. De e-bike betreft een Kreidler, Flyer of Kettler en hebben een actieradius tot 120 km. Bij iedere fiets wordt er een waterdichte Vaude tas meegegeven van 24 liter per tas. Bij het ophalen van de fietsen krijgt u uitleg over de fiets en het opladen. Controleer goed de framemaat, de remmen en of de uitrusting in order is voor vertrek. De hybride fiets heeft 7 versnellingen en is een damesmodel. Naast vakantie- en fietskleding is veel bagage niet nodig. Er is dan ook geen bagagetransport.  De fietsen kunnen ook op een afgesproken andere locatie worden geleverd in Arnhem. Er is tevens de mogelijkheid om een tandem (ook elektrisch!) te huren.

E-bike Fiets

Voor wie?

De e-bike fietsvakantie is uitermate geschikt voor stellen en vrienden die gezamenlijk willen genieten van buiten zijn in eigen land. De tocht van 5 dagen in eigen land is een laagdrempelige manier om kennis te maken met meerdaagse fietstochten. Gezien je veel buiten bent dien je rekening te houden met goed en slecht weer. Het weer heeft een grote impact op de reisbeleving dus wees goed voorbereid. De fietsen met trapondersteuning zijn voor iedereen geschikt die graag wat extra comfort kan gebruiken. Voor ouders met kinderen kunnen passende dagafstanden worden gezocht met kindvriendelijke accommodaties. Voor kinderen met een lengte vanaf 1:50 is het mogelijk om een kleine e-bike te regelen. 

Gezinnen met kinderen?

Voor gezinnen met kinderen die graag tussen de 25 en 50 km willen fietsen is een kortere route mogelijk. Je kunt dan opstappen in Rheden of Kampen en fietst dan circa 120 – 180 km. De eerste paar dagen verblijf je in of vlakbij de Weerribben Wieden en daarna bij het Koevordermeer in Friesland. Voor het verblijf wordt er gekozen voor gezinsvriendelijke appartementen en boerderijen. E-bikes zijn mogelijk voor kinderen met een lengte vanaf 150 cm. De Friese Meren zijn ideaal voor watersportactiviteiten.

 

E-bike Fietsvakantie gezin
Foto: Moeder en dochter fietsen een kortere route (2020)

Programma Arnhem – Leeuwarden

Dag 1 Rheden/Arnhem – Diepenveen 56 km | 3:50 uur
 De route gaat door de Veluwezoom naar de Ijssel. Onderweg zie je af en toe een monumentaal landgoed of middeleeuws kasteel. Vanaf Brummen volg je de Ijssel met het water mee naar Zutphen. Er volgt een rustig rivierenlandschap afgewisseld met plassen en graslanden. In een Engels landschapspark in landgoed Nieuw Rande is Hotel Gaia gevestigd. Het hotel heeft tevens een restaurant waar gedineerd kan worden.

Dag 2 Diepenveen– Kampen 57 km | 3:45 uur
 Fiets langs de Ijssel verder naar het noorden door het Sallandse achterland. Onderweg kun je een stop maken in Hanzestad Zwolle. Bewonder de oude pakhuizen en prachtige gevels. Overnacht aan de rand van Kampen in een historische molen dat is omgebouwd tot B&B. Op loopafstand van het centrum. 

Dag 3 Kampen – Zwartsluis – Lemmer – Joure   82 km | 5:30 uur
 Een lange dag met een veelzijdig landschap. Passeer kleine dorpjes en dijkjes brengen je naar een gebied waar water en land continu afwisselen. Het natuurgebied Weerribben Wieden is ideaal voor een stop. Rietpercelen, bossen en laagveenmoeras vormen het landschap. Later op de dag verandert dit naar de Friese Meren met weidse uitzichten. In het centrum van Joure is de B&B in een oud monumentaal pand gevestigd aan de haven. Op loopafstand van horeca.

Dag 4 Joure – Franeker 40 km | 2:40 uur (korte route door Sneek, lange route langs Ijsselmeer is 85 km)
Afhankelijk van het weer en conditie kun je de lange route nemen langs het Ijsselmeer of binnendoor steken naar Sneek om uit te komen in Franeker. Verblijf is in een monumentaal ‘kop-hals-romp boerderij’ uit 1860 op 1,5 km afstand van Franeker. De boerderij is omgebouwd tot B&B en heeft 5 ruime meerpersoonskamers. 

Dag 5 Franeker – Leeuwarden 52 km | 3:30 uur
 Trein terug naar Arnhem in 2,5 uur (fietsen mee in trein).

De tijden zijn op basis van een gemiddelde snelheid van 15 km per uur zonder te pauzeren. Sommige routes kunnen ingekort worden. De route houdt de duidelijke LF fietsborden en knooppunten aan. Verder gaat er altijd een gemarkeerde kaart mee en worden er GPX bestanden vrijgegeven.


Foto: Aan de Ijssel onderweg naar Deventer

Belangstelling?
Wacht niet te lang met contact op te nemen. De accommodaties hebben beperkte beschikbaarheid. Geef in de aanvraag aan de samenstelling van het reisgezelschap, het aantal dagen en of u gebruik wilt maken van een e-bike of eigen fiets.

Logo Hanzesteden

Hoogtepunten

Hanzesteden

Het historische verbond tussen de steden aan de Ijssel zorgde in de Middeleewen voor veel welvaart. In totaal waren er wel 200 steden van Nederland tot aan Bergen in Noorwegen. De samenwerking was gericht op het stimuleren van vrije handel en staat te boek als het Hanzeverbond. Tijdens de fietstocht kom je langs Hanzesteden Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Kampen, Stavoren en Hindeloopen. De steden vertellen allen hun eigen verhaal over deze tijd. Bewonder de mooie pakhuizen, de gotische gevels en oude kades. Ontdek de bezienswaardigheden die de geschiedenis heeft achtergelaten! 

De Veluwezoom

Het gedeelte van Arnhem naar Zutphen fiets je een stuk door het Nationale Park Veluwezoom. Laat je verrassen door de prachtige natuur met veel bos, heidevelden en grasvlakten. Het heuvelachtige landschap heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op welgestelde edellieden en rijke families. Het gebied kent dan ook vele indrukwekkende landgoederen en kastelen. Wat te denken van het 800 jaar oude kasteel Middachten dat nog steeds in familiebezit is.

Weerribben Wieden

Het Nationale Park is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Fiets langs de vele moerasbossen, plassen, meertjes en rietpercelen. Het groene veelzijdige landschap waar water en land elkaar continu afwisselen is het leefgebied van vele planten- en dierensoorten die houden van water. Duidelijk is ook dat de mens heeft ingegrepen in de vorming van het landschap. Het watergebied zit vol met kanaaltjes, geultjes en hooilanden aangelegd door de mens. Het natuurreservaat is dan ook goed toegankelijk voor de recreant.  

Foto’s zijn afkomstig van accommodatiebeheerders en Beeldbank Marketing Oost.

Garantieregeling:
Het aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Dag 1
»
1 Arnhem – Deventer/Diepenveen 60 km | 4:10 uur 

Na het verlaten van Arnhem gaat de route door de Veluwezoom en komt uit bij de Ijssel. Onderweg kun je prachtige kasteeltjes tegenkomen. Vanaf de Ijssel volg je het water en via Zutphen kom je uit in Deventer.

Landschap: bos, rivierenlandschap Ijssel, plassen en graslanden en kastelen.

Bezienswaardigheden: Arnhem, Berkelpoort, landgoed Rhederoord, landgoed Middachten, Doesburg, wijngaard Domein Hof te Dieren, Zutphen museum More (realisme).

Verblijf: Hotel Gaia (2 ps kamer)

Het hotel in gevestigd in landgoed Nieuw Rande in een Engels landschapspark.

Voorkant Hotel Gaia Diepenveen
Foto: Hotel Gaia

2 Deventer – Kampen 60 km | 4 uu

Volg het water van de Ijssel verder naar het noorden. Je fietst door het Sallandse achterland. Onderweg kun je een pauze houden in de historische stad Zwolle. Hierna is het nog een klein stuk om in Kampen uit te komen.

Landschap: rivierenlandschap Ijssel, uiterwaarden 

Verblijf: B&B De stadsboerdeij 

Het verblijf is een historische stadsboerderij uit 1627 met status van rijksmonument.  B&B is gevestigd in het historische centrum dicht tegen de Ijssel aan. Op loopafstand van horecagelenheden. 

Kasteel De Haere
Foto: Kasteel De Haere (vlak na Deventer)

3 Kampen – Zwartsluis – Lemmer – Joure   80 km | 5:20 uur 

Via een netwerk van kanaaltjes, rietpercelen en dijken gaat de tocht vandaag door een waterrijk gebied. Je gaat dwars door het natuurgebied van de Weerribben Wieden. Je fietst langs plassen, meren en riviertjes. Halverwege kom je uit in Friesland waar het landschap verandert. Maak kennis met de Friese Meren. Na het Tjeukemeer en een aantal dorpjes kom je uit in mooi Joure.

Landschap: laagveenmoeras, rivieren, plassen, rietpercelen, bossen, dijken, Friese meren. 

Bezienswaardigheden: Weerribben Wieden, kunstgalerieën, musea, wijngaard Maronesse, Tjeukemeer.  

 Verblijf: Hotel herberg Joure  of boerderij aan 1 van de meren.

Monumentaal pand in het centrum Joure aan de haven. Er is een proeflokaal met terras aanwezig en een lounge met open haard waar het ontbijt wordt geserveerd. 

4 Joure – Harlingen 93 km | 6:10 uur 

Het eerste stuk gaat terug naar Lemmer om vanaf hier langs het Ijsselmeer te fietsen. Onderweg zijn er mogelijkheden om te stoppen in Stavoren of bijv. Hindeloopen. Na de Afsluitdijk kom je uit in Harlingen.

landschap: Friese meren, weilanden, historische steden en  Ijsselmeer.

Bezienswaardigheden: Woudemagemaal,  Stavoren, Hindelopen.  Historische Makkum met de sluizen en scheepswerfen en monumentale panden. Vroeger stond bekend als poort naar de Zuiderzee dankzij de sluizen. 

 Verblijf: B&B de Tuinkamer 

In het oude centrum van Harlingen grenzend aan de haven.  Mooie ligging met rust en de restaurants en cafés op wandelafstand.  

 Toelichting: route is in te korten tot 45 km 

5 Harlingen – Leeuwarden 52 km | 3:30 uur

Trein terug naar Arnhem/Rheden in 2,5 uur. Fietsen inleveren bij verhuurder voor 17:00 uur.

1-5 

Het verblijf tijdens deze tocht is in tweepersoonskamers in B&B’s, pensions en kleine hotels (3 sterren). Op de route, dichtbij de natuur en toch op loopafstand van winkels en horecagelenheden. Geen drukke resorts of parken. De afwisseling in de lodges houden de reis ook verrassend. Voorkeur voor accommodaties die fietsvriendelijk zijn.

De accommodaties in Friesland zijn met voorkeur dichtbij het water met watersportmogelijkheden. Onderstaand jeugdherberg in Heeg.

Heeg StayOkey

 

Inclusief

 • 4 Nachten verblijf B&B of 3 sterren hotel (2 ps kamer)
 • Huur e-bike fiets incl. Vaude tas 24 liter
 • Gemarkeerde fietskaart 1:100.000 en GPX bestanden
 • Overzicht bezienswaardigheden met tips
 • Bijdrage waarborgfonds STO

Exclusief

 • Bagagevervoer
 • Heenreis Arnhem
 • Treinreis Leeuwarden - Arnhem
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Lunch en avondmaaltijd
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 495

Ik ontvang graag een reisvoorstel per e-mail met een indicatie van de prijs.

Vul uw persoonlijke gegevens in:

We nemen snel contact op met een passend voorstel. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Posbank Veluwezoom
Fietspad Veluwe
Deventer aan Ijssel
Deventer vanaf de brug
Sassenpoort Zwolle
Hotel Gaia Diepenveen

Fietsvakantie Nederland

 • Nederland
 • 5 dagen
 • max. 4 personen
 • juni t/m september
 • vanaf €495
Reisvoorstel aanvragen

Contact


Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor iedere reiziger.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Carola (2020)

“Een eerste fietsvakantie in eigen land leek ons wel wat. Daan stuurde info en het was direct raak. We hebben de reis gelijk geboekt en vorige week mogen beleven. Wow. Dat was een hele nieuwe ervaring en we kwamen eindelijk op prachtige plekken in NL waar we nog niet geweest waren. We fietsten van Kampen via de Weerribben-Wieden naar Friesland, sliepen in vaak bijzondere accommodaties en namen na een week de trein in Leeuwarden terug. Ook de e-bikes voor de kids bleek een gouden tip van Daan. Onze kids (11 en 12) zijn sportief maar fietsen nu eenmaal niet zoveel in de stad. Op deze manier geen enkel probleem om met hen de afstanden af te leggen en ook nog veel te genieten (zonder gezeur).”

Ik help u graag verder

Misschien is dit iets voor jou...

Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fiets de Kattegattleden

 • Zweden
 • 9 dagen
 • vanaf €1050
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fietsvakantie Schotland

 • Schotland
 • 13 dagen
 • vanaf €1600
bekijk vakantie
Bekijk vakantie
fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1250
bekijk vakantie