fbpx

Beste reistijd om naar Lapland te gaan

Beste reistijd Lapland in de winter

De beste reistijd om naar Lapland te gaan is van december tot en met maart. Tijdens de wintermaanden zijn de sneeuwcondities gunstig voor het doen van de meeste activiteiten en is de kans op het zien van het noorderlicht in de nacht het grootst. Om meer zekerheid te hebben van goede sneeuw om te langlaufen is het goed om iets later in december te gaan. Dan zijn de banen geprepareerd en zijn de verhuurzaken open. Skiliefhebbers doen er goed aan om navraag te doen of de skiresorts kunstmatig worden verlicht en wanneer de liften officieel open gaan. Veel skiresorts gaan pas in februari open in Lapland.

Wat is Lapland?

Lapland is de naam van het leefgebied van de Sami in het noorden van Scandinavië. De regio waar de Sami in Lapland wonen kent geen officiële staat en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola). Lapland is dichtbij het poolgebied en heeft daardoor koude winters waar de zon tijdens de wintermaanden niet opkomt (poolnacht) en tijdens de zomermaanden niet ondergaat (middernachtzon). Temperatuurverschillen zijn er van – 40 graden in de winter tot + 30 graden in de zomer.

Sami in Lapland

Traditionele Sami kleding. Foto: Lola Akinmade Åkerström

Waar heen te gaan in Lapland?

Lapland is een populaire vakantiebestemming voor de winterperiode. De sneeuwvelden, bossen, bevroren meren en de kans op het zien van het noorderlicht trekken jaarlijks vele toeristen over de hele wereld. Ze komen er voor een Husky tocht, een bezoek aan het Ijshotel, bezoek aan een Sami dorp of voor de natuurbeleving en het zien van het noorderlicht.

Op veel plaatsen zijn skiresorts te vinden met vele geprepareerde langlauftrails waar je zo vanuit je verblijf op kunt. Populaire wintersportplaatsen in Lapland om naartoe te gaan zijn o.a. Rovaniemi (officieuze hoofdstad van Lapland), Levi, Yllas, Ruka en Saariselkå in het noorden van Finland. Met de kerst zijn met name Levi en Rovaniemi zeer populair en er is dan ook veel toerisme. In Zweeds Lapland zijn de plaatsen Kiruna, Abisko, Björkliden, Luleå, Piteå en in Noorwegen zijn met name de regio’s Tromsø en de Lyngenfjord populair.

Tipi tent in bos Lapland

Tipi tent in bos. Foto Anna Öhlund

Welke activiteiten kun je doen in Lapland?

Populaire activiteiten die worden georganiseerd tijdens de winter zijn sneeuwscootersafari’s, husky tochten, een bezoek aan het Ijshotel, ijsvissen, sneeuwwandelen, een tocht met rendieren, een bezoek aan een Sami dorp, langlaufen, noorderlichtexcursies en fotografieworkshops. Of in een plaats een activiteit wordt aangeboden hangt af van het landschap, de hoeveelheid en kwaliteit van de sneeuw en is vaak gebonden aan de reisperiode. In de praktijk kan het voorkomen dat een activiteit niet plaatsvindt omdat de (weers) omstandigheden niet gunstig zijn. Veel skiresorts in Lapland zijn in december nog niet geopend en op zeer bergachtige plaatsen is het niet mogelijk om een Huski tocht uit te voeren.

Bezoek Ijshotel

Ijshotel in Zweden Foto: Hans-Olaf Utsi

Huski Tocht Zweden

Huski Tocht in Zweden foto: Anna Öhlund

Welke kleding mee te nemen naar Lapland?

Om een verblijf tijdens de koude wintermaanden aangenaam te maken is goede kleding essentieel. Op sommige plaatsen komt de zon gedurende 6 weken niet op en daalt de temperatuur er tot – 40 graden. Houdt rekening met wisselende temperaturen en daarbij zijn laagjes handig. Thermokleding, fleece of wollen trui en een lange donsjas of parka met kraag voor het bovenlichaam en een skibroek. Een must zijn echt goede handschoenen en schoeisel. Voor de handen is aan te raden om een onderlaag te dragen en erover leren wanten of handschoenen die bestemd zijn tegen arctische temperaturen en over de pols gaan. Indien je gaat langlaufen moeten ze voldoende grip hebben. Voor het lopen over de sneeuw- en ijspaden buiten zijn goede snowboots aan te raden. Ze ogen misschien erg groot en lopen onhandig maar zijn zeer waardevol tijdens je verblijf.

Link Lapland treinreis

Hoeveel licht heb je in Lapland tijdens de winter?

De hoeveelheid zonlicht tijdens een vakantie in Lapland is afhankelijk van de bestemming en de reisperiode. Er zijn grote verschillen vanwege de grootte van Lapland. Hoe noordelijker je gaat hoe langer de zon niet opkomt. In noord Lapland komt de zon 5 tot 6 weken niet op in december en januari, terwijl in het zuiden van Finland er nog 6 uur zonlicht is. Halverwege januari laat de zon zich overal weer zien en komt er dagelijks ongeveer 10 minuten bij aan licht.

De tijd tijdens het aanbreken van de dag en de intrede van de nacht zijn enkele uren tussen 11:00 en 14:00 uur over het algemeen en gunstig voor een activiteit buiten. Bij een heldere nacht wordt de besneeuwde omgeving opgelicht door maanlicht en oogt het buiten arctisch blauw en grijs. De laagstaande zon aan de hemel kan de het sneeuw van de bergtoppen rood doen kleuren. Bekijk een fotoverslag van reizigers die eind december in Fins Lapland waren.

Zonlicht door bossen Finland

Heldere blauwe lucht in februari Finland. Eigen foto.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Reizen met meer natuurbeleving.
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

  • Volledig reisaanbod
  • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan