fbpx

Dit zijn de 5 leukste activiteiten in Fins Lapland!

Op werkbezoek in Finland; de leukste activiteiten in Lapland op basis van onze ervaring!

In maart 2024 hebben Daan en Siem van Abel Reizen Fins Lapland verkend. Hier hebben zij fantastische ervaringen opgedaan die we graag met jullie delen. Laat je inspireren door ons avontuur en leer alles over de leukste activiteiten in Fins Lapland, die niet mogen ontbreken tijdens jouw Lapland vakantie!

1. Een rendiersledetocht: ontspannen het Finse besneeuwde bos verkennen

Leukste-activiteiten-in Fins-Lapland-rendiersledetocht

Fins Lapland wordt gekenmerkt door uitgestrekte landschappen. 
Na een heerlijke nacht slaap in onze comfortabele cabin waren we vroeg uit de veren om kennis te maken met deze landschappen. Voor de excursie begon, werden we opgehaald door onze vriendelijke gids. We werden voorzien van de juiste kleding om de arctische kou te trotseren. Van top-tot-teen ingepakt was het na een korte ontmoeting met de rendieren, tijd om in de slee te stappen.

Lees dit blog om meer te weten over kleding in Lapland !

De slee was voorzien van comfortabele rendiervachten die dienden als warme dekens. Mede dankzij het rustige tempo van de rendieren was dit een ontspannen activiteit, die geschikt is voor jong en oud. Onze gids was zelf opgegroeid op een rendierboerderij. Hierdoor kon hij ons alles vertellen over de traditie die de Sami bewoners van Lapland-, al sinds oudsher hebben met rendieren. Hij bleek ook nog een ware gastheer toen hij ons in een warme en knusse cabin voorzag van eten en drinken. De rendiersledetocht is een gemoedelijke manier om kennis te maken met de natuur in Lapland en de Sami-geschiedenis. Een rendiersledetocht behoort absoluut tot de leukste activiteiten in Lapland.

2. Bezoek aan het IJshotel

Leukste-activiteiten-in-fins-lapland-ice-hotel

Het klimaat in Fins Lapland leent zich in de winter uitstekend om ware kunstwerken van sneeuw en ijs te maken. Deze winterse bouwwerken vind je dan ook vrijwel alleen rond- en boven de poolcirkel. Wij hebben ervoor gekozen om te dineren en te lunchen in twee van deze ijshotels. Er werd gegeten aan een tafel van ijs en zelfs het dessert werd opgediend op een bord van ijs! Dit zorgt ervoor dat je je in een waar sprookje waant wanneer je tijd doorbrengt in een van deze ice-hotels. Op de foto is een ijskamer te zien in het Arctic Snow Hotel dat op 25 km afstand is van Rovaniemi.

Uiteraard is het ook mogelijk om gedurende jouw Lapland vakantie een unieke overnachting te boeken in deze hotels. Alle kamers zijn door ijs-kunstenaars omgetoverd tot unieke kunstwerken met elk een eigen thema. Dankzij de isolerende expeditie-slaapzakken en dekens blijft het de hele nacht comfortabel. Nadat je wakker wordt in een van de ijs-kamers heb je de mogelijkheid om op te warmen in een van de sneeuw-sauna’s, of jacuzzi’s. Als je wat avontuurlijker bent ingesteld kun je zelf een afdaling van de ijs-glijbaan proberen. Niets is te gek voor de arctische ijskunstenaars.

Een bezoek met of zonder overnachting in een ice-hotels in Fins Lapland geven je vakantie een mooie ervaring. Het bezoeken van deze kunstwerken is ongetwijfeld een van de leukste activiteiten in Fins Lapland!

3. Op avontuur met de husky’s !

leukste-activiteit-in-fins-lapland-tocht-met-huskyslee

Voor veel mensen is een tocht met een huskyslee een van de activiteiten waar ze aan denken wanneer ze aan Lapland denken. Ook tijdens onze reis mocht deze activiteit dus absoluut niet ontbreken! Vanaf de eerste kennismaking met de husky’s waren we al verkocht. Het enthousiasme was af te lezen van hun prachtige, blauwgrijze ogen. Bij een huskyslee zit er een persoon in de slee, terwijl de ander op een soort ski’s aan de achterkant van de slee staat (de bestuurder).

Door de aanwezigheid van een rem en de gehoorzaamheid van de husky’s is de slee gemakkelijk te besturen. De husky’s rennen uit zichzelf op een prettig tempo, maar voor wie het alsnog iets te snel gaat is de snelheid eenvoudig aan te passen.

Onze groep bestond uit een divers gezelschap, de jongste deelnemer was een jaar of 7 en de oudste deelnemer was 80. Dit illustreert goed dat ook een tocht met een huskyslee voor jong en oud geschikt is. Het is dus met recht een van de leukste winteractiviteiten om te doen tijdens jouw Lapland vakantie!

4. Veel zien en actie op de sneeuwscooter !

leukste-activiteiten-in-fins-lapland-sneeuwscooter

Een sneeuwscootertocht is een onmisbare activiteit voor iedere reiziger die houdt van avontuur. Crossen over bevroren meren en door de noordelijke bossen voelt als een spannende excursie door de weidse natuur. Na een uitgebreide uitleg met veiligheidsinstructies begon ons avontuur op een bevroren meer nabij Rovaniemi. Samen met onze gidsen reden wij door een ijslandschap die rechtsreeks uit een natuurdocumentaire leek te komen. Het besturen van een sneeuwscooter is niet lastig. Nadat we gewend waren aan het voertuig raakten we in een soort flow die ons in staat stelde de adembenemende natuur in ons op te nemen.

Een sneeuwscooter stelt je in staat om de natuur in Lapland vanuit een uniek perspectief mee te maken. Het voertuig kan bestuurd worden door iedereen met een autorijbewijs. Dankzij de mogelijkheid om een passagier achterop te nemen is de activiteit echter geschikt voor jong en oud. Dit maakt de activiteit tot een must tijdens jouw Lapland vakantie!

5. Op zoek naar het Noorderlicht !

leukste-activiteiten-in-fins-lapland-noorderlicht

Voor vrijwel iedereen is het zien van het noorderlicht een bucketlist-dingetje. Door de noordelijke ligging van Lapland is een georganiseerde noorderlicht-excursie een goede keuze voor reizigers met hoop op het zien van het noorderlicht. In Lapland worden veel excursies aangeboden gericht op het noorderlicht; wandeltochten, busexcursies, tochten met een paardenslee, of zelfs ijsdrijven in een meer met een droogpak. Tijdens ons werkbezoek aan Lapland kozen we voor een tocht met een paardenslee. Hier werden we ‘s avonds in een comfortabele slee door ongerepte bossen getrokken met de hoop om het noorderlicht te zien.

Ondanks dat 2024 vanwege de hoge zonne-activiteit een goed jaar is om het noorderlicht te spotten, werd ons die kans ontnomen door de bewolking. Dit mocht de pret echter zeker niet drukken. De witte sneeuw zorgt ervoor dat het maan- en sterrenlicht ‘s avonds goed gereflecteerd werd. Hierdoor was er een betoverende sfeer waardoor je zelfs in het donker goed de omgeving kunt zien. Onze gids beschikte over veel kennis over de omgeving en geschiedenis, die hij graag met ons deelde. Tussen de ritten in de slee door, werden we opgewarmd met een knisperend kampvuur en kregen we iets warms te drinken.

Ook zonder het zien van het noorderlicht is het meemaken van een noorderlichtsafari dus een must tijdens een Lapland vakantie. Wat ons betreft hoort deze dan ook bij de leukste activiteiten in Fins Lapland!

Wij hebben een fantastische tijd gehad in Fins Lapland. De gave excursies en indrukwekkende landschappen zullen ons nog lang bijblijven. Ook benieuwd geworden naar de mogelijkheden van een wintervakantie in Fins Lapland? Dit artikel is geschreven door Siem Vernooij die als stagiair werkte bij Abel Reizen in de periode februari – juni 2024. De excursies in Rovaniemi werden verzorgd door Safartica en de paardentocht door Ranua Resort.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan