fbpx

Tips Fietsvakantie Noorwegen

Fietsvakantie Noorwegen

Veel actieve reizigers zijn benieuw naar Scandinavië en kijken voor een fietsvakantie Noorwegen. Het land is nog redelijk onbekend en kent een veelzijdig landschap. De lange kustlijn, de fjorden en de bergen spreken veel mensen aan en met name mensen die op zoek zijn naar natuur. Een fietsvakantie plannen naar het arctische noorden vraagt om een gedegen voorbereiding. Hier een aantal praktische tips om je te helpen bij het plannen van een succesvolle fietsvakantie.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle fietsvakanties in Noorwegen die worden aangeboden door Abel reizen.

Voorbereiding van de Fietsvakantie

Ben je van plan om voor de eerste keer naar Noorwegen te gaan voor een meerdaagse fietsvakantie? Spannend! Op het moment dat het idee is ontstaan is je voorbereiding al begonnen. En dus ook de zoektocht naar informatie. Het lezen van reisblogs, bezoeken van reisbeurzen, praten met andere (vakantie) fietsers en bekijken van tv programma’s hoort hier bij. Als tip wil ik meegeven om een regio en route kiezen wat geschikt is om te fietsen en voldoet aan je verwachtingen. Wil je graag natuur zien dan is het een idee om de nationale parken en natuurgebieden op te zoeken. Een gemarkeerde fietsroute geeft veiligheid. Zo is Noorwegen een zeer bergachtig land waar men de fietser vooral ziet in de stad (woon-werk verkeer) of als mountainbiker in de natuur. Aan de kust zijn er gelukkig wel vele mogelijkheden om een meerdaagse fietsvakantie te doen. Houd daarnaast rekening met de windrichting. Populair in Noorwegen is fietsen op de Lofoten. Goed te doen en je ziet een prachtig stuk van het land.

Een goede kaart in Noorwegen

Samen met je fiets en uitrusting één van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen. Een gedetailleerde en actuele (fiets)kaart geeft aan wat je onderweg kunt verwachten. Denk aan tunnels, ferry’s, dorpjes, accommodaties en type wegen. Online is de website van Norgeskart erg goed om specifieke informatie op te zoeken om zo goed een beeld te vormen. Overigens kun je ter plekke in de meeste gebieden Google Maps gebruiken.

Norgeskart

Weergave van Norgeskart online

Navigeren met een GPS fietscomputer

Natuurlijk kun je met de kaart navigeren en zal dat voor de meeste vakantiefietsers voldoende zijn. Toch zie ik ook de meerwaarde van digitale ondersteuning tijdens het fietsen. Met een GPS fietscomputer op je stuur kun je zien waar je bent, hoeveel km het nog is, hoeveel hoogtemeters eraan komen en of er bezienswaardigheden in de buurt zijn. Indien je een nieuwe aanschaft test dan deze eerst uitvoerig. Let op het gebruiksgemak, de zichtbaarheid van het scherm en de batterijduur. Van tevoren kun je de route met GPX bestanden in het device zetten. De MIO Cyclo 505 gebruik ik zelf en daar ben ik zeer tevreden over.

Blijf zichtbaar tijdens de fietsvakantie

Gelukkig raken de Noren er steeds meer aan gewend: de fietser op de weg. Er wordt dan ook goed rekening met je gehouden. Het gemotoriseerd vervoer gaat niet zo snel op de autoweg vanwege lagere maximum snelheden wat fijn is. Buiten de bebouwing ben je als fietser vaak aangewezen op de autoweg en dat is goed om te weten. Je wilt goed zichtbaar zijn voor de weggebruiker en dat doe je met een reflecterend vestje en verlichting op de fiets. Dit is met name van belang wanneer je een tunnel in gaat. Sommige tunnels hebben overigens een speciale knop bij de ingang voor fietsers waardoor de verlichting aan gaat. Handig! Door de lange zomerse dagen is er trouwens veel licht overdag en heb je meer tijd om veilig te fietsen. Een helm is trouwens niet verplicht maar wel aan te raden. Zichtbaarheid en het verkeer komt ook terug in het reisverslag van Aartje en Roel tijdens hun fietsvakantie in Noorwegen.

Fietser tunnel Noorwegen

Tunnels in Noorwegen

Tijdschema’s van de ferry

Ga je fietsen in Noorwegen dan is de kans groot dat je bruggen, tunnels en ferry’s tegen gaat komen. De immens lange kustlijn (2000+ km!) met diepe fjorden en aan weeszijden steile bergen kent een groot netwerk van verbindingen over het water en door de bergen om gemeenschappen op elkaar aan te sluiten. Echt prachtig om het landschap te bewonderen vanaf het water. Hoewel de ferryverbinding vlot verloopt voor de fietser en vaak aan boord kunt betalen wil je niet een halve dag wachten in de regen. Zorg ervoor dat je weet wat de frequentie is op die dag in het seizoen.

Kaart ferry Noorwegen

Overzicht ferry’s op de Lofoten

Kies de juiste kleding 

Wie van plan is om naar Noorwegen te gaan voor een meerdaagse fietsvakantie zal er goed aan doen om eerst in Nederland of België te gaan fietsen. Je komt er dan achter dat je keuzes moet maken in kleding die je mee moet nemen en wat de ervaringen zijn. Wat kan helpen is om te denken in setjes kleding. 1 Setje voor slecht weer, 1 setje voor goed weer en comfortabele kleding voor na het fietsen. Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. Bereid je voor op dagenlang regen, wind en koude omstandigheden waarbij een goede goretex wind/regenjas handig is. Het materiaal beschermt je tegen neerslag. De meesten hebben ritsen voor ventilatie zodat je het niet benauwd krijgt. Thermokleding houdt je warm en handschoenen zijn ook aan te raden.

Zorg voor de nodige technische kennis

Het kan natuurlijk gebeuren dat je te maken krijgt met pech. Veel voorkomende pechgevallen zijn te voorkomen door je fiets goed te controleren (besteed in ieder geval aandacht aan de wielen, spaken, buitenbanden, ketting). Goede banden met de juiste breedte en profiel maakt echt uit. En dan kun je onderweg nog steeds pech hebben. Neem gereedschap mee waarvan je weet hoe je ermee om moet gaan. Met youtube video’s kun je zelfstandig een hoop leren is mijn ervaring en anders zoek je een cursus fietsreparatie in je buurt op. Ook een leuke manier om andere fietsers te leren kennen! Weet verder voor vertrek of er op de route een fietsenmaker zit en ken de specificaties van je fiets.

Houd rekening met het weerbericht

Het weer heeft een grote impact op je reisbeleving als fietser. In Noorwegen kan het wekenlang zonnig weer zijn met 15 – 20 graden in juli-augustus, maar ook regen en veel wind. Een storm met harde windstoten kan gevaarlijk zijn. Wees dan ook voortdurend op de hoogte van het meest actuele weerbericht. De website Yr.no geeft betrouwbare informatie. Windsnelheden zijn normaal zo’n 1 tot 5 m/s. Bij meer dan 10 m/s is dit iets om serieus rekening mee te houden.

Kaart weer Noorwegen YR

Weerbericht Yr.no

Wees flexibel en neem de tijd

Dit volgt op het vorige aandachtspunt. Je kunt nog zo’n mooie route hebben uitgestippeld en alles tot in de puntjes hebben georganiseerd maar toch loopt het anders. En dat is onderdeel van het avontuur waar je later om kunt lachen hopelijk. Iedere fietser heeft wel een mooi avontuur meegemaakt en dat leidt vaak tot mooie herinneringen. Het wordt anders wanneer je eigen veiligheid in het geding is. Met name wanneer er extreem weer is waardoor het niet verantwoord is om door te gaan. In zo’n geval zul je zelf een goede inschatting moeten maken met de kennis en ervaring die je op dat moment hebt. De bereidheid om flexibel te zijn zal ten goede komen aan je veiligheid. Wellicht is het een idee om het openbaar vervoer te pakken wanneer het stormt of een taxibusje om een tunnel te vermijden. Wat extra tijd inplannen geeft je ook de ruimte om ter plekke iets te ondernemen.

Tips voor de e-bike in Noorwegen

Wie van plan is om met een e-bike op vakantie te gaan is het goed om ook de volgende tips voor een fietsvakantie door te nemen. Overigens is het niet mogelijk om de eigen e-bike mee te nemen in het vliegtuig vanwege de accu. Dus je bent afhankelijk van het huren van een fiets ter plekke.

Test je fiets

Voordat je de e-bike voor een meerdaagse fietsvakantie gaat gebruiken is het aan te raden deze echt goed te testen. Luister goed naar de instructie van de verhuurder en weet hoe alles werkt. Hoe ontkoppel je de accu? Hoe werkt de bediening van het display? Voor het testen van de fiets doe je er goed aan om alle versnellingen uit te proberen, goed te remmen, het profiel van de band controleren, bekijk of er geen slinger in het wiel zit en controleer of de accessoires zoals het repareersetje compleet is.

display e-bike

Display e-bike

Optimaliseer de actie radius

Natuurlijk kies je voor de e-bike vanwege het extra comfort. De trapondersteuning is fijn bij hoogteverschillen, tegenwind en geeft je de mogelijkheid om meer km’s te maken. Je ziet meer van het landschap en houdt energie over voor een wandeling of andere activiteit. Daarnaast is je aandacht niet zozeer op de fysieke inspanning gericht maar meer op de omgeving wat fijn is. Om de actie radius optimaal te houden van de accu zijn er aantal tips. Zet de trapondersteuning aan nadat je wegfietst en gebruik een lichte (eco) stand. Direct aanzetten terwijl je nog stilstaat met de fiets en bepakking vreet energie. Zorg er ook voor dat de accu niet helemaal leeg raakt en houdt deze op kamertemperatuur in de nacht.

Afneembare accu

Bij sommige type (nieuwe) e-bikes kun je de accu niet afnemen. In dat geval ben je genoodzaakt om continu een accommodatie op te zoeken of laadplek wat fysiek dichtbij de fiets is. Dit wil je niet hebben. Wees van deze beperking bewust en vraag ernaar bij de verhuurder of aanbieder van je georganiseerde fietsvakantie.

Meer over Abel »

Abel Reizen is...

 • Reizen met meer natuurbeleving.
 • Betrokken bij het samenstellen van uw vakantie.
 • Maatwerk voor ieder reisgezelschap.
 • Van en voor natuurliefhebbers.

Ik help u graag verder

Daan Remijnse

Misschien is dit iets voor jou...

bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsvakantie Senja, Vesterålen en de Lofoten

 • Noorwegen
 • 15 dagen
 • vanaf €2000
bekijk vakantie
bekijk vakantie
E-bike / Fietsvakantie

Fietsen op de Lofoten

 • Noorwegen
 • 8 dagen
 • vanaf €1350
bekijk vakantie
Google Review Widget
bochure

Gratis de reisbrochure 2024 direct in je inbox!

 • Volledig reisaanbod
 • Laat je inspireren wanneer het jou uitkomt!
Vraag gratis brochure aan