fbpx

Bergen, Gateway of Fjord Norway

De Hurtigruten van Bergen naar Ålesund

Aan de westkust van Noorwegen wordt Bergen omgeven door de grootste en mooiste fjorden van Noorwegen, de Sognefjord en de Hardangerfjord. Uitgesleten door het wegtrekkende ijs uit een ver verleden gaan de blauwe zeearmen tot wel 200 km zigzaggend het land in. Het weerkaatsende zonlicht van de eeuwige sneeuw aan de omringende bergtoppen doen het blauwe water fonkelen. Het creëert een schilderachtig tafereel. Vol lof pronken de Noren ermee dat National Geographic het fjordenlandschap de status van het best behouden UNESCO Werelderfgoed heeft gegeven. Woorden schieten de marketeers van de reisgidsen tekort en de slogan van 2018 is dan ook “you have to be here to experience it” (Travel Guide Fjord Norway 2018). Wie de schoonheid van het fjordenlandschap wilt ervaren begint de trip vaak in Bergen.

De Hurtigruten

Ik neem de Hurtigruten van Bergen naar Ålesund via de bekende Geirangerfjord. Sinds 2005 staat de fjord op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt daarmee internationaal erkend voor de natuurlijke schoonheid. Ooit opgezet als postdienst voer de veerdienst langs de westkust vanuit Bergen via de Noordkaap naar Kirkenes nabij de Russische grens om de steden in verbinding te houden met de buitenwereld. Nadat avonturiers en onderzoekers de boot ontdekten om het koude noorden te bereiken volgden de welgestelde toeristen. Zelfs gedurende de koude winters met de snijdende poolwinden en heftige stormen vaart de boot. De warme golfstroom zorgt er voor dat de fjorden ijsvrij blijven en dus toegankelijk. Ondanks dat de commercie de overhand heeft genomen is er nog een authentiek gevoel aanwezig aan boord. Geen casino’s of zwembaden vindt je hier. De omgeving is hier de bezienswaardigheid. De honderden eilandjes, fjorden, gekloofde bergwanden die vanuit het water oprijzen wisselen elkaar af. Afhankelijk van het seizoen creëert het zonlicht een schitterend effect op de omgeving. De natuur aan de ruige westkust voelt aan als een theater vol spektakel.

Gezelschap aan boord

Aan boord bevind ik mij in een bont gezelschap van toeristen. Door de tafelindeling worden de passagiers gestimuleerd om met onbekenden te dineren en er ontstaan interessante gesprekken. Tijdens het ontbijt leer ik een gepensioneerde lerares kennen uit Amerika. Tussen de heerlijke broodjes zalm wisselen we reis- en onderwijservaringen uit. Het feit dat ik als enige met een fiets aan boord ben gestapt maakt mij interessant. Het merendeel van de mensen zullen de gehele tocht afleggen die 7 dagen duurt van Bergen naar kirkenes nabij de Russische grens. In totaal stopt de boot bij 34 havens waar mensen aan boord komen of uitstappen. Na 1 nacht vind ik het wel prima om mijn reis verder per fiets af te leggen. Ik stap uit bij Ålesund en vervolg mijn trip per fiets naar Kristiansund.

D.Remijnse 16 juli 2018

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • een enthousiaste gids op afstand.
 • een reisadviseur die luistert.
 • een specialist in Noorwegen.
 • van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk reis
Groepsreizen

Expeditie Kebnekaise Zweden

 • Zweden
 • 6 dagen
 • vanaf €1.995 euro incl. belastingen en toeslagen
bekijk reis
bekijk reis
Fietsreizen

De Trollstigen Noorwegen

 • Noorwegen
 • 12 dagen
 • vanaf €1.625
bekijk reis
bekijk reis
Fietsreizen

Ålesund naar Kristiansund

 • Noorwegen
 • 7 dagen
 • vanaf €950
bekijk reis