fbpx

Populaire activiteiten in Lapland

7 Activiteiten in Lapland om in de winter te doen

Wie eens een andere wintersportgebied wilt dan Oostenrijk of Zwitserland doet er goed aan Lapland te verkennen. de Alpen hebben de zekerheid van sneeuw, zijn goed bereikbaar met de auto en het apres skiën is natuurlijk gezellig. Maar wie wintersport wilt combineren met natuurbeleving en avontuurlijke activiteiten in de bergen is het koude noorden van Europa interessant om in te verdiepen. Hier zijn een aantal populaire activiteiten in Lapland op een rijtje.

“Lapland heeft veel afwisselende activiteiten te bieden voor jong en oud.”

1.Husky tocht door de wildernis

Husky tour Tromso

Bij vele bezoekers van een vakantie in Lapland staat deze activiteit bovenaan de wensenlijst. Met een hondensleetocht met husky’s dwars door de wildernis van het uitgestrekte winterlandschap. De krachtige honden die in harmonie samenwerken en enthousiast reageren op de bestuurder is geweldig om mee te maken. Vaak staat er 1 iemand die het overzicht houdt en de honden aanstuurt en remt terwijl de ander op de slede zit en geniet van de omgeving. Een kennismaking met de husky boerderij is vaak onderdeel van de tour.

2.Sneeuwscootertocht over de sneeuwvelden

Zweeds Lapland sneeuwscooterDe krachtige machines zijn gemaakt om met hoge snelheid over de sneeuwvelden te razen. Voel de ijzige wind onder je helm en de adrenaline in je lichaam opkomen. Heel cool! Leuk om te ervaren hoe de inwoners hier in de winter zich verplaatsen. Nooit gedaan? Neem dan een beginnerscursus om de basistechniek te leren. Enjoy the ride! Meer zien? Bekijk de (youtube) beelden van een reiziger tijdens een sneeuwscootertocht in Björkliden.

3.Sneeuwschoenwandeling in de bergen

Sneeuwschoen trekking

De diepe sneeuw in het winterse landschap maakt het erg moeilijk om buiten een wandeling te maken in de natuur. Met sneeuwschoenen is dat geen probleem. Het is eenvoudig om hiermee lange wandeltochten te maken. Indien je een gids meeneemt krijg je vaak te horen welke wilde dieren er gespot kunnen worden en hoe mensen leven in de wildernis. Een activiteit die op de meeste plekken in Lapland wordt aangeboden. Bovenstaande foto is genomen op de heuvels vlak buiten Tromsø.

4.Noorderlichtactiviteiten in Lapland

Tromsø noorderlicht

Veel van de activiteiten worden in de avond gedaan om de kansen op het zien van het noorderlicht te vergroten. Tijdens de wintermaanden in Lapland heb je de mogelijkheid dit natuurverschijnsel te zien. Soms is het mogelijk om vanuit het resort een excursie te boeken met een lokale fotograaf. Je krijgt dan tips en trucs van een local om het licht zo mooi mogelijk vast te leggen. De fotograaf kent de mooiste plekken in de regio waar echt complete duisternis heerst. Kom meer te weten over de beste periode om het noorderlicht te zien.

5.Ijsvissen op een bevroren meer

Ijsvissen Finland

Met de sneeuwscooter kun je zo de wildernis in op zoek naar een bevroren meer. Er zijn er genoeg! Maak een wak, gooi je hengeltje uit en wachten maar. In de tussentijd kun je een vuurtje maken. Als je geluk hebt dan gaat je gevangen vis verpakt in aluminium op het vuur. Geniet van je zelf gevangen vis. Hoe gaaf is dat!? De bovenstaande foto komt uit een fotoverslag van een vakantie in Finland.

6.Bezoek Sami dorp in Lapland

Rendiertocht Lapland

Lapland is een van de oudst bewoonde gebieden van Europa. De oorspronkelijke bewoners worden Sami genoemd en zijn van oudsher nomaden. Zij zijn verspreid over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland en bestaan uit meerdere gemeenschappen met iedere hun eigen taal en gebruiken. Maak tijdens een bezoek kennis met de Sami. Leer hoe ze leven met de rendieren en overnachten in een Lavvu tent. Vaak is het mogelijk om een ritje te maken met de sledetocht en de rendieren eten te geven. Verdiep je in de cultuur van de Sami tijdens je vakantie in Zweeds Lapland. In het Sami dorp Rávttas ten oosten van Abisko is het mogelijk om op bezoek te komen.

7.Langlaufen of cross country skiën

Sneeuwveld Abisko Zweden

Een echter volkssport in de meeste Scandinavische landen. Wie naar het arctische noorden gaat zal de lange latten overal tegenkomen! Waar we in Nederland fietspaden hebben kennen ze hier skibanen. De banen zijn rondom plaatsen en skigebieden aangelegd en worden goed onderhouden. Zodra het kan gaan de mensen langlaufen in het weekend. De tracks zijn gemarkeerd en er zijn vaak gedetailleerde kaarten verkrijgbaar in de resorts. Een bekende lange track is de Kungsleden in Noord Zweden.

Steeds meer mensen brengen een wintervakantie door in het koude noorden. De afwisseling van de activiteiten en de spectaculaire natuur zijn redenen om hier voor te kiezen. De activiteiten en excursies zijn laagdrempelig en voor de hele familie te doen. Een verblijf in een ruime blokhut met sauna en open haard is aan het einde van de dag ook niet verkeerd.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

  • Natuurbeleving in Scandinavië en Schotland
  • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
  • Maatwerk voor iedere reiziger.
  • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Tromsø

  • 8 dagen
  • vanaf €950
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Fins Lapland

  • 8 dagen
  • vanaf €825
bekijk vakantie
bekijk vakantie
Lapland-vakantie

Winter in Zweeds Lapland

  • 5 dagen
  • vanaf €795
bekijk vakantie