fbpx

Bezoek aan de hoogste berghut van Zweden, Låktåtjakko

Op bezoek bij berghut låktåtjakko

Zoefend over de witte sneeuwvelden de bergen in voel ik de immense kracht van mijn sneeuwscooter. Ik voel me als een 16-jarige die voor het eerst vol gas geeft op zijn opgevoerde scooter. Iedere bocht gebruik ik mijn lichaamsgewicht om koers te houden en de groep te volgen naar Låktåtjakko. Ondanks de extreem lage temperatuur, rond de -25 graden, heb ik het niet koud. Als het niet door de zware bepakking komt dan zal het de adrenaline zijn die me warm houdt.

Op naar Låktåtjakko

De gids stopt als eerste en wijst ergens heen. Door het vizier van de helm zie ik een sneeuwschuiver, daarnaast de berghut Låktåtjakko. Hier staat de hoogste berghut van Zweden Op 1.228 meter hoogte. Zonder beschutting in de ijskoude wind en bijna begraven onder metershoge sneeuw. Dit is een plek waar je niet wilt verdwalen. Hoeveel afleveringen je van Bear Grylls je ook hebt gezien.

 

Låktåtjakko

Låktåtjakko, hoogste berghut van Zweden

Björkliden

Op 9 km afstand ligt Björkliden. Het dichtstbijzijnde dorp aan het enorme Tornetrask meer. Het dorpje kent een treinstation, skicabins en een winkeltje waar de 33 inwoners hun boodschappen doen. Lapland Resorts biedt als activiteit een overnachting in de berghut aan.  Eenmaal binnen stap je in een compleet andere wereld. Met 10 kamers, een sauna en een klein maar goed restaurant is dit een aangename verrassing. De zware bepakking en helm gaan af en we ploffen neer op een houten stoel in een warme ruimte met een gezellige intieme sfeer. Gedateerde zwartwit foto’s vertellen de bezoekers een verhaal over de historie. De gasten eten zoete wafels met sterke koffie en de gids houdt het weer voortdurend in de gaten. We verblijven een uurtje om op te warmen en ons te verdiepen in de geschiedenis van de hut. Helaas blijven wij niet voor het avondeten. Een heerlijk 3 gangen menu met regionale ingrediënten.

Op de sneeuwscooters rijden we door het Nationale Park terug naar de bewoonde wereld. De regio kent 13 van de hoogste bergen van het land, waarvan de Kebnekaise berg de hoogste is met 2.103 meter en meer dan 100 gletsjers. De sneeuw is perfect om te skiën en de regio is dan ook in trek bij de Zweden en Noren voor een wintervakantie.

Grote foto: Henrik Trygg, visit Sweden

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Fins Lapland vakantie

  • 8 dagen
  • vanaf €1900
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland 2024-2025

  • 8 dagen
  • vanaf €2500
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan