Fietsvakantie Limburg

 • Beschrijving
 • Dag tot dag
 • Accommodatie
 • Inbegrepen
 • Kaart
 • Prijs

Fietsvakantie Limburg

“Ontdek Limburg tijdens deze 275 km fietsvakantie van de Veluwezoom naar Valkenburg!”

Het mooiste van Midden en Zuid Nederland op de fiets! In 275 km en 6 dagen fiets ga je door bossen, langs rivieren, landgoederen en kastelen. Je volgt de Hanzeroute én de Maasroute om in Limburg via Maastricht uit te komen in pittoresk Valkenburg. Ontdek tijdens de fietsvakantie de Veluwezoom en de Maasduinen met een afwisselend rivierenlandschap dat ontstaan is door wegtrekkende gletsjers na de laatste IJstijd. Bewonder onderweg statige landgoederen, kastelen, hoeves en geniet van heerlijk eten en de Limburgse gastvrijheid. Overnachtingen zijn er in fietsvriendelijke B&B’s en kleinschalige hotels. Ontdek Limburg met de fiets!

Hoogtepunten fietsvakantie Limburg

✓ Posbank, Nationaal Park Veluwezoom
✓ Rivierduinen, Nationaal Park Maasduinen
✓ Overnachting in Maastricht
✓ Cauberg, Valkenburg

Route Fietsvakantie Limburg

Kaart Veluwe naar Limburg

Volg de LF Maasroute

180 Km van de fietstocht is langs de Maas en volgt de LF Maasroute. De rivier vindt zijn oorsprong in de Franse Vogezen en slingert door België en Nederland om uit te komen in de Noordzee bij Rotterdam. Het is één van de belangrijkste en bekendste rivieren van Nederland en sinds 2019 ook als icoonroute gemarkeerd. Tijdens het fietsen krijg je een mooie indruk van het afwisselende rivierenlandschap alsook het historische belang voor de inwoners. Het stuk van de Maas dat je tijdens de fietsvakantie volgt is van Cijk naar Maastricht. Hierna volgt de route de Geul naar Valkenburg.

De Maas LImburg

Dag tot dagprogramma Fietsvakantie Arnhem – Valkenburg

Dag 1 Fiets Arnhem/Rheden – Nijmegen 57 km

De vakantie begint in Gelderland bij het bezoekerscentrum van de Veluwezoom. Hier staan de fietsen klaar voor jouw avontuur. Het fietspad gaat door de Veluwe over de Posbank door een gemengd bos, langs heide en zandverstuivingen. Via Kasteel en Park Rosendael ga je uit in het stadscentrum van Arnhem. Fiets door het rivierenlandschap in het hart van Nederland langs de Nederrijn die uitkomt bij de Waal in het natuurgebied de Gelderse Poort. Onderweg steek je meerdere keren het water m.b.v. een pontje. Volg het kronkelende verloop van de Waal naar Nijmegen waar je overnacht. Ontdek wat de oudste stad van Nederland te bieden heeft.

Dag 2 Fiets Nijmegen – Afferden 41 km

Geniet van het heuvelachtige bosrijke gebied rondom Groesbeek. Dit is het strijdtoneel geweest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Voor belangstellenden in de geschiedenis is dit een interessant gebied om te verkennen met het Bevrijdingsmuseum en de Liberation Route. De route passeert een natuurbegraafplaats waar het jachtslot van landgoed Mookerheide is gevestigd midden in het bos. Verderop bij de Mookerplas ben je in Limburg zie je voor het eerst de Maas. Hier kom je op de Maasroute terecht wat met icoonborden staat aangegeven. Je fietst het Nationale Park Maasduinen in. Een bijzonder natuurrijk rivierlandschap met uitzichten over rivierduinen, vennen, heide, bossen en oevers. Je overnacht in Afferden dat grenst aan de Eckeltse Bergen, een smal heidegebied met naaldbos.

Zonlicht door bomen Maasduinen

Dag 3 Afferde – Reuver 77 km

De langste dag van de fietstocht die naar het midden van Limburg leidt. Geniet van de afwisselende natuur en recreatieplekken van de Maasduinen dat onderbroken wordt door landgoederen, hoeves en af en toe een kasteel. Zo kom je onderweg de Kasteeltuinen van Arcen tegen met een 17e eeuws kasteel. Een heerlijke plek om even te stoppen voor een kop koffie en een wandeling te maken. Wellicht valt het op dat inwoners praten in een mengsel van Limburgs, Brabants en Duits. De grens met Nordrhein Westfalen is immers dichtbij! Via het berken- en eikenbos en de graslanden van Zwart Water kom je aan bij Venlo aan de Maas. Fiets een stuk door aan het water om uit te komen in Reuver. Aan de overkant kun je kasteel de Kleverberg zien liggen.

Fietsvakantie Limburg Maasduinen

Dag 4 Reuver – Maaseik 50 km

Vandaag bezoek je Roermond en fiets je door het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen. Ooit ontstaan door grindwinning en tegenwoordig een recreatiegebied met havens, strandjes en horeca dat zomers druk bezocht wordt. Natuur en recreatie gaat in elkaar over en op de graslanden rondom de plassen bij Ool kun je grazende koniks en galloways zien. Aangekomen bij Maasbracht kom je het het Julianakanaal tegen dat 35 km zuidelijker in Maastricht weer aansluit op de Maas. Het kanaal is aangelegd ten behoeve van de scheepvaart en overbrugt een hoogteverschil van 23 meter. Voor liefhebbers van kerken is het interessant om bij Brachterbeek af te slaan voor een bezoek aan de Abdijkerk Thorn. Het verblijf is in of vlakbij Maaseik in België.

Dag 5 Maaseik – Maastricht 45 km

Je volgt de kronkelingen van de Maas door een Limburgs landschap met kleine dorpjes, geulen en plassen. De rivier krijgt meer ruimte van de mens en de natuur is in ontwikkeling. Bij Elsloo vlak onder Stein kom je langs het Bunder- en Elsloërbos. Het bos met kalrijke bodem is een Natura 2000 gebied en staat bekend als één van de mooiste bronbossen van Nederland. Het fietspad komt uit in het hart van Maastricht. De rest van de dag en avond heb je alle tijd om deze mooie stad te ontdekken. Bezoek het Vrijthof en geniet van het uitzicht over de Maas vanaf de Sint Servaasbrug.

Dag 6 Fiets Maastricht – Valkenburg 15 km

De laatste dag van de fietsvakantie. Na het zien van de stad ben je zo in de natuur om uit te komen bij de Geul. Je fietst een kort maar prachtig stuk door Ingendael. Een heuvelachtige boslandschap waar wilde zwijnen rondlopen en je verrast wordt met indrukwekkende kastelen. Zoals Chateau St. Gerlach, een Middeleeuws klooster dat is omgebouwd tot kasteel. Vlak voor aankomst in Valkenburg pak je de Cauberg mee. De steile helling met max 12% is geliefd onder wielrenliefhebbers. Een mooie uitdaging dat beloond wordt met weids uitzicht over de omgeving. Vanuit Valkenburg brengt de trein je weer terug naar Rheden (3 uur reistijd) waar je de fietsen weer inlevert.

Eigen fiets mee

We begrijpen heel goed dat je het liefst met de eigen fiets gaat. Dus ja uiteraard is dit mogelijk! In dat geval krijg je een korting van EUR 175 per persoon (op basis van een boeking van minimaal 2 personen). Geef duidelijk aan in het reisvoorstel dat je de eigen fiets en tassen meeneemt. Informatie over veilig parkeren van de auto krijg je van ons.

Basiskaart LF routes 2021

Bij de reisbescheiden krijg je gemarkeerde 1:100.000 fietskaarten mee. Het betreft de meest actuele kaarten uit 2021.  Daarnaast krijg je ook GPX bestanden mee om te navigeren. Zo heb je alles bij de hand en meer tijd om te genieten van de reis.

Hoogtepunten

De Maasduinen

Het Nationale Park De Maasduinen is een langgerekt bos- en heidegebied van 20 km langs de Maas. In 1996 heeft het diverse natuurgebied dat gevormd is door het wegtrekken van gletsjerijs de status van Nationaal Park gekregen. Het gedeelte in Nieuw Bergen is het grootst en zijn de karakteristieke zandduinen zichtbaar.

Maastricht

De hoofdstad van Limburg met ongeveer 120.000 inwoners en tevens de plaats waar de Maas het land binnenkomt. De sfeervolle stad zit vol historische gebouwen, gezellige eetcafés en winkels. Dichtbij buurlanden Duitsland en België en midden in een heuvelachtige landschap is de historische plaats interessant voor veel mensen. Veel te zien en beleven voor de bezoeker.

Dag 1
»
 Dag 1 Fiets Rheden – Nijmegen 57 km

De vakantie begint bij het bezoekerscentrum van de Veluwezoom. Hier staan de fietsen klaar voor jouw avontuur. Het fietspad gaat door de Veluwe over de Posbank door een gemengd bos, langs heide en zandverstuivingen. Via Kasteel en Park Rosendael ga je uit in het stadscentrum van Arnhem. Fiets door het rivierenlandschap in het hart van Nederland langs de Nederrijn die uitkomt bij de Waal in het natuurgebied de Gelderse Poort. Onderweg steek je meerdere keren het water m.b.v. een pontje. Volg het kronkelende verloop van de Waal naar Nijmegen waar je overnacht. Ontdek wat de oudste stad van Nederland te bieden heeft.

Verblijf: Hotel De Gulden Waagen

Historisch pand in het stadscentrum van Nijmegen.  Prachtig hotel met klassiek interieur op loopafstand van winkelstraten.

Fietsen Veluwe e-bike

Foto: e-bikes bezoekerscentrum Veluwezoom

 Dag 2 Fiets Nijmegen – Afferden 41 km

Geniet van het heuvelachtige bosrijke gebied rondom Groesbeek. Dit is het strijdtoneel geweest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Voor belangstellenden in de geschiedenis is dit een interessant gebied om te verkennen met het Bevrijdingsmuseum en de Liberation Route. De route passeert een natuurbegraafplaats waar het jachtslot van landgoed Mookerheide is gevestigd midden in het bos. Verderop bij de Mookerplas ben je in Limburg zie je voor het eerst de Maas. Hier kom je op de Maasroute terecht wat met icoonborden staat aangegeven.  Je fietst het Nationale Park Maasduinen in. Een bijzonder natuurrijk rivierlandschap met uitzichten over rivierduinen, vennen, heide, bossen en oevers. Je overnacht in Afferden dat grenst aan de Eckeltse Bergen, een smal heidegebied met naaldbos.

Verblijf: Herberg Thijssen, Vierlingsbeek

Sfeervolle herberg met eigen restaurant en café aan het Pieterpad.

Reindersmeer Maasduinen

Foto: Reindersmeer in Nationaal Park Maasduinen

 Dag 3 Afferde – Reuver 77 km

De langste dag van de fietstocht die naar het midden van Limburg leidt. Geniet van de afwisselende natuur en recreatieplekken van de Maasduinen dat onderbroken wordt door langoederen, hoeves en af en toe een kasteel. Zo kom je onderweg de Kasteeltuinen van Arcen tegen met een 17e eeuws kasteel. Een heerlijke plek om even te stoppen voor een kop koffie en een wandeling te maken. Wellicht valt het op dat inwoners praten in een mengsel van Limburgs, Brabants en Duits. De grens met Nordrhein Westfalen is immers dichtbij! Via het berken- en eikenbos en de graslanden van Zwart Water kom je aan bij Venlo aan de Maas. Fiets een stuk door aan het water om uit te komen in Reuver. Aan de overkant kun je kasteel de Kleverberg zien liggen.

Verblijf: B&B Kasteel Aldenghoor, Haelen

In het bijgebouw van het kasteel bevindt zich de B&B. Kamers hebben mooie authentieke uitstraling. B&B heeft tevens een eigen restaurant.

Kasteel Aldenghoor

 Dag 4 Reuver – Maaseik 50 km

Vandaag bezoek je Roermond en fiets je door het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, de Maasplassen. Ooit ontstaan door grindwinning en tegenwoordig een recreatiegebied met havens, strandjes en horeca dat zomers druk bezocht wordt. Natuur en recreatie gaat in elkaar over en op de graslanden rondom de plassen bij Ool kun je grazende koniks en galloways zien.  Aangekomen bij Maasbracht kom je het het Julianakanaal tegen dat 35 km zuidelijker in Maastricht weer aansluit op de Maas. Het kanaal is aangelegd ten behoeve van de scheepvaart en overbrugt een hoogteverschil van 23 meter. Voor liefhebbers van kerken  is het interessant om bij Brachterbeek af te slaan voor een bezoek aan de Abdijkerk Thorn.  Het verblijf is in of vlakbij Maaseik in België.

B&B Het Agnetenklooster, Maaseik

Klooster met historie dat teruggaat naat 1429 dat gemoderniseerd is en dienst doet als B&B. Stijlvolle en ruime kamers met hoog plafond en houten steunbalken.

Het Agnetenklooster Maaseik

 Dag 5 Maaseik – Maastricht 45 km

Je volgt de kronkelingen van de Maas door een Limburgs landschap met kleine dorpjes, geulen en plassen. De rivier krijgt meer ruimte van de mens en de natuur is in ontwikkeling. Bij Elsloo vlak onder Stein kom je langs het Bunder- en Elsloërbos. Het bos met kalrijke bodem is een Natura 2000 gebied en staat bekend als één van de mooiste bronbossen van Nederland. Het fietspad komt uit in het hart van Maastricht. De rest van de dag en avond heb je alle tijd om deze mooie stad te ontdekken. Bezoek het Vrijthof en geniet van het uitzicht over de Maas vanaf de Sint Servaasbrug.

Sint Servaasbrug Maastricht

 Dag 6 Fiets Maastricht – Valkenburg 15 km

De laatste dag van de fietsvakantie. Na het zien van de stad ben je zo in de natuur om uit te komen bij de Geul. Je fietst een kort maar prachtig stuk door Ingendael. Een heuvelachtige boslandschap waar wilde zwijnen rondlopen en je verrast wordt met indrukwekkende kastelen. Zoals Chateau St. Gerlach, een Middeleeuws klooster dat is omgebouwd tot kasteel. Vlak voor aankomst in Valkenburg pak je de Cauberg mee. De steile helling met max 12% is geliefd onder wielrenliefhebbers. Een mooie uitdaging dat beloond wordt met weids uitzicht over de omgeving. Vanuit Valkenburg brengt de trein je weer terug naar Rheden (3 uur reistijd) waar je de fietsen weer inlevert.

 Dag 1 tot en met 6

De accommodaties en locaties zijn zeer gevarieerd en vaak daardoor verrassend. Standaard worden 2 ps kamers met eigen badkamer gereserveerd en inclusief ontbijt. De voorkeur gaat uit naar kleinschalige accommodaties die onderscheidend zijn door de historie, bouwstijl of de natuurrijke omgeving.

In de dag tot dagbeschrijving staan enkele accommodaties beschreven. Voor ieder gezelschap kijken we op de betreffende reisperiode wat de beschikaarheid is  en houden we rekening met persoonlijke voorkeuren.

Inclusief

 • 5 Nachten verblijf B&B of 3 sterren hotel (2 ps kamer)
 • Huur e-bike fiets incl. Vaude tas 24 liter
 • Gemarkeerde fietskaarten 1:100.000 en GPX bestanden
 • Overzicht bezienswaardigheden met tips
 • Bijdrage waarborgfonds STO

Exclusief

 • Bagagevervoer
 • Heenreis Rheden/Arnhem
 • Treinreis Valkenberg - Rheden/Arnhem
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Lunch en avondmaaltijd
Abel Reizen - Unieke reizen naar Scandinavië. Routes voor auto- en fietsreizen naar Noorwegen en Zweden
Prijs
 • Vanaf: € 625
Kasteel Aldenghoor
eetcafe Nieuw Bergen
Uitzicht Posbank
Fietspad Maasduinen
opstapplaats Veer Blitterswijck
Kasteel Well

Fietsvakantie Limburg

 • Huurfiets of eigen fiets
 • Rheden, Nederland
 • vanaf 6 dagen
 • max. 6 personen
 • april t/m oktober
 • vanaf €625
Reisvoorstel aanvragen

  Vragen over deze reis


  Meer over Abel »

  Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

  Ik help u graag verder

  Misschien is dit iets voor jou...

  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Oostzeeroute fietsvakantie

  • Denemarken
  • 9 dagen
  • vanaf €1.150
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsvakantie Nederland

  • Nederland
  • 5 dagen
  • vanaf €495
  bekijk vakantie
  Bekijk vakantie
  fietsvakantie

  Fietsen op de Lofoten

  • Noorwegen
  • 8 dagen
  • vanaf €1250
  bekijk vakantie
  Abel Reizen - Google Reviews
  bochure

  Gratis de reisbrochure 2022-2023 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
  Vraag gratis brochure aan